Nieuwsblad De Leydenaer

27 november 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 27 november 2018


Roetveegpieten breed geaccepteerd

Jeffrey Glasbergen als Hoofdpiet met links en Muziekpiet Olaf Lepoeter. rechts: er waren ook echte Zwarte Pieten. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap.

Met de helft Pieten die pikzwart zijn, gaf de organisatie dit jaar nog tegengas aan de actiegroep No More Blackface. Volgend jaar is zwart definitief verbannen en zal de groep wellicht niet meer demonstreren.
Zaterdag tijdens de Leidse intocht gebeurde dat nog wel, overigens niet bij de aanlegplaats op de Beestenmarkt, maar elders langs de route. Het motto: 50 procent zwart is 100 procent racisme.
Het vaste dweilorkest De Maretoeters boycot het feest dit jaar alvast, maar verder leek er geen man (of kind) minder aanwezig te zijn dan andere jaren. Zelfs de politie was minder zichtbaar. De feestvreugde blijft onverminderd groot. Nadat de Sint en zijn Pieten waren aankomen om 12 uur trok de gezellige stoet door de binnenstad en eindigde om 14 uur op de Hooglandse Kerkgracht. Tot en met 5 december huisvest Sinterklaas in De Waag.

Fotopagina

Zo gaan alle pieten er volgend jaar uitzien.

Elders in deze Leydenaer een fotopagina van het feest.

Snert = feest

'Maak van je snertdag een feestdag!' Helaas is de feestmaand december voor te veel mensen geen vrolijke periode om naar uit te kijken. Om hier wat aan te doen is op de tweede zondag van december een ludieke event in het leven geroepen. In Leiden doen Grand Café Van Buuren, Eetcafé Einstein en Grand Café Pakhuis mee. Voor slechts 5 euro wordt een kop huisgemaakte snert aangeboden. Lust je nou geen snert? Geen probleem, het draait om de gezelligheid en ontmoeting.

Nieuwe entree voor hortus

Een impressie van de nieuwe ingang. Foto: Foto:

Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen, van 100.000 in 2010 tot 178.536 in 2017. In mei volgend jaar kan de nieuwe entree in gebruik genomen worden. Tot die tijd zijn de kassa, de winkel en het restaurant ondergebracht in de monumentale Oranjerie.
De Hortus blijft gedurende het project toegankelijk via de bestaande hoofdingang aan het Rapenburg. Wel is de wandelroute langs de Wintertuin gewijzigd.
De nadruk bij het project ligt aan de ene kant op het verbeteren van de toegankelijkheid en publieksvoorzieningen van de entree, het kassagebied, de museumwinkel, het Hortuscafé en de toiletten. De Wintertuin wordt daarnaast vooral een ontmoetingsplek .

Bij de dood van Eva Biesheuvel

Dick de Vos (midden) met Eva en Maarten Biesheuvel.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Van sommige mensen denk je dat ze nooit dood gaan. Eva Biesheuvel was zo iemand, de vrouw van Maarten, overleden in de nacht van 18 op 19 november.
Eva en Maarten ken ik al sinds mijn studententijd, bijna 40 jaar dus. Ik was toen voorzitter van een literair dispuut en we nodigden regelmatig schrijvers uit voor een literaire avond.
Zo kwam ik bij Maarten en Eva thuis. Het prachtige houten groen-rode huisje Sunny Home in Leiden, met (toen) achttien katten, de hond Mikkie en een geit.
Met Eva had ik meteen een band: ze had namelijk net zo'n onvolgroeid handje als ik. Zij links, ik rechts. We wilden ooit nog eens een club oprichten: de Kleine Hand, maar we vonden twee leden al genoeg.
We bleven contact houden. Ik was eens toen er een agent langskwam voor opvang van een kat van een overleden baasje. Zonder aarzelen nam Eva de zoveelste kat in huis. Niet verwonderlijk dus dat ze ook lid werden van de Partij voor de Dieren. Maarten was een paar keer lijstduwer. Elke verkiezing bracht ik een verkiezingsposter langs.
Ik kwam Eva weer tegen bij de Bomenbond Rijnland, waar ze heel actief was. Twee jaar geleden moest hun boom om, een indrukwekkende walnoot pal naast hun huis. We probeerden nog van alles, maar de boom was niet meer te redden - bij storm zou die op het huis kunnen vallen. We zaten met deskundigen in hun tuin. Ik kreeg een sigaar van Maarten, we lachten en maakten foto's.

Vlees, vis en vegetarisch in tijdelijk restaurant

Het managementteam. Foto: Angela van Rhijn.

