Nieuwsblad De Leydenaer

20 november 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 20 november 2018


Genieten van shantymuziek

Sommige bezoekers gingen compleet uit hun dak. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Het was genieten geblazen tijdens het eerste 'Café Rumor', zondag in grandcafé De Buircht. Het open podium met folk of shantymuziek werd aangeboden als opwarmer voor het jubileumjaar 2019 van Rumor dit Mare. Het beroemde koor bestaat dan 25 jaar. Bij een succes zouden er eventueel meerdere edities volgen. Dat gaat dus gebeuren!

Sommige bezoekers gingen compleet uit hun dak. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Hij komt, hij komt!

Programma Intocht Sinterklaas

Zaterdag komt Sinterklaas aan in Leiden. Zonder zwarte pieten, wel met roetveegpieten. Er worden meer dan duizend mensen verwacht. Hierbij het programma.

Drukte bij de intocht. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap.

11.00 uur: Start programma Beestenmarkt.
11.30 uur: Liedjes oefenen met The Rockschoolband.
12.00 uur: Intocht Sinterklaas per boot.
12.50 uur: Start van sinterklaasoptocht Optocht vanaf de Steenstraat.
13.30 uur: Aankomst Sint en Pieten Hooglandse Kerkgracht
14.00 uur: Start middagprogamma op de Hooglandse Kerkgracht met: Meet&Greet met Sint & Pieten, Spelletjes, DJ-Piet en Danspieten.
16.00 uur: Einde intocht programma.
Vanaf zondag 25 november logeert Sinterklaas weer in de Waag, alwaar hij dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur kinderen kan ontvangen.

De val

Terwijl ik met mijn niets-aan- de- hand- gezicht me aangepast voortbeweeg, komen de vragen.

Wat loop je moeilijk? 'Ik probeer iets te verzinnen, maar de waarheid is niet charmant. Ik struikelde weer eens over mijn eigen benen. Is er iemand in de buurt? Houden mijn panties het? Nee, niet mijn buurman! Terwijl ik vanuit mijn kantoor vliegloop naar mijn auto, parkeert mijn buurman zijn bolide. Dat is zo'n keurige man in een prachtige auto, in driedelig grijs. Echt allervriendelijkst, maar je wil daar niet voor terechtkomen. Natuurlijk land ik voor zijn voeten. Zo jammer! ''Ik denk, je houdt het nog wel recht.'' Hij steekt zijn hand toe en ik hijs me onelegant omhoog. Dit gebeurt te vaak, de vorige keer was van de zomer in Noordwijk achter het Picképlein. Mijn echtgenoot loopt naar de auto en ik bezoek de parkeerautomaat. Terwijl de auto's achter elkaar uitrijden, wacht ik mijn tijd af en loop er snel tussendoor. Alles staat stil. Totdat ik me ineens opgenomen voel en met een plof aan de andere kant op het trottoir terechtkom. Ik kijk voorzichtig om me heen. Welke auto is er gaan rijden? Een mijnheer stapt uit de wachtende auto. Waarom geen vrouw? 'Dat was een hele duik', stelt hij vast. 'Heeft u zich bezeerd?' Ik inventariseer en kijk, twee kapotte knieen en de rest beweegt nog. "Ben ik aangereden?" 'Nee hoor', zegt de man luchtig. Terwijl u overstak kwam de belemmeringspaal weer uit de grond omhoog. Een toevalstreffer!' Hier moet ik wat aan doen! Mijn moeder zei het al, kijk uit voor omhoog komende paaltjes en mannen in driedelig grijs.
Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur

Stamt Sinterklaas af van Wodan?

Stamt Sinterklaas van de heilige Nicolaas of van de Scandinavische god Wodan? Waarom zetten we onze schoen, strooien we snoep en eten we taai-taai? Op vrijdag 30 november houdt kunsthistorica Camée van Blommestein tussen 15-17 uur in de Lokhorstkerk een lezing over de tradities rondom ons Sinterklaasfeest. Toegang is gratis, bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De lezing wordt georganiseerd door de Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden.

Op zondag hebben wij graag ook een dagje vrij

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Deze tekst op de winkel van Labruyère spreekt voor zich. Een dilemma waar kleine ondernemers mee worstelen. Sluiten betekent omzetderving, maar je kan niet áltijd werken.

