Nieuwsblad De Leydenaer

13 november 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 13 november 2018


1000e minibieb staat in Leiden

Wethouder Marleen Damen plaatste het boek, Het Paulus Labyrint van de Leidse schrijver Jeroen Windmeijer in het kastje. Foto: Niek Bavelaar.

Wethouder Marleen Damen opende zaterdag aan de Lammenschansweg 29 de duizendste minibieb van Nederland. De kasjes, waarmee boeken geruild kunnen worden, maar meenemen mag ook, zijn een enorm succes. Alleen in Leiden staan er al enkele tientallen. De tweedehandsmarkt is er overigens minder blij mee.

Noodbrug: dringen voor fietser

Grote ongelukken zijn er nog niet geweest, maar volgens omwonenden is dat een kwestie van tijd.

Het noodbruggetje over De Zijl wordt dagelijks gebruikt door duizenden fietsers. Er zitten een paar gevaarlijke bochten in de route richting de Sumatrastraat. De brug is nodig vanwege werk aan de De Spanjaardsbrug. Alle verkeer moet worden omgeleid omdat de brugdelen verwijderd zijn. De brug is ruim 80 jaar oud en een rijksmonument. Het is zeker niet de eerste overspanning die op deze plek Leiderdorp met Leiden verbindt. Al zo'n 1000 jaar geleden moet de eerste brug zijn gebouwd. De huidige brug ontleent haar naam aan de verdedigingsschans aldaar die destijds tegen de Spanjaarden was opgetrokken.'

Een dagelijks beeld op de noodbrug tijdens de spits. Foto: Peter van Evert.

Sinterklaas

In de plaats waar ik woon, mag ik elk jaar Sinterklaas binnenhalen.
Het ontvangen van de Goed Heiligman is een jaarlijks hoogtepunt. Ik kijk daar een heel jaar naar uit. Samen met de burgemeester en duizenden kinderen Sint 'binnenhalen' is genieten. In spannende afwachting zingen ze de longen uit hun lijf en niemand zegt dat ik niet 'zuiver' inzet.
Je blijft kijken naar die glunderende snuitjes. Je ziet ouders met kinderen op de arm vechten om de aandacht van Sint en zijn Pieten. Omdat ik Sint met de microfoon begeleid, zie ik van dichtbij wat er gebeurt. Hij reageert in alle rust en probeert ieder kind aandacht te geven. Sint kent veel families bij naam. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor sommige ouders is het soms een schok als hij ze herkent. En passant maakt de Goed Heiligman een grapje. Wat is communicatie toch een machtig strategisch wapen. Het is maar net hoe je de boodschap brengt en wanneer. Zou les 1 kunnen zijn. Een jongetje heftig in tranen vlak bij de cape van Sint dreigt onder de voet te worden gelopen. Zijn moeder roept Sint. 'Sint, hij wil u wat vragen.' Als Sint zich voorover buigt, steekt het jongetje zijn knuistje naar voren en snikt; 'Heeft u mijn wortel nog gevonden?' Sint kijkt en zegt; 'Jij bent toch dat jongetje van…..' De tranen stoppen. 'Ik zeg nog tegen Piet laten wij daar als eerste langs gaan, hij zal wel weer aan het paard hebben gedacht.' En met glimlach van oor tot oor, die met één grote klap direct bij me binnenkomt, breekt de zon door. Les 1 in communicatie en eigenlijk in ons hele leven: 'Wat je uitzendt, krijg je terug.'

Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur

Goed kleden graag

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

In dit huis aan de 2e Binnenvestgracht lijk je alleen welkom te zijn als je geweldig gekleed bent. Anders kan je naar huis gaan, blijkbaar. Dat is de strekking van de eerste zin. De boodschap vervat in de tweede zin, 'behalve als je al thuis bent', is een onmogelijkheid: hoe kan je al thuis zijn als je dit bericht leest?
Rien van Vliet

Leiden voor gevorderden

Gepensioneerden kunnen woensdag terecht in museum Volkenkunde op het evenement Leiden voor Gevorderden. Ze krijgen tussen 9.00 en 11.30 uur informatie over de wereld van vrijwillige inzet. Er is een lezing over levensgeluk in de pensioenfase, iDOE (contactpunt voor vrijwillige inzet) legt uit hoe je een geschikte vrijwilligersplek kunt vinden en er zijn flitsinterviews met vrijwilligers die interessant en bijzonder vrijwilligerswerk doen.

Zeeman helpt Sinterklaas

Cindy van Vliet (links) en een medewerkster van Zeeman.

Zeeman Luifelbaan Leiden is op de bres gesprongen om Sint te helpen.

Wist u dat er kinderen zijn die vrijwel nooit een leuk cadeautje krijgen? Kinderen die denken dat Sinterklaas hun op de stoute lijst heeft gezet omdat ze geen cadeautjes krijgen? En deze kinderen wonen gewoon in Nederland.
Voor al deze kinderen is De Stichting opgericht, een stichting die zich inzet tegen de maatschappelijke gevolgen van kinderarmoede in Nederland. Zeeman helpt samen met haar klanten deze kinderen aan een aardigheidje én een glimlach! Iedereen kan bij Zeeman een kleinigheidje kopen (speelgoed, sokken, pyjama, handschoenen) en deze doneren in een speciale ton. Zeeman zorgt er voor dat de cadeautjes bij de stichting Kinderen van de Voedselbank terecht komen. Wie helpt, zoals Cindy van Vliet van De Leydenaer, deze kinderen aan onvergetelijke feestdagen?