Happietaria Leiden opent 4 februari haar deuren, wáár, dat is nog de vraag.

Happietaria is een pop-up restaurant en wordt iedere twee jaar in Leiden georganiseerd door studenten. Tot en met 1 maart kan iedereen genieten van heerlijke gerechten. Daarnaast helpt de bezoeker met een bezoek aan het restaurant mee om mensenhandel, misbruik en uitbuiting in Azië tegen te gaan. Het restaurant is van 24 februari tot en met 1 maart elke werkdag vanaf 17.00 uur geopend.
Er worden verschillende soorten maaltijden geserveerd, waaronder vlees, vis en vegetarische gerechten. Er werken circa 30 vaste vrijwilligers in verschillende commissies van Happietaria en daarnaast zijn er een hoop studenten die een avond komen koken, afwassen of serveren in het restaurant.

plant en dier

Leiden in teken van compassie

De presentatie van de studenten.

"In 2019 wordt Leiden Compassiestad met de uitreiking van de 'Compassieprijs'. ter voorbereiding kregen vijf studenten van de Hogeschool Leiden het verzoek van opdrachtgevers Hans de Graaf en Ad Alblas om te onderzoeken wat Compassie nog eigenlijk is.

Onlangs werd het acht weken lange onderzoek afgerond met een presentatie door Suzanne Schalkwijk, Bijou van den Akker, Franka Vosbeek, Marina ten Heggeler en Nina van Huizen. Het blijkt dat veel mensen een uiteenlopende definitie hebben van het woord compassie.
Het sentiment blijft voor de meeste het zelfde; passie voor een ander.
"We willen compassie in het zicht van het 10-jarig jubileum 'Leiden Compassiestad' nog meer onder de aandacht brengen", licht Ad Alblas toe. "Het is belangrijk dat men met elkaar het hier over heeft en dat we zo van elkaars inzichten leren. Compassie heeft de wereld het meest nodig om te kunnen overleven en om een mooie samenleving te maken voor de volgende generatie.'

Eigenlijk de eerste SUV

De Jeep Grand Wagoneer. Foto en tekst Rien Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Jeep Wagoneer. Gespot in de Stevenshof. Een bijzondere auto want het is eigenlijk de eerste SUV (Sport Utility Vehicle) ooit. Dit werkpaard, geïntroduceerd in 1963 en geproduceerd tot 1991, had in die tijd in tegenstelling tot vergelijkbare krachtpatsers van General Motors, Ford en Land Rover ongekend veel luxe, zoals stuurbekrachtiging, een automaat en airco. Het model op de foto is een Grand Wagoneer uit 1984. Opvallend aan dit model zijn de nephouten zijpanelen aan de buitenkant. Op een metalen plaatje achterop staat dat dit exemplaar is gekocht bij een dealer in Amarillo, Texas.
'Wagoneers' zijn de pioniers die in de 18e en 19e eeuw met hun huifkarren het onbekende Westen van Amerika ontdekten. Deze voor Amerikanen iconische figuren vormen natuurlijk een mooie associatie voor deze Jeep.

Evenementen als collectieve festiviteit

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voor 2019 de Leidse Jazz-week (kroegentocht), de Koningsnacht en de Koningsdag en de viering van 2 en 3 oktober als collectieve festiviteit aan te wijzen. Dit betekent dat op 23 januari van 16.00 - 24 januari 01.00 uur, 26 april van 18.00 - 27 april 01.00 uur, 27 april van 13.00 - 27 april 23.59 uur, 2 oktober van 18.00 - 3 oktober 02.00 uur en op 3 oktober van 13.00 - 4 oktober 01.00 uur een ander geluidniveau voor horeca- inrichtingen is vastgesteld.

Foto: Foto:

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Ook geven we complimenten.

Garage

Deze week een bijdrage van lezer Leo Coenraadts over de verhuisplannen met de Morspoortgarage. 'Wat is er mis met z'n eerste leven?, vraagt hij zich af. De garage staat op een klein stukje terrein van defensie, waar men geen raad mee weet. Het ding zelf is al van de gemeente. Waarom onnodig geld uitgeven terwijl dat ding daar goed staat en de kosten al gemaakt zijn. Woningbouw zal er niet komen; kantoren hebben we genoeg. Naturalis, station en centrum zijn op loopafstand en ik gok dat de garage met 2 en 3 oktober ook vol stond, dus waarom afbreken en ergens anders opzetten?