Goudplevier uit de lucht gevallen

Foto Peter Lindenburg.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Van de week op de groepsapp: iemand kreeg bijna een dode goudplevier op zijn hoofd. Hij viel uit de lucht op de hoek van de Schipholweg en de Rijnburgerweg, bij het Achmea-gebouw. Bijna op precies dezelfde plek, maar aan de overkant, vond ik er vorig jaar ook éen, zijn het minder intact door het afgerukte hoofd. En er meldde zich nóg iemand, ook weer op die plek.
Waarschijnlijk zijn het plooiresten van de slechtvalk, die daar regelmatig zit en die hoge gebouwen blijkbaar gebruikt als plukplaats.
Goudplevieren broeden niet in de stad en zelfs niet in Nederland. Het laatste broedgeval dateert uit 1974 in Brabant maar dat was een eenmalige poging, want sinds 1937 zijn goudplevieren in Nederland uitgestorven. Wel komen ze massaal voor in Nederland als doortrekker of overwinteraar. Rond Leiden zijn ze in alle weilanden te vinden.
Niet veel mensen kennen deze mooie vogels. Ze zijn verre familie van de kievit en zoeken hun voedsel op vochtige graslanden of bouwland. Soms zie je ze in groepen van honderden en als de zon er dan op schijnt, hebben ze een goud-bruine glans. In de zomer, in broedkleed, zal dat nog wel veel mooier zijn, maar dat heb ik nooit gezien. De dichtstbijzijnde broedgebieden zijn in Schotland, Scandinavië, de Baltische staten en oostelijker. De najaarstrek begint al in juli-augustus en bereikt een piek in november, precies de maand van onze Leidse exemplaren.

Onze slechtvalk had ze dus voor het uitkiezen.

Wilde bij keert terug bij ons

De Langkopsmaragdgroefbij is terug.

In 2015 ging Groene Cirkels Bijenlandschap in onder andere Leiden en regio van start. Het doel: de achteruitgang van de wilde bij stoppen. En dat is voor het eerst in Nederland gelukt. Een prima resultaat derhalve.

Een recente telling laat een spectaculaire trendbreuk zien. Waar overal in Nederland een drastische achteruitgang van wilde bijen is te zien, is bij ons een toename van het aantal soorten bijen met 34 procent gemeten. Ook zijn enkele zeldzame bijensoorten die leven in bloemrijk weidelandschap teruggekeerd.

Samenwerking

Een fantastisch resultaat dat met relatief weinig middelen is bereikt door een samenwerking tussen Wageningen, Naturalis, Heineken, de gemeenten Leiderdorp, Leiden, Zoetermeer, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Cronesteyn vluchtoord voor vogels uit het noorden

Een Smientenpaar. Foto Jan Westgeest.

Tienduizenden ganzen, eenden en andere vogels verlaten in de winter de sneeuw en kou van Noord-Europa en zoeken hun heil in een meer gematigd klimaat.

Een impressie van de nieuwe ingang.

Ook Polderpark Cronesteyn is een goed toevluchtsoord voor deze vogels. Krakeenden, smienten, slobeenden, de wintertaling, maar ook de grote zilverreiger kunnen we tegenkomen. En dan zijn er de zangvogels uit het noorden, zoals de kramsvogel en de koperwiek. Maar we gaan ook op zoek naar onze eigen vogels: de roodborst, de heggenmus, het winterkoninkje. Deze zangertjes laten zich ook in de winter horen.
IVN-gidsen bieden zondag 25 november een zoektocht naar deze vogels. Start om 13.00 uur bij De Tuin van de Smid. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

plant en dier

Vrijwilliger toestaan en diploma krijgen...

Wethouder Damen ging met ieder gezin op de foto. Foto: Buro JP. Foto: Buro JP

Een diploma alleen al omdat je iemand in huis laat voorlezen. Deze bijzondere onderscheiding kregen twintig gezinnen onlangs voor hun deelname aan de VoorleesExpress.

Ongeveer een half jaar lang kwam een vrijwilliger bij de gezinnen thuis om samen (voor) te lezen. Dat was een feestje waard vonden de initiatiefnemers. Wethouder Marleen Damen was aanwezig voor de uitreiking. Ze benadrukte daarbij hoe goed lezen is voor de fantasie en de ontwikkeling van kinderen. Ze feliciteerde alle ouders en kinderen persoonlijk en ging met hen op de foto.
De VoorleesExpress is voor ouders met kinderen tussen 2 en 10 jaar en wordt in Leiden uitgevoerd door JES Rijnland in samenwerking met BplusC. Dit programma bestaat uit twintig huisbezoeken door vrijwilligers. Ouders krijgen tips hoe zij thuis aandacht kunnen besteden aan taalontwikkeling van hun jonge kind door verhalen voor te lezen. Een mooi moment samen, waar kinderen veel van leren.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Pijp

De 'Herontwikkeling Energiepark en omgeving' is vastgesteld. Het gebied aan de Langegracht rond de energiecentrale met haar markante pijp, inclusief het naastgelegen Stadsbouwhuis, biedt unieke kansen om herontwikkeling van industrieel erfgoed te combineren met de ontwikkeling van groen, woningbouw en cultuur. Kijk, en daar houden wij van. Leiden heeft een indrukwekkend industrieel verleden. Het was niet allemaal goed geregeld destijds, maar dit stukje geschiedenis is het wel waard om ingepast te worden in onze huidige stad.

Straat-
stenen

Het werd tijd: De Rijn en Schiekade wordt opnieuw bestraat. Deze week zijn de werkzaamheden begonnen. Een beetje laat alleen, want de fietsende Leydenaer brak hier al vele maanden bijna zijn nek op de kapot gereden straatstenen, zeker in de buurt van de studentenflat was het kommer en kwel. We wilden deze situatie al eerder in deze rubriek plaatsen, en zijn dus net op tijd.

