Nieuwsblad De Leydenaer

29 januari 2019

Nieuwsblad De Leydenaer 29 januari 2019


Kroegentocht: bier, jazz en gezelligheid

De kroegentocht is de uitgelezen kans oude bekenden te ontmoeten. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Dertig cafés
doen mee
aan evenement


Niet alleen deze twee 'meisjes op leeftijd' genoten vorige week in café De Uyl van de Leidse kroegentocht, op veel plekken was het meer dan gezellig. Liefst dertig deelnemers telde het evenement, dat ouderwets op woensdagavond plaatsvond tijdens Leidse blues- en jazzweek. Uitschieters waren er genoeg: Willem Bohdi in de Leidse Lente; Happy J & The Funk in Einstein; Spieker Baars Bluesband in Jantje Van Leiden; en de nieuwe band Van Wouter Kiers in De Bonte Koe. Maar, waar alle evenementen in het kader van blues- en jazzweek helemaal in het teken van muziek staan, is de kroegentocht de uitgelezen kans oude bekenden te ontmoeten en wellicht nieuwe liefdes op te doen. Of dat bij deze twee nodig was, weten we niet. Hoe dan ook hadden ze veel plezier.
Elders in De Leydenaer een fotopagina van de Kroegentocht.

Kans voor ondernemers

Kunnen wij een handje helpen om je ondernemersdroom tot leven te brengen in Haarlemmerstraat Oost? Deze oproep doet Sofie Dijkhuizen de nieuwe Vestigingsadviseur Binnenstad Leiden bij Stichting Centrummanagement Leiden.
Ze zoekt talentvolle ondernemers die het stille stuk van de Haarlemmerstraat levendig willen maken. "Het is een straat die op dit moment volop in ontwikkeling is en waar mooie ondernemerskansen liggen."

Oeioeioei... Oppassen bij de A4

De A4 bij Leiden.

De A4 bij Leiderdorp in de richting van Den Haag is het gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland,zegt de Stichting Incident Management Nederland.

Volgens het samenwerkingsverband van bergers gebeurden er daar vorig jaar 52 ongevallen,60 procent meer dan in 2017. Dat komt volgens de stichting doordat de A4 op dat stuk teruggaat van drie naar twee rijstroken.Vlak daarvoor liggen nog een tunnel en een afslag;een gevaarlijke combinatie.
Helemaal gevaarlijk vinden wij dat, komende uit Amsterdam, de afslag naar Leiden op dit punt slechts één keer wordt aangegeven. Toen de reconstructie van het verkeerspunt net klaar was, reden vele mensen verkeerd. Ook automobilisten die de verkeerssituatie goed kennen. De volgende afslag is dan pas bij Leidschendam, wat een tijdsverlies van ongeveer een half uur betekent. Soms reden mensen over de doorgetrokken witte streep om de afslag alsnog te halen. Fout, maar ook wel weer begrijpelijk.
Vorig jaar was de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam het gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland. Het traject staat dit jaar op de vijfde plaats.

Kwebbel

Tijdens de Nationale Voorleesdagen afgelopen week moest ik terugdenken aan vorig jaar.

Ik werd gevraagd om voor te lezen aan de peuters van de Kinderopvang. Ik weet niet of u het op de televisie heeft gezien, maar Prinses Laurentien en een aantal bekende Nederlanders werd ook gevraagd. Dus dat zeg wel wat. Tijd voor een nieuw pak. "Nou, dat is niet wat we in gedachten hebben', zei de coördinator. 'Om het nog leuker te maken, denken we aan een televisiefiguren zoals Piet Piraat, Kabouter Plop en Kwebbel. Voor jou denken we aan Kwebbel, het praatgrage vriendinnetje van Plop, met een bloemetjesjurk, schort en die gave muts met belletjes.' Dat heb ik weer. Kwebbel! Iets dat me blij stemde was, dat ik wel twee keer in de jurk paste en de belletjes op mijn muts vrolijk rinkelden. Aan de zijde van een lieve Plop mocht ik het verhaal over Krrr….okodil voorlezen. Een spannend verhaal waarin niemand met dat enge beest wilde spelen, maar dat er uiteindelijk toch een vriendje of vriendinnetje komt dat er hetzelfde uitziet. Dus er altijd iemand is, om mee te spelen, die hetzelfde is als jij. De kinderen genoten ademloos. En het allermooiste waren de verwachtingsvolle blikken. Na afloop kwamen ze Kwebbel en Plop voorzichtig een handje geven. Ik ken iemand die al lang geleden, op het rapport van de lagere school, als opmerking twee woordjes had staan. 'Praat graag!' Het volgende rapport toonde ook weer een tekst waarvan ik nog steeds niet weet hoe ik die nu moest interpreteren. Twee woordjes: 'Gaat beter!' Soms weet je niet waar je geluk ligt.

Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Starters krijgen steun van de VVD

De VVD wil niet dat starters worden vergeten bij het bouwen van woningen op de Vijf Meilaan 210: "Het college wil hier wel veel sociale huurwoningen en woningen uit het midden koopsegment realiseren, maar vergeet de vele starters die buiten de sociale huursector vallen en te weinig verdienen voor een woning in het midden koopsegment", zo is het argument. Daarom pleit partij voor een minimumdoelstelling van 20% starterswoningen. SP, PS en CDA steunen dit.