Goud

Hennie Korthof heeft de Gouden Speld van de stad Leiden te pakken. En terecht. Ze kreeg die vorige week bij de viering van het tienjarig bestaan van de Stichting Urgente Noden Leiden. Hennie werkte hier sinds 2009 en stond bekend als de drijvende kracht van deze organisatie. Nu stopt ze. Wethouder Damen gaf een cheque van 50.000 euro voor een nieuw Sociaal Leenfonds. Een dubbele goede zaak dus.

1000 euro voor leergierige kinderen weekendklas

Blijdschap over de cheque.

Voorzitter Anke Tiggelman van Soroptimistclub Leiden Aurora overhandigde onlangs een cheque van 1000 euro aan een delegatie van de Weekendklas van Jes Rijnland.

JES Rijnland zet in zich voor kinderen met minder kansen. De Weekendklas biedt nieuwsgierige en ambitieuze kinderen de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. Door dit aanvullend onderwijs op zondag in het Boerhaave Museum in Leiden kunnen de kinderen kennismaken met allerlei vakgebieden en zich zo beter ontwikkelen.

Oma gaat op Stap in hortus

Het was ietwat koud, maar dat kon de pret niet drukken.

Acht thuiswonende ouderen zijn deze maand door de Rotary Leiden-Oost een zondag mee genomen naar de Hortus Botanicus. Dit was ondderdeel van het project 'Oma gaat op Stap' van het Diaconaal Centrum de Bakkerij.

De ouderen genoten volop van de herfstkleuren en de gezelligheid van zoveel mensen bij elkaar. De kou was wel even wennen aan het begin, maar met een warm dekentje en een lekkere kop koffie, was het goed te doen. De ouderen wonen zelfstandig maar zijn beperkt in hun mogelijkheid om uitjes te ondernemen. De Rotary deed het aanbod bij Stichting Present Leiden om een bezoek aan de Hortus mogelijk te maken.

goed nieuws

Hier is de lijst: en nu even afwachten

Fietsmaatjes maakt volgens ons een goede kans op de hoofdprijs.

Genomineerden
Vrijwilligersprijs
bekend

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs is eruit: de genomineerden voor 2018 zijn bekend! Op donderdag 6 december worden in het stadhuis twee prijzen uitgereikt: de Organisatieprijs en de Leidse Vrijwilligersprijs.

De genomineerden zijn: Anneke Jesse. Zij is ruim 10 jaar zeer actief als vrijwilliger van de Stichting tot Instandhouding van de Begraafplaats Groenesteeg Leiden. Akke Timmermans. Een greep uit haar vrijwilligerswerk: vrijwilliger bij Soroptimistenclub Leiden, Wijkvereniging Merenwijk, project de Nieuwe Toekomst, Vrouwennetwerk Leiden.Greetje Pardon de Bes. Een greep uit zijn vrijwilligerswerk: gezinsoppas voor een vierling, betrokken bij de opstart van het Ronald McDonald Huis, 12 jaar begeleiding van ouders met zieke kinderen, opstart Hospice Leiden, schooltuinbegeleiding.Nico Rijsbergen.Een greep uit zijn vrijwilligerswerk: vrijwilliger bij het huis van Sinterklaas, Leiden Marathon, Singelloop, Vlietloop Voorschoten, Glibbertreel, Band of Liberation.

Organisaties

De genomineerden voor de Organisatieprijs zijn: Gebr. de Nobel: Biedt een breed spectrum aan genres en stijlen, gericht op diverse leeftijdsgroepen. Stichting Werfpop: organiseert jaarlijks het grootste gratis popfestival van Leiden: Werfpop. Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp: organiseert dat getrainde vrijwilligers fietstochten maken met 250 gasten die vanwege hun leeftijd, ziekte of handicap niet meer zelfstandig kunnen fietsen.

Partij Volt: Leve Europa!

Een overzicht van de bijeenkomst Foto: Fons Janssen

Volt Leiden hield vorige week de nationale bijeenkomst van Volt Nederland.

Volt, de eerste echte Europese politieke partij, is anderhalf jaar geleden opgericht om een antwoord te bieden op het opkomend populisme en te strijden voor een krachtiger, duurzamer en meer verenigd Europa. Met behulp van online vergaderingen en discussieplatforms ontstaat er een nieuwe, grensoverschrijdende manier van politiek bedrijven, waarbij zich inmiddels meer dan 15.000 leden hebben zich aangesloten, waarvan ruim 1100 in Nederland.
Afgelopen juni is Volt Nederland opgericht als politieke partij en in oktober heeft het dé Europese vergadering gehouden in Amsterdam. Hier is het eerste Europese verkiezingsprogramma aangenomen, waar leden uit heel Europa aan mee hebben kunnen werken. In augustus is de lokale Volt-afdeling in Leiden van start gegaan.

