Nieuwsblad De Leydenaer

6 november 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 6 november 2018


Kind in de rol van filmster

Kinderen werden in de Stadsgehoorzaal op de rode loper ontvangen en kregen binnen bubbels te drinken. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap.

Dankzij het LIFF staat Leiden deze weken in het teken van film. Het is genieten voor volwassenen, én voor kinderen. Voor de laatste groep werd zaterdag Het Kids Filmgala gehouden. Kinderen van acht jaar en ouder konden beleven hoe het is om als échte filmster over de rode loper hun opwachting te maken, en zonder ouders de Nederlandse jeugdfilm De IJslandbende in de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal te zien.
Ze werden op de rode loper onthaald met fotografen en een echte limousine, gevolgd door een spetterend voorprogramma met muziek, een loterij en de bioscoopfilm inclusief drankjes, hapjes en een gave goodiebag. Bij de start van de film waren regisseur, Mans van den Berg en de jeugdige hoofdrolspelers aanwezig.

'Wij doen ouderen opfleuren'

Pauline en Ellen: "Veel mantelzorgers zijn overbelast. We zijn er dus ook voor hen."

Feestelijk jubileum Pauline en Ellen

Dit najaar is het 5 jaar geleden dat Pauline Muller en Ellen Devilee begonnen met Fleur de Dag. "Het idee om begeleiding en gezelschap voor ouderen op maat te bieden, ontstond uit eigen ervaring én na vele gesprekken met vriendinnen over onze ouders", vertellen ze. "Er is van alles voor ouderen te doen, en er wordt keihard gewerkt door zorgverleners. Maar door tijdsdruk ontbreekt de echte aandacht voor ouderen én hulp voor de overbelaste mantelzorger."
"Dat kan anders vonden wij. Eropuit, leuke dingen doen afgestemd op wensen en behoeften, gewoon genieten van het leven. Daarom zijn wij Fleur de Dag gestart. En nu 5 jaar later, kunnen wij met trots zeggen: onze cliënten fleuren er letterlijk van op!"
"Voor de zorgende familieleden, vrienden of kennissen is de één op één aandacht via een fleurmaatje vaak een prettige aflossing. Want veel mantelzorgers zijn overbelast. We zijn er dus ook voor hen."

Vakantie

Ik hoor haar al van verre aankomen.

Op een toon die geen tegenspraak duldt en de klare taal van een van onze buurlanden meldt ze haar onvrede. Alhoewel ze alleen aan het woord is, hoor ik dat er meerdere mensen bij betrokken zijn. Een dissonant in een vredige omgeving. Het ruisen van de zee is gestopt en ook de vogels hoor ik niet meer.
Ik til één ooglid op om te kijken wie er met zoveel misbaar nadert. De dame in kwestie mag er zijn. Er hangt een grote badtas om haar schouder en onder haar andere arm heeft ze een rol baddoeken. Ze dendert over het gras richting strand met de motoriek van een zeeschuimer. In haar kielzog volgen een zus en een mijnheer die duidelijk niet de baas is. 'Dit lijkt me een prachtige plek', verkondigt ze niet mis te verstaan. 'Alleen begrijp ik niet dat ze hier geen ligbedden hebben neergezet. Waar is de 'garcon' voor onze bedden. De locatie is geweldig, maar de service ontbreekt.' Ze grijpt met een ijzeren greep het teakhouten bed en trekt hem onder de bomen. Het tweede bed volgt en de man berust in de dwingende zorg van de dames. Kussens, waar liggen de kussens? Het schouwspel is fantastisch. Het neerleggen van de handdoeken heeft iets van behangen tegen de wind in. Net als ik denk, dat ik ze zo niet kan laten liggen, stapt er een tenger donker meisje op ze af. Al zuchtend komt de zeeschuimer overeind. De schouders worden opgehaald en dan wijst het meisje op de kaartjes op de bomen. Ik zie ze de tekst lezen en naar boven kijken. 'Liggen op eigen risico. Vallende kokosnoten.'
Het is duidelijk niet hun dag.

Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur

IIllustrator 'De Gorgels' tekent live bij De Kler


Rick de Haas tekent 7 november van 12.30 tot 14.30 uur bij boekhandel De Kler live een grote raamtekening. De Haas is de illustrator van het populaire boek De Gorgels, geschreven door Jochem Myjer. Het bezoek is ter ere van het spannende vervolg dat 30 oktober verscheen: De Gorgels en het geheim van de gletsjer, een boek vol Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers.

Bezorger: geen pakjes bij de buren graag!

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Een toenemend probleem: een pakketbezorger staat voor een gesloten deur. Bij de buren achterlaten? Niet altijd gewenst, zoals blijkt uit dit briefje op een deur van de Meloenstraat.

Vergeet de bladblazer, pak de hark

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Zelden het ergens zo mee eens geweest als met de oproep van de Vogelbescherming om de bladblazer te dumpen. Ik kan nog begrijpen waarom groenmedewerkers dia lawaaiige apparaten gebruiken om de straten en stoepen schoon te blazen. Maar ze zijn zinloos, om niet te zeggen schadelijk voor thuisgebruik.
De Vogelbescherming geeft 7 redenen die ik hier samenvat en aanvul. Bladeren zijn goed voor de tuin. Niet voor het gazon - daar komen kale plakken van - maar wel voor de border, waar de planten staan. Bladeren geven daar een goede isolatie waardoor de vorst niet al te diep doordringt in de bodem. Doe ze over vorstgevoelige planten en help ze zo de winter door.
Ook voor dieren zijn bladeren van levensbelang. Onder de bladerhopen leven spinnen, insecten, pissebedden en andere kriebelbeestjes. Daar komen weer insectenetende vogels op af. Scheelt ook weer een vetbolletje op de voederplank.
Wat de Vogelbescherming vergat te zeggen is dat slakken ons te hulp komen bij een overdaad aan bladeren. De meeste slakken leven van dode bladeren. Slakken vormen dus een belangrijke factor bij de compostering: de voeding uit de bladeren keert zo weer terug naar de bodem. Vooral in de stad zijn veel slakken aanwezig, door al het cement in de huizen, schelpenpaden enz.
Het gaat wel met een slakkengangetje natuurlijk. Wie daarop niet kan wachten, kan beter een ouderwetse hark gebruiken. Dat is goedkoper in aanschaf, duurzamer in gebruik en nog gezonder ook, want je beweegt lekker in de buitenlucht.

