Nieuwsblad De Leydenaer

5 februari 2019

Nieuwsblad De Leydenaer 5 februari 2019


Wethouder Dirkse en het Huis van Harry

Fotograaf: Maarten J Eykman.

Voorleessessie
in Het Gebouw

"Komt daar de meneer?" roepen zo'n dertig peuters. En ja daar komt hij binnen, onderwijswethouder Paul Dirkse. Met een ontspannen glimlach neemt hij plaats op de voorleesstoel die speciaal voor hem klaar staat in de peuterspeelzaal van SPL in Het Gebouw.
Op vrijdag 1 februari las de wethouder het prentenboek 'Het huis van Harrie' voor aan de enthousiaste peuters. Het was een mooie afsluiting van de Nationale Voorleesdagen waar alle SPL peuterspeelzalen in Leiden tien dagen lang aan mee deden. Dirkse zocht vaak de interactie met de kinderen, die al goed op de hoogte waren van de inhoud van het boek.
De wethouder kwam op deze manier poolshoogte nemen hoe het er aan toe gaat op de Leidse peuterspeelzalen. En droeg dus zélf zijn steentje bij aan de taalontwikkeling van de peuters. Eén van de fundamenten onder het onderwijs kansenbeleid.

De foto is ietwat wazig gemaakt in verband met de privacy van de peuters.

Groen veldje ter bescherming

Op vijf locaties in Leiden werden donderdag 31 januari groene veldjes rond ondergrondse restafvalcontainers geplaatst.

Deze (kunst)grasveldjes zijn bedoeld om bijplaatsingen van huisvuil en grofvuil rond ondergrondse containers tegen te gaan. Nog steeds een groot probleem in sommige wijken.
Op pagina 7 wordt dit onderwerp aangepakt in de rubriek Het Duimpje.

Vrouwen zorgen voor impuls

Kim, Kristel en Reanne gaan Lugdunum helpen.

Lugdunum breekt met traditie

Voor het eerst in het 100-jarig bestaan van de Leidse voetbalvereniging Lugdunum bestaat het bestuur van de club niet meer alleen uit mannen. Tijdens de algemene ledenvergadering op 28 januari zijn maar liefst drie vrouwen toegetreden tot het bestuur. Met de versterking van het bestuur hoopt Lugdunum de club een nieuwe impuls te geven.
De nieuwe bestuursleden zijn Kim van Dijk (Secretariaat), Kristel van Kruisbergen (Sponsoring) en Reanne van Kleef (PR/Communicatie).
Voorzitter Koos Keijzer: "De vrouwentak van Lugdunum is een belangrijk onderdeel van onze vereniging. Ik ben er trots op dat niet één, maar drie vrouwen ons bestuur komen versterken. Met hen halen we drie sterke krachten in huis."
Daan van Hemert (Penningmeester), Hans van As (Voetbalzaken Senioren), Richard Otgaar (Jeugdvoorzitter) en Robin Boom (Complex Beheer) zijn de andere zittende bestuursleden.

100 jaar Lugdunum

Op 14 mei 2019 bestaat Lugdunum 100 jaar. Dat wordt een jaar lang gevierd met onder andere een reünie, een feestavond, meerdere toernooien waaronder de Politiek071 Cup, de Kerstloop en een jubileumboek.

----------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reanne van Kleef via of 06-29351099 of reannevankleef@gmail.com

Met vriendelijke groet,

Reanne van Kleef

L.v.v. Lugdunum

Bestuurslid PR/Comunicatie

4 bijlagen

Voorstelling

De tijd dat vrouwen kinderen krijgen loopt tegenwoordig zeer uiteen.

Als je vroeger jong trouwde, waren er al snel kinderen. Tegenwoordig beginnen ze vaak op latere leeftijd aan kinderen. Dus kan moeder, omdat ze werkt, minder vaak mee naar een voorstelling of wedstrijd. Een voordeel voor de oma, hetgeen nog wel eens leuke reacties oplevert. Als het mogelijk is, neem ik graag die plaats in. Soms ben ik nog zenuwachtiger dan het kroost zelf. Enige tijd geleden werd ik gevraagd om op een middelbare school in Leiden een improvisatievoorstelling drama' bij te wonen van mijn kleinzoon. Een geweldige gelegenheid die ik 'beslist wilde inpassen. Alleen die school; waar moest ik zijn? En dan zo'n improvisatie, hoe zou dat gaan? Zou er iemand een black out krijgen? Ik probeer al in mijn geheugen te putten. Ik weet niet of mijn ouders daar ooit over hebben nagedacht. Dus op naar school. Je kunt toch beter je kies laten trekken dan je zo in het avontuur storten. Het vinden van de ingang van de school was geen probleem. Toch niet te filmen voor iemand, die het hele land door jakkert en overal binnenstapt. Ik zag geen groepjes ouders of mensen die ergens op stonden te wachten, dus meldde ik me bij de balie. Weet u waar ik moet zijn voor de improvisaties? Dan moet u naar de theaterzaal. U wordt zo opgehaald. Na tien minuten en veel geloop in de hal, vroeg ik een mevrouw of ze wist waar ik moest zijn. 'In de theaterzaal op de 2e etage. Loop maar mee, mijn oudste heeft hier ook op school gezeten. Je moet maar zo denken; je kind is veel zenuwachtiger dan jij.' Dat heb ik niet geweten, maar de voorstelling was prachtig.
Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Kleuren bepalend voor gebouw

In nauwe samenwerking met Erfgoed Leiden en omstreken verzorgt de Historische Vereniging Oud Leiden op woensdag 13 februari, 20.00 uur, in de Tuinzaal van Grand Café de Burcht een duolezing over kleuronderzoek. Kleuren zijn, binnen en buiten, zijn medebepalend voor het beeld dat men van gebouwen heeft. De lezing wordt gegeven door twee ervaren kleuronderzoeksters, Ruth Jongsma en Suzanne Fischer.

Sorry, we zijn dicht

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Café Oz aan de Lage Rijndijk 12b is voor een half jaar gesloten omdat er illegaal gegokt werd. Hoe maak je dat aan het publiek duidelijk? Met excuses natuurlijk. En de reden laat je in het midden. Je schrijft gewoon: wegens omstandigheden. Zo logisch is dat.

Overweldigend succes Amigo

Een overzicht van de drukte tijdens de open dag.

Show- & Marchingband Amigo gaf vorige week een 'Pak je Kans! Repetitie'. De organisatie van het evenement was aangenaam verrast door het hoge aantal aanmeldingen van maar liefst 24 muzikanten!

Met deze 'Pak je Kans! Repetitie' bood Amigo geïnteresseerden de gelegenheid om de vereniging beter te leren kennen en natuurlijk om mee te repeteren, hiervoor had de Amigo een aansprekend programma in elkaar gezet.

Ambities

Als start van de avond werd een presentatie gehouden over het heden, het verleden en de ambities van de vereniging waarna de 'Pak je Kans! Repetitie' van start ging onder leiding van dirigent Dennis Hazenoot en tamboer instructeur Sander Bergman. Zij gaven leiding aan een maar liefst 73 muzikanten tellend geheel. Amigo sloot de avond af met een hapje en een drankje en vele leuke gesprekken met de geïnteresseerden, en deze avond krijgt zeker een vervolg.

'Superbus' voor spelers ZZ

ZZ Leiden krijgt 'één van de mooiste en meest in het oog springende spelersbussen van sportend Nederland'. De bus wordt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden op 9 februari officieel in gebruik genomen. Het nieuwe vervoermiddel is volledig in de stijl van ZZ Leiden beplakt en heeft extra veel beenruimte. Hiervoor reed de ploeg in een standaard bus van voorheen BOVO. Wel eentje met het logo erop, maar verder niet.

Ladies lopen voor Muco

Archieffoto Fotobureau Monica van der Stap.

De organisatie Leiden Ladiesrun heeft het goede doel voor de komende editie bekendgemaakt. Vrijdag 6 september wordt er gelopen voor de Stichting Muco & Friends. De vrouwen lopen dus letterlijk de lucht uit hun longen om Muco financiële lucht te geven.De inschrijving start 1 maart.

Handreiking voor samengesteld gezin

Het vergt een berg organisatie in een samengesteld gezin.

In een tijd waarin een op drie relaties eerder eindigt dan gehoopt, is het logisch dat er steeds meer samengestelde gezinnen zijn. De kans om opnieuw gelukkig te worden is er één die we met beide handen aangrijpen. Hoe kun je je daarop voorbereiden, hoe vind je daarin je weg en hoe kun je in je nieuwe gezin de rust en harmonie krijgen waar je naar op zoek bent?

Dat gaat Margarita Bernal, stiefcoach/relatietherapeut bij Stiefgoed Leiden donderdag 7 februari uitleggen tijdens een themabijeenkomst over samengestelde gezinnen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden.
Bernal laat tijdens de themabijeenkomst in Het Gebouw vanaf 10.30 uur zien hoe je je goed kan voorbereiden op het vormen van een samengesteld gezin. Ze legt uit wat de fases van een samengesteld gezin zijn, je rol binnen het gezin, en hoe je het beste om kan gaan met je stiefkinderen en met je ex-partners, en hoe je elkaar als partners kunnen steunen.

Chevrolet Caprice Stationwagon. Foto en tekst Rien van Vliet.

Benzineslurper uit 1978

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

Chevrolet Caprice Stationwagon. Gespot op de Uiterstegracht. Een enorme Amerikaan van 2.000 kilo en ruim 5 meter waarmee je dus van benzinestation naar benzinestation rijdt. En dan is dit nog de verkleinde derde generatie van de Caprice. Het model op de foto is uit 1978. De eerste Caprice zag in 1965 het levenslicht. De Caprice staat bekend om zijn nogal kenmerkende wegligging: in scherpe bochten word je van links naar rechts verplaatst. Het feit dat de Caprice geen voorstoelen maar een voorbank heeft, zal daar aan bijdragen. Maar je kan wel gezellig met z'n drieën op zo'n voorbank zitten. Een ander bijzonder punt zijn de ruitenwissers: die zie je niet omdat deze verzonken zijn. De Caprice zal velen bekend voorkomen omdat de sedanversie in Amerika razend populair was als politiewagen of taxi.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Aquaria

Penningmeester Leo Coenraadts van aquariumvereniging LATV De Natuurvriend deed op ons een beroep een aantal adverteerders een duimpje te geven. "Dankzij hen kunnen wij veel activiteiten toch blijven volhouden. Maar de lijst adverteerders is danig geslonken. Daarom verdienen wat ons betreft de breispeciaalzaak Steekje los - tankstations Jongeneel en dierenspeciaalzaak de Viskiet een opgestoken duim omdat zij ons al jaren steunen terwijl met name de eerste twee geen enkele affiniteit met de hobby hebben.

Foto: pr.

Groene veldjes

Groene speelveldjes rond ondergrondse restafvalcontainers moeten er voor zorgen dat bijplaatsingen van huisvuil en grofvuil tegen worden gegaan. De gemeente heeft vorige week vijf locaties groen gemaakt.De gedachte is dat mensen geen vuil op een veldje zetten, maar waar moeten ze dan heen met hun afval, wat blijkbaar niet regulier valt weg te gooien? Stoppen met die pasjes, en gooi alle containers voor iedereen open!

Zelffeniksen

Elke maand geeft inwoner Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Afgelopen week vond er in de Kooi een groots en meeslepend discofeest plaats. De verzamelde aanwezigen waren te typeren als een bende misfits, golden girls, alcoholkamikazen en overige afgietsels van een verloren generatie. Le raison d'etre? Het heuglijke feit dat ik de 50 heb gehaald. Halverwege het leven, op mijn hoogtepunt. Vanaf nu lekker bergafwaarts. Je baan kwijt raken, de samenleving niet meer snappen en aan het eind van de tunnel druppelend achter je looprek schuifelen naar de afgrond en het licht. Halleluja.
Was ik maar een feniks. Dan kon ik mezelf in de fik steken en oprijzen uit de as.
Ik heb het gevoel dat we allemaal verlangen naar de eeuwige jeugd. Neem de avonturen van Julen, het Spaanse jongetje dat in een put van 100 meter diep viel. Bijna twee weken lang was hij dood en trending op Nu.nl, het online nieuwsmedium wat wel bestaansrecht heeft. In tegenstelling tot deze illustere krant, die besloten heeft om zichzelf, wellicht tijdelijk, uit te gummen uit de Leidse geschiedenis. Mijn enige hoop is dat de krant zal herrijzen! Dat het zijn vleugels zal uitslaan, klapwiekend op de kantelen van de Burcht zal plaatsnemen en brullend zijn tongen van vuur over de stad zal doen uitrollen. Maar ik vrees het ergste.
En ik zag nog meer verlangen naar jeugd. Het kinderpardon. Ineens waren we de Barmhartige Samaritaan. Terwijl de helft van Nederland stemt op partijen die het liefst een muur om Europa bouwt. Laten we 400 kinderen redden, zodat we ons kunnen laven aan de warme gloed van 400 blije kinderkopjes. Ons jeugdig kunnen voelen en vooral niet schuldig over die miljoenen buitenstaanders.
Was Nederland maar een feniks. Dan konden we alles in de fik steken en oprijzen uit de as.
Een paar weken geleden was ik in Madrid, mijn favoriete stad om een relatie te beëindigen. Na lang nadenken begreep ik waarom. Het is de kunst die de stad heeft weten te bemachtigen. De Tuin der Lusten, de Black Paintings en vooral La Guernica. Deze schilders wisten het verderf, de gekte en de vernietiging perfect te vatten, bij de strot te grijpen en te tonen aan de eeuwigheid. Aan mij.
Zij geven mij de kracht om te zelffeniksen. Alles te verbranden en opnieuw te beginnen. Een beter gevoel bestaat niet.

Massale afkeer van auto

Dit is niet meer nodig.

83 procent van de Leidenaars wil een autoluw of zelfs een autovrij centrum. Dat blijkt uit de uitkomsten van de stadsenquête die eind vorig jaar werd gehouden.

Foto: Wilco Devilee
Gezelligheid en leren gaan samen.
Drukte op de Hooigracht.

De gemeente maakt een toekomstvisie voor Leiden, de omgevingsvisie genaamd. Samen maken we de stad. Daarom konden Leidenaren afgelopen jaar meedenken hoe Leiden er in 2040 uitziet. Ook konden Leidenaren enquêtes invullen. Op de eerste vragenlijst kwamen reacties uit de stad. Omdat luisteren ook bij een proces van samenwerken aan de stad hoort, maakte de gemeente een tweede enquête. In totaal vulden 790 Leidenaren de enquêtes in.
De resultaten en analyses vormen de input voor de nieuwe omgevingsvisie Leiden 2040 en zijn te bekijken via www.leiden.nl/2040. In februari verschijnt de eerste versie van de Omgevingsvisie Leiden 2040. Hier kan de stad vanaf begin maart op reageren.

Damen leert Scarabee kennen

De pontonbrug bij Molen de Valk. Foto: Rien van Vliet.

Ter gelegenheid van 4 februari wereldkankerdag was wethouder Marleen Damen op 3 februari te gast bij het Open Huis van inloophuis Scarabee. Ze werd meteen benoemd tot ambassadeur van het inloophuis en ontving daartoe een stapel nieuwe folders van coördinator Monique van Poeteren. Damen bekende aan Leanne Lovink, die haar interviewde, dat ze Scarabee nog niet kende. "Sommige mooie dingen staan niet in je overdrachtsdossier en ontdek je pas een half jaar nadat je wethouder bent geworden." Ze memoreerde het recente overlijden aan de gevolgen van borstkanker van een jong PvdA-bestuurslid en gaf aan te hopen dat nóg meer mensen het inloophuis weten te vinden.

Damen bekende aan Leanne Lovink dat ze Scarabee nog niet kende.
Damen bekende aan Leanne Lovink dat ze Scarabee nog niet kende.

Laatste column Dick de Vos: mijn zwanenzang

Foto: Herman Berkhoudt. Foto: Photographer:Herman Berkhoudt

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

De Leydenaer gaat in de huidige vorm verdwijnen. Dat betekent dat er ook een eind komt aan de natuurrubriek die ik nu ruim 5 jaar heb geschreven. Zogezegd is dit stukje mijn zwanenzang. Reden om even in die uitdrukking te duiken, want hoezo zou een zwaan zingen vlak voor zijn dood? Het schijnt gebaseerd te zijn op een oud volksgeloof.
Maar knobbelzwanen zijn juist erg stil. In het Engels heet die zelfs 'mute swan', stomme zwaan dsu, omdat die geen roep heeft. Alleen als ze vliegen hoor je het geluid van de vleugels in de lucht. Maar zingen is het niet.
Slaat het dan op de Wilde Zwaan? Die heet in het Duits Singschwan, naar zijn heldere roep. Het klink een beetje als een trombone, maar omdat nu een zang te noemen…. Maar heel bekend is de Wilde zwaan niet. Hij broedt in het hoge noorden en overwintert in klein aantal in Nederland.

Nee, het lijkt er dat het een fabeltje is. Het bekendst nog is de stervende zwaan als ballet. Michail Fokine schreef het in 1905 voor Anna Pavlova, op de cellosolo 'De Zwaan' uit het Carnaval des animaux van Saint-Saëns.

U en redacteur Eric Hoenson wens ik alle goeds! Ik hoop dat ik met deze stukjes hebben kunnen bijdragen aan meer kennis en plezier van alles wat bloeit en groeit. Ik blijf natuurboeken schrijven ook ben ik vogelgids geworden bij Birding Breaks. Misschien zien we elkaar op een trip of een excursie. dickdevos@me.com
Plan voor verticaal bos

Een verticaal bos in Milaan, straks ook in Leiden?

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van Partij voor de Dieren en GroenLinks om de ontwikkeling van het nieuwe appartementencomplex aan de Vijf Meilaan 210 flink te vergroenen.

Raadslid van Partij voor de Dieren Harbert van der Kaap: “Leiden hoopt dankzij dit voorstel binnenkort haar eerste verticale bos te openen." GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal: "Daarmee wordt het aanzicht van dit nieuw stukje Leiden een stuk aantrekkelijker.”
De twee partijen willen meer groen en schuwen creatieve manieren niet. “Juist in een compacte stad heb je ook groen nodig. Dit perceel en het gebouw dat daar komt te staan kan daarin voorzien. Met het verdichten van onze stad, sparen we groen aan de buitenkant van Leiden, maar dat betekent niet dat we in de stad alleen maar tegen muren aan moeten gaan kijken.”

Wie wil gezellig meewerken op een schooltuin?

Een aantrekkelijk beeld? Meld je aan.

De Vereniging Leidse Schooltuinen is op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen in het nieuwe tuinseizoen. Verspreid door de stad liggen er tuincomplexen in Cronesteyn, Stevenshof, de Tuin van Noord , in park Matilo en bij "Rijn en Vliet".

Het is natuurlijk niet alleen heel leuk maar ook een hele waardevolle ervaring voor kinderen om zelf te zaaien, planten, verzorgen en de gewassen te zien groeien tot je ze kan oogsten en lekker kan opeten. De Vereniging Leidse schooltuinen maakt dit elk jaar mogelijk voor gemiddeld 650 kinderen van 30 verschillende schoolgroepen. Meewerken? Neem contact op met Marian Kathmann, 071-5418948 of stuur een e-mail naar: marian.kathmann@planet.nl Kijk ook op schooltuinenleiden.nl.

Gesnapt door streetview

Duidelijk herkenbaar te zien op google streetview. Het kan iedereen overkomen die op straat loopt. En er valt wettelijk niets aan te doen. Ja, google heeft een klachtformulier waarmee auto's en gezichten onherkenbaar worden gemaakt. Maar voor bekenden blijft het duidelijk om wie het gaat. Sommige mensen vinden dit gewoonweg niet leuk. Of willen liever niet in beeld met hun minnares of wanneer ze zich ziek gemeld hebben...

Rembrandt Dagen historisch spektakel

De groep initiatiefnemers is hard aan het werk. Er is nog versterking nodig. Foto's: PR.

De Leidse Rembrandt Dagen brengen op 13 en 14 juli Leiden terug in de tijd, om precies te zijn naar de 17e eeuw. Het festival vindt plaats tijdens het Rembrandtjaar waarin het leven van de beroemde in Leiden geboren en getogen schilder wordt gevierd. Tijdens die dagen wordt de Pieterswijk gebracht in 17e eeuwse sferen en ook in de rest van de stad is van alles te beleven.

Kleding maken in het naaiatelierHet kerngebied tijdens de Leidse Rembrandt Dagen is de Pieterswijk. Daar brengen honderden figuranten Leiden in authentieke klederdracht terug naar de tijd dat Rembrandt in Leiden woonde. Die kleding wordt op dit moment gemaakt door een groep van zo'n 25 vrijwillige naaisters, die onder andere het kantoor van Leiden Marathon gebruiken als naaiatelier. "We hopen zo'n 150 kostuums te maken", zegt coördinator Ada Aalbers-Rietkerk. "De patronen hebben we inmiddels, maar we kunnen nog wel wat mensen die helpen met naaien gebruiken." Naast man- en vrouwkracht is er ook grote vraag naar stoffen die mensen willen doneren.

Klussenteam

Er is ook een klussenteam dat houten attributen maakt, zoals handkarren, oude bankjes e.d. Een houtklas van MBO Rijnland bouwt zelfs oude kruiwagens en reiskisten. Ook klussers kunnen zich nog aanmelden.
Oude kleding en rekwisieten brengen bezoekers op 13 en 14 juli terug in de tijd, maar ook de omgeving wordt aangepakt. Verkeerspalen, elektrakasten en dergelijke worden onzichtbaar gemaakt. De bewoners van de Pieterswijk krijgen binnenkort een briefje in de bus met de vraag of ze zelf ook onderdeel van het historische feest willen worden.

Hele stad doet mee

Behalve de Pieterswijk staat ook de rest van Leiden in het teken van Rembrandt. Zo worden bezoekers vanaf het station geheel in stijl naar de Pieterswijk vervoerd en doen veel ondernemers met hun etalages mee. In de avonduren neemt de Leidse horeca het festijn over, volgens Peter Labrujère, een van de initiatiefnemers.

Vrijwilligers

Inmiddels hebben meer dan honderd vrijwilligers zich aangemeld als figurant of om te helpen met kostuums of het bouwen van decorstukken. Maar er is plaats voor nog veel meer mannen en vrouwen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van de Leidse Rembrandt Dagen.

Leiden spil nieuw netwerk snelfietsroutes

Leiden wordt de spil in het nieuwe netwerk van snelfietsroutes tussen grote steden van Zuid-Holland.

De provincie, waar al meerdere snelfietsroutes zijn gerealiseerd, start nog dit jaar samen met de regio's en gemeenten met verkenningen naar tien nieuwe routes. Leiden komt daarin het meest voor met routes naar Den Haag, Noordwijk en Haarlem.

Achterliggende gedachte van het ambitieuze plan is om de autowegen te ontlasten. Er moeten meer mensen gaan fietsen, met name in de spits. Maar dan moeten de fietsvoorzieningen wél op orde zijn. Gedeputeerde Vermeulen: "Naast investeringen in wegen, OV en vaarwegen is het investeren in snelle en veilige fietspaden een grote kans om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen bereid zijn 7 tot 10 kilometer te fietsen naar hun werk. Met een e-bike zelfs 15 tot 20 kilometer. Aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat vlot en veilig kunnen doen. Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel en veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. Door een netwerk van deze routes te ontwikkelen waar alle (middel)grote steden in de provincie op zijn aangesloten, kan voor veel mensen de fiets een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto."

Dé fietsprovincie van Nederland

Het ontwikkelen van snelfietsroutes is al langer prioriteit in Zuid-Holland. In de provincie zijn nu al meer dan tien snelfietsroutes (deels) gerealiseerd. Op dit moment zijn er twee in uitvoering: tussen Rotterdam en Gouda en tussen Barendrecht en Ridderkerk. Als het aan gedeputeerde Vermeulen ligt, komen er daar de komende jaren nog heel wat bij. "We zien dat het aantal fietsers op een traject dat is doorontwikkeld tot snelfietsroute significant toeneemt, soms met wel 50%. In 2019 starten we daarom de voortrajecten voor tien nieuwe snelfietsroutes. Zo houden we de provincie bereikbaar, wat erg belangrijk is voor onze economische positie. Daarnaast zorgt het voor minder uitstoot van CO2 én is het natuurlijk ook nog eens goed voor de gezondheid van onze inwoners."

Stationsgebied als een oase van rust

Ook dit was Leiden CS, ooit een rustig stationnetje. Foto: Niek Bavelaar. Foto: Foto:

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar
redactie@deleydenaer.nl.

Deze week een foto van het stationsgebied aan de achterkant, gemaakt halverwege de vorige eeuw door Niek Bavelaar. Het ademt een serene rust uit met wellicht een paar treinen per uur die aankwamen en vertrokken. De Schiphollijn was er nog niet en richting Utrecht gingen nog nauwelijks treinen.
Hoe anders is het nu met ruim 80.000 reizigers per dag die met OV-kaart door de poortjes snellen om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn.

Emotionele lading bij concert

Arnold Schönberg Kamerkoor. Fotograaf Corinna van der Spek.

Het Arnold Schönberg Kamerkoor geeft zondagmiddag 10 februari een winterconcert getiteld: 'De Spaanse Renaissance dichtbij: Verborgen schatten uit de 15e en 16e eeuw Men verwacht veel emoties bij de koorleden vanwege het vertrek van de hun inspirerende dirigent, Jonatan Alvarado.

Alvardo heeft het Leidse koor de afgelopen vijf jaar met veel passie en enthousiasme geleid, en zal zich als veelgevraagd solist gaan richten op zijn internationale muziekcarrière en op zijn eigen ensemble, Seconda Pratica, waar hij als tenor en barokgitarist deel van uitmaakt.

Spectaculair

Het concert omvat muziek die zelden of nooit ten gehore is gebracht, waaronder enkele verborgen muziekschatten uit de renaissance, die door de dirigent zijn 'ontdekt'. Aanvullend is er een kleine expositie met erfgoed uit dezelfde periode, die het koor samen met Erfgoed Leiden en Omstreken inricht.
Het belooft een spectaculair concert te worden. Het Arnold Schönberg Kamerkoor voert muziek uit de Spaanse renaissance uit, het professioneel specialisme van dirigent Jonatan Alvarado. Onder zijn leiding heeft het koor de afgelopen tijd regelmatig renaissancemuziek gezongen en heeft het inmiddels een bijzondere klank ontwikkeld.

Expositie

Leiden deelt een turbulent verleden met Spanje. Nog steeds wordt dit elk jaar op 3 oktober als het 'Leids Ontzet' herdacht. Om deze gedeelde historie van Leiden en Spanje een extra aantrekkelijke culturele invulling te geven wordt, samen met Erfgoed Leiden e.o., een kleine expositie ingericht met archeologische objecten uit de Spaanse renaissance.
Het concert heeft plaats in de Lokhorstkerk en start om 15.00 uur. Kaartjes kosten 20 euro. Met medewerking van: Emilio Aguilar, tenor; Sofia Pedro, sopraan; Nuno Atalaia, bariton en blokfluit; Rene Genis, vihuela, renaissancegitaar en luit; Matthijs vd Moolen, Victor Belmonte, Fabio De Cataldo, trombone.

Het Leids Diner Dansant (65+) in het Gebouw

Foto: pixabay

Komt u ook een dansje wagen en uw stadsgenoten ontmoeten? Op donderdag 14 februari biedt Resto VanHarte Leiden in Het Gebouw een avond vol plezier, nostalgie en ontmoetingen. Tussen 16.00 en 21.00 uur vindt het evenement plaats. "Kaarten (5 euro) te koop bij Het Gebouw, Arubapad 2, of via restovanharte.nl of 0900 - 900 3030."

Koor wint het van voetbal

Rumor di Mare. Foto: PR.

Zeemanskoor Rumor di Mare bestaat 25 jaar en trakteert daarom optredens aan mensen die het wat minder breed hebben. Zondag 27 januari was het opvangcentrum voor daklozen aan het Papegaaisbolwerk aan de beurt. De tv stond op Feijenoord-Ajax, maar het koor kreeg de meeste aandacht.

Dilemma straatnamen: Fout! Of toch niet?

Een deel van het schilderij van Michiel de Ruyter door Ferdinand Bol in 1667. Hij draagt zijn Orde van de Heilige Michaël.

Historische figuren die deel uitmaken van onze vaderlandse geschiedenis en onze collectieve trots blijken opeens roofzuchtige bandieten, anti-semieten of racisten.

Rien van Vliet

We staan mogelijk aan de vooravond van een grootscheepse morele schoonmaak van onze verzameling nationale helden. Probleem is wel dat deze nu te verachten figuren wel een groot aandeel hebben in de naamgeving van onze straten, pleinen en tunnels, zo ook in Leiden. Dat is lastig. Nog lastiger is om antwoord te geven op de vraag: wie is fout? Of toch niet fout? Oordeelt u zelf.

De Ruijterstraat

Het bekendste voorbeeld van de morele herbezinning die momenteel plaatsvindt. Naamgever Michiel de Ruyter, groot zeeheld, wist de Nederlandse belangen in de slavenhandel tegen de Engelsen te beschermen. Zo heroverde hij in 1665 in West-Afrika het slavenfort Gorée en beschermde hij het belangrijke slavenfort Elmina te Ghana. Hierdoor kon de Nederlandse slavenhandel ongestoord doorgaan. Dat mede door zijn tactische successen tijdens de oorlogen met de Engelsen in Europa de Nederlandse Republiek van de ondergang werd gered, komt door de discussie enigszins in de schaduw te staan.

Daendelsstraat

Voor de bewoners van de Daendelsstraat en het Daendelspad: de naamgever van uw straat of pad is verantwoordelijk voor de dood van vele onschuldige Indonesiërs. Herman Willem Daendels vervulde van 1807 tot 1810 de functie van gouverneur-generaal van het voormalig Nederlands-Indië. In die functie legde hij op Java de Grote Postweg aan, een 1.000 kilometer lange weg van Oost naar West waardoor de reistijd op Java enorm werd verkort. Daendels eiste echter dat er hard werd doorgewerkt. Gebeurde dat niet werden de arbeiders gedood en onthoofd en werden hun hoofden in de bomen langs de weg gehangen. Naar schatting zijn er rond de 12.000 arbeiders omgekomen.

Domela Nieuwenhuislaan

Ook aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis kleeft een vlekje. Domela Nieuwenhuis heeft eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw veel betekend voor het organiseren van de socialistische beweging in Nederland en was een groot pleitbezorger van het algemeen kiesrecht. Maar hij was niet erg positief over joden, zelfs zo niet positief dat hij antisemiet genoemd zou kunnen worden. Joodse bankiers waren volgens hem 'de belichaming van het kapitaal', een slogan die ook veel in nazi-Duitsland zou worden gebruikt. In een door hem opgerichte krant werd geschreven dat joden onbetrouwbaar en altijd met geld bezig waren: 'die joodjes met hun bleeke schoeljeachtige tronies'.

Stuyvesanthof

Pieter Stuyvesant was zeker een antisemiet. Deze koloniaal bestuurder was van 1645 tot 1664 gouverneur van Nieuw-Amsterdam (het latere New York). Hij had een pesthekel aan joden en wilde hen eigenlijk niet in zijn kolonie hebben. Zij behoorden immers tot het 'minderwaardige ras' en hij wilde de nieuwe kolonie niet door hen laten 'besmetten'. Aan de andere kant zette Stuyvesant zich in voor onder andere de armenzorg in de kolonie. In New York is er overigens een discussie gaande over een herijking van Stuyvesants (morele) plek in de geschiedenis.

achtergrond

Zevende editie heeft extra kleur

De Hooglandsekerk was het centrale punt.

Nieuwe delen
Winter Wonder
Weken bevallen

Centrummanagement Leiden blikt enthousiast terug op de zevende editie van het evenement de Winter Wonder Weken, dat in januari is afgesloten.

Aan de afgelopen editie waren zeven nieuwe programma-onderdelen toegevoegd: Winterverhalen Pieterskwartier, Bårr Winterfestijn, Groot Kerstcircus Leiden, Rotary Santa Run, Rijn Verlicht, Winter Wonder Jacht en Leiden Lumière, het openingsevenement van de Winter Wonder Weken. De initiatieven die vanuit de stad zelf voortkomen, hebben de Winter Wonder Weken versterkt en dragen ertoe bij dat het evenement meer en meer wordt omarmd door Leiden(aren) zelf. "Een mooie ontwikkeling", aldus Yvonne van Delft, wethouder Cultuur en Economie, die de Winter Wonder Weken opende tijdens het openingsevenement 'Leiden Lumière' in de Hooglandse Kerk. "De Winter Wonder Weken zijn uitgegroeid tot een prachtige Leidse traditie. Met dit jaar nóg meer leuke activiteiten voor jong en oud. Dit kan alleen tot stand komen door goed samen te werken in de stad. Een groot compliment aan alle vrijwilligers die de Winter Wonder Weken mogelijk maken".
Het initiatief voor de Winter Wonder Weken kwam ooit voort uit de wens om de decembermaand, die voorheen de rustigste maand van het jaar was, een impuls te geven ter stimulans van de economische vitaliteit van de binnenstad.

Uitagenda

Donderdag 7 februari

Kapelzaal: Cellist Martin Grudaj en pianiste Elena Malinova, 12.45 uur.
Café Plantage: Kiers and friends, 21.00 uur.

Vrijdag 8 februari

Café De Twee Spieghels: , 21.00 uur.

Zaterdag 9 februari

Qbus: Aa Colen Birds, Jazzpodium Hot House, 20:30 uur..

Zondag 10 februari

Theehuis Leidse Hout: De Heeren Baars & Merbis, americana & world wide country, 14.00 uur.
Qbus: Ensemble Windstreken met Nicole Jordan & Modar Salama. Speciale gast: Anass Habib, 15:00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 11 februari

Ins Blau: het nieuwe Leidse muziektheatercollectief Henk Speelt met Podiumvlees, 20.30 uur.

Dinsdag 12 februari

Café Plantage: Folk Jamsessie, 21.00 uur.
Ins Blau: het nieuwe Leidse muziektheatercollectief Henk Speelt met Podiumvlees, 20.30 uur.

Woensdag 13 februari

Café De Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Ins Blau: het nieuwe Leidse muziektheatercollectief Henk Speelt met Podiumvlees, 20.30 uur.

Donderdag 14 februari

Kapelzaal: klassiek lunchconcert, 12.45 uur.
Café Plantage: Katvanger, 21.00 uur.

Zaterdag 16 februari

Café De Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Breezaal: ScheidenvandeMarkt, 16.00 uur.

Zondag 17 februari

Theehuis Leidse Hout: Pam MacBeth, country & other love songs , 14.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Gluren bij de Buren: Huiskamer als mini-threater

Het publiek zit dichtbij de artiesten.

Een recordaantal huiskamereigenaren van het huiskamerfestival Gluren bij de Buren biedt zondag 10 februari een podium aan lokale artiesten. Maar liefst 54 Leidenaren openen hun deuren en verwelkomen zowel buren als artiesten. In elke huiskamer geeft een lokale podiumkunstenaar drie keer een optreden. Met in totaal 162 optredens laat Leiden zien wat ze in huis heeft.

Nieuwsgierige bezoekers kunnen tussen 12:00 en 17:00 uur op ontdekkingstocht door een wijk naar keuze. Met een kop koffie of warme thee heten de gastvrije huiskamereigenaren je graag welkom bij hun intieme podium. Ervaar uiteenlopende optredens van zangers, cabaretiers, theatermakers of andere podiumkunstenaars van 30 minuten die gratis zijn te bezoeken.

Puzzel opsturen

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week is dat een VVV-bon ter waarde van 25 euro. De oplossing van de puzzel kan worden gezonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week is Roosje van de Moolen uit de Bachstraat. Zij krijgt de bon opgestuurd.