Mensen met gevoelige oren?

Waarom hebben de mensen die achter deze deur in de Molensteeg wonen dit briefje opgehangen? Hebben zij gevoelige oren? Willen zij niet gestoord worden? Raakt de deur beschadigd door een flinke roffel? Zo'n briefje roept allerlei vragen op. Maar zomaar aankloppen... Nee. Dat doe je niet.

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.
Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Opgroeien in het digitale tijdperk

Kinderen gaan steeds jonger online.

'Media-opvoeding voor kinderen
is nodig'

We voeden onze kinderen op in het digitale tijdperk. Maar hoe moet dat eigenlijk? We hebben geen voorbeelden van hoe onze eigen ouders het deden. Betekent dat dan dat je zelf het wiel maar uit moet vinden? Nee hoor!

In de interactieve bijeenkomst op donderdag 31 januari vertelt mediacoach Marije Lagendijk in de bibliotheek aan de Nieuwstraat met veel plezier over wat mediaopvoeding is en hoe je deze op een leuke en positieve manier vorm kunt geven. De deelnemers kunnen informatie uitwisselen met andere ouders en krijgt praktische tips.
Deze bijeenkomst, in samenwerking met CJG Leiden, is voor ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Toegang is gratis, aanmelden via www.BplusC.nl. Het duurt van 19.00 tot 20.30 uur. De organisatie is in handen van BplusC.

Luchtig snelheidsduiveltje

MG B Tourer. Tekst en foto: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De MG B Tourer. Gespot bij de Kopermolen. Dit exemplaar is gebouwd in 1979 en komt voort uit het in 1958 gebouwde prototype. Een lichtgewicht snelheidsduiveltje voor die tijd.
De wagen werd tot 1980 geproduceerd met ruim een half miljoen verkochte exemplaren. Belangrijke afnemers waren Amerikanen maar de veiligheidseisen lager daar wel wat hoger. Zo moesten er rubber bumpers op de auto worden gemonteerd om toegelaten te kunnen, zoals bij het model op de foto. Deze MG was overigens een van de eerste auto's met kreukelzones. Tegenwoordig voldoet de auto niet meer aan de veiligheidseisen zoals in 2013 in Engeland bleek toen een taxi op een MG botste. De MG werd min of meer dubbel gevouwen. MG staat overigens voor Morris Garages, van William Morris.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Ananas

De Ananas wordt een gedrocht vindt de politiek, zo bleek onlangs tijdens een gemeenteraadsvergadering. Toch gaan de plannen 'vrolijk' door.
Tussen de Lammenschansweg (ter hoogte van het benzinestation) en de Ananasweg komt een enorm vierkant gebouwencomplex met 375 appartementen. Dit in een buurt die al uitpuilt van de flats en last heeft van verkeersdrukte. Maar het valt niet meer tegen te houden. Dan zou de Leidse politiek onbetrouwbaar zijn.

Foto: Hortus botanicus Leiden

Hulpdienst

Bij de SP Hulpdienst Leiden e.o. kan vanaf vrijdag 1 februari een afspraak worden gemaakt voor de aangifte 2018. Aangifte voor particulieren
Particulieren met een inkomen tot 130 procent van het minimum loon doneren een vrijwillige bijdrage voor het dekken van de gemaakte kosten.
Particulieren met een hoger inkomen betalen een verplichte bijdrage naar rato van het inkomen met een minimum van 10 euro.

Blokhuis praat met bewoners Stevenshof

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft vorige week in het kader van de nationale e-healthweek een bezoek gebracht aan het programma Stevenshof Vitaal.

Met Stevenshof Vitaal werken bewoners, lokale (zorg)-organisaties en de gemeente drie jaar lang intensief samen aan een gezonde, vitale en sociale wijk. Daarbij gaat het over gezond(ere) voeding en beweging, maar ook over ontspanning, meedoen in de wijk en voor elkaar zorgen. Binnen het programma is er veel ruimte voor nieuwe technologieën die de zorgverlening ondersteunen, zoals e-health.
Staatssecretaris Blokhuis kreeg tijdens zijn bezoek een eerste update van het programma en sprak onder andere met bewoners.

IJshaar: zeldzaam natuurverschijnsel

Foto Jack Folkers.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Ik dacht eerst dat er een wit zakdoekje in het bos lag. Blikjes, flesjes en plastic raap ik op, maar tissues en zakdoekjes laat ik liggen, om redenen die de lezer zal begrijpen.
Maar dichterbij gekomen, zag ik duidelijk veren. Van welke vogel? Een zwaan? Geen logische plek in een bos. Pas op 1 meter afstand zagen we wat het was. 'IJshaar', wist Jack te vertellen, een van de twee vrienden met wie ik in de Ardennen was.
Het bleken heel dunne draadjes ijs, die aan een dode tak vast zitten. Bij elkaar lijkt het net een bosje haar of gekrulde veren. IJshaar ontstaat alleen als de omstandigheden perfect zijn en daarom is het zo'n zeldzaam verschijnsel. De nacht moet vochtig zijn en de temperatuur net onder nul. IJshaar groeit alleen op dood en kernhout, dus niet op de bast of schors. In nat hout komen altijd schimmels voor en bij de stofwisseling van die schimmels komt water vrij. Door de lichte vorst wordt dat water door de poriën in het hout naar buiten gedreven. In droge nachten zou het water direct weer verdampen, maar bij een hoge luchtvochtigheid ontstaan er ragfijne ijskristallen, die almaar blijven aangroeien. Pas een paar jaar geleden is ontdekt welke schimmel hiervoor verantwoordelijk is: het Rozeblauwig waskorstje (Exidiopsis effusa).
Zodra de zon doorkomt, smelt het ijshaar weer als sneeuw voor de zon, dus je moet er vroeg bij zijn. In de Ardennen liepen we overigens in een koud, beschaduwd dal en toen we verder liepen, zagen we het sneeuwhaar de hele ochtend.