Bingo, een paddenstoel!

Staat een dergelijke paddenstoel in de Merenwijk? Foto: archief. Foto: PR

Met zoveel mogelijk mensen speuren naar paddenstoelen. Dat kan zondag 11 november in de Merenwijk.

Deelnemers krijgen een bingokaart mee van 35 paddenstoelen, die al eerder in het Wijkpark Merenwijk gevonden zijn. "Maar we weten dat er veel meer zijn. We willen graag dat je ons helpt om ze te vinden", zo laat de organisatie weten.
"We vertellen je natuurlijk eerst waar je bij paddenstoelen op moet letten en waar de kans groot is om ze te vinden. Daarna ga je in een groepje (met beginners, gevorderden of kinderen) zoeken naar de paddenstoelen van de bingokaart. Maar vast niet alle paddenstoelen staan er op. Van deze paddenstoelen maak je foto's of je geeft ze aan op een plattegrond."

Verzamelen om 14.00 uur in Bezoekerscentrum Weidezicht, achter op het erf van de kinderboerderij.

Steun voor haantjesredders

Wouter Bruins (links) en Wil Stutterheim.

Al in het ei bepalen of er een hennetje of een haantje in zit. Het Leidse biotechbedrijf In Ovo, spin-off van de Universiteit Leiden, heeft een miljoeneninvestering gekregen om hun unieke methode hiervoor verder te ontwikkelen. Zo kunnen oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim hun succesvolle prototype op de markt gaan zetten.

Het grootste deel van de investering komt van Evonik, een van oorsprong Duits chemieconcern, en het bedrijf Visvires New Protein. Momenteel worden net uitgekomen kuikens van legkippen handmatig gesorteerd op geslacht. Omdat de haantjes geen eieren kunnen leggen, worden zij direct na het sorteren gedood. Alleen al in Nederland gaat dan jaarlijks om 45 miljoen haantjes. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes. Geslachtsbepaling ín het ei moet die aantallen drastisch omlaag brengen.

plant en dier

Wanneer slechts imago telt

Chevrolet Monte Carlo. Foto en tekst Rien van Vliet

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Chevrolet Monte Carlo. Gespot nèt buiten Leiden. Een zogeheten personal luxury car, een auto waarvan het imago belangrijker was dan de praktische kant ervan. In de jaren '50 nam in Amerika namelijk de welvaart van veel mensen toe en men wilde auto's waarmee zij de buurman konden aftroeven. Bekende voorbeelden zijn de Ford Thunderbird, de Continental Mark II maar ook bijvoorbeeld de Mercedes-Benz 450 SLC. Voor de Amerikaanse benzineslurpende bakken was de energiecrisis in de jaren '70 een moeilijke tijd. De Monte Carlo verkocht echter verbazingwekkend goed. In 1976 werden er liefst 353.272 stuks van verkocht. Het model op de foto is uit dat jaar. De Monte, zoals de auto liefkozend werd genoemd, was leverbaar met voorstoelen die 90 graden konden draaien om de uitstap te vergemakkelijken.

Geselecteerde leerlingen krijgen Engels

Basisschool Leimundo aan de Telderskade neemt de volgende stap in het kader van verdere internationalisering van het onderwijs: sinds de herfstvakantie wordt er lesgegeven in het Engels.

Naast de gewone Engelse lessen komt er op donderdagmiddag, tijdens schooltijd, een speciale Engelse klas voor geselecteerde leerlingen. Het doel van de Engelse klas is het bijhouden en het verdiepen van het Engels.
De Star Class wordt ingericht aan de hand van woordenschat, conversatie, schrijven en presenteren en al deze onderdelen worden met elkaar verbonden aan de hand van verschillende wereldthema's. De voertaal van de Engelse klas in natuurlijk Engels.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

333 meter

Niet alleen het bestuur van de schaatshal, ook wij hebben met verbijstering het nieuws vernomen dat de gemeente geen 333-meter ijsbaan aan gaat laten leggen. Als je iets doet, doe het goed, is een belangrijke opvoedkundige regel. Maar nee, Leiden wil niet langer wachten op omringende gemeenten en wil zo snel mogelijk gaan bouwen aan de nieuwe schaatshal met een 250-meter baan aan de Voorschoterweg. En dit terwijl het juist leek dat de regio mee ging betalen aan een volwaardige KNSB-wedstrijdbaan. Ohohoh!

Sjef Staps

Sjef Staps spreekt donderdagavond 8 november vanaf 20 uur in de Regenboog in de Merenwijk over duurzaamheid en verantwoordelijkheid nemen. Veel experts waarschuwen voor de gevolgen van de Westerse levensstijl, zoals Al Gore deed in zijn film 'An Inconvenient Truth'. Daarom is het tijd voor verandering, vindt Staps. Iedereen kan elke dag keuzes maken die er toe doen. Waar wachten we nog op?

