Nieuwsblad De Leydenaer

8 januari 2019

Nieuwsblad De Leydenaer 8 januari 2019


Ode aan Leiden als waterpolostad

Dat Leiden een echte waterpolostad is, werd het afgelopen weekeinde weer eens bewezen.

De Europese top streek neer in zwembad De Zijl voor een nieuw toernooi: de Leiden Waterpolo Invitational. ZVL-1886 nam het op tegen BVSC-Zuglo uit Hongarije, Club Natació Sant Andreu (Spanje) en het Franse LUC Métropole Water Polo. Naast waterpolo was er nog een doel: geld ophalen voor Xenia Leiden, zie foto rechts.
De feestvreugde werd zaterdag verhoogd door optredens van Barry Badpak. Dat Leiden uiteindelijk nipt vierde werd, mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk was het Sant Andreu dat de grote schaal mee naar huis mocht nemen.

De winnaar Club Sant (foto: Marielle van Dongen). De foto onder is gemaakt door Sportview. Foto: Marëlle van Donge

Zicht

Mijn vriendin pakt mijn bril, nadat we in een restaurant de menukaart hebben bestudeerd.

'Oh , joh', wimpel ik af, 'dat is zo'n lekker makkelijke van de drogist. Die moet je gewoon bij je hebben als je ergens schemerig is.' Zo dat onderwerp is ook weer klaar. Fout, niet bij mijn vriendin.
'Zou je niet liever je ogen eens professioneel opmeten.' Als ze nou zegt, dat we een dagje ouder worden, ga ik gillen. 'We worden tenslotte ook een dagje ouder'. Ik gil toch maar niet. Mensen met een probleem hebben eerst een ontkenningsfase, daar zit ik middenin. Natuurlijk worden de keren dat ik die bril opzet steeds talrijker, dus moet het er van komen. Maar Nu Nog Niet!! 'Heb je plus of min', ondervraagt ze verder. 'He?' Ja, ben je bijziend of verziend.' Weet ik veel. De letters vervagen als het wat schemerig is.' 'Ik heb mijn bril al een paar jaar, maar ik kan hem niet missen', tikt ze op haar gestyleerde montuur. 'Het lastige is, dat je niet elke keer dezelfde bril wil opzetten. Hij moet tenslotte ook bij je kleding staan, vind je niet?' Nou, ik vind helemaal niets. Ik word al ibbelig van een zonnebril. Ze grijpt haar montuur met een fraaie lijn en een merk aan de zijkant. 'Deze heb ik voor de meer geklede uitvoering en mijn blauwe is meer trendy. Het is even een uitgave, maar dan heb je ook wat.' Ik knik gehoorzaam. Ik ben die van mij al telkens kwijt of ik ga er opzitten. 'Weet je, je moet ook uitkijken met autorijden 's avonds. Het lijkt wel of je een beetje nachtblind wordt. Gelukkig biedt de ober redding. Bril of niet, als ik thuis kom, voel ik me een gelukkig mens. Wat fijn dat er nog dingen zijn die je op de tast kunt doen.
Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur

Virtuele reconstructie huis Rembrandt

In 2019 wordt de 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn herdacht. Voor Erfgoed Leiden en Omstreken de aanleiding om het geboortehuis en de woonomgeving van de jonge Rembrandt virtueel te reconstrueren. Gebaseerd op historische bronnen, kaarten, bouwhistorisch en archeologisch onderzoek in de stad. Bouwhistorici van Erfgoed Leiden werken hiervoor nauw samen met een historisch reconstructie-kunstenaar.

Oprottû met die stalen bak...

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Deze woorden hangen op het bouwhek rond de Morspoort. Klare taal van iemand (of een organisatie?) die het niet eens is met 'stalen stortbak' waarmee het monument het moet doen. Eerder klaagden de Historische Vereniging Oud Leiden en fietsers hierover al.

Wedstrijdje afkicken smartphone

De broers zaten 3,5 uur per dag op hun smartphone. Foto: pixabay.com

Om de vijf minuten checken of je een melding hebt. Als je smartphone op tafel ligt hem toch zogenaamd in je broekzak voelen trillen. Of continu op Facebook en Instagram scrollen. Dit klinkt veel mensen heel bekend in de oren. Volgens het CBS voelt ruim een kwart van de jongvolwassenen zich verslaafd.

Ook de broers Floris en Pieter Naber waren veel tijd bezig met hun smartphone. De vaders hebben een drukke baan, maar zaten op sommige dagen toch 3,5 uur naar hun smartphonescherm te staren.
Daarom dagen ze elkaar uit om de smartphone zo min mogelijk te gebruiken. Deze maand wordt hun smartphonegebruik gemeten en degene die het minst zijn smartphone gebruikt, wint de smartphone van de ander.
Op liveawesome.nl houden ze broers een blog bij en delen ze hun ervaringen. Daar geven ze ook praktische tips om zelf meer inzicht te krijgen in het smartphonegebruik en zelf kleine stappen te nemen om meer balans te krijgen in ieders digitale leven.

Foto: pr

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Gezonde lunch

Bewoners uit Merenwijk kunnen wekelijks op maandag van 12.30 tot 13.30 uur als gast aansluiten bij de gezonde lunch. Hiervoor orden wekelijks verschillende gerechten bereid door vrijwilligers van het EpiCentrum Slaaghwijk. Iedereen is van harte welkom en aanmelden is gewenst. Kosten zijn twee euro per keer en tijdens de lunch is kinderoppas aanwezig. Kijk, dat vinden wij eens een goed initiatief, gericht op mensen met een krap budget, waardoor goed voedsel moeilijk te kopen is.