De paddenstoel die verlichting geeft

Foto: Hans Adema.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Zoon van een vriendin van mij is in het klooster gegaan. Een internationaal boeddhistisch klooster gesticht door Thich Nhat Hahn, in Plum Village. Dat ligt bij het plaatsje Thenac, in de omgeving van Bergerac, Zuid-Frankrijk. We voerden een gesprek in Barrera over boeddhisme, vegetarisme, zuiverheid en verlichting. Even daarvoor probeerden we de Hortus Botanicus nog even te bezoeken, maar die bleek al gesloten. Ik gaf die middag een stadsrondleiding en had mijn gezelschap graag tot slot de lantaarnzwam willen laten zien. Die heet zo omdat hij licht geeft in het donker. Het gaat hier om de Australische lantaarnzwam, de Omphalotus nidiformis. Er is ook een Zuidelijke lantaarnzwam, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, die in 2017 voor het eerst in Nederland werd aangetroffen op een olijfboom uit een tuin in Oegstgeest. Daarnaast is de Amerikaanse lantaarnzwam, eveneens zeer zeldzaam in Nederland. De Australische lantaarnzwam groeit op een beuk in een kas in de Hortus. Overdag zie je niets bijzonders aan lantaarnzwammen, maar als het donker wordt, gaan ze licht geven. Net zoals vuurvliegjes en glimwormen en sommige diepzeevissen. Bij dieren begrijp je waarom: om een partner te lokken of een prooi. Maar wat voor nut heeft zo'n paddenstoel daar zelf van? De sporen worden door de wind vervoerd. Dat is een van de vele onbegrepen eigenschappen van paddenstoelen en meteen een les: waarom zou alles wat in de natuur gebeurt, 'nut' moeten hebben?
We hielden het er daarom maar op dat de lantaarnzwam verlichting zocht en heeft gevonden.

Gezelligheid in buurthuis dankzij Pittige Tantes

Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Koor De Pittige Tantes zorgde zondag voor een gezellige middag in het Huis van de Buurt De Kooi.

Tussen 14.30 tot 16.30 uur, bracht het elfkoppige popkoor onder de bezielende leiding van vocal coach Lucia Kiel allerlei nummers als Birds van Anouk en Viva la vida van Coldplay. Na afloop konden de bezoekers voor 5 euro aanschuiven aan het diner.
Er wordt regelmatig vermaak geboden in het Huis van de Buurt aan de Driftstraat. Zo is er zondag 25 november een optreden van Popkoor Bloom, en zondag 9 december is Gospelkoor Living Words te gast. Steeds kan er na afloop gedineerd worden.

Referendum over hoogte woontorens?

De verhouding van de bestaande en geplande hoogbouw in Leiden.

Omwonenden hebben zorgen over het 560 appartementen tellende project LEAD. Op het KPN/Monuta-terrein in de wijk Nieuw Leyden wil de gemeente drie woontorens toestaan van 65 tot 85 en 115 meter hoog. Die laatste is bijna twee keer zo hoog als de hoogste Leidse flat nu.

Nick Smit van de Lucas van Leijdenstraat verwoordt de zorgen in een brief aan de gemeenteraad en hij overweegt zelfs een referendum te organiseren. "De druk op de woningmarkt is groot. Ik onderschrijf dan ook de ambitie van de gemeente om nieuwe woningen te bouwen, tegelijkertijd moet de gemeenteraad ervoor waken dat daarbij niet de belangen van de huidige bewoners en het karakter van de stad worden geschonden. Dat dreigt te gebeuren door de plannen van LEAD. Het zou in mijn ogen een gotspe zijn als ik gedwongen word een referendumverzoek te doen om de Leidenaar in de gelegenheid te stellen iets te kunnen vinden van zoiets wezenlijks als de toekomstige aanblik van onze mooie stad."

Krapte stuwt de woningprijzen verder omhoog

Dat de woningmarkt nog steeds gekenmerkt wordt door een hoge mate van schaarste komt tot uiting in de prijzen.

Hoewel er minder verkopen hebben plaatsgevonden in onze regio dan vorig jaar, nam de prijs per vierkante meter in Leiden het derde kwartaal met 13 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In andere gemeentes is dit nog meer: Rijswijk 21 procent, Den Haag 17 procent, Leidschendam-Voorburg 16 procent, en Delft 14 procent. De gemiddelde landelijke prijsstijging is overigens 10 procent. Wassenaar is niet geheel onverwacht de duurste gemeente in de regio, de gemiddelde verkoopprijs bedroeg in het derde kwartaal maar liefst 686.250 procent.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Loterij

Goed nieuws voor de een, een vreemd jaloers gevoel voor de ander. De de Buurt-Ton van 100.000 van de Postcode Loterij viel vorige week in Leiden. Mensen die meespelen met 2312 BR (Kort Galgewater) mogen 100.000 euro verdelen. Het blijft volgens ons een vorm van mensen onder druk zetten om mee te doen. En daar houden we niet van.