Dieren staan er groen bij...

Het dierentehuis in vogelvlucht.

Op het dak van Dierentehuis Stevenshage staan sinds kort 164 zonnepanelen. De dieren die eronder wonen hebben geen idee, maar de panelen wekken jaarlijks ongeveer 47.500 kilowattuur elektriciteit op. Dat is meer dan genoeg om het hele gebouw van stroom te voorzien. Het overschot wordt terugverkocht aan de energieleverancier.

"Dit past helemaal in onze ambitie om het groenste asiel van Nederland te zijn", aldus beheerder Nicolette Bloemendaal. "In 2009 zijn er al 25 zonnepanelen op het dak geplaatst. Dankzij de nalatenschap van een weldoener die dat zo had bepaald, zijn daar nu 139 panelen bij gekomen."
De zonnepanelen zijn niet de enige milieubesparende investering van Stevenshage. Er zijn ook een warmtepomp voor de kattenafdeling en twee grote zonneboilers geïnstalleerd voor de warmwatervoorziening van het gebouw.

Hoe tuinierden mensen in de middeleeuwen?

Een tuin uit de middeleeuwen.

Middeleeuwse tuinen komen deze zomer tot bloei in de sfeervolle zomertentoonstelling 'Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west' in het Rijksmuseum van Oudheden.

Bezoekers kunnen hier genieten van verhalen over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemenpracht, van Europa tot in het Midden-Oosten. Daarbij komen moes- en siertuinen aan bod, maar ook tuinieren in de Middeleeuwen, lusthoven, het paradijs als tuin en 'de tuin in huis'. Te zien zijn onder andere eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven. De tentoonstelling is te zien van 3 mei tot en met 1 september.

plant en dier

Robert Strijk waarnemer in Zwijndrecht

Robert Strijk in zijn Leidse periode. Foto: Peter van Evert.

Fractievoorzitter van D66 in Leiden is vrijwel een garantie voor een glansrijke politieke carrière. Pechtold en Van Meenen zijn daarvan goede voorbeelden. Maar ook Robert Strijk klimt de ladder verder en verder op. Hij wordt per 1 februari waarnemend burgemeester van de gemeente Zwijndrecht.

Aan Dominic Schrijer is per 1 februari eervol ontslag verleend als burgemeester van Zwijndrecht. Dit in verband met diens benoeming tot voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Gelet op de lopende procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester, die naar verwachting op 5 juni aantreedt, heeft de commissaris van de Koning na overleg met de fractievoorzitters besloten een waarnemer te benoemen.

Gewenst

Na een gesprek over het gewenste profiel werd Robert Strijk, gepokt en gemazeld in Leiden, voorgedragen als de gewenste kandidaat. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris om Strijk als waarnemend burgemeester te benoemen. De waarneming duurt tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester aantreedt.

Centrummanager

Strijk is 53 jaar, heeft ruime bestuurlijke ervaring en is lid van D66. Hij was ruim 8 jaar wethouder en eerste loco-burgemeester in de gemeente Leiden. Voorafgaand aan het wethouderschap was Strijk directeur van het landelijk bureau van D66. Tevens was hij van 2003 tot 2008 Centrummanager van Leiden waarbij hij zich richtte op het versterken van de binnenstad.

Wat telt meer: gehandicapten of extra vaarplezier?

Is een bus nodig om de Gouden Bal brug te bestijgen? Foto: PR

Josine Heijnen (CDA) maakt zich samen met het Gehandicapten Platform Leiden zorgen over het ophogen van de Gouden Balbrug (bij de Langegracht). Onder andere rolstoelers kunnen straks de brug niet meer op.

Op 14 januari stuurde het Gehandicapten Platform Leiden (PGL) een brief aan het College en de Gemeenteraad, waarin zij hun zorgen uitten omtrent het ophogen van de Gouden Balbrug. Met het ophogen wordt de helling meer dan de CROW-norm van 4 procent, wat de toegankelijkheid voor rolstoel afhankelijke personen schade aandoet.
Heijen vraagt zich af of het College zich herkent in de geuite zorgen van het PGL en of er wel 3,5 miljoen moet worden uitgetrokken voor meer vaarplezier als dat ten koste gaat van gehandicapten.

Promotiemateriaal scholen lijkt iets nuttiger te zijn

Spullen van het Bona en Het Visser. Foto en tekst Rien van Vliet.

Kinderen die de afgelopen weken de open dagen van Leidse middelbare scholen bezochten, konden weer rekenen op veel gratis promotiemateriaal.

