Nieuwsblad De Leydenaer

15 januari 2019

Nieuwsblad De Leydenaer 15 januari 2019


Haren staan overeind op open dag

De middelbare scholen doen deze weken hun best om via open dagen basisscholieren aan boord te krijgen. Het Bonaventuracollege zette zaterdag bijvoorbeeld een Van de Graaff generator in tijdens een lesje natuurkunde. Daar gingen de haren letterlijk van overeind staan.
De komende week zijn er tal van open dagen, zoals zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Iedereen die benieuwd is naar de school kan een kijkje komen nemen en kennismaken met docenten en leerlingen.

Een Van de Graaff generator zorgt er voor dat de haren overeind gaan staan. Een leuk proefje, maar straks in de brugklas wordt het gewoon hard werken. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Opvallende muziektransfer

Voortaan is Sander Bergman verantwoordelijk voor Amigo. Foto Jolanda van der Veen.

Een opvallende transfer binnen de hechte Leidse muziekwereld: Martijn Vogelaar verlaat Amigo om het hogerop te zoeken bij K&G. Sander Bergman is zijn opvolger.

Voortaan is Sander Bergman verantwoordelijk voor Amigo. Foto Jolanda van der Veen.

Bergman was tamboer bij de tamboers- & pijpers van het korps Mariniers. Zijn nieuwe functie wordt tamboerinstructeur en eindverantwoordelijk mars- en showinstructeur van show- & marchingband Amigo.
Zijn collega marinier Martijn Vogelaar vervulde deze functie de afgelopen zes jaar met veel passie. "Martijn krijgt de kans om tamboerinstructeur te worden bij Kunst- & Genoegen en deze kans gunnen wij hem van harte", laat Frank Septer van Amigo weten.
"De vereniging kijkt terug op een geweldige tijd met Martijn als instructeur. Uitdagend, inspirerend en enthousiast heeft Martijn de tamboergroep naar een hoger plan weten te tillen. Ook heeft hij het orkest als geheel op punctuele wijze veel kennis bijgebracht op mars- en showvlak. De vereniging dankt Martijn voor zijn inzet."

Verleidingen

Ik weet nu waar de grootste verleidingen vandaan komen.

Vanuit de televisie. Nee, niet in het nieuwe Juf Ank programma 'Hoe doen ze het' , niet in allerlei ronddartelende juffrouwen, maar in de verkoopkanalen. De televisiewinkels. Ik snap nu dat mensen in de verleiding komen.Je hoeft het niet eens zelf te doen. Daar kom je achter tijdens de feestdagen. De periode dat mensen iets meer vrij zijn dus tijd hebben om televisie te kijken. Ze zeiden het vroeger al: ledigheid is des duivels oorkussen.
De eerste keer trapte ik er bijna genadeloos in. Bij thuiskomst meldde één van mijn familieleden, dat er een kussen was dat je in de auto als rugsteun kon gebruiken. Aan de onderzijde een uitsparing voor je stuitje zodat je niet meer vermoeid uit je auto komt. Maar het was doelmatiger in het vliegtuig, lange reizen waren geen probleem meer. De kosten waren een 'fluitje van een cent' want het was de oplossing. De tweede was zelfs gratis. Had ik nu maar meteen gevraagd waar die goede tip vandaan kwam. Maar de tweede keer, twee goede tips in twee dagen, ging er een belletje rinkelen. 'En jij bent toch zo voor gezond eten? Dan weet ik nu de oplossing. De Cook iT compacte grillplaat, heb je binnen een paar minuten een gerecht op tafel. Vis of vlees, zoet of hartig, je kunt er zelfs desserts mee maken. Toen was mijn argwaan gewekt. Super handig, maar nu even niet, al was de tweede dan de halve prijs. Toen ik de derde dag verwelkomd werd met; ik heb nu zoiets goeds gezien; de wonder-bh zonder beugels, echt in drie kleuren,….. was het klaar. Ik heb maar één oplossing; de televisie voortaan maar weer gewoon op sport.
Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Pandjesbazen komen zichzelf tegen op Haarlemmerstraat

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

In de Haarlemmerstraat staan inmiddels weer veel winkelpanden (lang) leeg. Lijken de pandjesbazen nu eindelijk door te hebben dat zij vaak een veel te hoge huur vroegen?

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen. Foto: Foto:

BplusC biedt creatieve ontwikkeling

Dansen behoort tot de mogelijkheden. Foto: Marcel Schikhof.

Wie wil schitteren op de dansvloer? Of portretten schilderen of eigen sieraden maken? Ontdek de danser of kunstenaar in jou en volg in januari een gratis proefles dans of beeldende kunst bij BplusC in Leiden of Voorschoten.

Ben je geïnteresseerd in hiphop? Doe je liever aan moderne dans? Of gaat je voorkeur uit naar ballet? Van 16 tot en met 26 januari kun je gratis proeflessen dans bij BplusC volgen. Aanmelden vooraf is niet nodig, meedoen is gratis.