Brug

De Catharinabrug heeft de Concrete Award 2018 gewonnen. Wij, maar natuurlijk vooral de gemeente, zijn erg blij met de prijs voor dit complexe bouwproject. Projecten uit negen Europese landen zijn beoordeeld door een internationale jury en onze brug werd winnaar. De jury oordeelde onder andere over vormgeving, constructie, vakmanschap en afwerking.
De prijswinnende brug is gemaakt van ultra-hogesterktebeton en is heel dun, slechts 27 centimeter dik. Daardoor heeft de brug een geringe helling voor de voetgangers en fietsers, terwijl wel voldoende hoogte is voor boten om onder de brug door te varen

Sovjet-krachtpatser

De Zil 131. Foto en tekst Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Zil 131. Gespot bij Museum Volkenkunde. Deze Sovjet-krachtpatser werd in de USSR onder meer ingezet als kiepwagen, tankauto en als lanceerinrichting voor raketten. Dit exemplaar stamt uit 1970 en is onderdeel van de 'Reis door de wereld in 80 minuten'.
Zil (Zavod imeni Lichatsjova) is bekend van de limousines waarin destijds partijbonzen werden vervoerd. Deze limousines waren lange, vierkante bakken met enorm krachtige motoren. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het moeilijk om de verouderde limousines aan de man te brengen. Het merk stierf een stille dood. De zogenaamde 'Zil-rijbanen' bestaan nog wel, aangelegd voor de Sovjetmachthebbers zodat zij zonder opstoppingen Moskou konden verlaten. Nu worden ze gebruikt door Poetin en partijvriendjes.

Stemkastjes en verslaving

Een gameverslaving gaat vaak gepaard met andere problemen. Foto: pr

Leerlingen van MBO Rijnland krijgen 19 november van ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware voorlichting over verslaving en gewoonten.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Niet alleen alcohol en drugs, maar overmatig gamen, series kijken of social media gebruik. Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem.

Lenkerink ontbijt met leerlingen basisschool

Lenferink had het duidelijk naar zijn zin.

Burgemeester Lenferink was woensdagmorgen in het kader van het Nationaal Schoolontbijt te gast bij de basisschool De Ley in Leiden Zuidwest. Hij nam uitgebreid de tijd om het nieuwe gebouw te bekijken en te praten over een goed ontbijt. Een gesprek dat met gemak de hele dag had kunnen duren....
De Ley is net verhuisd naar een modern, licht nieuw gebouw aan het Kiljanpad in Leiden Zuidwest. Een pand dat de school deelt met openbare basisschool Leimundo. Ook is in een van de lokalen een peuterspeelzaal gevestigd, de Leistroom van SPL.

Warenmarkt krijgt bredere invulling

Er moet meer vertier komen op de markt.

Meer branches
toegestaan

Door het toestaan van meer branches moeten de Leidse warenmarkten op woensdag en zaterdag ook in de toekomst druk en gezellig blijven. Besluiten hierover zijn voorgelegd aan de gemeenteraad.

De markt van de toekomst moet volgens kenners een beter en meer divers aanbod krijgen, evenals een kwalitatieve en sfeervolle presentatie, gezamenlijke promotie en een hoger serviceniveau. Onderzoekers denken dat de warenmarkt moet opereren als één bedrijf met variatie, proeverijen, kinderattracties, muziek en altijd een paar bijzondere standhouders.

Topper

De markt op zaterdag in het centrum is overigens nog steeds een enorme topper. Maar in den lande staan markten onder druk en om te voorkomen dat dat ook in Leiden het geval zal zijn en om de markt ook in de toekomst aantrekkelijk en vitaal te houden, heeft het stadsbestuur regels opgesteld om meer branches toe te staan.
"Hiermee bieden wij ruimte voor nieuwe en innovatieve marktondernemers en beperken we uitbreiding van branches die al voldoende vertegenwoordigd zijn", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het college heeft daarvoor eerder dit jaar al een aantal maatregelen doorgevoerd. Voor het volledig in werking laten treden van deze branchering is het noodzakelijk dat de Marktverordening Leiden 2015 op punten wordt aangepast.
Het college biedt deze ter besluitvorming binnenkort aan de gemeenteraad aan.

Armoedebeleid op maat

Arme mensen in het Plantsoen.

Maatwerk is het sleutelwoord bij het nieuw Armoedebeleid ontwikkeld voor de periode 2019-2022.

Het armoedebeleid wordt de komende jaren meer gericht op activering en het wegnemen van belemmeringen om mee te doen, dan op inkomensondersteuning. Het accent verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau naar maatwerk.

"Armoede is een complex van achterstanden die elkaar onderling versterken en een kloof slaan met de rest van de samenleving. Het gaat om achterstanden in gezondheid, werken, wonen, opleiding, sociale vaardigheden, politieke deelname en vrijetijdsbesteding. Armoede is dus meer dan een geldprobleem. Goed armoedebeleid vraagt daarom om meer dan alleen inkomensondersteuning", zo laat de gemeente weten.

Business Club zoekt Leidenaar van het jaar

Enkele eerdere winnaars.