Thuisbezorgd Voedselbank

Een medewerker van de Voedselbank. Foto: archief.

De Voedselbank start donderdag een bezorgdienst voor mensen die niet in staat zijn zelf langs te komen. In eerste instantie gaat het om een proef van vier maanden. Op deze manier wil de Voedselbank zoveel mogelijk potentiële klanten bereiken en ondersteunen.

Ouderen, chronisch zieken of mensen die om een andere reden niet in staat zijn zelf te komen, en in hun omgeving niemand hebben die voor hun een pakket kan ophalen, kunnen een beroep doen op deze bezorgdienst.

Support

Er is voldoende support voor het initiatief. Radius ondersteunt het initiatief van de Voedselbank door één van haar koelauto's voor de bezorging beschikbaar te stellen. Stichting de Carolusgulden heeft zich bereid verklaard om voor het eerste jaar de vervoerskosten voor haar rekening te nemen.

Bijeenkomst over vergrijzing Stevenshof

Voorzitter Wijkraad Stevenshof Ron Derogee: "Binnen vijftien jaar is het aantal pensioengerechtigden driemaal zo groot als nu'.

Buurtbewoners, zorg- en welzijnsorganisaties, gemeente en zorgverzekeraar ZenZ gaan 4 december om 19.30 uur in het Huis van de Buurt met andere bewoners in gesprek over een sociale en gezonde wijk. Hier kan iedere bewoner ideeën aandragen. Spil in het geheel is voorzitter van de Wijkraad Stevenshof Ron Derogee: "Mijn wens is dat dit handen en voeten krijgt en dat we ook de mensen bereiken die het zelf niet kunnen of willen aangeven."

Derogee woont al ruim dertig jaar in de wijk Stevenshof. "Nog altijd met veel plezier. Ik heb altijd het gevoel dat ik landelijk woon omdat mijn huis aan de rand ligt. Al zijn er altijd wel kleine ergernissen. Bijvoorbeeld; bij de bouw van de wijk is gerekend op 1,5 auto per huishouden, dat zijn er nu meer. Door het tekort aan plekken parkeren auto's en bedrijfsbusjes op de stoep. Ouderen uit de Dobbegaard moeten vaak met hun rollator of rolstoel van de stoep af om de busjes heen. Dat vind ik gewoon niet netjes."
De Stevenshof is tussen 1983 en 1994 gebouwd op een gebied dat in 1966 van de gemeenten Voorschoten en Wassenaar aan Leiden werd overgedragen. De wijk ligt ver van de binnenstad, maar is er door een grappig historisch detail wel mee verbonden: de polder was ooit eigendom van het Sint Stevenshofje in de Haarlemmerstraat. De naam van de hofje is overgegaan op de polder.
Toen Derogee een woning kocht, woonde hij samen met zijn huishouden tussen de andere jonge gezinnen. Zijn kinderen zijn nu het huis uit en hij geniet van zijn kleinkinderen. Zo vergaat het veel wijkbewoners van de Stevenshof. De pioniers die er jong kwamen wonen, blijven 'honkvast'.
"Enerzijds komt dat doordat de mensen gehecht zijn aan de wijk. Aan de andere kant ligt er ook een drempel om te verhuizen. Als we zouden verhuizen, gaan we fors meer betalen." De wijk is destijds gebouwd voor de late babyboomgeneratie en hun opvolgers. Er werden veel relatief goedkope koopwoningen gebouwd.

Pensioengerechtigden

Binnen vijftien jaar is het aantal pensioengerechtigden driemaal zo groot als nu het geval is. Een opgave voor buurtbewoners én organisaties in de wijk om mee te bewegen met de demografie van de wijk, zoals het voorbereiden op een collectieve vergrijzing. Omdat het gezonder is om actief te blijven in plaats van 'achter de geraniums te zitten' staan buurtbewoners, organisaties in de wijk en professionals voor de vraag; hoe kunnen mensen in deze wijk op gezonde wijze samen oud worden en blijven meedoen in de wijk?