American Classic en werkpaard uit de jaren zestig

De Ford F250. Tekst en foto: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Ford F250. Gespot in de Melchior Treublaan. Weer een voorbeeld van een American Classic. De eerste rolde in 1948 uit de fabriek en inmiddels is men toe aan de 13e generatie! De F250 is altijd leverbaar geweest in veel verschillende uitvoeringen en was een echt werkpaard. Tegelijkertijd maakte Ford de F250 steeds comfortabeler: 'They work like trucks, ride like cars.' Het exemplaar in de Treublaan is van de 5e generatie die liep van 1967 tot 1972. In 1969 ging dit exemplaar de weg op en de auto werd in 2017 in Nederland toegelaten. Het is voorzien van een oldtimerkenteken en omdat dat met BE begint, is de auto geregistreerd als een bedrijfsauto.

Heerlijk vaag: de geluksroute komt er aan

De Geluksroute die komend weekeinde plaatsvindt moet een ongedwongen uitwisseling van geluk worden die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt. Heerlijk vaag allemaal...
De uitnodiging is simpel: Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? Die uitnodiging is voor iedereen, dus of je nu van yoga houdt of bellenblazen, van stilte of juist beweging, lekker koken of juist nieuwe gerechten proeven, het kan allemaal. Want geluk delen brengt altijd meer geluk te weeg, zo laat een van de geluksbrengers weten. De Geluksroute gaat uit van de kracht van delen, brengt ons (weer) in contact met wat we in overvloed hebben. Het fijne van de route is te vinden op geluksroute.nu/editie/leiden.

Sintfeest in De Kopermolen

Foto: Caroline Spaans

In Winkelcentrum De Kopermolen kun je bij de winkeliers een leuke bouwplaat ophalen om een chocoladeletterdoosje in elkaar te zetten en te versieren. Als het doosje helemaal klaar is mag het doosje weer worden ingeleverd bij de ondernemers welke genoemd staan op de bouwplaat.
Op zaterdag 1 december kunnen de ingeleverde chocoladeletterdoosjes vanaf 12.00 uur worden opgehaald in het winkelcentrum. En wie weet heeft Piet deze dan wel gevuld?! Ben je ook benieuwd? Kom naar De Kopermolen en haal je bouwplaat bij één van de winkeliers in het winkelcentrum. Natuurlijk komt Sinterklaas naar De Kopermolen op zaterdag 1 december. Hij is er tussen 13.00 en 15.00 uur. De Pieten zijn er al om 12.00 uur en blijven tot 16.00 uur. Gezellige Sinterklaasmuziek en vrolijke muzieknoten worden tussen 12.00 en 16.00 uur verzorgd door het Pietenorkest. Info op: facebook.com/kopermolen of winkelcentrumdekopermolen.nl

Actie nieuwe ambtsketting voor burgemeester Lenferink

Lenferink op archief, mét ketting.

Lenferink is zijn ambtsketting definitief kwijt. Dat gebeurde 2 oktober 's avonds laat, zo staat op de facebookpagina van de gemeente.

Op camerabeelden is te zien dat de keten op de straat ligt. Op een gegeven moment lopen er drie jonge vrouwen langs en raapt één van hen de keten op. De drie hebben zich na een oproep gemeld, en aangegeven dat de ketting in een afvalcontainer is beland. Tja, niet bepaald slim.
Jurist Enes Dedeíc is nu op Facebook en de crowdfundsite Gofundme een actie begonnen voor een nieuwe ambtsketen.

Wens voor duurzamer woon-werk-verkeer

Martine Leewis met Jan Breugem. Foto: Buro JP. Foto: Buro JP

Auto vaker laten staan, slimme ICT-oplossingen of planningssystemen

De gemeente wil haar werknemers blijven stimuleren duurzaam te reizen en Leidse organisaties aanmoedigen hun steentje bij te dragen aan duurzame mobiliteit. Daarom tekende wethouder Martine Leewis onlangs met Jan Breugem (mobiliteitsmakelaar Rijnland) een afspraak 'Bereikbaarheid Haaglanden en Rijnland 2018-2020'.

Door anders naar vervoer te kijken, lees: de auto te laten staan, kan er duurzame winst woorden bereikt. Werknemers moeten gestimuleerd worden de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Imagoverbetering

Ook slimme ICT-oplossingen of planningssystemen kan men winst boeken zodat werknemers niet meer louter gebonden zijn aan spitstijden. Het inzetten op mobiliteitsmanagement levert werkgevers veel voordeel op, is de ervaring: kostenbesparingen, imagoverbetering, Co2-reductie, medewerkerstevredenheid en fitheid bij medewerkers zijn daar enkele voorbeelden van.

Stadslogistiek

Naast het stimuleren van duurzaam reizen, ondertekent de gemeente het convenant om te werken aan CO2-reductie en vitaliteit van Leidse inwoners. Ook denkt Bereikbaar Haaglanden en Rijnland mee over een betere vorm van stads- en bouwlogistiek. Bedrijven en instellingen die concreet aan de slag willen, worden desgevraagd ondersteund door Breugem.