Scholen deelden driftig tassen, stiften, notitieblokjes en geodriehoeken uit. Twee jaar geleden stelde de D66-fractie vragen aan het College van B&W over de duurzaamheid van deze uitdeelacties. Het was veelal troep die thuis werd weggegooid. Zonde voor het milieu, vond de partij. De gemeente sprak toen in antwoord op de vragen de ambitie uit 'scholen duurzamer te laten handelen'. Dat lijkt iets te hebben geholpen. De uitgedeelde promotie-artikelen op de foto zijn zaken te zijn die nuttig zijn voor leerlingen en lang te gebruiken zijn.

Kroegen vol met mensen

De Kroegentocht was weer het onbetwiste hoogtepunt van de Leidse Blues- en jazzweek die zondag eindigde. Op woensdag was er in meer dan dertig cafés live-muziek. Niet alleen met de genoemde genre's, ook was er soms spetterende popmuziek. Voor ieder wat wils dus, en het publiek genoot, zo is te zien op deze pagina's met beeld van fotobureau Monica van der Stap.

Gevecht om galerie Zône open te houden

Enkele van de deelnemende kunstenaars.

Kunstenaars willen binnen twee weken 40.000 euro ophalen

Het pand aan de Nieuwstraat in Leiden, waar Galerie Zône al 27 jaar actief is, staat 'Te Koop'. De kunstenaars die de galerie voor toegepaste kunst zelf runnen, willen het pand kopen en daarmee de toekomst van deze galerie zeker stellen.

Zo kunnen ze verder met het uitdragen van de liefde voor ambachtelijk gemaakte en unieke producten. Ze zijn daarvoor een crowdfunding campagne gestart:'Geef Zône de ruimte'. Waarmee zij voor 8 februari 40.000 euro hopen op te halen.

Eigen werk

In Galerie Zône exposeren de leden van Zône hun eigen werk en dat van gast-kunstenaars. Ook organiseren ze projecten rond beeldende kunst, ambacht en vormgeving, werken ze samen met vakscholen en instanties die de toegepaste kunst stimuleren en participeren ze in kunstprojecten van het voortgezet onderwijs.

Gelukkig is Zône de kans geboden om het pand als Vereniging aan te kopen. De Triodosbank is bereid een hypotheek te verstrekken maar vraagt wel een eigen inbreng van €80.000. Dankzij giften en leningen, een veiling en crowdfunden zijn ze al een heel eind. Maar ze zijn er nog niet!
Er loopt een crowdfunding-campagne onder begeleiding van crowdfund-platform Voor de Kunst. Fonds 1818 heeft toegezegd €7.500 te doneren wanneer de eerste €4.000 binnen is en nogmaals €7.500 wanneer de teller op €32.500 staat.
Om het pand te kunnen kopen, moet de 40.000 euro voor 8 februari binnen zijn. De campagne van Galerie Zône staat op de website van Voor de Kunst (www.voordekunst.nl/galeriezone). Er kan al vanaf 10 euro gedoneerd worden en er staan leuke en erg mooie tegenprestaties tegenover. De tegenprestaties zijn te zien in de galerie en staan ook op de website www.galeriezone.nl

Sfeervol genieten tijdens Elfstegentocht

Ook dit was Leiden CS, ooit een rustig stationnetje. Foto: Niek Bavelaar.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar
redactie@deleydenaer.nl.

Zet de vorst deze winter door? Of beter: zet de vorst nog ooit door? Krijgen we ooit nog een nieuwe Elfstegentocht? De laatste Leidse Elfstegentocht werd gereden op 12 januari 1997. Het jaar daarop werd er een stichting opgericht die eventuele volgende tochten zou organiseren. Maar tevergeefs. De kans op een Leidse schaatstocht over de Leidse grachten, is reëel als de vorst minstens een week flink aanhoudt (-10 of kouder). Naast vriezen is ook sneeuwval van belang.

De nieuwe Rijn vol met schaatsers. Foto: Niek Bavelaar.

Leidse huwelijken houden lang stand

Als het percentage gescheiden inwoners in 2018 wordt vergeleken met dat van 2008, blijkt er dat er in de afgelopen tien jaar in bijna alle gemeenten een stijging heeft plaatsgevonden. Het ergst was het in Noord-Beveland (3,6 procent). Ook in Doesburg (3,1) en Ooststellingwerf (3,1) is er een duidelijke toename van gescheiden inwoners te zien.

Amsterdam en Vlieland zijn, opvallend genoeg, de enige gemeenten in Nederland waar het percentage gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar juist is afgenomen. In totaal wonen er in Amsterdam 1,1 en in Vlieland 0,3 procent minder gescheiden mensen dan in 2008. Leiden doet het met een toename van slechts 0,4 procent, ook opvallend goed.
Over 2018 lag het scheidingspercentage bij ons op 8,1 procent. Oegstgeest en Leiderdorp scoorden met 9, en Voorschoten met 9,1 procent, een stuk slechter. In onze regio staat Zoeterwoude bovenaan: In 2018 liepen slechts 6,9 procent van de huwelijken mis.

Een beeld van de jaarlijkse dag waarop langdurig getrouwde stellen op het stadhuis worden ontvangen. Foto: Peter van Evert.