Wie wordt de 'Leidenaar van het jaar'? De Business Club Leiden zoekt nominaties.

Iedereen die zich voldoende Leidenaar voelt mag in de maand november een persoon nomineren. De meeste stemmen komen op een shortlist. Op wie is men trots, wie hebben opvallende prestaties geleverd het afgelopen jaar, wie worden er in de Leidse regio bewonderd en wie verdient er een pluim? Liefst met een korte motivatie kunnen kandidaten vanaf heden worden aangemeld naar Info@businessclubleiden.nl De uitslag vindt plaats op 8 januari.
Eerdere winnaars zijn Jochem Myjer 2012, Armin van Buuren 2013, Henry Lenferink 2014, Robert Strijk 2015 2015, Emile van Aelst, de Leidse Glibber, (2016) en vorig jaar Gerard van den Berg.

Wow, daar zijn de Winter Wonder Weken!

Bezoekers van de kerstmarkt op de Nieuwe Rijn. De markt vindt ook dit jaar plaats, en wel van vrijdag 14 tot en met dinsdag 25 december.

De Winter Wonder Weken komen er weer aan. Oftewel een bundeling van evenementen in de donkere dagen in onze mooie stad. Een overzicht.

Sinterklaas

Sinterklaas en zijn Pieten komen zaterdag 24 november aan op de Beestenmarkt. Van zondag 25 november t/m dinsdag 4 december blijft Sinterklaas dan gezellig in zijn eigen huis logeren in het Huis van Sinterklaas, tijdelijk gevestigd in de Waag. De Pakjesboot ligt van 28 tot en met 30 november bij Brasserie de Poort.

IJsbaan en kerstmarkt

Er kan weer een maand lang geschaatst worden op de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn. Tussen zaterdag 8 december tot en met zondag 6 januari kun je hier dagelijks terecht. De kerstmarkt is dit jaar weer 12 dagen geopend van vrijdag 14 tot en met dinsdag 25 december.

Kermis, boom en Lumière

Dit jaar verplaatst de Nostalgische Kermis naar het Hooglandse Kerkplein. De KRO-NCRV komt opnieuw in Leiden tv-opnames maken voor het tv-programma 'Joris' Kerstboom', waarbij tv-presentator Joris Linssen met mensen in gesprek gaat over wie hun dierbaren zijn. De eerste keer dat de lichtjes worden ontstoken, is op vrijdagavond 7 december. Aansluitend vindt een lichtspektakel plaats.

Korenweekenden

Dit jaar zijn er twee korenweekenden: 15 en 16 december én 22 en 23 december. Op diverse locaties in de binnenstad vind je grote en kleine(re) koren of muziekgezelschappen die het winkelen nóg gezelliger maken.

Circus

Groot Kerstcircus Leiden, Bärr, Winter Wonder Jacht, Winterverhalen Pieterskwartier en Rotary Santa Run Leiden. Dit zijn vijf nieuwe activiteiten van het Winter Wonder Weken programma, allemaal voor het hele gezin. Zie internet voor de data.

Circus

Het Groot Kerstcircus Leiden staat dit jaar voor het eerst op de Lammermarkt en wel van 21 tot en met 30 december.

Winterfestijn

Van vrijdag 7 december tot en met zondag 6 januari opent het Bärr Winterfestijn op het Stadhuisplein: een uniek Scandinavisch concept dat voor het eerst in Nederland te zien. Bärr is een rondreizend restaurant in Noorse viking tenten.

Poolvossen

Op zondagochtend 16 december gaan we weer op zoek naar de poolvossen in de stad. Heb je alle poolvossen gevonden en is je stempelkaart vol? Dan win je wellicht een mooie prijs. Tegelijkertijd is er het nieuwe festival 'Winterverhalen Pieterskwartier'.

Rotary Santa Run

Wil je zien hoe mooi de binnenstad van Leiden 's avonds is én ook nog iets doen voor het goede doel? Dan is deRotary Santa Run Leiden een aanrader. Op vrijdagavond 21 december wandelen 1000 kerstmannen- en vrouwen door de binnenstad. Inschrijven via: leiden.rotarysantarun.nl

* Genieten van de binnenstad en iets doen voor het goede doel? Doe mee aan de Rotary Santa Run op vrijdag 21 december met 1000 kerstmannen- en vrouwen. Inschrijven via: leiden.rotarysantarun.nl.

* Sporting Leiden Jo19-1 zal 14 december het jaar afsluiten met een uitje, bowlen en steengrillen. Dat wordt gezellig, zo laat de club weten.

* Wielerploeg Swabo Women Pro Cycling-team is compleet nu Natalie van Gogh heeft toegezegd te komen. Dit jaar komt het team van negen vrouwen uit op de UCI-tour.

* Vrijdag 16 november is het feest: DIOK vs Angelo and Friends. Hoog tijd vindt het bestuur, met alle successen die op en rond het veld worden geboekt.

* Zorg en Zekerheid Leiden kan ook nog verliezen in de competitie. Geen schande zaterdag, want het was van koploper Zwolle: 82 - 87.