Tweede leven voor Morspoortgarage?

De Morspoortgarage.

VVD, Partij Sleutelstad, GroenLinks en het CDA willen onderzoek naar een tweede leven voor de Morspoortgarage.

Nu de Lammermarktgarage in gebruik is en er hard wordt gewerkt aan de Garenmarktgarage, komt de vraag naar boven wat Leiden kan doen met deze tijdelijke garage, een soort bouwpakket dat in eigendom is van de gemeente. De VVD vindt een verplaatsing een mooie gedachte die past bij de circulaire economie. Raadslid Tom Leest: "Het is zaak om nu alvast te bekijken waar in de stad de parkeernood hoog is en deze garage een tweede leven kan krijgen. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan het Bio Science Park waar steeds meer werkgelegenheid komt, maar de garage zou ook een oplossing kunnen zijn voor een woonwijk."

Uitvaart per boot kan ook...

Een stijlvol einde per klassieke boot.

Een uitvaart per boot is eigenlijk zo gek niet in Leiden. Toch zien wij het zelden. Twee weken geleden was er eentje. Niemand minder dan Peter Labrijère staat aan het roer van een witte boot die iemand naar zijn laatste rustplaats brengt.

Op internet wordt al snel duidelijk dat via uitvaartboot.nl eenvoudig een 'stijlvolle uitvaart per klassieke boot' is te boeken. "Wij varen in Leiden en omgeving", zo staat te lezen op deze website. "De boot is geschikt voor 25 personen en de overledene. In overleg kunnen wij op iedere gewenste plek afmeren en ophalen. Bij crematorium Rhijnhof is een afmeerplaats, maar andere locaties zijn vaak net zo goed bereikbaar. Zoals bijvoorbeeld begraafplaats De Zijlpoort."
En de prijs? Die staat volgens uitvaartboot.nl in verhouding tot vervoer per auto en is goed betaalbaar. Ter indicatie: de route Lodewijkskerk -Rhijnhof kost ongeveer 300 euro.

Documentaire Hoppezak

Een grote verrassing op het Leids filmfestival was de documentaire Hoppezak. De film over het kledingverhuurbedrijf dat dit jaar 100 jaar bestaat, kreeg twee extra voorstellingen tijdens het festival. De film ging in wereldpremière op het LIFF, maar nu lopen er verschillende gesprekken met distributeurs over een landelijke release. Komend weekeinde is er nog een laatste voorstelling in Trianon.
Foto's: Leitmotiv Producties

* We kunnen gaan klagen: het Concept-Beeldkwaliteitsplan Combibad en IJshal De Vliet is vrijgegeven voor het indienen van inspraakreacties. Het beeldkwaliteitsplan vormt input voor de aanbesteding: de inzendingen worden aan dit beeldkwaliteitsplan getoetst.

* Drukke tijd voor ZZ. Onze basketbaltrots heeft de tweede ronde in de Europacup bereikt en speelt nog in december een aantal duels voor die cup.

* Balen voor centrale verdediger Mart Spierdijk van UVS. Na een ijzersterke wedstrijd moest juist hij zaterdag toestaan dat Matoaug namens Voorschoten matchwinnaar werd in de Kikkerpolder. En dat in de extra tijd. Geen periodetitel derhalve voor UVS.

* Naast volleyballen op niveau vindt GGV gezelligheid belangrijk. De activiteitencommissie (Accie) organiseert het hele jaar door leuke activiteiten, zoals skiën, spelletjesavond, het jaarlijkse beach- en blacklighttoernooi, een weekendje weg en natuurlijk regelmatig borrels in de gezellige binnenstad van Leiden.

* Op zondag 25 november vindt de tweede loop in het Zorg en Zekerheid circuit plaats. Dit maal bij de Leiden Road Runners Club. De afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Het parcours gaat door polderpark Cronensteijn en via Zoeterwoude terug naar Leiden.

* Ondanks zeven overwinningen in de eerste acht wedstrijden is FC Boshuizen geen periodekampioen. Zondag werd gewonnen van Legmeervogels maar mede-koploper JOS Watergraafsmeer won ook en heeft een beter doelsaldo.

* De vijftienjarige Anna Pauli maakte zaterdag haar debuut in de hoofdmacht van ZVL. Maar ze mocht niet het geluk van een overwinning proeven. De Leidse waterpolovrouwen gingen in de kwartfinale van de bekercompetitie met 11-7 onderuit tegen Het Ravijn.

* Zijn korfballers koukleumen omdat ze na de herfstvakantie binnen spelen? Nee hoor. Neem KZ\De Danaïden. Dat biedt vrijdag 8 februari doodleuk een Winter BBQ voor de jeugd.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar De Leydenaer via het adres:
redactie@deleydenaer.nl.

Roadrunnersloop in teken van Sinterklaas

Een springende eerdere winnaar.