Jochem komt met vervolg op succesboek De Gorgels

Melle staat centraal in het nieuwe boek.

Goed nieuws voor kinderen, ouders en schooljuffen. De nieuwe Gorgels is uit: De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Dit is het spannende en fantasierijke vervolg op De Gorgels van onze eigen Jochem Myjer. Zijn debuut won in 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Naast goed praten kan hij dus ook behoorlijk schrijven.
De Gorgels en het geheim van de gletsjer gaat over de vriendschap van Melle en zijn zusje Limoni met hun Gorgels en het samenwerken in een team. Rick de Haas maakte prachtige illustraties bij het verhaal.

Pubers zijn leuk!

Pubers discussiëren over een schoolstaking. Foto: archief.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt 15 november een webinar over pubers.

Pubers in huis ... dat is voor velen best een uitdaging. Naast leuk en lief kunnen pubers namelijk ook onvoorspelbaar, onuitstaanbaar en emotioneel zijn. Wat schuilt er achter het dwarse en stoere gedrag, wat maakt de puberteit voor een kind zo lastig en vooral: hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe kan je de lol weer inzien van die worstelende puber?
In dit webinar, een lezing die men thuis kan volgen achter de computer, neemt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve de bezoekers op laagdrempelige manier mee in haar visie op opvoeden en omgaan met pubers.

Column: Cold War

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Elke eerste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Afgelopen vrijdag barstte het Leids Filmfestival los. Tien dagen lang in je eigen achtertuin genieten van de prachtigste films. Voor weinig. Heerlijk geprogrammeerd in november, een maand waarin iedereen depressief in de langste file aller tijden lijkt te staan. Over de openingsfilm wil ik het eigenlijk niet hebben. OK, heel even dan. Een film over een onzeker meisje met een Youtube kanaal. Snapchattend aan tafel met oortjes in. Ik zie het kleine, alledaagse drama. Boer zoekt vrouw herkenbaarheid. De zaal zucht mee. Behalve ik. Ik ben waarschijnlijk te vreemd voor deze film. Of de halve zaal zit te liegen en doet maar mee, want ja, het is toch de openingsfilm.
De volgende ochtend is het 11:30 als Cold War begint. Een film die me omver blaast. Zo'n film waarvan je een dag later nog steeds ontdaan bent. De film vertelt van twee geliefden, die niet kunnen zijn wie ze willen zijn in het naoorlogse en communistische Polen. Maar nadat ze zijn gevlucht naar Parijs ontdekken ze dat ook het kapitalisme de nodige offers vraagt van hun verlangen naar authenticiteit. Naar vrijheid. Hoe het verhaal afloopt zal ik verder niet vertellen. Iedereen moet deze film zien. Het deed mij denken aan een liedje van Frank Boeijen uit de jaren 80. Niemand heeft gelijk. Niemand heeft vrede, zou er ooit geen oorlog zijn. Tussen oost en west. Of alleen maar tussen jou en mij.
Vrijheid. Het is een bedwelmende geur, die maakt dat je steeds in een koude oorlog verkeert. Met alles en iedereen om je heen. Alleen de liefde die dat kan doorbreken. Hoewel, ik vond de Koude Oorlog ooit wel overzichtelijk eigenlijk. Zoals ik ook mijn eigen Koude Oorlog wel weer overzichtelijk vind. Aan onze kant zijn we ons. Maar hoe gek het ook is, na verloop van tijd borrelt dat verlangen toch weer op, het ijzeren gordijn open te schuiven en de zonnestralen naar binnen te laten vallen. Nu niet. Het is november. Ik verschuil me in het duister van het theater. En parasiteer vol overgave op het drama van de acteurs op het doek. Chapeau LIFF.

'Meer ruimte voor zorg op maat in verpleeghuis'

Daryl Willemstein aan het werk. Foto: Eelkje Colmjon. Foto: Eelkje Colmjon

In de landelijke publicatie 'Aan het werk in het verpleeghuis' komt Libertas-verpleegkundige Daryl Willemstein aan het woord. Hij vertelt wat hij merkt in Het Gebouw van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

"Je merkt dat onze organisatie veel meer energie steekt in het werven van nieuwe medewerkers. We leiden steeds meer mensen op. Samen met Randstad heeft Libertas Leiden een verkort traject voor extra gemotiveerde zij-instromers."
"De bewoner ervaart meer aandacht. Omdat er altijd twee medewerkers per huiskamer zijn, is er meer tijd voor af en toe een een-op-een-gesprekje. 's Ochtends is er meer ruimte voor zorg op maat. En bij ons op zo'n kleinschalige woonvorm kun je uitslapen, als je dat wilt".

Subsidie voor 18 journalistieke projecten

Er komt een podcast over de RijnlandRoute. Foto: Peter van Evert.

Het Leids Mediafonds heeft in zijn eerste aanvraagronde subsidie toegekend voor 18 journalistieke projecten. In totaal gaat er 205.595 euro naar artikelen, series, journalistieke onderzoeken en audiovisuele producties in de regio Leiden.

Onder andere de Leidse bouwwereld is een onderwerp.

De gehonoreerde projecten zijn zowel qua vorm als inhoud heel divers en behandelen journalistieke thema's als gezondheid en welzijn, sport, wonen en politiek. Ze lopen uiteen van portretten van lokale partijen in de komende Statenverkiezingen tot een podcast over de RijnlandRoute en van een reportage over de duizenden Chinese studenten in Leiden tot een pilot van een Leidse talkshow op Sleutelstad TV. Onder de aanvragers bevinden zich zowel jonge freelancers als ervaren journalisten en een breed spectrum aan lokale mediapartijen.