* Makkie voor FC Boshuizen dit weekeinde. In de beker werd Zwartewaal met 8-0 verslagen dankzij doelpunten van onder andere Tommy Sinteur, Sohrab Safi en Gerson Pisas, die er allemaal twee maakten. Logische uitslag: Zwarte Waal komt in de vierde klasse uit, Boshuizen speelt drie niveaus hoger.

* Even goed je portemonnee checken als je kind meedoet aan het schaaktoernooi 17 november in het Denksportcentrum aan de Robijnstraat. Deelname kost 4 euro per en betaling graag contant en gepast!!! laat de organisatie duidelijk weten.

* Een aardig ritje voor mannen Scylla afgelopen weekeinde, Klazienaveen uit, liefst 228 kilometer. De heenreis was al lang, terug leek het nog langer voor de Leidse tafeltennissers. Er werd van Itass DTK'70 namelijk met 5-1 verloren.

* ZVL-1886 doet het tot nog toe matig in de eredivisie. Na vijf wedstrijden staat de waterpoloploeg zesde. Zaterdag kon niet gewonnen worden van GZC Donk: 8-8. Teleurstellend voor het massaal opgekomen publiek.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

ZZ wacht spannend Europees seizoen

De Jong is van grote waarde voor ZZ. Foto PR - Marja van Tilburg.

Zorg en Zekerheid heeft vorige week Europees een prestatie van formaat geleverd door een achterstand van 17 punten in het derde kwart weg te poetsen en na verlenging met 99-97 van Sakarya BSB te winnen. Een enorm spektakel. De FIBA noemde dit duel zelfs de beste wedstrijd in het seizoen tot nu toe. Daarmee is ZZ zo goed als zeker van de tweede ronde. Woensdag mag de Leidse basketbaltrots in Roemenië met 13 punten verschil verliezen van CSU Oradea. Gaat het toch mis, dan is er een herkansing in Duitsland. De volgende ronde bestaat opnieuw uit een poule van vier teams.

Schaakjeugd kan zich melden voor toernooi

Een beeld van een eerder toernooi.

In het Denksportcentrum aan de Robijnstraat is zaterdag 17 november een groot schaaktoernooi voor jeugd. Voor elke groep van 8 deelnemers zijn 3 prijzen (bekers) beschikbaar. In de groepen 1 en 2 worden per groep 3 waardebonnen uitgereikt. Aanmelden: uiterlijk woensdag 14 november per e-mail aan: grandprix@leisb.nl. Van kinderen die niet eerder aan toernooien en kampioenschappen hebben deelgenomen graag vermelden speelsterkte, leeftijd en aantal behaalde schaakdiploma's.

Wat was Roodenburg toch een mooie club...

De website Leiden Amateur Voetbal besteedt deze week aandacht aan 'Roodenburg Actueel' waarop boeiende en uiteenlopende items verschijnen.

"Het is geen publiek geheim dat de club uit Leiden-Noord worstelt met de toekomst. De club geeft zich echter niet gewonnen en wil bij voorkeur zelfstandig blijven bestaan. In de laatste editie van de wekelijkse uitgave van de nieuwtjes grijpt de club nog eens terug naar het verleden. Veel oud-Roodenburg spelers schopten het tot het betaalde voetbal, zoals Wim Rijsbergen, Glen Helder en Jeffrey van As. Wie allemaal nog meer? Kijk op leidenamateurvoetbal.nl.

Wim Crama klimt uit een diep dal: 'Muziek is mijn medicijn'

Wim Crama achter de 'ketels' in zijn studeerkamer. Hij drumt  weer elke dag. Foto: J.P. Kranenburg.

Hij is de oudste muzikant van Leiden en omstreken, Wim Crama, sinds 1947 drummer van beroep. De hoge leeftijd (89) is hem niet aan te zien, Wim oogt hooguit 75. Een leven lang zit Crama achter de 'ketels'. De Merenwijker klimt uit een dal, hij komt van ver. Onlangs verloor hij Netty, zijn vrouw en steun en toeverlaat, met wie hij meer dan 55 jaar gelukkig getrouwd was, een Zwanenhuwelijk. Met dank aan zijn kinderen en kleinkinderen, en muziek als medicijn, klauterde Wim naar boven, hij kan weer genieten.

Cees Mentink

"Het verdriet blijft," zegt Wim bij binnenkomst. "Maar de mooie herinneringen helpen enorm. " Plakboeken liggen klaar, ze vertellen over een leven in de muziek, die met de Bevrijding in 1945 begon. "Wij hadden een bandje in het Noordeinde. Een groepje met Jan van der Heyden en Piet Arnold op gitaar, accordeonist Leo van Velzen en mijn persoontje. Al spelend trokken wij door de binnenstad. Toen wist ik dat ik muzikant wilde worden, mensen blij maken en zelf ook genieten."
Zijn ouders stonden niet te juichen: "Kun je in de muziek een boterham verdienen?" Het antwoord zou voluit 'ja' blijken, met Netty als 'secretaresse', die de agenda bijhield.
In zijn lange carrière ontpopte Wim zich als een all-round muzikant, geen genre kon hem verrassen. Op bruiloften en partijen trok hij een blik amusement met spelletjes, verkleedpartijen en polonaises open. In de Noordwijkse etablissementen Lido en Casino maakte hij onderdeel uit van de duwende en stuwende ritmesectie, de Holland-Amerika-Lijn had hem graag aan boord.