Monitor

Het een en ander blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor. De belofte tot de dood ons scheidt, gaat lang niet meer voor iedereen op. In Nederland eindigt namelijk ruim 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding.
Uit de data over de huwelijken en de scheidingen in Nederland, blijkt dat de maanden mei, juni en september duidelijk de populairste zijn om in het huwelijksbootje te stappen. De maand die daarentegen het minst in de teken van de liefde staat, is januari. Tijdens de eerste maand van het jaar vinden er zelfs meer echtscheidingen plaats dan huwelijken worden afgesloten.
Tegenover de daling in het aantal huwelijken staat een stijging in het aantal sluitingen van geregistreerd partnerschappen. Het aantal afgesloten huwelijken neemt daarentegen licht af.

Afwachten

Getrouwde stellen zijn steeds ouder op het moment dat zij hun huwelijk beëindigen. Mannen die in 1950 in een echtscheiding verwikkeld raakten, waren gemiddeld 38,4 jaar oud. De vrouwen waren iets jonger, namelijk 35,6 jaar. In 2017 zijn mannen gemiddeld bijna tien jaar ouder als zij scheiden (47,4 jaar).
Huwelijken duren daarnaast ook steeds langer voordat zij uiteindelijk beëindigd worden. In 1950 scheidden stellen na gemiddeld 11,2 jaar huwelijk. In 2017 was dit na gemiddeld 15,1 jaar.

Samengesteld

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden biedt 7 februari een themabijeenkomst over samengestelde gezinnen. De kans om na een scheiding opnieuw gelukkig te worden is er één die we met beide
handen aangrijpen, zo is de achterliggende gedachte. Vragen die aan de orde komen zijn: Hoe kun je je daarop voorbereiden, hoe vind je daarin je weg en hoe kun je in je nieuwe gezin de rust en harmonie krijgen waar je naar op zoek bent?
Deze gratis themabijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 februari van 19.30-21.30 uur in Het Gebouw. Meer informatie en aanmelden via cjgcursus.nl.

Ich bin ein Hesje

Elke maand geeft inwoner Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Lange tijd heb ik geprobeerd te ontkennen wat er aan de hand is. Ja, misschien zelfs gebagatelliseerd wat borrelde in en om ons heen. Maar met de gele hesjes kwam die ene vraag compromisloos naar voren, die niemand meer onbeantwoord kon en kan laten; ben je voor of tegen?
Ja, voor of tegen wat eigenlijk. Dat weet niemand. En iedereen. Ik zag een spandoek met de tekst "Ik ben het zat". Het is een onderstroom, die zich verraden voelt. Vrijheid, het lijkt zo mooi. Totdat je geconfronteerd wordt met de achterzijde, verantwoordelijkheid en onzekerheid. Het is een pijnlijke coming of age, waar we allemaal doorheen gaan. De trein van de democratie komt piepend tot stilstand.
Vroeger las ik als jongen veel boeken van de Kameleon. Hielke en Sietse die doldwaze avonturen beleefden met hun bootje in de Friese polders. In sommige delen waren er buitenstaanders, jongens uit 'de stad'. Dat waren fletse, onbetrouwbare types die wel even de oren werden gewassen door onze helden. De stad was in die tijd een ongure plek, waar arme arbeiders naast de fabriek woonden. Ontwortelde losers, die in te kleine huisjes een ongezond en kort bestaan kenden.
De tijden zijn veranderd.
De stad, en Leiden is daarin exemplarisch, heeft zich ontworsteld van zijn armoedige imago. Het is een kathedraal geworden, waar dagelijks de successen van het liberalisme gevierd worden. Een nieuwe versie van Rome. Buiten, op het gure platteland, heerst de onvrede. Daar waar Piet zwart moet blijven. Waar de pensioenen niet worden geïndexeerd. En waar de banen flex zijn. De mensen die de boot hebben gemist en de trieste onderklasse vormen van hard werkenden zonder perspectief. Natuurlijk ligt die grens niet bij de Zijlpoort, maar zit die vooral in ons hoofd. Maar misschien is het wel zo dat wanneer je iets te lang bent ondergedompeld in onze grandioze stad, je gaat geloven dat de hele wereld zo is.

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Tot slot ben ik dan toch blij dat ik in Nederland woon. Rutte, onze Tefalliaanse Tovenaar, verklaarde met één pennenstreek dat iedereen een geel hesje was -et voila- de kou was uit de lucht. Ik bin ein Hesje. Wat een grootsheid in gruttigheid.

samenleving

Met taarten door de Merenwijk

Het wijkteam van Marente. Foto: PR. Foto: Picasa

Sinds begin dit jaar kunnen ook inwoners van de Merenwijk het wijkteam van Marente inschakelen voor thuiszorg. Het team maakte onlangs een persoonlijk voorstelrondje langs samenwerkingspartners en huisartsenpraktijken en verraste hen met een taart.

Begin 2018 ging Marente thuiszorg in Leiden van start vanuit het vernieuwde Huis op de Waard in hartje centrum. Rebecca Zee van het team: "Marente heeft ruim 30 wijkteams in de Bollenstreek en werkt sinds een jaar met veel plezier in Leiden in een kleinschalig team van verzorgenden en (wijk)verpleegkundigen. Thuiswonende ouderen ondersteunen we met professionele zorg als het niet meer lukt om alles zelf te doen. De wijkverpleegkundige kijkt samen met de cliënt wat er nodig is en zorgt samen met de huisarts ervoor dat de zorg goed verloopt. Om de samenwerking goed te starten hebben we ons persoonlijk voorgesteld aan huisartsen. We wilden niet met lege handen komen. De actie werd gewaardeerd."