De Leiden RoadRunners Club biedt zondag 25 november in samenwerking met De Hardloopwinkel en het Zorg & Zekerheid Circuit de Roadrunnersloop.
De loop staat helemaal in het teken van Sinterklaas. Ook de goedheiligman heeft een uitnodiging , alhoewel zijn leeftijd hem ervan zal weerhouden zelf mee te lopen. uit welingelichte kringen hebben we vernomen dat hij wel aanwezig zal zijn.
De geZZinsloop start om 10:00, de hardlopers 5 km 11:20, 10 km 11:10 en 15 km 11:00. Het adres: LRRC (sportcomplex de Vliet) aan de Voorschoterweg.

Water de hele zondag vol met roeiboten

Enkele boten in Het Kanaal.

De recreatieboten zijn al weer een paar weken weg, maar toch was het afgelopen zondag loeidruk op het Leidse water. Dankzij de Korte Vliet Wedstrijden kwamen er enkele honderden roeiers in actie in zo'n beetje alle bootstypen. Twee, vier acht, met en zonder stuurman, man, vrouw, jong en oud. Via het Rijn-Schiekanaal en de Korte Vliet werd 4.700 meter afgelegd voor meerdere categorieën. De belangstelling was op sommige plekken groot. Ook fietste een aantal toeschouwers achter de sportlui aan.

Liefde voor eten vastgelegd

De verhalen maken dit tot een bijzonder boek.

Het kan soms raar lopen in het leven. Maar de publicatie van het kookboek 'Eten als liefdestaal' van Arachne Molema is eigenlijk een logisch gevolg van alles wat zij tot nu toe gedaan heeft.

Joep Derksen

Bij het indienen van haar scriptie zorgde haar scriptiebegeleider onbewust voor een keerpunt in het leven de goedlachse Arachne . ,,Hij vond, dat ik prachtige journalistieke verhalen schreef. Mijn moeder, Jeanette Molema, is weliswaar schrijfster van kinderboeken, maar ik hield me in mijn jeugd bezig met schilderen en niet met verhalen schrijven. Toen ik mijn opleiding Internationale ontwikkeling had afgerond, besloot ik de studie Journalistiek te doen.''
Als ZZP-er werkt ze voor meerdere opdrachtgevers, maar ongeveer een jaar geleden besloot ze haar hobby – koken – te combineren met haar passie; kennismaken met en onderdompelen in vreemde culturen. En zo ontstond de idee voor een kookboek, waarbij negentien vrouwen uit alle werelddelen hun favoriete gerecht onthullen. Waarbij ze tegelijkertijd hun levensverhaal vertellen. Zonder uitzondering zijn die verhalen een onthulling van het overwinnen van drempels, het (ook letterlijk) passeren van grenzen en de ware 'ik' ontdekken.

Vrouwenrechten

,,Ik heb iets met vrouwenrechten'', verklaart Arachne. ,,Voor veel vrouwen die ik sprak, was onze ontmoeting de eerste keer, dat ze zonder hun man iets ondernamen. ,,Als ik met een in het buitenland geboren vrouw in de keuken sta, creëert zo'n keuken een heel intieme sfeer. Als je samen gaat koken, kun je prachtige gesprekken krijgen. Daarmee is het eten een echte verbinder; door alle culturen en achtergronden heen.'' Ze kijkt even opzij, wrijft met handen door het gekrulde haar en vervolgt: ,,Het is toch geweldig, dat die vrouwen een stap hebben ondernomen; daar word ik een heel blij mens van. Met dit boek heb ik hen op een voetstukje gezet. Zij staan centraal en zij krijgen de eer, voor wat ze in de keuken gemaakt hebben.''
Het schrijven van het boek heeft er voor gezorgd, dat ook het leven van Arachne een andere wending krijgt. In haar zoektocht naar het vinden van een geschikte uitgever, besefte ze dat zijzelf de enige is, die écht weet hoe het boek er uit moet zien. En besloot Arachne een crowdfundingactie op te zetten, zodat zij met het ingezamelde geld het boek kan uitgeven. Het boek ligt sinds 9 november in de boekhandel. Maar het blijft niet alleen bij dit boek: ,,Met zeven van deze vrouwen heb ik kookvideo's gemaakt, die bij de EO verschijnen.''
De volgende stap, die Arachne zet, is het oprichten van een eigen uitgeverij. ,,Er volgen namelijk meer boeken, waaronder een prentenboek dat ik samen met mijn moeder ga uitbrengen.'' Haar ambities steekt Arachne niet onder stoelen of banken: ,,Ik ben nog geen groot schrijver; misschien word ik dat ooit.''

Het succesverhaal Leo kannerschool

Een diploma-uitreiking op de Leo Kannerschool.

Met een afwisselend programma voor alle medewerkers, leerlingen, ouders en genodigden vierde de Leo Kanner Onderwijsgroep (LKO) vorige week het 50-jarig bestaan. De school is in die tijd gegroeid van 12 naar 1012 leerlingen

De inhoud van het programma onderstreepte dat iedereen binnen de LKO erop gericht is om kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs volwaardige kansen te bieden om zich vanuit eigen talenten te ontwikkelen. De LKO biedt (voortgezet) speciaal onderwijs aan ruim 1000 leerlingen op zes locaties in Oegstgeest, Leiderdorp, Leiden en Zoetermeer.