Auto's in de brand

Ja kan het als goed nieuws beschouwen: bij onze collega's van In de Buurt lazen we dat het aantal autobranden in Leiden het afgelopen jaar is gedaald van 32 in 2017 naar 'slechts' 25. Dat zijn er nog 25 teveel vinden wij, en vandaar het duimpje naar beneden deze week. Voor de duidelijkheid: het gaat om aangestoken branden. Wat voor malloten zitten daar achter?

Eerste baby van 2019 gezocht

De Leydenaer is op zoek naar de eerste Leidse baby van 2019.

Het is elk jaar weer spannend voor de ouders als je rond de jaarwisseling een kind verwacht. Is de bevalling net voor of net na middernacht?
Bent u de gelukkige ouders en wilt u in aanmerking komen voor een leuke verrassing én een eerste optreden van uw kind in de krant?
Mail dan uw gegevens naar redactie@deleydenaer.nl. Vermeld daarin naam, adres, telefoonnummer en natuurlijk de dag en tijdstip van geboorte.

Oersterke stationcar

Volvo 221, foto en tekst Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Volvo 221. Gespot in de Franchimontlaan. Deze auto, bekend als de Volvo Amazon, is een klassieker en de stationcarversie van de Volvo 121/122.
De auto werd in 1962 geïntroduceerd en was net als de 121 een groot succes. Veel mensen hebben er goede herinneringen aan en er rijden er nog veel van rond in Nederland. Voor Volvo luidde deze auto het tijdperk in dat zij koploper werden in het stationcarsegment.
Het exemplaar op de foto stamt uit 1968. In 1970 werd de laatste Amazon geproduceerd. Bijzonder aan de Amazon is onder meer dat zij ontworpen is door de toen 23-jarige Jan Wilsgaard die door Volvo van de Kunstacademie werd geplukt en uiteindelijk 40 jaar lang de ontwerpafdeling leidde. En in 1959 was Volvo de eerste autofabrikant die standaard veiligheidsgordels voorin leverde, en wel in de Amazon.

Afscheid van plastic scheiden doet lijden

Foto: Dick de Vos.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Plastic scheiden werd in 2010 verplicht door de Rijksoverheid. Overal in Leiden verschenen bakken voor plastic. Wie meedeed, was een 'plastic heroe'. Vanaf dit jaar is het alweer afgelopen. In 2018 besloot de gemeenteraad om het plastic niet langer apart in te zamelen. In wijken met veel hoogbouw was dit sowieso niet mogelijk, en bovendien was de kwaliteit van het ingezamelde plastic niet heel hoog doordat er van alles tussen zat. En, er was een alternatief, namelijk een nascheidingsinstallatie. Als raadsleden zijn we speciaal op werkbezoek gegaan naar Oud-Haske waar zo'n installatie al werkt: alles wordt eruit gehaald, ook het plastic. Een indrukwekkend bezoek. De geur zal me altijd bijblijven.
Kortom: als je doorrekent is nascheiden beter. Het scheelt ook aparte afvalophaalauto's op de weg.
Heel de gemeenteraad was voor het nieuwe afvalbeleid, behalve één stem, namelijk die van de Partij voor de Dieren, mijn stem dus.
Je verliest namelijk de confrontatie met je eigen aankoopgedrag. Je schrikt van de hoeveel verpakkingsmateriaal je iedere keer weer meeneemt uit de supermarkt. Die 'walk of shame' naar de plastic bak maakt je bewust van de noodzaak tot plasticvermindering. Wat je niet koopt, hoef je immers niet te scheiden en het kan ook niet in het milieu komen.
Een tweede argument is dat veel mensen nu gewend om het plastic te scheiden. In mijn eigen wijk gaan ze er gewoon mee door. En als die bak dicht is, zetten sommigen het er gewoon naast, ondanks de sticker op de bak.


Foto: Herman Berkhoudt Foto: Photographer:Herman Berkhoudt

Natuurliefhebber gepaaid met subsidie voor oevers

Ook voor het oog is een natuurvriendelijke omgeving een weldaad.

Oevereigenaren kunnen nog tot 1 mei via hoogheemraadschap van Rijnland subsidie aanvragen om hun oever te veranderen in een natuurvriendelijke oever.

Natuurvriendelijke oevers leveren een belangrijke bijdrage aan een goede kwaliteit van het oppervlaktewater met daarin een gevarieerd planten- en dierenleven.
De regeling geldt voor iedereen die binnen het werkgebied van Rijnland een natuurvriendelijke oever wil aanleggen. Gezamenlijk (met bijvoorbeeld de buren) een aanvraag indienen is ook mogelijk. De maximumbijdrage per project/aanvrager bedraagt 30.000 euro. Een aantal projecten is uitgesloten, zoals aanleg in het kader van een ruimtelijk ontwikkelingsplan en projecten waarbij al andere (financiële) afspraken zijn gemaakt met Rijnland.