Beeldende kunst
In de maand januari starten ook nieuwe cursussen beeldende kunst. Wil je leren pottenbakken, schilderen of bijvoorbeeld beeldhouwen? Van alle cursussen kun je in januari de eerste les gratis bijwonen. De cursussen worden gegeven in Leiden en Voorschoten. Kom vrijblijvend een keer kennismaken, aanmelden vooraf is niet nodig.
Op de website www.BplusC.nl is een overzicht te vinden van alle danslessen en beeldende cursussen.

Foto: Foto:

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Colin

Hij is weliswaar niet verkozen tot Leidenaer va het Jaar, maar Colin van Gestel-Messiaen verdient zeker een hoop eer. Tegen alle stroming van boze concurrenten in heeft hij er toch mooi voor gezorgd dat Leiden nog steeds een Blues- & Jazzweek heeft. Vanaf komende maandag staat een deel van de binnenstad in het teken van dit muziekfeest. Er zijn meer dan 70 optredens, films, workshops en een spetterende opening in de Hooglandsekerk. Uitstekend gedaan Colin!

Chauffeur

Deze week een duimpje naar beneden voor agressieve weggebruikers. Vrijdag kregen een automobilist en een vrachtwagenchauffeur het met elkaar aan de stok op de oprit A4 richting bij Roelofarendsveen. De bestuurder van de personenwagen ging hard op zijn rem staan, waarna de vrachtwagen er tegenaan botste. Bizar en gevaarlijk voor je eigen leven. De automobilist heeft een boete gekregen maar bleef ongedeerd.

Vervoermiddel van hippies

Volkswagen Hochraumkombi. Foto en tekst: Rien van Vliet

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Volkswagen Hochraumkombi. Gespot in de Sieboldstraat. En lid van de derde generatie Transporter. Het eerste model van deze zogeheten T-serie kwam in 1950 op de markt, bekend als hèt vervoermiddel van de hippies in de jaren '60. De Transporterserie is een ongekend succes gebleken, met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren. De serie is onder meer populair vanwege de vele versies van de bus.
Het model op de foto is een T3 uit 1985. De bus was in gebruik bij de brandweer van het plaatsje Newel, dicht bij de Luxemburgs-Duitse grens. Op internet staan overigens veel afgedankte Duitse brandweerbusjes van VW te koop.
In Amerika is de T3 nu weer populair. Vielen de hippies als een blok voor de T1, nu tasten daar de millenial hipsters diep in hun buidel voor een retro camperversie van de T3.

Vogels doen niet aan de lijn

Foto: Herman Berkhoudt. Foto: Photographer:Herman Berkhoudt

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Ook nieuwe voornemens voor het nieuwe jaar? Gokje: meer bewegen, minder vlees eten, afvallen? Nou, vogels doen daar niet aan mee. Ze proberen juist zo dik mogelijk te blijven. Dik, dat betekent een extra laagje vet net onder de huid en dat is goed tegen de kou. Als het koud is, zetten ze ook hun veren op, zodat er veel isolerende lucht tussenkomt - het principe van een donzen dekbed.
Tot overmaat van ramp houden ook de spinnetjes, pissebedden en insecten houden zich schuil. Onder de grond, in verstophoekjes of op zolder - gisteren vloog er nog een enorme wesp tegen het raam die er probeerde uit te komen. Denkelijk een overwinterende koningin - ik heb haar maar snel vrijgelaten; hopelijk overleeft ze de winter en maakt ze een nest. Dat scheelt in de zomer heel veel lastige muggen.
Januari hebben ze het toch al moeilijk, want er is weinig voedsel. De meeste zaden en bessen zijn al op en de nieuwe zijn er nog lang niet: alle knoppen moeten nog uitkomen. En ze hebben al zo weinig tijd in januari. Het is laat licht en weer vroeg donker. In een paar uur moeten ze hun kostje bij elkaar scharrelen.
Wat helpt is vetbolletjes, pindasnoeren, zaadjes enzovoort. En de bloemhoofden laten staan natuurlijk. Gelukkig doen veel tuinverenigingen dat. Het puttertje op de foto geniet van de laatste zaadjes op deze kaardebol. Ze zitten vaak op dit soort distel-planten, vandaar dat ik vind dat de oude distelvink beter is dan de huidige.

Wie wil natuurouder worden?

Natuurouders krijgen inzicht hoe kinderen leren.

Het IVN zoekt enthousiaste natuurouders. Dit zijn (groot)ouders of andere vrijwilligers die het leuk en zinvol vinden om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur en iets te ontdekken/leren over natuur en milieu.

Het wordt voor leerkrachten eenvoudiger en prettiger om met een klas naar buiten te gaan als ze hierbij hulp krijgen van natuurouders. Natuurouders zijn in de regel verbonden aan één school, meestal die van hun eigen (klein)kinderen.
In het voorjaar verzorgt IVN Leidse regio een Natuuroudercursus. De cursus bestaat uit zes lessen, met een theoriegedeelte en een practicum en biedt gelegenheid om meer inzicht te krijgen in hoe kinderen leren; ervaring op te doen met werkvormen en materialen in de natuureducatie; basiskennis van natuur en milieu op te doen of uit te breiden. Informatie op 06-40459617.