Vereenzamen

Ron ziet dat er veel ouderen in de wijk vereenzamen: "Een slechte zaak", vindt hij. "We organiseren regelmatig een seniorencafé maar veel ouderen kunnen daar niet naartoe. Zij hebben geen vervoer. Het zou fijn zijn als jongere mensen zouden zeggen; 'die oudere kan ik wel even ophalen'. Een drempel is ook dat er geen lift is in het seniorencafé."

samenleving

* Op zondag 25 november bood Die Leythe voor de 3e keer een avondroeitocht door Leiden. Voor de kenners: Er werd gevaren in gestuurde C boten. Wherry's, C4+ , C3+ en C2+.

* Trainer Stefan Roodakkers van UVS worstelt met de hoge verwachtingen. In het Leidsch Dagblad: Veel buitenstaanders zien ons als de kampioen, maar we spelen zeker nog niet als een kampioen.

* Leiden Marathon gaat de Daily Mile organiseren, waarbij basisschoolleerlingen dagelijks een stuk gaan hardlopen op school.

* De Stichting Jeugd- & Jongerenwerk Midden-Holland krijgt subsidie om een Leidse Futsal Academie (zaalvoetbal) op te kunnen zetten.

* Rugbyclub DIOK heeft een verhuizing naar Sportpark Noord uit het hoofd gezet. Er is te weinig ruimte, en bovendien moet er het een en ander aan infrastructuur worden gedaan. De club heeft behoefte aan drie velden.

* Drukte voor ZZ: De wedstrijd zaterdag tegen Basketball Academy Limburg uit Weert was de negende in november, en de vijfde keer in negen dagen. Oorzaak: De Europese campagne van ZZ. Er werd wel gewonnen: 100 - 73.

* Football Factory boekte zaterdag de eerste overwinning ten koste van Roodenburg (3-4). Man of the match werd Caner Demirdas van de winnende partij. Hij maakte twee goals en kreeg twee gele kaarten.

* In schaken zijn en blijven we goed: LSG IntelliMagic staat na de zege op MuConsult Apeldoorn (5½-4½) nog steeds gedeeld eerste in de landelijke meesterklasse.

* Meerburg wordt het lachertje van het regiovoetbal. De ambitieuze megaclub stapte twee seizoen geleden over van 'de zondag' naar zaterdag met het doel de 2e klasse te bereiken. Nu staan de zwartwitten een na laatste in de ....eh.... 4e klasse.

* De vrouwen van Scylla doen dit seizoen niet mee om de prijzen. Ondanks een keurige 2-4 nederlaag tegen koploper Lybrae Heerlen lijkt een plek in de playoffs onhaalbaar. De Leidse tafeltennisvrouwen staan zesde.

Sporting Trigon start goed met een gelijkspel

Foto: pr K&O Katwijk

Dat lijkt wat tegenstrijdig, maar dat is het niet als je bedenkt dat tegenstander BEP buiten een klas hoger speelt en pas één nederlaag leed. Met de 24-24 gelijke verdeling is Sporting Trigon het zaalseizoen gestart, waarin ze het vorige jaar verloren gegane niveau wil terugwinnen. Ingedeeld in klasse 1C, met Antilopen en BEP als ex Overgangsklassers, geen eenvoudig karwei. Bovendien staat er ook een nieuwe derby, tegen Velocitas, op het rooster.

Doelpunten: Danya Kling (7x), Gerald van Dijk (5x), Marc Meulenbeld en Jan Willem van der Gugten (elk 3x), Ellen Matze en Ferry Janssen (ieder 2x), Aukje van Rijn en Pam Straathof.

Topwaterpoloteams oefenen in De Zijl

Een affiche om trots op te zijn voor de organisatie.

BVSC uit Hongarije, Sant Andreu uit Spanje en Lille uit Frankrijk spelen van 3 tot 6 januari in De Zijl voor de Leiden Waterpolo Invitational. Dit als voorbereiding op de Europacup.
"Een geweldige eer om de teams te zien spelen tegen onze eigen dames" laat organisator Marco Spee weten. "Samen met de gemeente en Topsport Leiden proberen we al langere tijd om een goed waterpolo evenement te organiseren." De ploegen spelen vrijdag en zaterdag een competitie en zondag de finale.

Bridgeclubs slaan handen ineen voor KiKa

Er wordt gespeeld in drie lijnen. Foto: archief. Foto: pr K&O Katwijk

Voor de tweede keer bieden de vijf Leidse bridgeclubs Crash, ADG, Pas, BOG en De Sleutels een bridgedrive voor KiKa, onder de naam K3: KiKaKerst.
Iedereen kan meedoen op vrijdagavond 28 december. Er wordt gespeeld in drie lijnen: A (voor gevorderden), B (voor clubbridgers) en C (voor beginners). Het streven is dat er minstens 80 paren meedoen en dat er minstens 5.000 euro wordt opgehaald voor het goede doel. Na afloop wordt bekend gemaakt hoeveel geld er voor Kika is ingeza­meld. Een deel van de opbrengst gaat naar Franniez, een Leidse stichting voor chronisch zieke kinderen.