Autisme

De leerlingen lopen in leeftijd uiteen van vier tot ruim achttien jaar en ontvangen onderwijs op vrijwel alle niveaus. De Leo Kanner Onderwijsgroep staat vooral bekend om de kennis en ervaring op het gebied van autisme. Daarnaast biedt een deel van de scholen ook onderwijs aan kinderen die andere extra ondersteuning nodig hebben bij hun schoolloopbaan.

Kinderpsychiater

In de zomer van 1968 opende de Amerikaans/Oostenrijkse kinderpsychiater Leo Kanner het eerste schoolgebouw van de organisatie. Daar kregen 12 leerlingen les. Dit initiatief was nauw verbonden aan kinderpsychiatrisch centrum Curium LUMC. Sindsdien groeide de organisatie veel breder uit. De band met Curium LUMC bleef, maar de LKO werd een zelfstandige organisatie die groeide en dus voortdurend naar nieuwe huisvesting op zoek bleef. Na 5 jaar telde de LKO 45 leerlingen, na 10 jaar opende toenmalig Koningin Juliana een nieuw gebouw in Oegstgeest. In 1989, bij opnieuw een opening van bijgebouwde lokalen door toenmalig Commissaris van de Koningin Patijn, telde de school 116 leerlingen.
De LKO verzamelde in die periode vooral expertise rond het geven van onderwijs aan kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS). Daarnaast is de organisatie ook altijd onderwijs blijven bieden aan kinderen met andere onderwijs-ondersteuningsbehoeften.

Groei

In 2008 telde de Leo Kanner totaal 440 leerlingen. Daarna zette de groei verder door tot het huidige aantal van ongeveer 1036 leerlingen en ruim 250 medewerkers.

Klein bootje en pikzwarte pieten met oorbellen

De intocht in 2006 deed wat kneuterig aan. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

In deze rubriek plaatsen we oude foto's. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

We konden het niet laten om een foto te plaatsen uit een tijd dat het Sinterklaasfeest gewoon gezellig was, en beetje kneuterig. Neem de intocht in november 2006 op de Beestenmarkt. Een kleine bootje, niet al te veel mensen, geen showoptredens en.... pikzwarte pieten, met grote oorbellen en felrode lippen. Niemand had nog gehoord van de actiegroep Stop Blackface. Zwarte Piet werd nog niet neergezet als een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur, maar gewoon als een grappige kindervriend.

Regionale koren samen op poppodium

Heart and soul is een van de deelnemers. Foto: PR

Elk koor krijgt 15 minuten optreden. Dat is de opzet van Het Leids Korenfestival dat 25 november in Gebr. De Nobel wordt gehouden.

Leiden en omstreken kent een groot aantal koren in verschillende genres. Van kinderen tot volwassenen, van swingende pop koren tot prachtige jazz. Daarom brengt Gebr. de Nobel 15 koren samen tijdens het Leids Korenfestival. De koren krijgen elk 15 minuten de tijd om hun repertoire ten gehore te brengen aan het publiek. Niet als competitie maar om zichzelf te presenteren.

Deelnemers

Elijah gospel & soul choir: verbondenheid, passie en energie; Dawwagiem: swingende gospels, Amerikaanse worshipnummers, maar ook pop- en musicalnummers; Heart and soul: een groep enthousiaste vrouwen en een eigenzinnige dirigent zorgen voor pop en soul; Make it your own: bruisende muziektheatergroep vindt het heerlijk om alle aspecten van theater aan te pakken of dit nu zang, spel of dans is. Komopjuh!: vier zangers, vier zangeressen en drie muzikanten brengen hertalingen naar het Nederlands; Nameless: een serieus koor voor lol, muzikaliteit, thee, samen zingen, chocola en brakke zondagochtend repetities; Am@zing!: swingend vier- of vijfstemmig geheel met songs van onder anderen Adele, Bon Jovi, Metallica, Lady Gaga, Abba en Krezip; Rebound: repertoire met populaire popnummers van de jaren 60 tot nu. Songs2sing: veelzijdig met een repertoire van voornamelijk Nederlands- en Engelstalige nummers. Young@heart: seniorenpopkoor voor vrouwen en mannen die jong van hart zijn; Zanghuis: a-capellakoor, compleet met wall of sound, bronzen mannenstemmen, ritmisch ei en kippenvel.

PS trekt door straten Roomburg en Meerburg

Enkele tijdgravers van PS Theater. Foto: Artist

PS|theater neemt van 28 november tot en met 16 december het publiek mee in een nieuwe theaterroute mee langs verhalen om nooit te vergeten.
"We spelen Tijdgravers, een winterse ontdekkingstocht dwars door de straten van Roomburg en Meerburg. Struin met ons mee door vergeten lanen aan de rand van de stad en verwarm je aan de verhalen van de wijk," zo laat men weten. ¶
Tijdgravers is een voorstelling over onbekende wegen en nieuwe kansen. Over een plek waar mensen al tweeduizend jaar opnieuw beginnen, en waar ook een 100-jarige nog volop plannen maakt. Tip: Wil je voor een kleine prijs Tijdgravers bijwonen? Kom dan naar een try-out op 28, 29 of 30 november. Maar bestel op tijd, want er zijn slechts 45 plekken per avond.