Zorgpand staat leeg

Zorgcentrum Topaz Groenhoven Witte Rozenstraat 21 is met ingang van 25 januari verhuisd naar de Athur van Scheldelstraat, nieuwe locatie, Topaz Lakenhof. Wat gaat er nu met dit oude pand gebeuren?

Zoektocht naar
familie van Louis Neuteboom

Op 24 juni 1944, binnenkort 75 jaar geleden, is in concentratiekamp Amersfoort Louis Neuteboom, geboren op 12 augustus 1921 te Leiden, om het leven gebracht. Hij werd slechts 22 jaar. Hij is begraven op Rhijnlof te Leiden. Kamp Amersfoort memoreert het gewelddadige overlijden van Neuteboom tijdens de zondagse publieksrondleiding tweede helft juni. Sinds 2017 worden nabestaanden benaderd of zij daaraan deel willen nemen. Veelal is dit voor de eerste maal voor nabestaanden en voorziet het in antwoorden op velerlei vragen. Neuteboom heeft geen nageslacht. Pogingen familie te traceren zijn tot nu toe gestrand. Bekend is dat Louis een broer Joseph (1925) heeft / had en twee zusters Anna (1934) en Eva (1948). Als deze of hun kinderen de wens hebben om aan dit memoreren deel te nemen, dan kunnen zij contact opnemen met Edie Brouwer, gids-vrijwilliger Kamp Amersfoort, 06 – 55 83 10 57.

Winters winkelen Rijneke Boulevard

Op zaterdag 2 februari organiseert Rijneke Boulevard te Zoeterwoude een gezellig winters evenement voor het winkelend publiek. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Museumpark Archeon uit Alphen aan den Rijn komen de Archeontolken naar de Rijneke Boulevard voor een winterse presentatie met demonstraties en andere leuke activiteiten. Het evenement vindt plaats tussen 12.00 en 16.00 uur.

Starters bijeen in Holiday Inn

Deze starter presenteert zichzelf. LSFotografie. Foto: Lyuda Stinissen

In Holiday Inn komen woensdag 6 februari beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven samen tijdens de vierde Startersdag Leidse Regio. Start-up coach Bart Jenezon spreekt ze toe en zal ze proberen te motiveren. En dat is nodig, want veel starters zijn na 1,5 jaar al weer gestopt.

K & G viert 90-jarig jubileum met concert

K & G is een graag geziene gast. Foto: Jordy Kortekaas Foto: Jordy Kortekaas

Muziekspektakel met 200 muzikanten

Muziekvereniging Kunst en Genoegen bestaat 90 jaar. Het mondorgelclubje van weleer is uitgegroeid tot een muziekvereniging van wereldformaat. Dat wordt 9 maart gevierd met een groots jubileumconcert.

Sinds de oprichting staan professionaliteit, het streven naar perfectie en het bereiken van het hoogst haalbare hoog in het vaandel. Deze uitgangspunten zijn nog steeds de basis voor ongekende nationale- en internationale successen die de afgelopen 9 decennia zijn behaald. Ook na 90 jaar is Kunst & Genoegen met alle orkesten, een graag geziene gast op taptoes, parades en evenementen en nog steeds springlevend en vol ambities.

Visitekaartje

Al vele jaren is Kunst en Genoegen (in de volksmond 'K & G') het muzikale visitekaartje van Leiden. Anno 2019 bestaat de op 1 oktober 1929 opgerichte vereniging inmiddels uit de K & G-University voor beginnende muzikan-ten, Jong K & G, Show- en Marchingband K & G, Podiumorkest K & G 3 en Reünistenorkest K & G. Meer dan 200 muzikanten onder één dak, maar ieder orkest met een eigen invalshoek en de kenmerkende K & G-sound.
Als eerste activiteit ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan, organiseert de vereniging op 9 maart een groots jubileumconcert, dat wordt gehouden in Zalencentrum A 4/Power City Church, Elisabethhof 4 in Leiderdorp, aanvang 19.30 uur. Tijdens dit concert staan optredens op het programma van Jong K & G en K & G 3. Vol trots presenteert de show- en marchingband de muziek van hun allernieuwste show die binnenkort in première gaat.

Uitagenda

Woensdag 30 januari

Theater Ins Blau: Matroesjka, 20.30 uur.
Café De Twee Spieghels: Mr Boogie Woogie, 21.00 uur.

Donderdag 31 januari

Kapelzaal: Bandoneonist Kaspar Uljas en violist Radboud Post, 12.45 uur.
Café Plantage: Cordon Blues, 21.00 uur.

Vrijdag 1 februari

Leidse schouwburg: De ontmaskering van Peter de Grote, opera, 20.15 uur.
Café De Twee Spieghels: Svens chambreer machine , 21.00 uur.
Leidse Lente: Len & Mar, 21.00 uur.

Zaterdag 2 februari

Café De Twee Spieghels: Kyriacos Kesta quartet, 16.00 uur.