Maling aan rood op overgang Morsweg

Een duidelijke boodschap, maar die wordt toch vaak genegeerd.

Prorail: flinke stijging boetes

Onlangs werd in de media bericht over de resultaten van een proef met flitskasten bij een spoorwegovergang in Hilversum. Deze proef wordt door ProRail gehouden in verband met de gevaarlijke situaties die het negeren van het rode licht met zich meebrengt.

Rien van Vliet

Over een periode van zeven maanden zijn in Hilversum meer dan 1.000 voertuigen beboet vanwege het negeren van het rode licht. ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegnet in Nederland, heeft los van deze flitskasten in 2017 bijna 1.100 boetes uitgeschreven en in 2018 tot oktober alleen al meer dan 1.100 stuks.
Een automobilist riskeert bij het negeren van een rood licht een boete van 230 euro. Een bromfietser kan 160 euro neertellen, een fietser € 90,- en een voetganger is bij een overtreding 65 euro lichter.
Ook in Leiden houdt men zich niet altijd aan de regels. Uit cijfers van ProRail blijkt dat de drukke spoorwegovergang bij de Morsweg met negebtien boetes er negatief uitspringt. Coen van Kranenburg, woordvoerder bij ProRail: "Bij de Morsweg is vaak sprake van risicovol gedrag, waarbij mensen tegen beter weten in op het spoor stilstaan." Vergeleken met 2017 is het aantal boetes een flinke stijging; toen werden er slechts vier bekeuringen uitgedeeld.
ProRail wijst door middel van acties en campagnes op de gevaren van het negeren van de waarschuwingssignalen bij een spoorwegovergang. Er zijn dagelijks ongeveer vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van ProRail langs het spoor aan het surveilleren.

1150 bio-bloembollen voor Het Zoete Land

Tijdens de natuurwerkdag op zaterdag 3 november plantten vrijwilligers 1150 biologische bloembollen bij kwekerij Het Zoete Land in Leiden.

De bloembollen en de groentebedden van de kwekerij werden vervolgens bemest met groencompost. De bollen waren geschonken door Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Deze actie is deel van een Velt-campagne om de aankoop van bio-bloembollen te stimuleren.
Anne Marie van Dam van Velt: "Het de bio-bollenactie is een proefproject van ons. We willen in 2019 de bio-bloembollen als campagnethema naar voren schuiven, en de markt van de bio-bloembollen groter maken. We hopen dat plantactie bij Het Zoete Land buurtbewoners stimuleert om ook in hun eigen tuin voor bio te kiezen."
Gewoonlijk worden in de teelt van bloembollen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Residu daarvan blijft in de bloembollen aanwezig, waardoor ook bolbloemen in de tuin deze gifstoffen bevatten. Dat is schadelijk voor insecten die nectar en stuifmeel op de bloemen verzamelen. Bio-bloembollen hebben dat nadeel niet, en zijn daarom beter voor biodiversiteit in de tuin.
Dat sluit goed aan bij de werkwijze van kwekerij Het Zoete Land, waar biologische groenten gekweekt worden, en honingbijen gehouden worden. Hier worden nooit bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.

Jaarboekje en kalender voor burgemeester Lenferink

Ruud van Manen en boven Kees van der laken met Lenferink.

Afgelopen zaterdag was de Dies van de Historische Vereniging Oud Leiden. Ruud van Manen overhandigde het eerst exemplaar van het jaarboekje van de vereniging aan burgemeester Lenferink.
Het eerste exemplaar van de kalender met oude en recente beelden werd door Kees van der Laken ook aan burgemeester Lenferink overhandigd namens de vereniging. De oude beelden zijn afkomstig van de beeldbank Oud Leiden de recente beelden zijn gemaakt door zijn Niek Bavelaar, die ook deze foto's leverde.

* Op vrijdagmiddag 9 november is de Leidse Scholieren Veldloop voor het Basis Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs. Deze veldloop wordt georganiseerd door de Schoolsportcommissie Leiden in samenwerking met Leiden Atletiek.

* Marvin Sloos is blij met zijn keuze voor UVS, waarmee op kop staat in de tweede klasse. Ik heb het 'GHC-gevoel' weer terug, zei hij tegen Leiden Amateur Voetbal.

* Dat was schrikken voor ZVL-1886. Aartsrivaal Donk uit Gouda liet niets van de Leidse waterpolotrots over en stapte zaterdag met een 3-14 overwinning uit het bad.

* Kan FC Boshuizen ook verliezen? Ja dat kan bleek zondag. Na zes keer winst op rij kreeg het op bezoek bij hekkensluiter Zeeburgia de eerste nederlaag om z'n oren: 3-2. Over twee weken kan desalniettemin de eerste periodetitel worden gepakt.

* Bij Pernix zijn ze niet alleen goed in korfballen, maar ook in quizzen. Althans, dat moet vrijdag 14 december blijken wanneer op de Kerst V-Quiz op het programma staat. Teams bestaan uit maximaal vijf leden, met minimaal één lid van Pernix.

* De Leidse volleybalvereniging GGV heeft een internationaal tintje. Naast gewoon Nederlands met soms een klinkende Leidse R, hoor je bij ons ook Italiaans, Spaans, Engels, Duits, Grieks, Pools… Dat maakt GGV een bijzondere vereniging.

* 'Als je het bestuur om een boodschap stuurt, verwacht dan maar dat het nog wel jaren duurt'. Met deze slogan trachten de boegbeelden van Jong-LSVV het bestuur tot actie te manen om een op de website aangeboden LSVV '70 Voetbaltas ook echt beschikbaar te maken.