Sinterklaas ook dit jaar meer dan welkom

Ondanks al het vervelende gedoe, was in intocht van Sinterklaas dit jaar vooral een gezellig feest. Dat is ook te zien op deze foto's van fotobureau Monica van der Stap. Een enorme menigte trotseerde zaterdag op de Beestenmarkt de bijtende kou om de goedheiligman een warm welkom te heten en hem te vergezellen naar het Hoogplandse Kerkplein.

Zonnepanelen naar kraamkamer Afrika

Johan: Door gebrek aan stroom gaan er patiënten dood.

Elektriciteit is voor ons vanzelfsprekend. In Afrika niet. Zelfs in ziekenhuizen valt de stroom af en toe uit. Solar groep, de gevestigde naam in Leiden en omgeving wat betreft onder meer zonnepanelen en zonneboilers, is een actie gestart om te zorgen dat in elk geval de kraamkamer in een ziekenhuis in Gambia stroom heeft.

Johan van Haasterecht van Solar Groep: "Onlangs kwam mij ten gehore van een vriendin Rianne Hogewoning die mee is geweest met 'Rescue baby Gambia' en alles vast legt op camera, dat er een ziekenhuis in Gambia een mooie zonnestroominstallatie heeft, maar dat deze het al een jaar niet doet wegens een defect aan de omvormer. Daardoor is er helaas geen stroom en gaan er patiënten, veelal moeders en kinderen dood. Ongenuanceerd en kort door de bocht maar helaas de realiteit."
"Omdat wij van Solar-Leiden verstand hebben van zonnestroominstallaties dacht ik dat wij dat wellicht zouden kunnen oplossen. Dat dat niet zo simpel gaat had ik me van te voren niet gerealiseerd, dus hebben we een plan gemaakt om daar de boel te upgraden en voor de toekomst wat bedrijfszekerder te maken."
"Daarnaast is het zaak dat wij aan de lokale technische dienst uitleggen hoe het systeem werkt en wat ze moeten doen bij een storing. Onze kennis moet overgedragen worden."
"We gaan het bestaande systeem aanpakken en voor de operatiekamer een nieuw systeem leveren en bouwen van minimaal 10 panelen, accusysteem en een zware omvormer. We hebben daarbij een omschakelkast die bij uitval van het huidige net automatisch ons off-grid systeem in te laten schakelen. Het is noodzakelijk dat de operatiekamer altijd over stroom kan beschikken, dat is nu helaas niet het geval en dat heeft al levens gekost.

Meer hulp

"Het verschepen, reis, verblijf en vervoer ter plaatse is al gesponsord door een actie van vier lieve dames dus dat scheelt al enorm. Maar we zijn er nog lang niet, we hebben meer hulp nodig . Daarom vragen we van klanten en organisaties spullen zoals zonnepanelen, frames, accu-systemen en omvormers. Maar ook geld is welkom, zodat wij het te kort aan materiaal kunnen aanvullen en uiteraard transport voor vervolg installaties. Wij gaan 8 tot 14 januari de boel herindelen en installeren."

Laatste polders op Leids grondgebied

Bijna niet voor te stellen, maar dit was vijftien jaar geleden Leids grondgebied. Foto Niek Bavelaar.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud.

Niet de Stevenshof, ook niet de Koebel, maar Roomburg was de laatste Leidse nieuwbouwwijk. In september 2002 zag het er nog landelijk uit. Maar dat zou spoedig veranderen, want een jaar later ging de eerste schep de grond in en werd er begonnen aan een sfeervolle, maar ietwat krappe woonwijk. De beleidsmakers van nu zullen ongetwijfeld nog wel eens hoofdschuddend achter de tekentafel hebben gezeten, want eigenlijk had Roomburg een soort Manhattan van Leiden kunnen worden. Dan waren we in een klap van de huidige hoogbouwplannen af!

Clubavond met Leidse grootheden

Enkele van de artiesten. Foto: Nike Liscaljet. Foto: Nike Liscaljet

In Gebr. de Nobel wordt donderdag 6 december de vierde Clubavond van 2018 gehouden: het jaar wordt afgesloten met een eclectische mix van Leidse grootheden. De line-up bestaat uit de orkestrale poprock composities van The Stream, de exotische afrobeat van Liquid Sun Orchestra en de electro meets postrock van Lion, Meet Lizard. De entree is gratis.