The All Stars

Henny Langeveld (wereldkampioen accordeon), Cor Vincourt en Gé Hofenk (piano), Jan Nederlof (saxofoon), bassist Dolf del Prado en multi-instrumentalist Henny Mieremet. Leiden heeft deze en nog meer vooraanstaande musici voortgebracht. Wim Crama heeft met ze gespeeld. Hij kent de Stadsgehoorzaal, De Burcht, Antonius Clubhuis, d'Engelberta Hoeve en De Twee Spieghels, om maar een paar gelegenheden te noemen, van binnen en buiten. "Spelen van 8 tot 4 uur was normaal," vertelt hij. Vaak verliet hij laat op de avond zijn huis om tot in de kleine uurtjes het bal na een feest- of toneelavond te verzorgen.
Nee, contracten neemt Wim niet meer aan. The All Stars was de laatste formatie waarmee hij optrad. "Pianist Theo der Kinderen en ik zijn nog over van het kwartet. Bassist Piet Bouwman en saxofonist Dries Willemse zijn overleden."
Het wordt stil om hem heen, een nadeel van het ouder worden. Maar één vriend zal Wim tot diens laatste snik trouw blijven, muziek.

muziek van toen

Jante betaalt voor speelambassadeur

Wie wil aan de slag met kinderen?

Jantje Beton roept iedereen tussen de 16 en 25 jaar op om kinderen een onwijs toffe tijd te laten beleven in de speeltuin tijdens de zomervakantie. Om zo kinderen die niet op vakantie kunnen of gaan heel veel speelplezier te bieden. De jongeren krijgen de titel 'Speelambassadeur' en organiseren activiteiten in de lokale speeltuin. Jantje Beton gelooft enorm in talentgericht werken. Afhankelijk van interesses, tijd en vaardigheden bepalen de jongeren zelf hoe ze zich inzetten voor de uitvoering van het project.

De jongeren ontvangen een vergoeding, een certificaat en een getuigschrift. Daarnaast werken ze aan vaardigheden zoals creativiteit, organiseren, samenwerken en met kinderen omgaan. Ze maken nieuwe vrienden en beleven samen een mooie zomer. Van de speeltuin maken ze een plek waar kinderen volop kunnen spelen en opgaan in hun fantasie. Zo wordt bijvoorbeeld een klimrek omgetoverd tot kasteel met ridders en prinsessen, wordt een junglesurvivaltocht door de speeltuin georganiseerd of strijdt iedereen in een watergevecht.

Speeltuinen

Het project gaat in drie steden van start: Groningen, Haarlem en Leiden. In Leiden organiseert Jantje Beton dit project samen met de Leidse Bond voor Speeltuinen. "Het is mooi dat Speelambassadeurs Gezocht ook van start gaat in Leiden. Wij kunnen daarmee jongeren optimaal de kans bieden om betrokken te zijn bij de samenleving," alsdus Léon Kloos. "Daarnaast maken ze gelijk kennis met het nog altijd bruisende speeltuinleven in Leiden."

Maatschappelijke Diensttijd

Het project van Jantje Beton/NUSO is één van de 40 projecten gehonoreerde projecten van de eerste ronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Met het project wordt onderzocht of de Maatschappelijke Diensttijd past bij de speeltuinverenigingen en aansluit bij ontwikkelkansen voor jongeren. In dit project wordt gebruik gemaakt van de beproefde jeugdwerkmethode van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "Deze jeugdwerkmethode motiveert, inspireert en begeleidt jongeren, en is zo succesvol dat we deze aanpak willen vertalen naar Nederland. Jantje Beton is ervan overtuigd dat ook jongeren in Nederland hun talenten willen inzetten voor betere speelkansen voor kinderen", aldus een woordvoerder.

Kijkje op het industriële verleden van Leiden

Op de plek van de Nederlandse Energie Maatschappij staan tegenwoordig huizen.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze week een foto van het voormalige NEM-terrein, gezien vanaf de brug op de Vrijheidslaan. De foto is gemaakt door de bekende fotograaf Niek Bavelaar en toont een stukje van het industriële verleden van Leiden. Overal in de stad stonden fabrieken en bedrijven. Nu zijn die grotendeels vervangen door huizen. In de jaren negentig, toen deze woonwijk kwam, gebeurde dat met laagbouw. Tegenwoordig schiet Leiden vooral de lucht in.

Bokken- wandeling 2018

Bijna 1200 bierliefhebbers lieten zich de Bockbiertjes weer goed smaken tijdens de Bokkenwandeling 2018. De deelnemers liepen op een prachtige herfstdag langs zes cafés waar bockbieren van kleine Nederlandse brouwerijen werden getapt waarbij een klein bijpassend hapje werd geserveerd. Wie nog even wil nalezen welke bockbieren hij heeft gedronken, kan kijken op bierwandeling.nl.

Vlammend gitaarwerk bij Maxfest 071

Maximum Overdrive heeft vijf bands uitgenodigd.

De eerste editie van Maxfest 071 wordt zaterdag gehouden in Gebr De Nobel. Op één avond onder andere het geluid van Jimi Hendrix, AC/DC, Pearl Jam, Nirvana, Beatles, Foo Fighters en nog veel meer grote bands

De mannen van Maximum Overdrive hebben voor deze avond maar liefst vijf bands uit Leiden en de regio uitgenodigd voor een onvergetelijke avond. Vol met bekende nummers van de grootste helden in de rock en popgeschiedenis, maar ook veel eigen werk. In de grote zaal staan allround bands, terwijl in de kleine zaal tribute bands de beste nummers weer ten gehore brengen met een kleine twist.
De organisatie verwacht vlammend gitaarwerk, spetterende solo's en harde drums. Hoe dan ook, houdt zaterdag 17 november vrij voor Maxfest071, aanvang 19.30 uur..

Uitagenda

Woensdag 14 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 15 november

Kapelzaal: Franse pianist Hugo Mathis, 12.45 uur.
Gebr. De Nobel: Gare du Nord, 19.30 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.

Vrijdag 16 november

Gebr. De Nobel: Nobel Award Leiden, 19.30 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Leidsche Lente: Larry Stanley & Greenleif, 21.00 uur.
Café Rembrandt: The Bitches, 21.00 uur.

Zaterdag 17 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Zondag 18 november

Vrijplaats: Maak plaats, we hebben ongelofelijke haast - STOP, jeugdtheater, 12.30 uur en 15.30 uur.
Theehuis Leidse Hout: Brian James en Ewald Ebbing, 14.00 uur.
Scheltema: Theatercafé, 14.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: Klassiek met Van IJzerlooij en Van Dam, 15.30 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 19 november

Ins Blau: Blue Monday met Riza Tisserand, 20.30 uur.

Dinsdag 20 november

Schouwburg: Ton Kas, cabaret, 20.15 uur.
Scheltema: Ghost-Note, 20:30 uur.

Woensdag 21 november

Gebr. De Nobel: Kim Wilde, 19.30 uur.
Schouwburg: LAKSHMI, 20.15 uur.

40 jaar dirigent Toonkunstkoor

Het Toonkunstkoor Leiden.

Feestje voor
Hans van der Toorn

Hans van der Toorn is dit jaar 40 jaar dirigent van Toonkunstkoor Leiden: reden voor een (kerst)feestje.

Op 30 november, net voor de adventstijd, zal Toonkunstkoor Leiden een bijzonder concert geven in de stijlvolle Marekerk te Leiden. De avond zal geheel in het teken staan van werken van louter Engelse componisten. Deze werken raken alle aan de viering van de komst van het (nieuwe) licht en leven. De composities van Gustav Holst (2 Psalms, The Evening Watch en Let all mortal flesh keep silence), Herbert Howells (Like as the hart), Gerald Finzi (In Terra Pax, Dies Natalis en Magnificat) en Ralph Vaughan Williams (Fantasia on Christmas Carols) lenen zich uitstekend voor zowel grote als kleinere koren en zijn zeer geschikt voor een uitvoering rondom kersttijd.
Toonkunstkoor Leiden heeft ervoor gekozen bij dit Adventsconcert een samenwerking aan te gaan met het Strijkorkest Camerata Terra Reno, een ensemble dat bestaat uit professionele musici. Het recentelijk gerestaureerde orgel van de Marekerk, bespeeld door Henk Gijzen, zal daarnaast voor muzikale omlijsting zorgen en Heleen Koele en Mattijs van de Woerd zullen respectievelijk de sopraan- en baritonpartijen voor hun rekening nemen. Hans van der Toorn zal, net als de afgelopen 40(!) jaar, op de bok staan.
Het repertoire, de solisten, het Strijkorkest Camerata Terra Reno, de intieme sfeer van de Marekerk en de periode waarin de stukken worden uitgevoerd zullen dit concert een sfeervol randje geven.
Het Toonkunstkoor zal de sterflijken laten verstillen in deze periode van bezinning. Voor zowel het publiek als de musici zal TKKL voor een lichtpuntje zorgen aan het begin van de Adventstijd. Het concert begint om 20.15 uur.

Kaarten

Kaarten kosten 20 euro zijn te verkrijgen via de koorleden of de TKKL-website www.toonkunstkoorleiden.nl (jeugd t/m 18 jaar betaalt € 12,50), of aan de zaal voor € 22,50.

Donderdag 15 november

* Optreden Leids theaterduo Roggeveen|Olijerhoek in Theater Ins Blau, 20.30 uur.
* CJG-Webinar – Pubers zijn leuk!, 20.30 uur.

Vrijdag 16 november

* Lezing 'Pessoa en Lorca' in Sijthoff, 20.00 uur.
* Nobel Award Leiden: 5 bands voor 5 euro.
* Opening popup chocoladeletterwinkel Aalmarkt 12.
* Ruilmiddag postzegelvrienden, Dobbedreef 250, 14.00 - 16.00 uur.

Zaterdag 17 november

* Start expositie Bert Kienjet, ARS, nog tot 10 december.
* Workshop 'Teken Spiralen en stralen' in Sijthoff, 14.00 uur.
* Start twee daagse pop-up expositie Marktsteeg 10 Drei Positionen.
* Start Landelijk Atelierweekend 17 en 18 november.
* Start Bali-weekend in Volkenkunde.