* Hilariteit bij Rijnsburgse Boys. Tijdens het duel met koploper AFC rent tegen vijven een ontblote blondine het gras op. Een cadeautje van de HKR (Harde Kern Rijnsburg). De spelers raakten direct geen bal meer. AFC won met 6-2.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

Einde oefening vier Leidse voetbalclubs?

Leidsche Boys, Roodenburg, Boshuizen en Lugdunum moeten fuseren met een andere voetbalclub of zich opheffen. Die keuze lijkt wethouder Paul Dirkse door te willen drukken.
De clubs zouden niet levensvatbaar zijn. De eisen zijn te lezen in het twee jaar geleden gepresenteerde rapport Voetbal Vitaal. De gevolgen lijken desastreus. GOL Sport is al verdwenen, het zelfde wacht Leidsche Boys, dat niet wil fuseren. FC Boshuizen hoopt op een fusiepartner aan de Boshuizerkade, Roodenburg zoekt snel nieuwe leden en Lugdunum wil dat de leden van studentenclub en onderhuurder LSVV'70 meegeteld mogen worden. Over blijven in elk geval UVS, Docos en Sporting Leiden.

Zorg en Zekerheid wint weer eens in Den Bosch

Een spectaculaire dunk van Clayton Vette. Foto: Marja van Tilburg.

Voor het eerst sinds 9 april 2016 is ZZ Leiden er in geslaagd om een overwinning te boeken in De Maaspoort. Na een snelle achterstand knokte het Leidse zestal zich al bij rust naar een 37-45 voorsprong. In de slotfase wist Leiden een Bossche terugkeer af te wenden: 83-91.
Een knappe prestatie, want ZZ moest het doen zonder de geblesseerde Sergio de Randamie en Kenneth Simms, die zat de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit. Het zag er dus weer naar uit dat ZZ het met zes man zou moeten doen.

Leven in teken van kersttaptoe

Wie tegen Simon Dubbelaar 'kerst' zegt, krijgt een verhaal te horen over de Familie Kerst Taptoe Show.

Wie tegen Simon Dubbelaar 'kerst' zegt, krijgt onmiddellijk een heel verhaal te horen over de jaarlijkse Familie Kerst Taptoe Show in Holiday Inn, die ook dit jaar weer gaat plaatsvinden. Over iets anders kan hij dan nauwelijks meer praten.

Joep Derksen

"Het wordt zaterdag 8 december weer een feestelijk festijn van de allerbeste marching bands van Nederland, samen met dansers, trommelaars en de internationaal befaamde mezzosopraan Emma Brown"', laat de 60-jarige Leidenaar weten. Hij is al maanden namens Marchingband Management, bezig met de voorbereidingen voor dit feest van het jaar.

Misverstand

"Officieel heet de Familie Kerst Taptoe Show de 'International Military X-mas Tattoo'. Maar dan denken mensen mogelijk, dat je daar tattoo's kunt laten zetten'', informeert Dubbelaar. Hij is van jongs af aan opgegroeid met de muziek en was als kind al lid van een muziekvereniging. Het organiseren van de Kerst Taptoe Show is hier in feite een logisch gevolg van. Dubbelaar wil zijn passie voor de taptoe overbrengen naar andere mensen. En daarvoor zet hij de meest geweldige shows op. ,,Ze noemen me de Andre Rieu van de blaasmuziek'', lacht Dubbelaar.
Met de komende vierde editie kan het publiek optredens verwachten van alle korpsen, vocalisten en dansers. Maar ook kan het publiek kennis maken met enkele nieuwigheden. ,,Ook het jongere publiek zal ongetwijfeld de Irish dancing en een klassieke dansuitvoering van het Zwanenmeer waarderen.''

Wereldoorlog

Deze editie van de Familie Kerst Taptoe Show staat in het teken van het einde van de eerste wereldoorlog; precies honderd jaar geleden. En net als de viering indertijd, wordt het ook op 8 december een groot feest. Waarbij je verrast wordt door de engelachtige stem van de Engelse mezzosopraan Emma Brown, die samen met de Band of Liberation een prachtige showvoorstelling geeft. Zij treedt meerdere keren op, waaronder in de finale van de voorstelling; samen met K&G.
Er zijn twee voorstellingen; de middagvoorstelling, die om 14:30 uur begint, is speciaal voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking of mensen die zorg danwel begeleiding nodig hebben. ,,Wij willen ook hen een kerstgevoel geven met zang, trommels en trompetten.'' De avondshow begint om 20:00 uur en wordt een spektakel voor mensen die houden van muziek, zang, mars, dans en show. Vanwege het grote succes in de voorgaande jaren, wordt het aantal zitplaatsen uitgebreid. Maar nog altijd geldt, dat het verstandig is om vroeg te boeken, zodat je zeker bent van een zitplaats.

Tickets

Tickets kosten 25 euro per persoon, inclusief twee consumpties. Deze zijn online te verkrijgen via: marchingbandmanagement.nl of bij de VVV. Bij de Holiday Inn kunnen mensen deze dag gratis hun auto parkeren.

Zaterdag: The Roadshow Bas de Wit mode

Bas de Wit mode organiseert zaterdag 10 november in samenwerking met Vanguard Clothing The Roadshow.