Maak Leiden circulair!

Het Warenhuis is goed voor recycling en hergebruik van materialen. Foto: archief.

Er moet een gedegen Leidse kringloop komen van afvalinzameling, -scheiding, -recycling en hergebruik van materialen. Het Groene Ideecafé in Scheltema gaat daar daar komende maandag over.

Cees van Oijen van het Groene Ideecafé: "Als burger hebben we veel meer invloed dan we ons vaak realiseren en alledaagse keuzes hebben grote impact op mens, natuur en milieu. 'Circulariteit' gaat daar een belangrijke rol in spelen. Hoe brengen we dit in de praktijk in ons dagelijks leven? Of in ons werk? En hoe ziet een circulaire stad eruit?"

Programma

20.00 uur, Opening Cees van Oijen; 20.10 uur, Omgekeerd inzamelen en nascheiding van afvalstromen: Ralph Veelenturf, gemeentelijk beheer afval en reiniging; 20.45 uur; Praktivist zet #LeidenCirculair op de kaart; 21.00 uur, pauze; 21.15 uur, Creatieve workshops; 21.55 uur, afronding.

groene pagina

Oorverdovende opening

Wethouder Dirkse opent twee scholen aan het Kiljanpad. Foto: Hielco Kuipers. Foto: Hielco Kuipers

Nieuw gebouw
basisscholen De Ley en Leimundo

Met een flinke klap op de trommel opende wethouder Dirkse van onderwijs vorige week het nieuwe schoolgebouw aan het Kiljanpad/de Hoflaan in Leiden.
In dit nieuwe gebouw zijn sinds november twee basisscholen gevestigd: protestants-christelijke school De Ley en openbare basisschool Leimundo.
De scholen zijn erg blij met het nieuwe gebouw. Meer ruimte, veel licht, moderne faciliteiten, een fijn schoolplein en een frisse gymzaal. Het is voor ouders in de wijk en in de omliggende wijken een prachtige onderwijsplek voor hun kinderen. Ouders hebben op één plek de keuze uit twee goede basisscholen, met ieder een eigen onderwijsaanbod. De Ley biedt Daltononderwijs en Leimundo heeft twee Internationale Schakelklassen en een Topklas.
Ook Stichting Peuterspeelzaal Leiden is in het nieuwe gebouw ondergebracht.

Hulp bij werken met spaargeld

Zoek je kansen om je spaargeld te investeren? Of vraag jij je af hoe je het beste met je spaargeld om kan gaan? Op deze en andere vragen antwoordt Natie Angela van 'Beleggen met Angel'. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.beleggenmetangela.nl

Wooncoach is niet nodig

Het college van burgemeester en wethouders erkent passend wonen en het bevorderen van de doorstroming als een belangrijke opgave. Daarom is op 22 augustus 2017 toegezegd te starten met een analyse wooncoach: Langer zelfstandig wonen- Toepassingen voor Leiden. Voor een vertaling naar concrete acties is in november 2018 een adviesrapport opgeleverd met als titel: "Advies over mogelijkheden ouderen te informeren en ondersteunen bij prettig en passend wonen". De conclusie is dat met de uitbreiding van de werkzaamheden van de ouderenadviseurs kan worden voldaan aan de wens om ouderen te informeren en te stimuleren om tijdig na te denken over hun woonsituatie. Het aanstellen van een aparte wooncoach is daarmee niet nodig.

De Walnoot barst uit haar voegen

Met een wachtlijst van 73 kinderen barst dagcentrum voor kinderen met beperkingen De Walnoot uit haar voegen. De voorziening aan de Brahmslaan moet dan ook zo snel mogelijk een dependance krijgen in Leiden of Leiderdorp, zo zei wethouder Marleen Damen (PvdA) onlangs. Er kunnen nu 103 kinderen terecht, veel te weinig dus.

Scarabee start naastengroep

Het zal je maar gebeuren: iemand van wie je houdt wordt geraakt door kanker. Hoe ga je daar mee om? Heb je vragen, onzekerheden of angsten die je wilt delen met lotgenoten, dan ben je van harte welkom bij de naastengroep van inloophuis Scarabee. De eerste bijeenkomst is op maandagavond 4 februari. De andere avonden die zijn gepland: 18 februari, 4 en 18 maart. Voor meer informatie of aanmelding: 06 5541 3824 of info@
inloophuisscarabee.nl
.

maatschappij

Tom en Chris Leidenaeren van het Jaar

Verplancke met De Waard en Holwilder. Foto Emile van Aelst.

Tom Holswilder en Chris de Waard zijn dinsdagavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Business Club Leiden gekozen tot 'Leidenaar van het Jaar'.

door Teuntje van Delft
Voorzitter Chris Verplancke werkte naar een apotheose die zijn weerga niet kent. Alhoewel praktisch iedereen wel vermoedde dat of Tom Holswilder of Chris de Waard de prijs in de wacht zou slepen, bedacht hij een zinderende finale.
Nadat Chris de rijke lijst van verdiensten van beide had opgesomd, deed hij een appél op het gevoel van Chris de Waard van de bekende zender Sleutelstad door hem uiteindelijk de prijs te laten uitreiken aan Tom Holswilder van Koetshuis De Burcht. Welverdiend, want iedereen weet wat Tom voor de stad Leiden gedaan heeft en nog doet. Ook wel enige teleurstelling, alhoewel het al fantastisch is als je voor zo'n prijs wordt genomineerd.