Zondag 3 februari

Schouwburg: Op de Piratenboot, 13.30 en 16.00 uur.
Theehuis Leidse Hout: Cor van der Hoogt & Bas Paardekooper, rock & blues ballards, 14.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Eric van der Reijden and friend, 16.00 uur.
Grandcafé de Burcht: Jazz on Sunday met SwingKings met o.a. Marcel Cools en Bas Tol , 16.00 uur.
Grandcafé de Burcht: SwingKings met o.a. Marcel Cools en Bas Tol, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 5 februari

Schouwburg: Wachstumsschmerzen, 20.15 uur.

Woensdag 6 februari

Schouwburg: Wachstumsschmerzen, 20.15 uur.
Theater Ins Blau: B & K 4-ever, 20.30 uur.

Donderdag 7 februari

Kapelzaal: klassiek lunchconcert, 12.45 uur.
Café Schommelen: katvanger, 21.00 uur.
Café Plantage: Kiers and friends, 21.00 uur.

Lars maakt versjes voor bezoekers

Lars van der Werf is plezierdichter.

In het kader van de poezieweek brengt Lars van der Werf 3 februari een bezoek aan boekhandel Kooyker.

Lars van der Werf (1987) is een geboren plezierdichter en schrijver. Hij treedt regelmatig op door heel Nederland met zijn versjes en typemachine. Zijn versjes zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk ontzettend eenvoudig, maar de versjes doen iets met je. Ze beschrijven stuk voor stuk nét dat ene wat jij nooit onder woorden kunt brengen. Liefde, verlangen en geluk maar ook gemis en verdriet komen allemaal voorbij. Dat het leven niet altijd gaat zoals we zouden willen, dat weten we allemaal wel, maar dan zijn er in elk geval nog de versjes van Lars. En iedereen heeft daar wat aan, want tussen 14.00 en 16.00 uur maakt hij voor de bezoekers een versje op maat!

Kamerkoor dertig jaar Akkoord

Het enthousiasme spat van de groep af. Foto: PR.

Jubileum gevierd in Petruskerk met
Haydn en Mozart

Kamerkoor Akkoord zingt op vrijdag 8 februari de Nelsonmis van Haydn en de Vesperae Solennes de Confessore van Mozart. Een bijzonder programma vanwege het 30-jarig jubileum van het koor.

Haydn noemde de Nelsonmis zelf Missa in angustiis (Mis in bange tijden). Dat klinkt niet feestelijk voor een jubileum, maar het koor en dirigent Wim Dijkstra werken met veel plezier toe naar de uitvoering van deze prachtige muziek. Ook de Vesperae Solennes de Confessore van Mozart zijn een muzikaal hoogtepunt.

Meesterwerken

Het concert heeft een uitgebreide bezetting die recht doet aan deze meesterwerken. Sopraan Leonie van Veen, alt Hetty Jansen, tenor Sebastian Brouwer en bas Job Hubatka nemen de solopartijen voor hun rekening. Het concert wordt begeleid door het Nicolaas Consort. Dit orkest bestaat uit professionele musici met een grote liefde voor historisch stijlgetrouwe uitvoeringen. Eén van hen is de Canadese trompettist Nicolas Isabelle, die het Andante uit het trompetconcert in E van Haydn zal spelen.

Kaarten

Het concert vindt plaats in de Petruskerk aan de Lammenschansweg 40a, Leiden. Tijd: vrijdagavond 8 februari 20.15 uur Kaarten kosten 20 euro in voorverkoop en 22 euro aan de deur. Kinderen tot 12 jaar, 10 euro. Kaarten zijn te bestellen bij één van de koorleden of via akkoordleiden@hotmail.com.

Woensdag 30 januari

* Natuurwandeling vanaf Het Gebouw, 10.00 uur.
* Start cursus Goden tekenen in Rijksmuseum van Oudheden en Museum Volkenkunde.
* Leiden Underground, zoektocht door oude kelders, start 15.00 uur, onderaan de trap naar De Burcht.
* Pechakucha night Leiden – Sprekende Schrijvers, 20.00 uur Gebr De Nobel.
* Veenproef: stilte en de kunst van verdwijnen, 19.00 uur, Scheltema.

Donderdag 31 januari

* Cultureel festival over Europa, 19:30 uur, museum Boerhaave

Vrijdag 1 februari

Zaterdag 2 februari

* 30Up Dance Party, met De Leidse Danssalon in Scheltema, 21.00 uur.
* Kinderkledingbeurs in speeltuin Vogelenwijk, 14.00 uur.

Zondag 3 februari

* Bingo in Huis van de Buurt De Kooi, 13.30 uur.

Maandag 4 februari

* Happietaria Leiden opent haar deuren.

Dinsdag 5 februari

* Kick Off van Koningsspelen Leiden, 16.30 uur, in de studentensocieteit Minerva.
* Oriëntatieworkshop vrijwilligerswerk i-doe.nl.

Woensdag 6 februari

* Startersdag ondernemers Leidse regio, Holiday Inn.

Donderdag 7 februari

* Themabijeenkomst over samengestelde gezinnen, Het Gebouw, 19.30 uur.
* Start expositie Zelfportretten van jonge talenten, bibliotheek Nieuwstraat.

Vrijdag 8 februari

* Uitreiking Leidse Sportprijzen in de Aalmarktzaal.