Ter lancering van de Vanguard V850 jeans én V850 bike introduceert Vanguard dit najaar de zesde editie van The Vanguard Roadshow. The Roadshow ging in augustus van start en toert door het hele land. Op zaterdag 10 november organiseert het team van Vanguard Clothing specialisten in samenwerking met Bas de Wit mode The Roadshow in Leiden. Deze dag staan geheel in het teken van de nieuwste V850 jeans én de custom Vanguard Moto Guzzi V850 motor. Vanguard Clothing specialisten zullen in samenwerking met het personeel van Bas de Wit mode het winkelend publiek voorzien van uitgebreid advies. Daarnaast ontvangt iedere consument die voor €129,- aan Vanguard kleding aanschaft een T-shirt cadeau! Iedere consument die deze dag voor €399,- aan Vanguard kleding aanschaft ontvangt een leren aktetas t.w.v. €249,95 Bij €499,- aan Vanguard kleding aanschaft ontvangt de consument een leren tas cadeau t.w.v. €349,95!

THE V850 Jeans

Smullen voor de modeliefhebber komende zaterdag.

Vanguard maakt sinds jaar en dag naam met unieke cross-overs tussen haar jeans en custom Moto Guzzi motoren. Ook in deze collectie vindt er weer een kruisbestuiving plaats tussen deze twee ambachtelijke processen; het bouwen van een custom motorfiets en het ontwikkelen van een nieuwe jeans. De nieuwe V850 Rider Jeans is een NOOS jeans van soepele 4-way stretch denim in twee nieuwe wassingen: Clean Dark Blue en Mid Blue Used. Gelijktijdig met de jeans brengen de mannen van Wrench Kings de 'Master of Endurance' tot leven, een door Gannet Design ontworpen Moto Guzzi V7. Het design is een hele diepe buiging naar de legendarische Moto Guzzi V850 Le Mans en een ode aan de rijke racehistorie. De futuristische custom heeft allerlei details die verwijzen naar de jeans – en andersom – zoals de kleur en stiksels van het zadel, de V-vormige cut-out voor het achterlicht, de waistband patch in Decadent Chocolate, de triple highway stitching, de V boven de backpocket en het ritsje aan de zijkant van het zadel.
Bas de Wit mode en de Vanguard Clothing experts heten u van harte welkom op zaterdag 10 november.
Bas de Wit mode, Vijf Meiplein 96, Leiden, 071-5288988, www.basdewitmode.nl

Cebuto wenst klanten een goede reis

Op zondag 11 november om 14.30 uur is in de BOP, Herenstraat 61 weer een nieuwe Tuinstaal Vertelling waarbij ouderen uit de wijk vertellen over hoe het vroeger in de wijk was.Thema van deze middag is de grote bedrijven en instellingen in de wijk.
Aan het woord komen onder andere Thijs en Elly Wolters van reisbureau Cebuto aan de Doezastraat, Ruud Videler van de Tegelhandel en professor Pieter Baas, oud-directeur van het Rijksherbarium. Zij worden geïnterviewd door een lid van de organiserende werkgroep. Maar ook het publiek kan zich in het gesprek mengen. Verder worden er oude foto's geprojecteerd en is er muziek uit de periode 1950-1980 te horen.

Een foto uit een tijd dat er nog geen reizen werden geboekt via internet.

Bouwhonger voorlopig nog niet gestild

Het stationsgebied is een van de plekken waar Leiden duurzaam kan verstedelijken.(foto: Nu Vastgoed)

Zes plekken
aangewezen voor
verstedelijking

Leiden is een aantrekkelijke stad. Veel mensen willen hier wonen. De behoefte aan woningen is groot. Daarom heeft het gemeentebestuur een Omgevingsvisie Leiden 2040 vastgesteld. Hierin staat de toekomstvisie voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad.

De komende jaren staat Leiden voor grote uitdagingen. Eén daarvan is het oplossen van het tekort aan woningen. Er ligt nu een kader voor alle woningbouwinitiatieven, verwoord in een Verstedelijkingsnotitie. Dit kader legt het college van burgemeester en wethouders binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Wethouder Fleur Spijker: "Overal, ook in de historische binnenstad, zien we kansen om meer woningen te realiseren. Maar er liggen vooral kansen voor verstedelijking in de schil rondom de vooroorlogse stad. We stellen daarbij hoge eisen aan duurzaamheid en leefbaarheid. Met alle bouwplannen gaan we kwaliteit toevoegen aan onze stad."

Kansen

Het college van burgemeester en wethouders ziet vooral op zes plekken in de stad kansen voor duurzame verstedelijking: plekken waar met woningbouw ook duurzaamheidsmaatregelen aangepakt kunnen worden, zoals meer groen en schone energie, en sociale problematiek kan worden tegengegaan. Deze plekken zijn het stationsgebied, centrum Zuidwest, Lammenschansdriehoek, de vroegere industriezone vanaf het gebied Groenoordplaza via KPN-centrale tot het Energiepark aan de Langegracht, Oostelijke deel Willem de Zwijgerlaan en het entreegebied Plesmanlaan. Later wordt pas ingevuld of hier ook echt gebouwd gaat worden en hoe.

Leiden 2040

Het college wil voor de zomer van 2019 een Omgevingsvisie Leiden 2040 hebben. Om de richting voor de toekomst van Leiden in 2040 te kunnen bepalen, is veel informatie nodig. Naast verschillende onderzoeken en analyses dachten de afgelopen maanden ook veel Leidenaren, jong en oud, op verschillende manieren mee. De meeste resultaten zijn nu verwerkt. In bijvoorbeeld een digitaal eindschetsboek zijn de ideeën van alle ingevulde schetsboeken verzameld. En volwassen stadmakers en kinderen schreven toekomstverhalen en wensen op.
Uit een inventarisatie van de bestaande vertrekpunten en opgehaalde informatie blijkt dat er nog een aantal onderwerpen verder uitgewerkt moet worden. Deze onderwerpen worden verder onderzocht door ze onder andere van 24 tot en met 30 november aan de stad voor te leggen in de Week van het Stadsgesprek Leiden 2040. Denk hierbij aan onderwerpen zoals wonen en werken in de stad, mobiliteit en de identiteit Leiden.
Spijker: "Ik vind het belangrijk te benadrukken dat we de plannen voor duurzame verstedelijking verder uitwerken met Leidenaren. Ik nodig iedereen dan ook uit om mee te praten over de toekomst van Leiden."