Handhaving in de Zeeheldenbuurt: signalen van ondermijning moeten eerder herkend worden.

Joker

Echter Chris Verplancke had de joker achter de hand gehouden, want daarna vroeg hij Tom om het bekende bronzen beeld van de jonge Rembrandt, gemaakt door de Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker, uit te reiken hij aan Chris de Waard. Hetgeen een klaterend applaus opleverde. Beiden eindigden met precies evenveel stemmen op de eerste plaats. Of het geluk een handje heeft geholpen, maakt niet uit. Feit is wel dat alle bezoekers van dit evenement in Biercafé Olivier aan de Hooigracht extra blij waren en er een dubbel feest van maakten. De beide heren werden dan ook veelvuldig gefeliciteerd. Winnaars om trots op te zijn. De andere genomineerden waren Barry Badpak, Yvonne Hijman, Colin van Gestel, Jos Arts, Hans Kallenberg en het duo Alexander Mouret en Michaël Roumen.

Stoppen maar met dat plastic bij de container zetten!

Een beeld op de Kaasmarkt. Foto: Rien van Vliet.

In De Leydenaer berichtte Dick de Vos vorige week dat enkele bewoners in zijn wijk gewoon doorgaan met het scheiden van plastic afval terwijl dat nu echt niet meer kan in Leiden.

Plastic afval moet sinds 1 januari 2019 bij het gewone afval. Een verwerker scheidt het daarna van het andere huisvuil en scoort zo een stuk hoger dan mensen overhalen te scheiden. Daar heeft de gemeente een uitgebreide campagne voor gevoerd. Maar niet iedereen is blijkbaar bereikt. Ook sommige Leidenaren die rond de Kaasmarkt wonen, scheiden bijvoorbeeld hun plastic nog steeds. Maar ook in andere delen van de stad is het een zooitje bij de plasticcontainers. Stop daar met het neerzetten van zakken! Dat plastic belandt in de grachten en uiteindelijk in zee. Zonde.

Jaap Smit: 'Democratie vraagt inzet van ons allemaal'

Jaap Smit tijdens zijn toespraak in Oegstgeest. Foto: Foto:

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit pleitte in zijn nieuwjaarstoespraak van woensdag 9 januari voor meer aandacht voor democratie en rechtsstaat. Hij stelt dat een goed functionerende democratie inzet vraagt van 'ons allemaal', overheid en samenleving.

"Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden, wat mij doet denken aan het combootje in de kerk in de hoop daar jonge mensen mee te winnen. Dat werkt niet. Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten."
Hij riep politici en bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen

Wordt hulp aan minima gedecimeerd?

De minima houdt per maand steeds minder over....

De SP en Partij Sleutelstad hekelen het huidige Leidse minimabeleid. Thomas van Halm (SP) en Maarten Kersten (Partij Sleutelstad) doen hierbij hun verhaal.

Het betreft hier de groep die tot aan 120 procent van het Sociaal Minimum ontvangt. Het College van B&W heeft een conceptplan Armoedebeleid aan de Raad voorgelegd waarin het mes wordt gezet in het Leidse sociale hulpprogramma. De Raad zal op 14 februari hierover een beslissing nemen. Er is een inspraakronde geweest in de Commissie Werk en Middelen waarin een professional uit het maatschappelijk werkveld in felle bewoordingen de plannen hekelde. Er is ook een schriftelijke inspraakronde geweest waarin zo'n 15 personen gereageerd hebben, die zijn overigens nog niet beantwoord omdat de stukken waren zoekgeraakt. Zij krijgen gelukkig als nog een aparte behandeling. Op 31 januari zal de Commissie Werk en Middelen dit allemaal inhoudelijk gaan behandelen.

Klokkenluiders

Een samenwerkingsverband van de SP en Partij Sleutelstad heeft hierover, gealarmeerd door klokkenluiders bij de gemeente 23 vragen gesteld aan het College. Deze vragen zijn inmiddels beantwoord, maar deze antwoorden zijn verre van bevredigend. Integendeel. De velen antwoorden riepen door hun tegenstrijdigheden weer nieuwe vragen op, daarnaast bevestigden vele antwoorden ook de terechte ongerustheid van ons en de ambtenaren.
Allereerst vervalt de declaratieregeling, waaronder aanvragen vallen voor abonnementen, laptops, telefoons, fietsen, koelkasten en dergelijke. Aanvragen gaan voortaan enkel nog maar via de Sociale Wijkteams (SWT's) en Jeugd en Gezinsteams (JGT's) en dus niet meer via de Sociale Dienst. Dit komt omdat de grens van 120 procent van het Sociaal minimum wordt losgelaten en er alleen nog maar maatwerk wordt geleverd. De reguliere toekenning zal niet meer bestaan. Onder deze doelgroep vielen 6200 huishoudens waarvan ruim 4000 huishoudens in de praktijk gebruik maakten. Dit aantal wordt gedecimeerd, naar 400 a 500 gevallen per jaar. De SWT's en JGT's zijn hier nog qua ervaring nog qua personeel nog financieel op ingesteld. Dit gaat onvermijdelijk tot grote wachtlijsten leiden.
Ook zal met deze plannen de privacy van de cliënten ernstig in het geding komen. In het nieuwe stelsel komen volgens professionals in het veld en bij de twee partijen te weinig mogelijkheden om in bezwaar te gaan tegen de beslissing van de SWT's en JGT's.