Lion, Meet Lizard is Chris Tieken. Lion, Meet Lizard omschrijft zichzelf als Leidse indie-electro. Lion, Meet Lizard is een gaaf postrock gitaargeluid met dromerige synths en trage electronische beats. Begin juni bracht hij zijn nieuwste ep ‘Everything I Do Is For A Reason’ uit.
Zomer in december? Wel met deze groep van 12(!) muzikanten van verschillende generaties en uit diverse windstreken, die de geest van Fela Kuti – één van Afrika's grootste muzieklegendes – tot leven brengt. Liquid Sun Orchestra is een pot funky muziek van Nigeriaanse afrobeat met een vleug reggae, een snuif jazz, een toets dub, een stevige funksaus, een flard soul en nog allerlei exotische kruiden die tot het geheim van de kok behoren. “Zelfs zonnestralen lijken aangetrokken door de muziek,” zo luidde een recensie tijdens Werfpop 2017.
Pianist en zanger Jan Stroomer brengt met zijn band The Stream grensoverschrijdende poprock muziek. Met invloeden van jazz en klassiek, en onder begeleiding van theater, dans en video komen orkestrale composities tot leven. De release van ‘Sweet Sally, Sad Departure’ trakteerde Leiden op een diverse en zeer boeiende avond. Op weg naar een groter en internationaal publiek spelen ze eerst nog in intieme setting op onze Clubavond.

Military X-mas Tattoo

Organisator Simon Dubbelaar.

De 4e editie van de Familie Kerst Taptoe Show wordt gehouden op zaterdag 8 december in Holiday Inn. Om dit evenement een goede toekomst te bieden is besloten om het bij een 1-daagse taptoe te houden. Het aantal zitplaatsen zal tijdens de voorstellingen worden uitgebreid. Net zoals andere jaren is er 's middags een matinee voor gehandicapten en mindervalide en 's avonds de grote show. Bekende muziekkorpsen uit onze regio en een aantal muziekkorpsen uit het buitenland, demonstratie teams, dansers, kerstdecor, zang en uiteraard de kerstman met zijn gevolg, zullen gedurende de show samen een prachtig performant geven. Het publiek zal tijdens de show gefascineerd raken. Het wordt een showspektakel met een prachtig decor in stijl, lichteffecten, geluid en muziek.
Zaterdagmiddag 8 december 14.30 - 17.00 uur, 's avonds duurt de show van 20.00 tot 23.00 uur.

Uitagenda

Woensdag 28 november

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.

Donderdag 29 november

Kapelzaal: Schuberts Arpeggione-sonate, 12.45 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.

Vrijdag 30 november

Gebr. De Nobel: Absolva, 19.30 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert met de 'Free Spirits' Tineke Postma en Reinier Baas, 20.00 uur.
Waalse Kerk: organist Olivier Latry, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: André Hazel, 21.00 uur.

Zaterdag 1 december

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Stadsgehoorzaal: Close to Classics: Beethoven Symfonie no. 5, Residentie Orkest, 20.30 uur.
Scheltema: 30Up party met hits van nu & toen, 21.00 uur.
Café Rembrandt: John Zoet, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Zondag 2 december

Theehuis Leidse Hout: Merbis en Baars, country, folk en americana, 14.00 uur.
Stadsgehoorzaal: Symfonieorkest Leiden Sinfonietta, 15.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 16.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Gebr. De Nobel: Dope D.O.D., 19.30 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 4 december

Schouwburg: Het Huis van Asporaat: Judeska in de TBS-kliniek, 20.15 uur.

Bijzonder jubileumconcert

Leiden Sinfonietta. Foto: PR.

Die Zauberflöte door Leiden Sinfonietta en jong zangtalent

Symfonieorkest Leiden Sinfonietta bestaat 30 jaar en doet iets bijzonders: een concertuitvoering van Mozarts opera Die Zauberflöte op zondagmiddag 2 december in de Leidse Stadshoorzaal.

Tien jonge zangtalenten in opleiding of net afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag vertolken de solorollen. Het projectkoor is samengesteld uit koorzangers van kamerkoren uit de regio. Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Joost Geevers.