Bezoekers én dieren leven rookvrij in kinderboerderij

Foto: pr

Goed nieuws, niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de dieren. Sinds 1 januari is de Kinderboerderij Merenwijk rookvrij. Hiermee werkt de Kinderboerderij mee aan het opbouwen van een rookvrije generatie. Kinderen leren op de kinderboerderij over de natuur en gezond leven; roken hoort daar niet bij, zo vindt de organisatie. Het hele terrein – weiland, parkgedeelte en erf – inclusief het terras bij de Trotse Pauw is voortaan rookvrij.

Dit varken kan voortaan rookvrij leven.

plant en dier

Leven in en met de natuur

Zondag start een nieuw seizoen van College Tour Merenwijk.

College Tour
Merenwijk

Hoe kom je te weten waarvoor oeroude gereedschappen precies zijn gebruikt? Hoe zag het landschap in Holland er vroeger uit en welke dieren leefden er toen? Het nieuwe seizoen van College Tour Merenwijk gaat op zondag 13 januari van start met twee bijzondere Leidse professoren.
De archeologe Annelou van Gijn wil weten hoe duizenden jaar oude gereedschappen zoals sikkels, krabbers en vuistbijlen precies zijn gebruikt en zoekt onder de microscoop naar gebruikssporen.
Waterschapshistorica Petra van Dam onderzoekt niet alleen de geschiedenis van inpolderingen en de gevolgen van watersnoden. Ook onderzoekt zij de wisselwerking tussen mens en natuur. Dit levert interesse inzichten op over de geschiedenis van het konijn of over de sluisvisserij op paling.
Aanvang 15.00 uur in BplusC (bibliotheek) Merenwijk aan de Rosmolen 4. Toegang: vrijwillige bijdrage.

Nieuwjaarsconcert Merenwijk

Na drie succesvolle concerten om het jaar te openen, is iedereen opnieuw welkom bij het nieuwjaarsconcert 13 januari in het kerkelijkcentrum de Regenboog.

De optredens worden verzorgd door mensen uit de wijk. Het is volgens de organisatie verrassend hoeveel muzikale talenten er in de wijk wonen. Tien verschillende groepen dragen bij aan een gezellige muzikale middag. Door de verscheidenheid aan musici ontstaat een prachtig patchwork concert. Mooie pianomuziek afgewisseld met prachtige sing-a-song optreden, klassieke muziek zowel als populaire wijsjes en dit jaar zal ook de dans niet ontbreken. Het is weer een gevarieerd programma geworden voor elk wat wils. In de ontmoetingsruimte van de Regenboog kunnen de bezoekers na afloop elkaar ontmoeten en gezellig napraten met een drankje.
Aanvang 15.00 uur, deurcollecte ter bestrijding van de kosten.

Ondernemers

Ondernemers kunnen op vrijdag 11 januari terecht in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26 – 28 voor gratis advies van ervaren oud-ondernemers. Adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord zijn daar van 14.00 uur tot 16.00 uur aanwezig. De vrijwillige en onbetaalde OKB adviseurs werken belangeloos en onafhankelijk. Zij geven advies op allerlei terrein.

Prijzenakker achter piano BplusC

Pianist Roderigo Robles de Medina is op donderdag 17 januari tijdens een lunchconcert in BplusC Oude Vest te beluisteren in werken van Ludwig van Beethoven en Frédéric Chopin. Hij zal ook composities van Surinaamse componisten als Theodor Neumann Cordua, Lodewijk Lichtveld en Edward Vervuurt uitvoeren. De prijswinnaar van diverse internationale concoursen speelt van 12.45 tot 13.30 uur.

Napraten in het Engels over de speelfilm STYX

Susanne Wolff as Rieke.

Maandag 14 januari (19 uur) vertoont Movies That Matter on Tour Leiden in het Kijkhuis de speelfilm STYX. De ondertiteling is in het Nederlands, het nagesprek in het Engels.

Ode aan goede voornemens

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Elke maand geeft inwoner Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Ik had het me nog zo voorgenomen en toch doe ik het weer. En waarom eigenlijk? Ik weet toch al dat ik het de tweede week van februari al lang vergeten ben, vervallen in oude fouten. Hossend in een rijtje op slechte muziek. Marietje achter bij d’r schouders. Januari, uitzichtloos lang en donker winterweer voor de boeg. Geen vakanties, geen geld, geen guilty pleasures om aan te sabbelen. Voor altijd de maand van de dood. Niet geheel toevallig ben ik jarig, wat ook gewoon een volgend streepje richting de onvermijdelijkheid is. Niets om te vieren zou je zeggen. Een lange maand. De eerste knokkel op je vuist. En dan juist in deze maand boven jezelf uit willen stijgen. Het is gedoemd om te mislukken. Laten we eerlijk zijn. Welke idioot heeft trouwens bedacht dat het nieuwejaar in januari moet vallen? Dat is toch op je dieptepunt beginnen. Wie wil dat? Waarom beginnen we niet gewoon op 1 juli?
Terug naar de voornemens. Aan het eind van deze woestijn in de tijd, dood en verderf zaaiend in mijn hoofd, ben ik inmiddels zover dat ik volledig zwelg in zelfmedelijden. De dagen kruipen voort, het leven verworden tot een zinloze exercitie van bloed rondpompen. En die ene vraag die elk uur weer aan mijn hersencellen trekt; waarom had ik het ook alweer gedaan? Een vraag die ik elk uur slechter kan beantwoorden.
Maar dan, elk jaar weer, gebeurt er wat. Voor de maand ten einde is val ik ten prooi aan mijn alter ego, slapjanus. En slapjanus is geweldig. Hij helpt me op mijn zwakste moment. Bij hem voel ik me nooit slecht of nog erger, schuldig. Ik kan gewoon lekker doen waar ik zin in heb. Als slapjanus aan het eind van die troosteloze maand ten tonele verschijnt, dan begint de zon weer een klein beetje te schijnen. Hij pikt me op en sleurt me februari in. Een heerlijk korte maand met carnaval, vakantie en een aantrekkelijk uitzicht op maart. En ja, als ik maart ruik, dan weet ik weer waarom ik al dat bloed rondpomp.
En dus zal ik ook in 2019 weer mijn voornemens streng en onrechtvaardig opleggen aan mezelf. Een maand lang bikkelen opdat Janus in al zijn grootsheid me uit dat donkere gat weet op te hijsen.