Slager

De bezwaarprocedure zoals deze tot nu toe bij de Gemeentelijke Dienst Sociale Zaken kon worden gevolgd, gaan nu naar de teams. Het wordt daarmee een slager die zijn eigen vlees keurt. Het nieuwe plan zal voor meer bureaucratische rondslomp zorgen ten aanzien van de privacy, wat juist een verhoging van de kosten kan meebrengen. Het is te verwachten dat de nieuwe plannen dan ook geheel in strijd zullen zijn met de nieuwe privacy wet.

maatschappij

* Liefhebbers van het Leidse voetbal komen weer aan hun trekken: zaterdag begint de tweede helft van de competitie.

* Lugdunum heeft voor één jaar het contract verlengd met trainer Roberto Escuduro.

* Volgende week woensdag moet ZZ Leiden van Bakken Bears (Denemarken) winnen om te overleven in de tweede ronde van de Europacup.

* Foei. Halverwege het seizoen had 'een groot aantal leden van UVS' de contributie niet of niet geheel betaald. De penningmeester deed daarom een dringend beroep op deze leden. Wie niet snel betaalt, mag niet meer spelen.

* Pernix zoekt nog balsponsors voor twee thuiswedstrijden dit seizoen. Voor 50 euro word je genoemd door de omroeper, vermeld in het zaalboekje en uitgenodigd voor een drankje bij de wedstrijd.

* Bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van rugbyclub DIOK werden geconfronteerd met een onprettige verrassing. Tijdens de feestdagen had een van de vriezers het begeven en was de lucht in de kantine ondragelijk geworden.

* De kogel is door de kerk: Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft gestemd voor een nieuw Leids schaatscentrum met een baan van 250 meter. Alleen het CDA en Partij Sleutelstad waren voor de zo gewenste 333 meter.

* Na een ruime winst op het Amersfoortse MIA staat Sporting Trigon bovenaan in de eerste klasse korfbal, doordat concurrent BEP verloor. Met slechte wedstrijden winnen kan je kampioen worden, klonk het na afloop.

* Naast Trigon staan ook de Leidse korfbalclubs Pernix en Crescendo bovenaan in hun poules.

* 8 februari houdt Roomburg het veteranen snert- en glühweintoernooi, bedoeld voor iedereen 'die denkt te kunnen hockeyen'.

* Verlossing voor watersporters: aannemingsbedrijf Gebr. Schouls uit Leiden heeft drijvende toiletten ontworpen. In maart wordt de eerste geplaatst op de Nieuwkoopse Plassen. De Leidse regio toont veel belangstelling.

60 en 400 meter RaceRunning goed bezet

Een beeld van de wedstrijd. Foto: Nico Plaatzer. Foto: NICO_PLAATZER

Dankzij een enthousiaste campagne konden dit jaar 25 zogenaamde RaceRunners starten op Nieuwjaarsloop: 16 deelnemers voor de 60 meter en 9 voor de 400 meter. De deelnemers, allemaal gehandicapt, deden flink hun best en werden door speaker Teun de Reede, het enthousiaste publiek en niet te vergeten de eigen trainers flink aangemoedigd. De deelnemers zelf kwamen niet alleen van Leiden Atletiek. Er was een grote afvaardiging van Haag Atletiek (zes), Mytyl school de Thermiek uit Leiden (drie), Rotterdam Atletiek (een) en AV Hoofddorp (een).

Nieuwe aanwas voor rugbyclub Diok

Met de teamgeest zit het wel goed. Foto: website Diok.

De afgelopen maanden heeft vader en jeugdtrainer Arthur Arkesteijn bij Diok weer het voortouw genomen en kinderen begeleid die vanuit schoolsport kennis kwamen maken met de rugbysport. Acht kinderen in de TBM leeftijd kregen zo de kans meer over rugby te weten te komen en het te ervaren. Het traject is afgesloten met een proeve van bekwaamheid en alle deelnemers gingen met een deelname certificaat naar huis.
Rugby is tegenwoordig een uiterst populaire sport onder kinderen.

Han zoekt nog hollers

Hollen Met Han is met 120 deelnemers van start gegaan. De populaire hardloopcursus kan in zijn 21ste jaargang nog enige aanhakers plaatsen, want de zeven trainingsgroepen zaten zaterdag bij de eerste bijeenkomst nog niet helemaal vol.