Zondag 18 november

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.
* Rumor Café, Folk & Sea Songs, Grandcafé De Burcht, 15.00 uur.
* Rommelmarkt HvdB De Kooi, 10.00 - 15.00 uur.
* Feest wegens opening school in Egypte dankzij de Leidse woestijnontmoetingen, 18.00 uur Sijthoff Doezastraat.
* Sorrencinema in het Kijkhuis.
* Lezing op de Boekenzolder: Het verhaal van de Romanovs, 14.30 uur.

Maandag 19 november

* Opening 'Latin inspired' restaurant Tabú aan de Rembrandtstraat 27.
* Het Groene Ideecafé in Scheltema.
* Politiek Café Partij Sleutelstad, Vergulde Kruik, 20.00 uur.

Dinsdag 20 november

* Lezing Rosita Steenbeek over Wie is mijn naaste?, boekhandel Kooyker, 19.30 uur.

Sinterklaas luidt wonderweken in

Van zaterdag 24 november tot en met zondag 6 januari vinden in Leiden de Winter Wonder Weken plaats. Leiden wordt tijdens die periode nog mooier, nog betoverender, zo belooft de organisatie. De Winter Wonder Weken agenda staat boordevol boeiende activiteiten en tijdens de wintermaanden zijn de gezellige sfeer en het plezier verzekerd. 24 november begint het evenement met de aankomst van Sinterklaas op de Beestenmarkt. Zie elders in De Leydenaer.

18 november Rumor Café

Groepen tot zes personen kunnen meedoen. .

Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare biedt zondag 18 november het eerste Rumor Café, een open podium voor folk of shantymuziek. Dit is een opwarmer voor het jubileumjaar 2019. Locatie is Grandcafé De Burcht, aanvang 15.00 uur. Aanmelden kan via jubileum@zeemanskoorrumordimare.nl.

27 / 28

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor De Grote Martino's Sinterklaasshow De Magische Ring zondag 2 december 10.00 uur. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week is Caroline Retel van de Burgravenlaan.

Kamerhuur veel te hoog in Leiden

Studenten bij Augustinus. De gezelligheid vergoedt veel ten opzichte van de te dure kamers. Foto archief - Fotobureau Monica van der Stap.

Uit onderzoek blijkt dat de huurprijs van een studentenkamer in Leiden gemiddeld 106 euro te hoog is.

Rien van Vliet

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) brengt regelmatig de Check-Je-Kamerrapportage uit over de prijzen van studentenkamers. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst hebben huurders van zogeheten onzelfstandige kamers aangegeven wat zij aan woonruimte krijgen voor de huur die zij betalen. De LSVb heeft deze gegevens afgezet tegen het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (WWS), een systeem om een redelijke huurprijs te bepalen. Het blijkt dat veel studenten te veel betalen.
Ook in Leiden liggen de huurprijzen over het algemeen te hoog. Uit de rapportage kan worden geconcludeerd dat bijna 85% van de Leidse studenten te veel huur betaalt. Ten opzichte van het WWS is dit gemiddeld € 106,- per maand te veel. Per vierkante meter is dit gemiddeld € 5,33 te veel.
Zoals te verwachten was, is de gemiddelde afwijking tussen de betaalde en rechtmatige huurprijs bij particuliere verhuurders het grootst. Daarna volgen de studentencorporaties en dan de algemene woningcorporaties. Daar moet bij worden vermeld dat particuliere verhuurders ver 'op kop' liggen wat betreft de afwijking van het WWS. Ook qua ruimte komen studenten bij (studenten)woningcorporaties er veel beter vanaf.

Duwo

Duwo is in Leiden een grote speler op het gebied van studentenhuisvesting. Hans Pluim, vestigingsdirecteur bij Duwo: 'Wij houden ons sowieso aan het puntensysteem van het WWS. Bovendien toppen wij de huur vaak af waardoor wij qua huurprijs onder de normen van het WWS blijven.'
Gesprekken met studenten en ex-studenten bevestigen het beeld dat uit de rapportage van de LSVb naar voren komt. De huren die worden berekend door particuliere verhuurders zijn over het algemeen te hoog, kijkend naar de grootte van de kamer, de faciliteiten die daarbij horen en het waarderingssysteem van het WWS. 'Maar dat heb je maar te accepteren als je een kamer wilt', is vaak de reactie.
Een particuliere verhuurder geeft aan dat je in een commerciële stad als Leiden als verhuurder bij het vaststellen van een huurprijs al snel het maximum van het WWS hebt bereikt.

(Brand)veiligheid

Een ander punt dat in de gesprekken met studenten naar voren komt, is de (brand)veiligheid van de kamers. Dit blijkt meer dan eens een sluitpost op de begroting van de particuliere verhuurder. 'Ik heb een tijdje een kamer gehuurd in de Haarlemmerstraat en daar viel tijdens het douchen een keer een gipsplaat naar beneden', aldus Josine, inmiddels klaar met haar studie. Zij vertelt ook een verhaal over het pand waar een vriendin een kamer huurde. 'Zij woonde in een huis waar zij alleen door een wirwar van gangetjes bij haar kamer kon komen en er was maar één uitgang naar buiten.' Jacco heeft een tijd in een kamer van Duwo