Agenda

Woensdag 21 november

Gebr. De Nobel: Kim Wilde, 19.30 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 22 november

Kapelzaal: Celliste Sophie Ehling en pianist Hans Spruit, 12.45 uur.
Gebr. De Nobel: Öst+Front, 19.30 uur.

Vrijdag 23 november

Gebr. De Nobel: Green Lizard + Silver Surfering Rudeboy, Tribute To The Nineties Öst+Front, 19.30 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Qbus: wereldmuziekpodium De X met Vishtèn vurige folkmuziek uit Canada, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: Silver Pockets Full, 21.00 uur.

Zaterdag 24 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Gebr. De Nobel: partyband Shagalicious, 19.00 uur.
Gebr. De Nobel: Steve Harley & Cockney Rebel, 19.30 uur.
Café Rembrandt: Mean Machine, 21.00 uur.

Zondag 25 november

Theehuis Leidse Hout: Walk Right Back , 14.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Gebr. De Nobel: Leids Korenfestival, 19.30 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 26 november

Schouwburg: Tot Ieders Genoegen, 20.15 uur.

Woensdag 28 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.

Donderdag 29 november

Kapelzaal: lunchconcert, 12.45 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.

Vrijdag 30 november

Gebr. De Nobel: Absolva, 19.30 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert met de 'Free Spirits' Tineke Postma en Reinier Baas, 20.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: André Hazel, 21.00 uur.

Vloggen, hacken en 3D-printen

Een senior heeft geleerd een selfie te maken. Foto: PR. Foto: Portra

Week van de
Mediawijsheid
in volle gang

Nog tot en met 23 november vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: 'Heb jij het onder de duim?' BplusC is zeer actief bij dit evenement.

Zaterdag begon het al goed met een speciale CoderDojo voor kinderen tot 17 jaar, waar een lesje hacken werd gegeven. Na uitleg over hacking, privacy en social engineering konden de deelnemers websites hacken en geheime boodschappen ontcijferen. Uiteraard werd verteld wat wel en niet mag. Speciale gast was ethisch hacker Jurre Groenendijk.
Op dinsdag 20 november konden kinderen van 9 tot en met 14 jaar in het i-Lab leren vloggen. Ze maakten kennis met een vlogger, die tips gaf hoe ze zelf mooie, leuke en grappige vlogs kunnen maken.

Rest programma

Voor peuters en kleuters is er op woensdag 21 november een speelochtend van de Jonge Ouder Academie in BplusC Het Leidse Volkshuis. De ochtend draait om Cubetto, een vriendelijke, houten robot die peuters en kleuters kennis laat maken met programmeren. Zonder beeldscherm, maar mét blokjes.
Op vrijdag 23 november kun je, zoals elke week, zelf aan de slag met onder andere 3D-printers, robotica, computerprogramma's en filmapparatuur tijdens de Vrije werkplaats in het i-Lab. Op zondag 25 november zijn er twee workshops: Tekenen met de 3D-pen (7-9 jaar) en 3D-printen (10-12 jaar).
Voor volwassenen die beter willen leren omgaan met de computer en internet of vragen hebben over digitale apparaten, zijn er elke week inloopspreekuren en computerlessen. Ze kunen langskomen bij het Digitaal spreekuur in bibliotheken Nieuwstraat, Merenwijk en Leiderdorp. De vrijwilligers weten ook alles over het lenen van e-books. Tot slot is er op maandagmiddag ook een Formulierenhulp in bibliotheek Nieuwstraat, voor iedereen die last heeft met (digitale) formulieren.

Woensdag 21 november

* Werkbezoekdag in de opvang van de Binnenvest aan de Sumatrastraat.

Donderdag 22 november

* Willem Otterspeer wordt geïnterviewd door Onno Blom, 20.00 uur, boekhandel Kooyker.

Vrijdag 23 november

* Uitreiking Het Leidse Jeugdlintje.
* Lezing 'Francesco Goya & Danaë Moons' in Sijthoff, 20.00 uur.

Zaterdag 24 november

* Workshop 'De kracht van verbeelding' in Sijthoff, 15.00 uur.
* Geluksroute door Leiden, 10 - 17:30 uur.
* Start van de Week van het Stadsgesprek met discussies en presentaties.
* Intocht Sinterklaas op de Beestenmarkt, 12.00 uur.
* Midden-Oosten cultuurmarkt in het Rijksmuseum van Oudheden.

Zondag 25 november

* Het Leids Korenfestival in Gebr. De Nobel.
* Optreden popkoor Bloom, 14.30 uur, HvdB De Kooi.
* Geluksroute door Leiden, 10 - 17:30 uur.
* Loop Leiden Road Runners Club door Cronensteijn.
* IVN-zoektocht naar winterwandeling in polderpark, start 13.00 uur theehuis.
* Ploef en Litteris Sacrum spelen 'De schat van Sinterklaas', Turnhal Merenwijk, 11.00 uur.
* Snuffelmarkt Tuinvereniging Ons Buiten, 10.00 - 14.00 uur.