Nedernacht in Gebr de Nobel

Op zaterdag 16 februari biedt groepswijzer.nl voor de 2e keer Nederpop in Gebr. de Nobel. Zes bands spelen muziek van onder andere De Dijk, Herman Brood, Golden Earring, Doe Maar, Tröckener Kecks en nog veel meer Nederlandse bands, 100 procent Nederpop dus. De avond wordt swingend afgesloten door Draai Me To The Moon die voor de gelegenheid alle Hollandse plaatjes uit de kast hebben gegraaid. Kaarten zijn te koop op nedernacht.nl

3 oktobersfeer begin februari

Feesten op z'n plat Leids met Rubberen Henkie.

Wie zin heeft in een stukje onvervalste 3 oktobersfeer moet zaterdag 9 februari naar Café Rembrandt aan de Morsstraat komen. Rubberen Henkie speelt daar covers van Rubberen Robbie, en betekent feesten op z'n plat Leids. Meeblèren en zuipen dus. Aanvang: 21.00 uur

* UVS heeft het contract met hoofdtrainer Stefan Roodakkers verlengd met een jaar. Roodakkers is al twee jaar actief bij de zaterdag tweedeklasser.

* Nog meer blauwwit-nieuws: De aanvaller Enrico Geus van Stompwijk'92 (2e klasse zondag) komt volgend seizoen uit voor UVS. De 25 jarige aanvaller speelde in het verleden voor de jeugd van RKAVV en Alphense Boys.

* Korfbalclub KZ Danaïden biedt naast inspanning ook ontspanning, met een actieve feestcommissie, een uitgebreide vriendenclub, een eigen toernooi, de Surprise Show, elke vijf jaar een groots opgezet jubileumfeest en het zomerkamp.

* Zaterdag 2 februari direct na de wedstrijd tegen Sporting Leiden is er een feestje bij Lugdunum met muziek van Hans de Bruin.

* Dames 1 van handbalclub Saturnus heeft een sabbatical: dit jaar staat de competitie voor ons op een lager pitje, ook wel eens fijn om met minder druk te spelen. Gewoon lekker ballen en niet denken aan ranglijsten en standen, dat gaan we volgend seizoen weer doen.

* Studentenactie AquaBoarden: Voor de eerste les op maandagochtend geldt een speciaal studententarief: 5 in de plaats van 7,90 euro. AquaBoarden is een intensieve workout op het water. Toch aardig van de gemeente.

* Eindelijk weer winst voor FC Boshuizen. De subtopper in de eerste klasse zondag wachtte als sinds 18 november op drie punten na een wedstrijd. Zondag werd Zeeburgia verslagen met 2-1.

* Komt niet meer vaak voor: de KNVB haalde al het amateurvoetbal zaterdag van het programma. Reden: te koud. Door het vele kunstgras komt dit vrijwel niet meer voor.

* ZZ Leiden kan de derde ronde van de Europe Cup nog halen, maar dan moet het woensdag wel in Rusland winnen van Saratov. makkelijk, want huis werd het nog een inmaakpartij voor de Russen.

* Op 9 februari trakteert rugbyclub Diok haar sponsors door ze mee te nemen naar de gaan de wedstrijd Schotland-Ierland.

Jubileum van open badmintontoernooi

Het toernooi,trekt jaarlijks meer dan 100 deelnemers.

De 25e editie van het Leids Open badmintontoernooi wordt gehouden in het weekend van 16 en 17 februari.

Het toernooi, georganiseerd door BC Veglo in de 3 Octoberhal aan de Smaragdlaan trekt jaarlijks meer dan 100 deelnemers en supporters vanuit de provincie en verder. Vorig jaar was er zelfs een aantal Deense speelsters aanwezig. Het toernooi wordt gespeeld in drie categorieën en vijf speeldisciplines. www.tinyurl.com/LeidsOpen2019. De inschrijving sluit op 31 januari.

Wereldschakers actief in de Pieterskerk

Anand en Carlsen vlak voor hun wedstrijd.

De beste schakers van de wereld waren vorige week in de Pieterskerk om te spelen voor de tiende ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De ronde werd geopend door wethouder Sport Paul Dirkse. Alle ogen waren gericht op de partij tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn voorganger, Viswanathan Anand. De Indische grootmeester is in deze 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament in topvorm en leidde op dat moment het klassement, samen met Nepomniachtchi en Carlsen, de uiteindelijke winnaar.

Moeizaam herstel voor Sporting Trigon

Goed voor het zelfvertrouwen, dat na de nederlaag van vorige week een behoorlijke aanslag te verwerken kreeg, was de winst van Sporting Trigon 24-20 op Antilopen afgelopen zondag. Sporting Trigon hield het hoofd deze wedstrijd koel en kon de tegenstander op een winstgevende marge van vier (24-20) houden. Zonder zelf te scoren, wat een zeldzaamheid is, kreeg de Ferry Janssen toch een verjaardagscadeau. Volgende zaterdag krijgt Sporting Trigon koploper BEP, dat een punt verspeelde deze speelronde, op bezoek.
Doelpunten: Jan Willem van der Gugten (6x), Mandy Bekooy (5x), Danya Kling en Gerald van Dijk (beiden 4x), Ellen Matze (3x) en Marc Meulenbeld (2x).

Puzzel opsturen

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week is een VVV-bon ter waarde van 25 euro. De oplossing van de puzzel kan worden gezonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week is Rien de Groot van de Lange Mare. Hij krijgt de bon opgestuurd.