Goede voornemens, I love you.

Keus uit dertig taalcursussen

Gezelligheid en leren gaan samen.

Wie altijd al Grieks, Italiaans of Frans heeft willen leren, of op zoek is naar een cursus Nederlands als tweede taal kan terecht op de Taalinformatiedag zaterdag 12 januari van 10.30 tot 12.30 uur bij BplusC Bibliotheek Nieuwstraat.

Vanaf januari gaan weer nieuwe taalcursussen van start. Je kunt bij BplusC kiezen uit meer dan dertig cursussen, van Turks tot Japans, voor beginners en gevorderden. Bereid je voor op een vakantie op Bali of aan de Spaanse costa's met een (korte) cursus Indonesisch of Spaans. Of leer de basis van het Arabische schrift in de introductiecursus Arabisch van vier lessen.
Op de Taalinformatiedag kun je kennismaken met docenten van de talen Arabisch, Frans, Italiaans, Indonesisch, Nederlands, Nieuws Grieks en Spaans. Je kunt het lesmateriaal bekijken en al je vragen stellen. Test je taalniveau en krijg advies over welke cursus voor jou het meest geschikt is.

Foto: Wilco Devilee
Dit is niet meer nodig.

Deze keer is de fietser de gast op weg...

De pontonbrug bij Molen de Valk. Foto: Rien van Vliet.

We kennen wellicht allemaal wel het bord 'auto te gast'. Het is een verkeerssituatie waarbij automobilisten op de weg mogen rijden, maar zich dienen aan te passen aan andere weggebruikers, lees: fietsers. Maar die moeten zich soms ook (zelfs in Leiden) weer aanpassen. Neem de 'De pontonbrug bij Molen de Valk, die is eigenlijk vooral bedoeld voor voetgangers.
Maar fietsers doen alsof het een fietspad is en zitten daarbij de voetgangers in de weg. Dus fietsers: u mag hier rijden maar u bent slechts te gast!' Voetgangers zijn leidend.

Van Boeckel brengt overzicht

Twee keer Rik van Boeckel. Foto's: Theo Huijgens.

Rik van Boeckel presenteert 13 januari in Sociëteit De Burcht de poëziebundel en cd 'Beweeg als een strateeg'.

Bundel en cd worden uitgegeven door de Rotterdamse uitgeverij Bunker, een jonge Rotterdamse uitgeverij die zich richt op podiumpoëzie.Haar boeken worden via podia gedistribueerd.

Live percusie

De Leidse dichter/ percussionist Van Boeckel staat bekend als een dichter die zijn poëzie voordraagt met live percussie. Zijn poëzie ligt dicht tegen rap en liedkunst aan. In de jaren 80 genoot hij bekendheid als popdichter.
Daarom heeft hij er tevens voor gekozen een aantal muziekgedichten op cd te zetten; de eerste opname (Parijs een zonderlinge reis) dateert uit 1983, de laatste (Ochtendjazz) van september 2018. De muziek varieert van hiphop tot rock, jazz en West-Afrikaanse percussie op de djembé.
Van Boeckel bracht in 1999 de bundel De Witte Makedonika uit en legde zijn passie voor reizen vast in de reisboeken Het loslaten van Atlas (2005) en De zingende palmen van Cuba (2007). In deze bundel zijn een aantal reisgedichten opgenomen die een poëtische impressie geven van Ibiza, Cuba, Portugal, Santo Antão (Kaapverdië) en Berlijn. Het omslagontwerp is gemaakt door Marjon van Boeckel.
Tijdens de presentatie zal Rik van Boeckel solo optreden en met Ron Baggerman (Tapguitar, hammond) en Nicko Christiansen (saxofoon). Gastdichters zijn Marianne van Velzen (stadsdichter van Leiden), Jaap Montagne, Joz Knoop (redacteur van de bundel), Jan Kal en Frans Terken.
Bundel en cd zijn tijdens de presentatie te koop voor 17,50 euro en zullen door Rik worden gesigneerd. 15.00 - 17.00 uur, toegang gratis.

Dinsdag 8 januari

* Bekendmaking Leydenaer van het Jaar, BCL nieuwjaarsreceptie.
* Lezing Darwin in de Stad, Scheltema, 19.40 uur.

Woensdag 9 januari

* ZZ - Kataja Basket (Finland), 20.00 uur.
* Informatiemarkt Lammenschansdriehoek 17.00 - 20.00 uur, Bètaplein 20 (onder gebouw mboRijnland).

Donderdag 10 januari

* Natuurwandeling vanaf Het Gebouw, 10.00 uur.
* Het Alzheimer Café, SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 19.30 uur.

Vrijdag 11 januari

* Lezing 'Leven tussen chaos en orde' in Sijthoff, 20:00 uur

Zaterdag 12 januari

* Repair Café in Buurtcentrum Op Eigen Wieken (Valkenpad 5). Tussen 13.00 en 16.00 uur.
* Schaakfeest in de bibliotheek aan de Nieuwstraat, 14.00 uur.

Zondag 13 januari

* Nieuwjaarsconcert Merenwijk, kerkelijkcentrum de Regenboog, 15.00 uur.
* Presentatie poëziebundel en cd 'Beweeg als een strateeg' van Rik van Boeckel, 15.00 uur in Sociëteit De Burcht.
* Geologische lezing van GEA, Oudheden, 13:00 uur, met Joep Storms en de sedimentaire geschiedenis van Nederland.

Maandag 14 januari

* Olympische Avond The Road to Tokyo, met Kjeld Nuis, Rabobank Leiden Katwijk.

Dinsdag 15 januari

* Start theaterreeks Hosseini van Renée Coralie van Beek, Ins Blau.

Woensdag 16 januari

* Natuurwandeling vanaf Het Gebouw, 10.00 uur.
* Lezing begrafenisrituelen. René Dullaart en Riekie Esser, Lokhorstkerk, 20.00 uur.

Ode aan de King of Pop

Live. Groots. Visueel. De Jackson moves. De muziek. Hoe anders doe je een hommage aan The King of Pop?'This Is Jackson' neemt de bezoeker van Gebr De Nobel vrijdag mee langs de grootste hits van Michael Jackson. De energieke groep dansers en muzikanten treden in de verlichte voetstappen van 'Billie Jean', staan face to face tijdens 'Beat It', moonwalken als zombies uit het graf tijdens 'Thriller' en hopelijk krijgen we eindelijk te horen of Annie okay is. Aanvang 19.30 uur.

Bierliefhebbers verzamelen!

Een eerdere versie van het festival.

Bierliefhebbers opgelet: zondag 27 januari wordt de vierde editie van het uitermate gezellige Winterbierfestival gehouden in Scheltema in Leiden. 14 kleine Nederlandse brouwers presenteren zich. Samen zorgen ze voor meer dan 60 exclusieve winterse bieren van Nederlandse bodem.

* Topsport Leiden biedt maandag 14 januari een Olympische Avond in het gebouw van Rabobank Leiden Katwijk. Tweevoudig goudenmedaillewinnaar in Pyeonchang Kjeld Nuis komt een interview te geven.

* Daily Hoogkamer (21) is terug bij UVS. In 2016 ging hij naar VV Katwijk maar haalde daarbij net niet het eerste. Hij moet meehelpen UVS naar de eerste klasse te brengen.

* DIOK is in 2018 gegroeid tot tweede rugbyclub van Nederland en is verkozen tot sportclub van Zuid-Holland.

* Hebben sport en kunst iets gemeen? Ja vinden de Leidsche Mondialen. Zij zijn in de bibliotheek aan de Nieuwstraat een expositie gestart ter ere van het Tata steel chess on tour op 23 januari in de Pieterskerk.

* Zorg en Zekerheid Leiden kán nog winnen van Donar Groningen. Na de ietwat beschamende 4-0 nederlaag vorig seizoen in de finale van de play-offs was het vorige week wel raak: 83-77 winst. Omdat zondag ook van Zwolle werd gewonnen, lijkt een nieuwe landstitel zeer mogelijk.

* Erik van Lunteren is tot het eind van het seizoen trainer van KZ Danaïden. De vacature kwam vrij omdat Sander Baars is gestopt vanwege drukke werkzaamheden. Die was overigens pas aan zijn eerste seizoen bezig bij de tweedeklasser.

* 9226 euro. Dat is de opbrengst van de Albert Spijker Memorial van zwemvereniging ZVL-1886, bijeen gezwommen door 151 deelnemers. Het geld gaat naar de stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren in Leiden.

* Schaakclub Philidor bestaat 100 jaar. Dat wordt dit jaar gevierd, te beginnen zaterdag met de start van een kunstexpositie in de bibliotheek aan de Nieuwstraat en een schaakpartij van grootmeester John van der Wiel tegen burgemeester Henri Lenferink en clubspeler Leonore Braggaar. Aanvang 14.00 uur.

* De bestuurskamer van DoCoS heet voortaan de Ton van Zijp-bestuurskamer, naar de voormalig voorzitter en penningmeester die per 1 januari, na dertig jaar hoofdbestuurslidmaatschap, is gestopt.

Dit zijn de kanshebbers

Roeister Karolien Florijn.

De Leidse Sportfederatie heeft de nominaties bekend gemaakt voor de sportprijzen van 2018.

Bij de vrouwen is baanwielrenster Laurine van Riessen, die als schaatsster al eens won, opnieuw genomineerd. Zij neemt het op tegen roeister Karolien Florijn, en Kim Vermaas van tafeltennisclub Scylla.
Schaker Erik van den Doel, roeier Stef Broenink en atleet Noah Schutte zijn de drie kandidaten voor de Leidse sportman van het jaar. Een van hen zal kung fu-kampioen Mark Horton opvolgen.

Waterpolo

Om de eretitel ploeg van het jaar strijden het Leids Schaakgenootschap (LSG), de waterpolosters van ZVL-1886 en het basketbalteam van Zorg en Zekerheid Leiden.
Er strijden maar liefst twee waterpolocoaches om Leidse coach van het jaar 2018 te worden. Jacob Spijker traint de vrouwen van ZVL-1886 en Ron van der Wild is de oefenmeester van de Alphense manneneredivisionist AZC, waarmee hij vorig jaar de landstitel veroverde. De twee krijgen concurrentie van tafeltenniscoach Gerard Bakker jr. van Scylla.

Trigon verder met Van Duuren

Amsterdammer John van Duuren is ook volgend seizoen trainer/coach van Sporting Trigon.

De succesvolle Van Duuren ligt op het moment dat de trainerscarrousel gaat draaien goed in de markt in de korfbalwereld en dat wekt interesse bij andere clubs. Trigon meldde bij monde van voorzitter Joost van der Wal, die het nieuws op de nieuwjaarsbijeenkomst mededeelde, dat 'er aan John getrokken werd'. En dus werd er snel en adequaat gehandeld met verlenging van de samenwerking als resultaat. Van Duuren (56), in maart 2018 begonnen, is volgens eigen zeggen nog niet klaar met zijn taak de jeugdige selectie naar een hoger plan te tillen. Trainer en selectie zijn goed op weg. In de binnen – als de buitencompetitie staat Sporting Trigon op een promotieplek.

Roman over het ontstaan religie

Zirkzee: 'Religie ontstond 7500 jaar geleden' Foto: Joep Derksen.

De geboren Leidse Jacqueline Zirkzee presenteert 20 januari haar nieuwe boek 'De eerste priesteres'. Deze roman is een voorlopig hoogtepunt in haar bestaan als schrijver. Terwijl in haar jonge jaren niets er op leek, dat ze een meervoudig auteur zou worden.

Joep Derksen

Zirkzee haalde haar doctoraal geschiedenis in Leiden, maar honderden sollicitatiebrieven later was het duidelijk: er was geen droog brood te verdienen als lerares. ''Mijn toenmalige partner was fotograaf en hij zei: 'Jij kan goed schrijven. Waarom gaan we niet samen reportages maken?' Zo reisden we over de hele wereld en schreef ik reisartikelen. Dat was jarenlang ontzettend leuk, maar mijn liefde ligt bij geschiedenis en cultuur. In die reisartikelen vonden ze de beschrijving van één museum wel genoeg. Ik ben naar aanleiding van een reportage in Griekenland aan mijn eerste roman begonnen. Dat ging over de Griekse oudheid en het was voor een debutant een bizar dik boek. Het verhaal gaf de vrouwen uit de Trojaanse oorlog een stem. Dat was bijzonder, want tot dan toe gingen alle verhalen over die oorlog over vechtende mannen. Waarbij af en toe een huilende vrouw mocht optreden. Ik wilde een stem geven aan de stemmen die je nooit hoort, maar misschien wel interessanter zijn. Daar is mijn hele oeuvre op gebaseerd.''

Heiligdommetje

Zo schreef Zirkzee ook een boek over heksenvervolgingen, vanuit het perspectief van de mensen die vervolgd werden. Haar nieuwe boek 'De eerste priesteres' neemt de lezer terug naar de tijd, waarop er nog geen religie was. De mensen gingen er toen van uit, dat moeder aarde alles voortbracht. En plotseling was daar opeens, 7.500 jaar geleden, een heiligdommetje van twee bij drie meter in Iridu; de tweelingstad van Ur. ,,Dat is het begin van het geloof, waarbij mensen om een tempeltje gingen staan en verering brachten. En zo ontstond ook de eerste priesteres.''
Is het boek door Zirkzee geschreven, omdat ze stilletjes terugverlangd naar een tijd zonder religie? Dat blijkt niet zo te zijn. ,,Ik ben niet iemand, die iets politieks wil uitdragen of de wereld verbeteren. Het gaat mij er om, dat er een goed verhaal is waar je van kunt genieten. Maar in ieder van mijn boeken zitten wel bepaalde dingen, waar mensen affiniteit mee hebben. Zoals loyaliteit en de onzekerheid van het leven. Met die onzekerheden worstelen we allemaal.''

Terug in de tijd

Zou u terug willen naar die tijd om zelf mee te kunnen maken, hoe het geloof ontstond? Ze lacht: ''Met mijn slechte ogen? Nee; dan zou ik er niets van zien. Bovendien ging iedereen toen ook al heel jong dood. Wat dat betreft benijd ik mijn hoofdpersoon niet. Maar het was een sterke vrouw, die er het beste van maakte.''

Het boek 'De eerste priesteres' is vanaf 20 januari voor 15 euro verkrijgbaar in de boekhandel.

geestelijk leven

In Memoriam: Marc Witteman, 1961-2018

Witteman nam zondag 17 mei 2009 als wethouder deel aan de Leiden marathon. Links marathondirecteur Tjeerd Scheffer. Foto: Fotobureau Wilco Devilee. Foto: Wilco Devilee

Oud wethouder Marc Witteman is op kerstavond 2018 overleden als gevolg van longkanker. Hij is 57 jaar geworden.

Jos Draijer

Geboren en getogen Hillegommer Marc Witteman is op kerstavond 2018 overleden als gevolg van longkanker. Hij is 57 jaar geworden. April 2017 kreeg hij vreselijk nieuws te horen: 'longkanker fase 4 en niet operabel, u leeft nog een jaar maar we gaan proberen tijd te winnen'. Een niet te winnen strijd die nog ruim anderhalf jaar geduurd heeft. Marc Witteman was sinds januari 2015 burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht (ruim 64.000 inwoners) bestaande uit 12 kernen waaronder Breukelen, Maarssen en Loenen. Strijdlustig als hij was heeft hij nog doorgewerkt tot 1 augustus 2018. Op dat moment voelde hij dat hij zich ziek moest melden. Een waarnemend burgemeester nam zijn werkzaamheden over. Daarna heeft hij zich heel bewust voorbereid op zijn dood. "Mijn zelf te kiezen moment van afscheid", zoals hij het zelf noemde in ons laatste gesprek. "Ik heb ruim anderhalf jaar de tijd gehad om er aan te wennen. Ik ben er klaar voor, ik heb geen angst voor de dood, maar het afscheid valt me zwaar." Een afscheid van zijn vrouw en drie volwassen kinderen. De crematie is in besloten kring op 2 januari.
Velen zullen Marc Witteman herinneren als een persoon met een grote maatschappelijke betrokkenheid, een groot hart voor de publieke zaak. Strijdlustig maar ook verbindend. Een man die zijn leven lang leerde van de praktijk. Een 'self made man', een autodidact.
Naast zijn werk bij de KLM toonde hij zijn maatschappelijke betrokkenheid. Als vrijwilliger en voorzitter van het Jongerencentrum 'Downstairs' in Villa Remina in Hillegom. Als voorzitter van PvdA afdeling Hillegom. Als lid van de gemeenteraad van Hillegom.
Maar toen hij op zijn 37e voltijds wethouder van de gemeente Hillegom kon worden heeft hij zijn hart gevolgd en definitief gekozen voor het open baar bestuur. Daar was hij op zijn plek: wethouder in Hillegom, waarnemend burgemeester van Warmond, wethouder in Leiden, Lid van Gedeputeerde Staten in de Provincie Flevoland en van januari 2015 tot kerstmis 2018 burgemeester van Stichtse Vecht. Die functies in het openbaar bestuur hebben Marc Witteman gevormd: als activist en raadslid strijdlustig, als wethouder strijdlust omgezet in daadkracht en als burgemeester de milde, luisterende persoon die boven de partijen en tussen de mensen stond. Daar genoot hij van, daar voelde hij zich thuis. Hij was dan ook vrij snel geliefd bij zijn inwoners van Stichtse Vecht.

Leidse tijd

In april 2006 werd hij Leids wethouder ruimtelijke ordening, wonen en grondzaken. Vanwege een politieke crisis in 2007 kreeg hij in december van dat jaar de portefeuilleeconomische zaken, sport, personeel en organisatie. De PvdA nam na de verkiezingen van 2010 geen deel meer aan het college, en Witteman werd niet verkozen in de nieuwe gemeenteraad.

Maatschappij

Van Leyden voorloper met 'foundation'

Johanna van der Hoop, echtegnote van Diederik van Leyden Gael.

In de aula van de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 13 januari om 14.30 uur door Piet de Baar een lezing gegeven over Diederik van Leyden Gael, 'De Redder van Leiden'.

Bij de herdenking van het 200-jarig bestaan van de begraafplaats Groenesteeg in 2013 was de ‘Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael’, een hoogtepunt, waarmee de Stichting Begraafplaats Groenesteeg de publieksprijs won van de Historische Vereniging Oud Leiden voor de meest opmerkelijke historische manifestatie van de afgelopen vijf jaar.

Nieuwe rijken

Maar wie was eigenlijk Diederik van Leyden Gael? In deze lezing wordt zijn leven geschetst, dat veel weg heeft van de tegenwoordige nieuwe rijken, die via een foundation een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving. In zijn tijd - hij overleed in 1846 - was hij een markant figuur. Als enig in leven gebleven kind van zijn steenrijke ouders was hij zo vermogend dat hij eigenlijk niet hoefde te werken. Door een anonieme schenking redde hij Leiden van de ondergang, nadat in 1838 bleek dat de gemeentesecretaris Pierre du Pui ongeveer de helft van de gemeentebegroting verduisterd had. De schenking werd aanvankelijk toegeschreven aan koning Willem I, maar bleek achteraf afkomstig te zijn van Diederik van Leyden Gael.
Lang is gedacht dat hij zijn leven vulde met wat vergaderen en het verzamelen van allerlei zaken, zoals gedrukte toneelstukken. Maar het onderzoek dat nodig was voor het samenstellen van een historisch verantwoorde begrafenisstoet heeft dat beeld behoorlijk genuanceerd. Hij was een spin in een heel groot, vooral financieel, web. De vele verdiensten van de persoon Diederik van Leyden Gael zullen in deze lezing aan de orde komen.

Vraagbaak

Piet de Baar werkte meer dan veertig jaar bij het Gemeentearchief Leiden (ELO) in diverse functies. Daarbij ontwikkelde hij zich dankzij een goed geheugen tot een vraagbaak over de geschiedenis van Leiden en omstreken in ruime zin. Verder was en is hij actief in diverse besturen en redacties van oudheidkundige clubs.
De toegang is gratis. Na afloop van de lezing wordt een drankje aangeboden en is de DVD "Herbegrafenis Diederik van Leyden Gael" verkrijgbaar.

Wethouder met bezem geeft het goede voorbeeld

Herkent u de lompe papierbakken nog? Ze zijn zo goed als verdwenen. Foto: Wim Bouwens

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Er zijn de afgelopen week heel wat bezems gebruikt om straten schoon te vegen. Een eeuwige bezigheid, zo lijkt het. Op vrijdag 10 mei 1996 gaf bijvoorbeeld toenmalig wethouder Jan Laurier het startsein voor de zogenaamde 'Melkertbanen'. In de Doezastraat werden bezems uitgereikt en straatvegers mochten aan het werk. De wethouder was niet te beroerd mee te werken en gaf het goede voorbeeld aan zijn opvolgers die ook vaak op straat de handen uit de mouwen steken.

geschiedenis

Hosseini, een pijnlijk liefdesverhaal

Renée Coralie van Beek: Nederland blijkt koud en kil te zijn.

In Theater Ins Blau start de theatervoorstelling Hosseini 16 en 17 januari met twee try-outs. Op 18 januari vindt de première plaats (aanvang steeds 20.00 uur).

Hosseini is een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over hoe zij verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt. Hoewel Renée met haar voorstelling het land in gaat, is de première in Leiden, waar zij is geboren en getogen.

Waarom moeten we naar Hosseini, er is toch genoeg op dit gebied?
"Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van de vluchtelingenproblematiek. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook hoop.

Je stelt dus de misstanden aan de kaak bij de politiek, COA, IND en rechtbank ?
"Ik ga er niet met een gestrekt been in. Dat is niet nodig want je zult zien dat de feiten voor zich spreken. Het enige dat ik doe is het verhaal vertellen.

Wat is het voor voorstelling?
Misschien is kern van Hosseini dat het een liefdesverhaal is van twee mensen die samen teleurstellingen, tegenslagen, angst en verdriet weten te trotseren met hun onverslaanbare wapens: geloof, liefde en hun prachtige kind.

Een bijzondere avond rond Bob Marley & The Wailers

Bob Marley in Nederland, foto: Gijsbert Hanekroot.

In de Qbus is vrijdag 11 januari een avond over Bob Marley met de toepasselijke titel Babylon by bus, Bob Marley in Nederland.

De avond wordt georganiseerd en gepresenteerd door Mike van der Linde, wereldwijd bekend als kenner van Bob Marley in samenwerking met de WellHaLo Foundation die zich onder andere inzet voor waterputten in Gambia. Er zijn optredens van de reggaeband Zion Grooves en soundsystem Crucial Warrior Sound.
Tevens vindt er de presentatie plaats van het unieke fotoboek van Bob Marley in Nederland, met foto's van de bekende popfotograaf Gijsbert Hanekroot. Hij legde de vier concerten vast die Bob Marley in Nederland heeft gegeven.Jan Smeets van Pink Pop en Leon Rademakers van Mojo hebben ook een artikel in het boek geschreven.

Uitagenda

Donderdag 10 januari

Kapelzaal: lunchconcert met pianotrio's van Mozart en Mendelssohn, 12.45 uur.
Schouwburg: De Grote Oorlog, 20.15 uur.
Café Plantage: Chris Koenen, 21.00 uur.

Vrijdag 11 januari

Schouwburg: Introdans, jeugdtheater, 19.00 uur.
Gebr De Nobel: This is Jackson's Thriller, 19.30 uur.
Ins Blau: Het laatste gesprek, 20.30 uur.
Qbus: Benefietavond met het Leidse collectief Crucial Warrior Sound, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Gijs Idema ft Special guest, 21.00 uur.
Café de Leidse Lente: Accentuate, 21.00 – 23.00 uur

Zaterdag 12 januari

Breezaal: ScheidenvandeMarkt, 16.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Pascal Janssen band , 16.00 uur.
Theater Toverlei: familievoorstelling 'Lang en Gelukkig', 19.30 uur.
Stadsgehoorzaal: Freedom, pop, 20.15 uur.

Zondag 13 januari

Café de Leidse Lente: BNN Vara voorronde Leids Cabaret Festival, 12.30 uur.
Theehuis Leidse Hout: Brian James, singer/songwriter uit Leiden, 14.00 uur.
Theater Toverlei: familievoorstelling 'Lang en Gelukkig', 14.30 uur.
Café De Twee Spieghels: Johan Plomp trio, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 15 januari

Café de Leidse Lente: Luisteravond, 20.30 uur.
Café Plantage: Folk Jamsessie, 21.00 uur.

Woensdag 16 januari

Café De Twee Spieghels: Johan Plomp trio, 21.00 uur.

Vrijdag 18 januari

Café De Twee Spieghels: Johan Plomp trio, 21.00 uur.
Café de Leidse Lente: Katvanger, 21.00 – 23.00 uur

Puzzel opsturen

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week is een VVV-bon ter waarde van 25 euro. De oplossing van de puzzel kan worden gezonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord orkaankracht is Peter van Elburg Churchilllaan. Hij krijgt de bon opgestuurd.