Het doel van Hollen Met Han - met de Zoeterwoudse naamgever Han Kulker opnieuw als boegbeeld - is om beginnende en licht-ervaren hardlopers geleidelijk voor te bereiden op twee Leidse voorjaarsklassiekers: de Singelloop (vrijdag 5 april) en de Leiden Marathon (18 en 19 mei). Dat gebeurt door tweewekelijkse bijeenkomsten, afwisselend bij Leiden Roadrunners Club, Leiden Atletiek of in de duinen. De volgende clinic is zaterdag 26 januari van 9 tot 11 uur op atletiekbaan Leidse Hout.

Speuren in notitieboekjes

Margreet Wesseling bekeek 300-jaar oude notitieboekjes van Boerhaave.

Vijftien jaar lang hield Herman Boerhaave (31 12 1668 - 23 09 1738) bij, welke zaadjes hij geplant en hoe die zich ontwikkelden. Driehonderd jaar lagen deze notitieboekjes te versloffen in Museum Boerhaave. Margreet Wesseling bekeek ze en schreef er een boek over: 'Boerhaave Botanicus; zijn tuinen, zaaiboeken en botanische vrienden'.

Joep Derksen

Ook herschreef Wesseling met haar boek de geschiedenis. Tot nu toe werd van Boerhaave altijd beweerd, dat hij altijd in de buurt van zijn geboortedorp Voorhout en de Leidse omgeving is gebleven. Maar in één van Boerhaaves zaaiboeken staat, dat hij een speciale Margrietsoort had gevonden op de heidevelden bij Breda. Boerhaave had überhaupt een goed oog voor de allerkleinste plantjes. ,,Hij ontwikkelde een enorme liefde voor de Alpenroos. En was verbaasd over wat voor een prachtig plantje er uit zo'n zaadje kwam. Maar het Alpenroosplantje ging steeds weer dood. Zo schreef Boerhaave: 'Die alpenroos ging toch weer dood, hoewel ik hem op een heuveltje had gezet tussen allerlei andere Oostenrijkse plantjes, waar hij opgewekt de tijd leek door te brengen.' Dat vind ik grappig.''

Veertig eiken

Boerhaave had ook een enorme passie voor bomen. ,,Hij wilde niet tien eiken, maar alle eiken, ook de soorten die in Italië en Engeland staan. En dan heb je opeens veertig eiken; dat is wat veel.'' Boerhaave werd directeur van de Hortus Botanicus en kocht in 1724 het landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Dit waren twee locaties bij uitstek om zijn passie, het kweken van bomen en planten, ten uitvoer te brengen. ,,In de zonnigste hoek had hij meloenbakken staan; hij vond het leuk om vreemde gewassen te zaaien. Maar het verzamelen van bomen werd zijn passie. Hij vroeg al zijn vrienden om zaden van bomen aan te leveren. Hij schrijft aan zijn vrienden, dat hij ontzettend veel tegenslag had. Door strenge winters ging van alles dood en moest hij weer opnieuw beginnen. Maar hij verheugde zich altijd weer met het kleinste groene sprietje, dat boven de grond kwam.''

Verdwenen

Toch zijn er maar weinig van Boerhaave's zaaiselen overgebleven. Zeker op Oud-Poelgeest is bijna alles verdwenen. Met uitzondering van enkele tulpenbomen; nazaten van een tulpenboomstekje, dat Boerhaave uit de Hortus had meegenomen. Wesseling: ,,Het stond hier stikvol met bomensoorten, maar die zijn allemaal weggehaald door Boerhaave's opvolgers. 1817 was het rampjaar; toen zijn overal eiken en beuken geplant, waarbij er enorm veel gerooid is; zo ontzettend jammer! Ik ben blij, dat er loten zijn gekomen uit de oude Tulpenboomstam. Dat had Boerhaave zelf ook leuk gevonden, want hij schreef altijd over 'de wonderbaarlijke levenskracht'. De tulpenboom is tegen alle verdrukking in, toch steeds weer opgekomen.''

geschiedenis

'Raket' past goed in nieuwe omgeving

De Sociale Verzekeringsbank bij het station. Foto: google maps.

Het Stationsgebied bij Leiden CS is niet echt een visitekaartje voor de stad. De stad is nu weliswaar eindelijk verlost van het ‘Gat van Van der Putte’ maar de jaren ’50 snelbouw aan de kant van het busstation is nodig aan vernieuwing toe. Ook wordt het gedeelte van het stationsterrein richting het voormalige Belastingkantoor niet optimaal gebruikt. Daarom is er door de gemeente een groot ontwikkelplan opgezet met als doel het gebied te verfraaien, of zoals de gemeente het verwoordt: ‘Het toekomstige stationsgebied wordt een bruisende plek waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.’

Rien van Vliet

Met de bouw van de Lorentztoren is zichtbaar begonnen met de herontwikkeling van het stationsgebied. Maar eigenlijk zijn de eerste stappen al in 1999 gezet, toen men begon met de bouw van de SVB-toren aan de kant van het Schuttersveld. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), onder meer bekend als uitvoerder van de AOW en kinderbijslag, had architect Arjen Hoogeveen de opdracht gegeven om een nieuw vestigingskantoor te ontwerpen. Dit resulteerde in een bijzondere, ruim 60 meter hoge kantoortoren aan de rand van het Stationsplein. Het meest in het oog springende gedeelte van het gebouw, de vier stevige poten waarop de toren rust, vormt een poort van het station naar het Schuttersveld. Het gebouw beslaat 10.000 m2 vloeroppervlakte verdeeld over vijf verdiepingen laagbouw en vijftien verdiepingen hoogbouw. De vijftiende verdieping, door de SVB-medewerkers ‘het torentje’ genoemd, is een kleine ruimte met een panoramisch uitzicht over de gehele omgeving. Bij goed weer ziet men Schiphol en de hoogbouw van Den Haag en Zoetermeer.
Van een afstandje bekeken lijkt de toren op een raket, met de vier poten als raketmotoren en het torentje als de neus. Uit de ontwerpschetsen die in het gebouw hangen, blijkt ook dat een raket uit een bekende stripfiguurreeks model heeft gestaan. Arjen Hoogeveen: "De Kuifje-raket is inspiratie geweest, een lanceerplatform waarbij de raket werd vastgehouden zoals bij Cape Canaveral. Bij de oplevering van het gebouw heb ik overigens van de aannemer een model van de Kuifje-raket gekregen."
Het SVB-gebouw zal gelet op zijn nog steeds moderne uitstraling goed passen in de nog te plegen nieuwbouw.

Er rust geen zegen op het transferium

Het Transferium tijdens de bouw in 1999. Foto: Wim Bouwens.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Nog maar geopend in 1999 wordt het Transferium 't Schouw A44 nu al weer verplaatst. Dat heeft te maken met de aanleg van de RijnlandRoute.
Er rust geen zegen op de voorziening. Het was al eens onderwerp van een televisieprogramma over weggegooid overheidsgeld. Nu moeten er miljoenen worden uitgegeven om het te verplaatsen. En het idee, mensen van de auto naar het openbaar vervoer krijgen, heeft nooit geleefd in Leiden, zo lijkt het.

infrastructuur

'Jazzweek is weer springlevend'

Drukte tijdens een eerdere kroegentocht.

Gestel-Messiaen trots op voortzetting evenement

Voor de 39e keer vindt in januari de Leidse Blues & Jazz-
week plaats. Dit jaar van 21 tot en met 27 januari.

De laatste jaren wordt het evenement georganiseerd door Colin van Gestel-Messiaen, uitbater van Jazz- en Wijncafé De Twee Spieghels, die daarmee het gedachtengoed en de creativiteit van Dick Wansink (ooit grondlegger van het fameuze jazzcafé The Duke) overeind houdt. Wansink organiseerde in de tachtiger jaren voor de eerste keer de Leidse Jazzweek.
Van Gestel: "Ik ben er trots op dat ik het fantastische evenement van Dick Wansink kan blijven organiseren en dat ik zo de herinnering aan een bijzondere en zeer actieve Leidse jazzliefhebber levend kan houden. Nu, jaren later, is de Leidse Blues- & Jazzweek springlevend als nooit tevoren: met méér concerten, op méér locaties én met bijzondere nieuwe activiteiten als Jazz 'N Chess, Movie 'N Jazz en Jazz 'N Lunch/Diner/Bites."

Kroegentocht

Enkele hoogtepunten: Het openingsconcert op maandag 21 januari in de Hooglandsekerk. De bekende jazz toetsenist uit Leiden, Karel Boehlee komt met Peter Tiehuis en Theo de Jong optreden en Jazz in de Kamer verzorgt een optreden van Paul van Kessel en Daniel von Piekartz. Andere aanraders zijn op dinsdag Cas Jiskoot quartet met Anna Serierse, woensdag de hele Kroegentocht, donderdag de Marxbrothes in de Uyl of Blues Affair bij Jantje van Leiden. Vrijdag spelen Licks and brains ft Benjamin Herman in grandcafe De Burcht. Het programma is te vinden op deleidsejazzweek.nl

Uitagenda

Woensdag 16 januari

Café De Twee Spieghels: Johan Plomp trio, 21.00 uur.

Donderdag 17 januari

Kapelzaal: Lunchconcert met pianist Roderigo Robles de Medina, 12.45 uur.
Leidse schouwburg: Tim Fransen, 20.15 uur.

Vrijdag 18 januari

Café De Twee Spieghels: Johan Plomp trio, 21.00 uur.
Café de Leidse Lente: Katvanger, 21.00 – 23.00 uur

Zaterdag 19 januari

Café De Twee Spieghels: Claudio Jr de Rosa group, 16.00 uur.
Ins Blau: Hallo familie, 20.15 uur.
Qbus: De X met Shahib Pashazade duo, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Alex Labrie trio, 21.00 uur.