Groot plezier

'Vocal coach' Gerda van Zelm van het Koninklijk Conservatorium zegt op de Facebook-pagina van Leiden Sinfonietta over dit project: 'Wat een groot plezier is het om met studenten van het Koninklijk Conservatorium, jonge zangers en zangeressen, te werken aan Die Zauberflöte van Mozart. In deze concertuitvoering zal het publiek meegenomen worden door het verhaal van goed en kwaad. Mozart schilderde met zijn muziek het verhaal in sprankelende en humorvolle ensembles, virtuoze zang van de Koningin der Nacht, plechtige aria's door Sarastro en vileine aanvallen van Monostatos. Zal prins Tamino zijn geliefde Pamina in zijn armen kunnen sluiten en zal de aardse Papageno zijn gedroomde Papagena vinden? We zullen het op 2 december zien!'
Vast kennismaken met de zangers? Dat kan op de Facebookpagina van Leiden Sinfonietta, waar alle solozangers iets vertellen over zichzelf en over hun rol.

Gegevens

Zondag 2 december, 15 uur in de Stadsgehoorzaal in Leiden
Kaarten (20 euro, jeugd 10 euro) via de website van de Stadsgehoorzaal of aan de zaal. Meer informatie is te vinden vooral via Facebook en dan intikken: Leiden Sinfonietta

Woensdag 28 november

* Start nieuwe reeks PS|theater en PS|jong: Tijdgravers.
* Start drie daagse kunsttentoonstelling schilderclub zorgcentrum Robijnhof.
* Leiden 2040: de identiteit van de stad, RAP bijeenkomst met wethouder Paul Dirkse, Scheltema 19.30 uur.

Donderdag 29 november

* Filmavond in bibliotheek Merenwijk.
* Leiden 2040: de sociale stad voor iedereen met wethouder Marleen Damen, Het Gebouw, 19.30 uur.

Vrijdag 30 november

* Lezing over tradities Sinterklaasfeest, Lohorstkerk, 15.00 uur.
* Vesperdienst in Lokhorstkerk, 19.00 uur.
* Terugblik op de Week van het Stadsgesprek, met Hilde Blank (stadsstedenbouwer) en Marcel Belt (programmamanager Leiden 2040), 16.00-18.00 uur, Scheltema.
* Muziekavond in Huis van de Buurt - de Kooi, 20.00 uur.
* Opening jubileumtentoonstelling 'Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap, Rijksmuseum Boerhaave.
* Voordracht en signeren Lévi Weemoedt, 18.00 uur, boekhandel Kooyker.

Zaterdag 1 december

* Sintfeest in De Kopermolen.

Zondag 2 december

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.
* Leids Cultuur Café Klassiek, Leidse Lente, 15.00 - 17.30 uur.
* Symfonieorkest Leiden Sinfonietta bestaat 30 jaar.
* Original Gifts Market Leiden, Volkenkunde 11.00 - 17.00 uur.
* Opening expositie Robbert Fortgens in Kunsthuis, 14.00 uur.

Maandag 3 december

* Start LeidenGlobal Tentoonstelling 'Heritage on the Move' Oude UB, tot 8 januari.

Donderdag 6 december

* Clubavond in Gebr. De Nobel met een eclectische mix van Leidse grootheden.

Daar zit muziek in

In de Stadsgehoorzaal is er 30 november de publieksdag 'Daar zit muziek in'

Waarom kan muziek ons ontroeren, opvrolijken, of juist irriteren? Waarom beginnen we bijna onbewust mee te bewegen op muziek? Zijn mensen de enige diersoort met deze neiging? En waarop baseert Spotify de muziekadviezen die we krijgen? Deze, en andere vragen worden beantwoord door een mix van nationale en internationale onderzoekers.

Kerstconcert Candles

En deel van het koor.

Het Leidse koor Candles brengt 22 december in de Lokhorstkerk een kerstconcert, aanvang 20.00 uur. De begeleiding is in handen van Willem Overduin, met muzikale ondersteuning door Katinka van Driezum (hoboïste). Voor dit concert zijn geen aangewezen zitplaatsen. Toegang kost 5 euro.

Kerstcircus

Het Groot Kerstcircus Leiden staat de komende kerstperiode met haar tenten op de Lammermarkt. Het presenteert daar een 2,5 uur durende voorstelling, met artiesten uit Nederland, Hongarije, Italië, Engeland, Frankrijk en Oekraïne. Van 21 tot en met 30 december zijn er dagelijks voorstellingen om 13.00 en 16.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via chipta.com of vanaf 15 december óók aan de circuskassa (geopend van 11.00 tot 17.00 uur). Meer informatie:
grootkerstcircusleiden.nl.

Lisboa, PORTUGAL: Circus at Coliseu dos Recreios in Lisboa, Wednesday, Dec. 22, 2010. Foto: Rui M Leal (Portugal)