Maandag 26 november

* Toneelvereniging Tot Ieders genoegen met Alarmfase 1 in Leidse Schouwburg.

Woensdag 28 november

* Start nieuwe reeks PS|theater en PS|jong: Tijdgravers.
* Start drie dagen pakjesboot in de Haven.
* Pieter de la Court-lezing in Marekerk, 15.00 uur.

Donderdag 29 november

* Filmavond in bibliotheek Merenwijk.

Groot feest tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is er van 18.00 tot 02.00 uur een groot festival op de Lammermarkt. De organisatie Puur biedt daar een winterfestival in een grote verwarmde circustent. Er wordt muziek gedraaid van house tot classic hits. Het is altijd afwachten hoe een populair een dergelijk festival is: of er komt niemand, of het is van te voren uitverkocht. Degenen die van dat laatste uitgaan kunnen alvast Early Bird-kaartjes kopen voor 15 euro.

De schat van Sinterklaas

Een beeld uit de voorstelling.

De toneelverenigingen Ploef en Litteris Sacrum spelen twee keer 'De schat van Sinterklaas', die ongeveer 25 minuten duurt. Op zondag 25 november in de Turnhal in de Merenwijk en op zaterdag 1 december in Buurtcentrum De Kooi. Aanvang 11.00 uur, toegang 4 euro (cash).

Spirituele en religieuze verkenningstocht

Schrijver Jeroen Windmeijer (links) en journalist Jos van Duinen zagen hoe mensen plaats namen in een vuilcontainer vol water om zich schoon te wassen van zonden. Foto: Rien van Vliet.

Jos van Duinen en Jeroen Windmeijer hebben de verhalen uit rubriek Wegwijzers in het Leidsch Dagblad gebundeld in het gelijknamige boek.

Rien van Vliet

'Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is.'

Uit deze onnavolgbare uitspraak van Johan Cruijff blijkt dat hij niet een traditioneel godsbeeld aanhing (tenminste, dat lijkt hij te zeggen). En met hem natuurlijk velen.

Feest

Jeroen Windmeijer (Leids docent en schrijver) en Jos van Duinen (tekstschrijver en journalist) gingen een jaar lang op onderzoek uit. Zij zijn naar kerken, synagogen en moskeeën geweest, hebben gemediteerd en aan yoga gedaan. Zij waren te gast bij de vrijmetselaars, Mormonen, Wicca-aanhangers en theosofen. Zij zagen hoe mensen plaats namen in een vuilcontainer vol water om zich schoon te wassen van zonden.
Tijdens hun tocht merkten Jeroen en Jos een duidelijk verschil in de beleving van gevestigde godsdiensten en nieuwere (spirituele) bewegingen. Jeroen: "Bij de gevestigde godsdiensten ben je vaak meer een toeschouwer. Bij nieuwere bewegingen wordt een meer actieve deelname gevraagd zoals met mediteren of tai chi. Maar ook bij nieuwe evangelische kerken zie je een grote beleving tijdens een dienst: de gelovigen zingen met hun hele lichaam."
Jos: "Veel nieuwere bewegingen maken er vaak een waar feest van. Hier 'voel' je hun God. Ze genieten echt."

Oordeel

Ondanks het feit steeds meer mensen de traditionele godsdiensten de rug toekeren, blijft de mens op zoek naar zingeving. De nieuwere bewegingen kennen dan ook veel leden die de traditionele kerk achter zich gelaten hebben. Jeroen: "Men vindt het fijn dat er in deze hoek geen sprake is van een oordelende God. Dat past allemaal bij de vrijheid en de individualiteit die veel mensen in deze tijd hoog in het vaandel hebben staan."
Jos: "Noem het verlangen of hopen in plaats van twijfelen. Dat inspireert en kan tot mooie dingen leiden. Zodra geloof een overtuiging wordt werkt het voor velen beperkend."
Jeroen: "Biodanza vond ik het meest intensief: meer dan twee uur heb ik meegedanst op vrolijke muziek en allerlei oefeningen meegedaan, liggend of staand en visualiserend dat ik een rietstengel aan de waterkant was, heen en weer bewegend op het ritme van de wind."

Gevangenis

Voor Jos was de Hindoestaanse meditatie in de Alphense gevangenis het bijzonderst om aan deel te nemen. 'Ik zat in een kring tussen de gedetineerden, aardige jongens. Een gevangene zei dat de meditatie voor hem het enige moment in de week was waarop hij zichzelf kon zijn, en dat hij daar elke week naar toe leeft en blij van wordt.'
Het boek is te koop in iedere boekhandel en online.

geestelijk leven

27 / 28

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor Kersttaptoeshow in Holiday Inn op 8 december. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord herfstboeket, is Miriam Buis, Vijf Meilaan.

.