Informatie

Meer informatie over de Omgevingsvisie Leiden 2040, de Verstedelijkings- en Vertrekpuntennotitie en de Week van het Stadsgesprek Leiden 2040: www.leiden.nl/2040

Inkijkje in een Parijs' pension rond 1900

Een scene uit de voorstelling. Foto: Richtje Nijhof Foto: Richtje Nijhof

Toneelgroep Al Dente en Villa des Roses

Toneelgroep Al Dente is begonnen aan de reeks Villa des Roses, een bewerking van de gelijknamige debuutroman van de bekende Vlaamse schrijver Willem Elsschot.

Villa des Roses biedt een inkijk in een Parijs' pension rond 1900 en is daarnaast een verhaal over liefde en dood. In het pension zwaaien monsieur en vooral madame Brulot de scepter. Een bonte stoet gasten passeert, onder wie de ongemanierde Duitser Grünewald, de steelzieke madame Gendron, de zwaarmoedige architect Brizard en het verwende huisaapje Chico. Met de komst van het naïeve kamermeisje Louise raakt de rust in de Villa ernstig verstoord. Tussen Louise en de Duitser ontstaat een relatie die een noodlottige wending neemt.
De tien acteurs nemen vrijwel allemaal verschillende rollen voor hun rekening en duiken ook als verteller in de voorstelling op. Het is een aanpak die Al Dente zo bijzonder maakt en die in het verleden zeer goed werkte, zoals vorig jaar nog in de voorstelling Spookhazen, met groot succes gespeeld op de Begraafplaats Groenesteeg in Leiden.

Gegevens

Tekst: Villa des Roses; Auteur: Willem Elsschot; Bewerking en regie: Jos Nijhof; Spel: Liesbeth van den Berg, Rienke Cunes, Daniëlle van Dongen, Kees van Egmond, Hannah Groos, Jasper Groos, Maaike Roovers, Bart Verschoor, Lieuwe van der Weij en Bram Wildeman. Resterende speeldata: 8, 9, 10, 11 (matinee), 15, 16, 17 november; aanvang 20.15 uur; matinee 15.00 uur; locatie: Visser 't Hooft Lyceum, Kagerstraat, toegang: 14 euro.

Wie wil een artiest in z'n huis?

Het gaat om intieme optredens. Foto: Nike Liscaljet

Gluren bij de Buren vindt zondag 10 februari weer in Leiden. Alle wijken van Leiden worden die dag in vervoering gebracht met optredens van lokale podiumkunstenaars in huiskamers van gastvrije bewoners.

Het concept is simpel: elke huiskamereigenaar is een dagje directeur van zijn/haar eigen poppodium of mini-schouwburg. Elke artiest speelt tussen 12.00 en 17.00 drie keer het vloerkleed plat met een optreden van 30 minuten. Tijdens Gluren bij de Buren komen buurtbewoners bij elkaar op de koffie om te genieten van intieme optredens van lokale artiesten.
Gluren bij de Buren is op zoek naar Leidenaren die deel willen uitmaken van het . Dit kan van groot tot klein zijn en van flatje tot villa. Ook is men op zoek naar artiesten uit Leiden die hun talent willen verspreiden. Aanmelden kan tot en met 30 november via www.glurenbijdeburen.nl/Leiden

Agenda

Woensdag 7 november

Schouwburg: Guido Weijers speelt De Oudejaarsconference 2018, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 8 november

Kapelzaal: Pneuma Pianoduo, 12.45 uur.
Gebr. De Nobel: Jennie Lena, 19.30 uur.
Schouwburg: Martin Luther King (8+), Urban Myth i.s.m. De Krakeling & STIP, 19.30 uur.
Gebr. De Nobel (kleine zaal): Gitaarvirtuoos Bas Paardekooper, 19.30 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.

Vrijdag 9 november

Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert door Isabel Bermejo & The Impact Band, 20.00 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: Kozzeltov, 21.00 uur.

Zaterdag 10 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Cultuurhuis De Paulus: Jaarconcert Vogelwijkse koor Vogel Vocaal met de Old Rhine Jazz Band, 19.30 uur.
Café Rembrandt: John Zoet, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Zondag 11 november

Theehuis Leidse Hout: City Lights , 14.00 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 15.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Grandcafé de Burcht: The Old School Band met o.a. Marnix Busstra, 16.00 uur.

Dinsdag 6 november

* Sciencecafé in Scheltema, met muziek en wetenschap, 19.40 uur.

Woensdag 7 november

* Illustrator van het kinderboek 'De Gorgels' tekent live bij boekhandel De Kler in Leiden, van 12.30 tot 14.30 uur.
* Projectenmarkt Leiden Zuidwest, 16.30 – 19.30 uur, Vlietland College.

Donderdag 8 november

* Altzheimcafé in basisschool De Vlieger, 19.30 uur.
* Lezing over duurzaamheid en verantwoordelijkheid nemen, 20.00 uur, Regenboog in de Merenwijk.

Vrijdag 9 november

* Party like it's 1999, Scheltema, 21.00 uur.
* Tell Me More – Sterk Vrouwen, storytelling in Theater de Generator, 20.00 uur.