Zondag 20 januari

Café de Leidse Lente: BNN Vara voorronde Leids Cabaret Festival, 12.30 uur.
Theehuis Leidse Hout: Willem Bodhi, 14.00 uur.
Schouwburg: Muziek van beneden, jeugdtheater, 14.30 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: Klassiek concert door Duo Albarus, 15.30 uur.
Café De Twee Spieghels: Cedric Glans and friends, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.
Café Plantage: Raisa Mulder, Singer-Songwriter, 21.00 uur.

Dinsdag 22 januari

Café De Twee Spieghels: Cas Jiskoot quartet ft Anna Serierse , 21.00 uur.

Woensdag 23 januari

Café de Leidse Lente: Calamity Jazz, 21.00 uur.
Café Plantage: De Vingers, Gipsy Jazz, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Bart Wirtz band, 21.00 uur.

Donderdag 24 januari

Café Plantage: Cees en Carel, 21.00 uur.

Café De Twee Spieghels: Bart Wirtz band, 21.00 uur.

Vrijdag 25 januari

Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert door Tineke Postma & Reinier Baas, 20.00 uur.

Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk group, 21.00 uur.

Café de Leidse Lente: Moonday, 21.00 – 23.00 uur

Nieuw in jazzweek

Er zijn veel nieuwe onderdelen.

Tata Steel Chess 'N Jazz, Movie 'N Jazz en Jazz 'N Lunch/Diner/Bites zijn nieuwkomers in de Jazzweek 2019.

In het kader van het beroemde Tata Steel Chess Tournament (tiende ronde 23 januari in de Pieterskerk!) worden op een aantal locaties (cafés De Bonte Koe, De Twee Spieghels, Meneer Jansen en restaurant Dende) schaakwedstrijden gespeeld door kopstukken uit de nationale en internationale schaakwereld. Daarnaast worden -onder auspiciën van De Leidse Bioscopen- in de Red Carpet Lounge (voormalige kantoor ABN Amro aan de Stationsweg) gerenommeerde jazzfims als Bird en La La Land vertoond. Ook bieden diverse restaurants muzikale eet- en drinkarrangementen aan tijdens de Leidse Blues- & Jazzweek.

Molen draait als een tierelier

Vooral buitenlanders waarderen de molen. Buro JP. Foto: Buro JP

31.648 bezoekers is een record voor De Valk

2018 was een topjaar voor Molen De Valk. Er kwamen liefst 31.648 bezoekers. Een record. De molen uit 1743 draait dan ook als een tierelier.

Met de recente aanstelling van een derde molenaar draait de molen meer uren dan in het verleden. Dit is goed voor het mechaniek van de molen, maar ook aantrekkelijk voor de bezoekers. Om de vele bezoekers beter te ontvangen wordt de entree op dit moment verbouwd en is de molen tot medio maart tijdelijk gesloten. Pluspunt voor het (Nederlandse) bezoek is ook dat er onder het plein geparkeerd kan worden.

Molen in bedrijf

De molen in bedrijf, dus het draaien van de wieken levert positieve reacties op van onze bezoekers. 80 procent komt uit het buitenland en schrijven op Tripadvisor enthousiaste berichten. Zoals een bezoeker uit Plymouth schrijft: Een excursie die de moeite waard is en ze vindt het fantastisch dat de molen open en operationeel is.
Voorgaande jaren kwamen rond 30.000 bezoekers naar de molenmuseum de Valk. Het bezoekersaantal in de afgelopen jaren: in 2017 (29.683), 2016 (30.732), 2015 (29.376) en 2014 (ongeveer 24.000).

Over de Molen

Molenmuseum de Valk is een stellingkorenmolen uit 1743 en is de laatste originele molen van de negentien die er ooit op de Leidse stadswallen stonden. Het molenmuseum maakt sinds 2013 deel uit van Erfgoed Leiden en Omstreken.
De huidige molen is de derde die op deze plek heeft gestaan. Sinds 2 juni 1966 is de molen in gebruik als gemeentelijk molenmuseum. Sinds 2000 is De Valk weer maalvaardig. Met ingang van 1 juni 2013 is het Molenmuseum De Valk onderdeel van Erfgoed Leiden en Omstreken. In de nabijheid van de molen werd in 1957 het Bevrijdingsmonument van Pieter Starreveld geplaatst.

Varen in de geest van Rembrandt

Speciaal voor het Rembrandtjaar in 2020 biedt Stichting De Leidse Rederij een Rembrandtarrangement. Tijdens een vaartocht van een uur door de grachten en singels vertelt een gids het een en ander over Rembrandt van Rijn. Na de vaartocht neemt hij de deelnemers op sleeptouw om de highlights. Waar heeft hij op school gezeten, en natuurlijk mag een bezoek aan de Young Rembrandt Studio niet ontbreken. informatie via leidserederij.nl.

Kruitramp thema theater

Theatergroep Domino.

Theatergroep Domino speelt donderdag 17 januari in Scheltema de tweede try out van Steengruis, een theatrale weergave van de ontploffing van het kruitschip, bij de Steenschuur, januari 1807. Aanvang: 13.45 uur. Toegang vrij. Reserveren domino.scheltema@gemiva-svg.nl of 06 50470779

27 / 28