Zaterdag 10 november

* Repaircafé in buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk, 13.00 – 16.00 uur.
* Duurzame Huizen Route.

Zondag 11 november

* Nabestaandencafé in Theehuis Veldheim op begraafplaats Rhijnhof, 14.30 – 16.00 uur.
* Optreden op de Pittige tantes in Huis van de Buurt De Kooi, 14.30 uur.
* Tuinstaal Vertelling in de BOP, Herenstraat 61, 14.30 uur, onderwerp: de grote bedrijven.
* Speuren naar paddenstoelen, Wijkpark Merenwijk, 14.00 -16.30 uur.
* Rondleidingen in de Schouwburg en Stadsgehoorzaal, 14.00 uur.
* Festival Tech it out in de bibliotheek aan de Nieuwstraat.
* Leidse Hout Loop, afstanden: 5-10-15 kilometer, start om 11.00 uur.
* Start serie De Leidse Winterlezingen, 13.00 uur Oudheden.

Film, muziek en technologie

Tech It Out Festival, leuk voor kinderen. Foto: Eelkje Colmjon. Foto: Eelkje Colmjon

Het Tech It Out Festival is terug met workshops over technologie, muziek en film speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zondag 11 november kunnen de bezoekers in de bibliotheek aan de Nieuwstraat film en muziek maken. Er zijn twee rondes met workshops, om 10.00 en om 12.00 uur.

Buitenspelen

Kinderen vanaf zes jaar worden uitgenodigd zondag 11 november te komen buitenspelen in de vrije natuur in Polderpark Cronesteyn.
IVN gidsen organiseren dan leuke natuurspelletjes in het park.
Ruimte genoeg! En al spelend kan er ook nog wat leuke natuurkennis opgedaan worden. Start is om 14 uur in de Tuin van de Smid, er zijn geen kosten aan verbonden. Verzoekje van de organisatie: trek je kinderen kleren en schoenen aan die geschikt zijn voor buiten spelen.

Barstensvol ambities over Pilgrimjaar 2020

400-jarige mijlpaal

Onlangs werd er een conferentiegids gepresenteerd over een mijlpaal in de Leidse geschiedenis: bijna 400 jaar geleden verlieten de Pilgrims de stad en stichtten Amerika. Onder de naam Mayflower 400 wordt dit in 2020 herdacht met uitgebreid programma waarbij de link tussen Leiden, Engeland en Amerika centraal staat. Een greep uit de plannen.

Een beeld van een conferentie die onlangs over het Pilgrimjaar werd gehouden. Foto: PR.

Wandelroute

Er is nieuwe Pilgrim-wandelroute gelanceerd. De route raakt ook aan andere interessante Leidse verhaallijnen (bijvoorbeeld de Rembrandt-route) en is op termijn uit te breiden met AR- (Augmented Reality) en/of VR- (Virtual Reality) toepassingen. De wandeling is eind 2018 ook in het Engels verkrijgbaar.

Tentoonstelling

Intellectual Baggage is een tentoonstelling door Museum De Lakenhal en het Leiden American Pilgrim Museum over de 'bibliotheek' van de Pilgrims: welke boeken lazen ze? Welke oude en nieuwe ideeën verwerkten ze? De tentoonstelling reist na de première in Leiden naar Southampton en Plymouth Massachusetts.
Native Nations in the 17th Century is een tentoonstelling door Museum Volkenkunde over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Theater

Muziektheater gezelschap De VeenFabriek brengt in 2020 een groot stuk op de planken geïnspireerd op het verhaal van de Pilgrims in samenwerking met makers in de VS en Engeland, en eventueel het Nationaal Toneel. Het is de bedoeling dat de voorstelling op de grote theaterfestivals in Nederland, maar ook in het buitenland wordt opgevoerd.
PS|theater zal naast haar betrokkenheid bij We Are Leiden en het Stadsdiner in 2020 ook haar theaterprogrammering aanpassen op het Mayflower jaar door met de thematiek van het herdenkingsjaar aan de slag te gaan.

Tentoonstelling

Grenzen & vrijheid in het Singelpark is een tentoonstelling die aansluit bij de oorspronkelijke functie van het Singelpark als vestingwal. In beschermde stad konden inwoners genieten van een vrijheid van denken en doen die in Leiden sinds de 16e eeuw van groot belang wordt geacht. Zes monumentale kunstwerken van (inter)nationaal bekende kunstenaars dienen in de openingstentoonstelling te laten zien wat die vrijheid vandaag de dag betekent en wat het effect van grenzen is of kan zijn.

Filmfestival

Het Leiden International Film Festival start een uitwisseling met het Woodstock Film Festival in NY om Nederlands filmtalent in Amerika te promoten en vice versa.

Overig

- Jeroen Windmeijer heeft eind 2018 de fictieve thriller 'het Pilgrimfathers Complot' uitgebracht die ook in het Engels vertaald zal worden.
- In samenwerking met historisch kleermaker Geeske Kruseman organiseert Het Leids Wevershuis in 2020 een speciale expositie, waarbij de kleding van de Pilgrims centraal staat.
- Leiden is rijk aan festivals en evenementen. De organisatie nodigt alle organisatoren in Leiden uit om in 2020 een Mayflower-thema (bijv. vrijheid, migratie, tolerantie) aan de programmering van hun event toe te voegen.

31 / 32

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor De Grote Martino's Sinterklaasshow De Magische Ring zondag 2 december 10.00 uur. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week is Frits Tomson van de Willem de Zwijgerlaan.

Foto: Foto: