Nieuwsblad De Leydenaer

11 december 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 11 december 2018


Dit zijn de beste vrijwilligers

Tijdens een feestelijke avond in de Burgerzaal van het stadhuis zijn donderdag de winnaars van de Leidse Vrijwilligersprijs 2018 bekendgemaakt.

De vele vrijwilligers van Gebr. De Nobel, en rechts Nico Rijsbergen. Foto's : PR.

De Organisatieprijs ging naar Gebr. De Nobel. Het uitgaanscentrum heeft binnen enkele jaren een vaste plek veroverd in de regio en wordt breed gewaardeerd door een gevarieerd aanbod en vriendelijk personeel.
Leids Vrijwilliger van het Jaar is Nico Rijsbergen, bekend van de Singelloop en het Huis van Sinterklaas.
De andere genomineerden waren Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp en Stichting Werfpop bij de groepen, en Anneke Jesse en Akke Timmermans als individuen.

Boost studentenhuisvesting

De nieuwe studentwoningen. Foto: Ed Kooreman Foto: Ed Kooreman

Studentenhuisvester DUWO heeft donderdag bij de Meelfabriek een complex met 58 studentenwoningen geopend, voornamelijk meerkamerwoningen voor studenten en promovendi.

De Leidse studentenwoningmarkt kan de nieuwe woningen goed gebruiken. Er is een behoefte van 1.200 studentenwoningen, maar die gaat volgens prognoses in de komende acht jaar flink omhoog: naar 1.800 tot 2.600 woningen. Het aantal studenten in Leiden is op dit moment 32.900. De verwachting is dat dit er in 2025 36.900 zijn.
Het nieuwe complex bestaat uit twee blokken woningen, aan de Looiersgracht en de Waardgracht. Daarin zitten vooral driekamerappartementen (52). Verder zijn er enkele studio’s, tweekamerappartementen en zelfs een vierkamerappartement. De huurprijzen zijn relatief laag en beginnen bij 342 euro (voor de studio’s). Dat is inclusief servicekosten, tv en internet, na aftrek van huurtoeslag. De huurprijzen van de meerkamerwoningen liggen rond de 600 euro.

De peer

Soms reis ik per trein. Vooral als het doel een vergaderruimte is boven een station.

Aan de rechterkant een lege coupe, links twee dames. Ik verbaas me dat mensen zo vroeg in de ochtend al zo'n troep achterlaten. Er ligt op het tafeltje voor me een rare bruinige peer en een gedeeltelijk gescheurde Margriet. Het raampje staat open en ik draai het snel omhoog. Hoe kan ik nou lekker zitten met zo'n troep. Ik laat de peer in de bak onder de tafel zakken en grijp de Margriet. Een oude! Mijn oog valt op goud voor uw brief. Ik zit meteen in het verhaal, compleet vergetend dat ik in de trein zit, want ik schiet in een verschrikkelijk lachbui. De dames reageren verschrikt en verbaasd. De tranen rollen over mijn wangen, maar hoe leg je uit dat je zo verschrikkelijk moet lachen om het verhaal. Echt, ik kom niet meer bij.
Het stukje heet 'De peer' en gaat over een dame in een trein. Ze ergert zich aan de rommel die mensen achterlaten. Ruimt ze het op of niet? Voor haar liggen plakkerige snoepjes en een rotte peer. Als de trein gaat rijden, sluit ze gedachteloos het raam en gaat weer zitten. Alleen die peer moet weg. Ze pakt hem op en met een flinke zwaai werpt ze hem uit het raam.
Ze is alleen vergeten dat ze even daarvoor het raam heeft dicht gedraaid en met een flinke klap spat de peer naar alle kanten uiteen. In gedachten zie ik haar medepassagiers met peer in hun haren en een halve peer tegen het raam. Ik geef de Margriet aan de stomverbaasde dames en stap met tranen in mijn ogen uit. Ik ben door het oog van de naald gegaan. Zij ook!

Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur

Ouders zijn gewaarschuwd, gedraag je normaal

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Dit hangt bij de ingang van de tribune bij UVS. Enkele spelregels voor ouders langs de zijlijn. Vriendelijk bedoeld, maar wel of iedereen zich er ook aan houdt...

Een Japanse medisch student in Leiden

Foto Dick de Vos.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

We hebben een paar dagen een Japanse medisch student in huis gehad. Door jarenlang te oberen kon hij een Europese reis betalen: Frankrijk (Parijs), Italië (4 steden) en ja, ook Nederland.
Hij wilde het goho-museum zien and 'a windmill'. Het duurde even voordat wij begrepen dat hij het Van Gogh-museum bedoelde en ja, windmolens: in Leiden hebben we er zelfs twee. En of hij weleens gehoord had van Von Siebold. 'No', zei hij, 'excuse me', maar toen ik op de iPhone een portret van die beroemde dokter liet zien viel hij van zijn stoel. 'Sjiebol!', zo sprak hij het uit. Had die dan in Leiden gewoond? Op slag waren de windmolens vergeten: we moesten eerst naar het Siebold- museum. 'My friends will be jealous'.
Ik zei niets, maar eerlijk gezegd was ik nooit in dat museum geweest - niet iets om trots op te zijn. Von Siebold is in Japan, ruim 150 jaar na zijn dood, nog steeds een superster. Wat Cruyff is voor Barcelona, is Van Siebold voor Japan. Hij woonde maar vier jaar (van 1823-1829) op het kunstmatige eiland Decima, voor de kust van Tokyo, en onderwees Japanse artsen de westerse geneeskunst. Ook deed hij veel behandelingen, met name staaroperaties.
Als dank wilde hij geen geld, maar vroeg hij allerlei voorwerpen, want hij wilde zo veel mogelijk over Japans leren. Een van die geschenken was een Japanse landkaart. Toen dat ontdekt werd, moet hij Japan verlaten. Met zijn enorme collectie kunstvoorwerpen, planten, dieren, prenten, documenten enzovoort.

Nieuw huis voor de mussen

Enkele van de nestkasten. Foto: gemeente Leiden.

Mussen in het stationsgebied hebben een nieuw huisje gekregen in de half ondergrondse fietsenstalling.

De oude nestkasten hingen er al een tijdje en waren volgens de gemeente gewoon 'op'. Waar mogelijk zijn ze nog hersteld. Maar in ieder geval zijn er nieuwe kasten bijgekomen. De mussen vinden de fietsenstalling een fijne plek om te verblijven. Sommige slapen in de kasten, maar de meeste mussen slapen in de beschutte hoekjes van de metalen constructie in het dak van de stalling. In het voorjaar maken de mussen nestjes in de kasten.
De actie van de gemeente valt goed bij natuurliefhebbers want veel vogelsoorten die traditioneel in de stad voorkomen, hebben het moeilijk in de stedelijke gebieden. Sinds 1990 zijn de populaties van 13 van de 20 voor de stad kenmerkende vogels afgenomen. Het gaat om soorten als de huismus, de kauw, de merel, de spreeuw en de Europese kanarie.

Kerstbomenasiel open

Kerstbomenasiel vrij groen. Foto: Anne Marie van Dam

Vanaf zaterdag halen mensen, die afgelopen januari hun boom voor de jaarlijkse overblijf bij Vrij Groen brachten, hun kerstboom op. Voor mensen van wie de boom overleden is, staat in december een weesboom klaar. In januari kunnen weer nieuwe kerstbomen met kluit gebracht worden bij het kerstbomenasiel, aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden.

Een goede boom voor het kerstbomenasiel? Daarvoor heeft Vrij Groen de volgende tips: Koop een verse boom met een grote, zware wortelkluit, géén Nordmann spar. Laat de boom op een koele plek acclimatiseren als hij naar binnen gaat, en weer als hij na de kerst naar buiten gaat. Zet binnen de kerstboom niet bij de verwarming en niet direct op de vloerverwarming. Geef ruim water.
Bij goed weer is het Vrij Groen kerstbomenasiel vanaf 2 tot en met 19 januari elke woensdag- en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Actiegroep: intocht nog steeds racistisch

'De intocht van Sinterklaas in Leiden vertoonde nog steeds racistische trekjes'.

De Stichting Sinterklaasintocht Leiden (SIL) besloot eerder dit jaar dat de helft van de Zwarte Pieten zou worden vervangen door roetveegpieten. In reactie op deze beslissing liet de actiegroep No More Blackface Leiden aan deze krant weten dat zij tijdens de intocht hier op zou controleren. Aldus stuurde zij tijdens de intocht een aantal fotografen op pad. De actiegroep constateert aan de hand van de gemaakte beelden dat 'Pieten die voor Roetveegpieten moesten doorgaan, in feite ook waren gehuld in blackface'. Ook werd er nog gebruik gemaakt van afropruiken. Daarnaast waren er karikaturale Zwarte Piet-afbeeldingen en -poppen te zien tijdens de intocht, zoals op de klassieke brandweerauto die meereed in de parade. Ook op de gebruikte jutezakken waren afbeeldingen afgedrukt die in de ogen van de actiegroep racistisch zijn. No More Blackface zal voorlopig blijven protesteren tegen de wijze waarop SIL de intocht vorm geeft.

'Roetveegpieten waren in feite ook gehuld in blackface'

Een echt Engels icoon

Land Rover Light 4x4 Utility. Tekst en foto Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

Land Rover Light 4x4 Utility. Gespot op de Lammenschansweg. De Land Rover is een Engels icoon, zoals de Jeep dat is voor de Amerikanen. Dit model is gebouwd in 1967, bijna 20 jaar na de introductie van de Land Rover op de AutoRai in 1948 in Amsterdam. De fabrikant had eigenlijk voor ogen om na WOII de productie van personenauto's weer op te starten maar de Land Rover bleek zo'n succes dat de fabriek haar productie op deze terreinwagen concentreerde. In de beginjaren was de Land Rover alleen leverbaar in legergroen omdat deze kleur verf nog in overvloed aanwezig was na vijf jaar productie van oorlogsmaterieel.
Het Nederlandse leger kocht in de jaren '70 4.000 Land Rovers. Deze werden betaald met bloemen en kaas. In 2016 werd na 67 jaar de productie van de Land Rover stopgezet.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Lord

Op 22 december kunnen Leidenaren hun uithoudingsvermogen testen in de Red Carpet Lounge. Tijdens de Lord of the Rings Marathon worden alle films uit de beroemde filmtrilogie vertoond, uiteraard in de extended versie. Het programma duurt 810 minuten, tickets zijn enkel voor de marathon te koop. Wij begrijpen de opzet, maar gaat dit niet een beetje te ver? Mensen worden verleid om van 11.30 tot 00:30 uur aaneengesloten films te kijken, met tussen de films een half uurtje pauze. Hun eigen keuze, maar toch...

285 euro

Mensen die gezond zijn hebben makkelijk praten, maar je zál maar langdurige zorg nodig hebben en een laag inkomen hebben. Dan ben je de pineut en ben je elk jaar je eigen bijdrage van 385 euro kwijt. Voor hen heeft het college dan ook beleidsregels vastgesteld voor de regeling tegemoetkoming zorg. Er kan een vergoeding van 285 euro worden aangevraagd. Een behoorlijke zet in de goede richting.

Iemand moet in as veranderen

Wij willen zeker niet beweren dat De Leydenaer geen spel- en tikfouten bevat. Dat is bijna ondoenlijk zonder een corrector. Maar als je een enorme kreet op een poster zet, en die vervolgens overal in de stad laat ophangen, is het toch wel handig als je iemand naar de tekst laat kijken, en nóg iemand. Of dat is gebeurd met de reclame-uiting van Tex Mex, weten we niet. Maar dat hier iemand heeft zitten slapen kan bijna niet anders, (of het is een kwestie van bijzondere marketing). Tex Mex wil iemand verassen in de plaats iemand van verrassen.

Open dag ECR De Statenhof

ECR De Statenhof aan de Bachstraat.

Op dinsdag 18 december is er een open dag bij woonzorgvoorziening ECR De Statenhof. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom om de locatie te komen bezichtigen.

Tijdens de open dag krijgt de bezoeker een rondleiding langs de verschillende appartementen en zorghotelstudio's met uitleg over de woon- en zorgmogelijkheden. Tevens is er de mogelijkheid om kennis te maken met de fysiotherapeut en de beauty- en kapsalon.
Het adres is Bachstraat 590 te Leiden. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan men bellen naar de receptie: 088 328 01 10.

Ich bin ein Hesje

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Elke maand geeft inwoner Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Lange tijd heb ik geprobeerd te ontkennen wat er aan de hand is. Ja, misschien zelfs gebagatelliseerd wat borrelde in en om ons heen. Maar met de gele hesjes kwam die ene vraag compromisloos naar voren, die niemand meer onbeantwoord kon en kan laten; ben je voor of tegen?
Ja, voor of tegen wat eigenlijk. Dat weet niemand. En iedereen. Ik zag een spandoek met de tekst "Ik ben het zat". Het is een onderstroom, die zich verraden voelt. Vrijheid, het lijkt zo mooi. Totdat je geconfronteerd wordt met de achterzijde, verantwoordelijkheid en onzekerheid. Het is een pijnlijke coming of age, waar we allemaal doorheen gaan. De trein van de democratie komt piepend tot stilstand.
Vroeger las ik als jongen veel boeken van de Kameleon. Hielke en Sietse die doldwaze avonturen beleefden met hun bootje in de Friese polders. In sommige delen waren er buitenstaanders, jongens uit 'de stad'. Dat waren fletse, onbetrouwbare types die wel even de oren werden gewassen door onze helden. De stad was in die tijd een ongure plek, waar arme arbeiders naast de fabriek woonden. Ontwortelde losers, die in te kleine huisjes een ongezond en kort bestaan kenden.
De tijden zijn veranderd.
De stad, en Leiden is daarin exemplarisch, heeft zich ontworsteld van zijn armoedige imago. Het is een kathedraal geworden, waar dagelijks de successen van het liberalisme gevierd worden. Een nieuwe versie van Rome. Buiten, op het gure platteland, heerst de onvrede. Daar waar Piet zwart moet blijven. Waar de pensioenen niet worden geïndexeerd. En waar de banen flex zijn. De mensen die de boot hebben gemist en de trieste onderklasse vormen van hard werkenden zonder perspectief. Natuurlijk ligt die grens niet bij de Zijlpoort, maar zit die vooral in ons hoofd. Maar misschien is het wel zo dat wanneer je iets te lang bent ondergedompeld in onze grandioze stad, je gaat geloven dat de hele wereld zo is.

Tot slot ben ik dan toch blij dat ik in Nederland woon. Rutte, onze Tefalliaanse Tovenaar, verklaarde met één pennenstreek dat iedereen een geel hesje was -et voila- de kou was uit de lucht. Ik bin ein Hesje. Wat een grootsheid in gruttigheid.

Plastic kan straks gewoon bij het restafval

Dit is niet meer nodig.

Leidenaren hoeven vanaf 1 januari plasticafval niet meer apart weg te gooien.

Een nieuwe scheidingsinstallatie bij het bedrijf dat ons afval verwerkt, haalt vanaf dan plastic en drankkartons uit het afval. Berekend is dat dit tien keer zoveel plastic voor recycling gaat opleveren. Glas, papier en textiel blijft de gemeente wel apart inzamelen.
In een dichtbebouwde stad als Leiden is er weinig ruimte om alle afvalstromen apart in te zamelen en op te halen. Het is daarom fijn dat de afvalverwerker een nieuwe geavanceerde scheidingsinstallatie in gebruik heeft genomen. Deze installatie haalt met zeven en infraroodscanners plastic en drankkartons uit het afval.
Papier, glas en textiel kan niet meer worden gerecycled als het tussen het restafval belandt

Is dit het mooiste kersthuis?

De Gerda Brautigamsingel 106.

Een mail van lezer Martijn van Heeswijk:

"Hierbij stuur ik u een leuke foto van het mooiste versierde kersthuis van Leiden. Dit huis is te vinden aan de Gerda Brautigamsingel 106 te Leiden. Misschien leuk als jullie hier even aandacht aan besteden. Zodat meer Leidenaren mee gaan doen aan deze leuke hobby in de maand december. Ik heb er veel tijd en aandacht aan besteed en het is een doorgeslagen hobby geworden haha."

Het mooiste?

Is dit huis echt het mooiste kersthuis? Stuur uw kersthuisfoto naar redactie@deleydenaer.nl en wie weet staat u volgende week in de krant.

Tijdgravers

Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: BEN VAN DUIN

De bezoekers van Tijdgravers, de nieuwe voorstelling van PS|theater worden meegevoerd naar bijzondere plekken in de wijk Roomburg: huiskamers van wijkbewoners, een verborgen schuurtje, een kas op de stadstuinen en een kamer in zorgcentrum Roomburgh. Daar horen zij allerlei verhalen uit de wijk.
Tijdgravers is nog tot en met 16 december iedere woensdag tot en met zondag te zien. Kaarten via pstheater.nl.
Foto's: Ben van Duin

Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: Artist
Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: BEN VAN DUIN
Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: Artist
Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: BEN VAN DUIN
Tijdgravers, PS Theater,Regie: Pepijn Smit | Spel: Tijs Huys, Rian Evers, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi | Stadsverkenning: Julia Schmitz | Dramaturgie: Erica Smits | | Regie PS|jong: Oukje den Hollander | Licht- en decorontwerp: José Warmerdam-van Beek | Regie-assistent: Marijn Maurits | Zake Foto: Artist

* De inschrijving voor de Joop Zoetemelk Classic op 23 maart is geopend. Inschrijven kan via swift-joopzoetemelkclassic.nl.

* Lucky's Bowling te Warmond is in de categorie 'Best New Centre' onderscheiden met de prijs 'Architecture and Design Award'. Het gaat om de Televisiering onder de bowlingbaanprijzen, zo laat men weten.

* In 2019 start zwembad De Zijl met AquaBoarden, een intensieve 'workout' waarbij het hele lichaam getraind wordt. In de kerstvakantie zijn er drie mogelijkheden om AquaBoarden gratis uit te proberen.

* Door een tekort aan spelers gaat de geplande rolstoelrugbywedstrijd tussen Diok en de Amsterdam Terminators niet door. Het rolstoelrugby wordt in het voorjaar nieuw leven ingeblazen.

* Een sterk Sporting Trigon liet Velocitas kansloos in de nieuwe derby tegen Velocitas uit Leiderdorp, in de outdoor competitie een klasse hoger speelt. Desondanks werd het liefst 17-30.

* Woensdag is de uitreiking van de bijdragen aan de jeugdige sporters/verenigingen van het Roelant Oltmans Fonds in de kantine van de Leidsche en Oegstgeester Hockey Club.

* Via Z&Z mogen 30 vrijwilligers op 15 december naar een basketbalwedstrijd in de Vijf Meihal. Ook krijgen ze een exclusief kijkje achter de schermen. Tegenstander die avond is Den Helder Suns.

* Leiden ontvangt op 23 januari de grootmeesters van het bekende Tata Steel Chess Tournament. Het is de zesde keer het toernooi 'on tour' gaat. Leiden is voor de eerste keer gastheer.

* De Leidse Sportprijzen worden op vrijdag 8 februari uitgereikt in de Aalmarktzaal.

* Sterke drank & DIOK: Geen goede combinatie. Het is een aantal keer voorgevallen dat individuen sterke drank mee hebben genomen om dat te consumeren. Dit is absoluut niet de bedoeling, zo laat de club weten op de website. Mocht er sterkedrank gesignaleerd worden, dan zal deze worden vernietigd, en de betrokkene moet het complex verlaten. Eventueel wordt hij geroyeerd.

ZZ start nieuwe reeks in Europacup

Spektakel van ZZ in de Europacup. Foto PR _Marja van Tilburg. Foto: MARJA VAN TILBURG / G

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de tweede ronde van de FIBA Europe Cup. Om de Leidse basketbaltrots bij alle thuiswedstrijden te ondersteunen in de FIBA Europe Cup, is er weer een speciale passepartout verkrijgbaar, die overigens niet op naam staat en dus te delen. Prijs: 42,50 (zaal), 49 (hoofdtribune), 20 euro (jeugd)
Het schema (alle duels beginnen om 20.00 uur) luidt als volgt: 19 december ZZ - Avtodor Saratov (Rusland), 9 januari ZZ - Kataja Basket (Finland)
23 januari ZZ - Bakken Bears (Denemarken)

Ladingen medailles voor Gymsport Leiden

Anouk, Robin, Selina en Anja met hun medailles.

Het wedstrijdseizoen ritmische gymnastiek is gestart met goed nieuws. Bij de internationale Dream Cup in Hoofddorp was er voor Gymsport Leiden er 3x zilver en 2x brons.
Bij de pré junioren groepen was er zilver voor Jildes, Sofía en Emily voor hun oefening zonder materiaal. Brons was er in dezelfde categorie voor Iris, Merel en Emily. Bij de individuele oefeningen behaalde Robin Vermond bij de senioren zilver. Bij de oudste senioren was er medaillesucces voor Nikita van Veggel (zilver) en Sofie Planjer (brons).

Missie van 'poepprofessor'

Prof. Damir Brdjanovic kwam in 1992 als vluchteling naar Leiden

Leidenaar ontwikkelt Smart Toilet

Hij kwam in 1992 als vluchteling naar Nederland en verdiende de kost als bordenwasser. Maar Prof. Damir Brdjanovic werd de uitvinder van een revolutionair toiletsysteem: de eSOS Smart Toilet.

Joep Derksen

,,Ik was een civiel engineer in Joegoslavië en kwam door de oorlog naar Leiden om hier een nieuw leven te beginnen. Om de kost te verdienen was ik bordenwasser in een pannenkoekenhuis. Iedere dag moest ik dertig kilometer fietsen om dat werk te doen, terwijl ik tegelijkertijd studeerde. Ik was indertijd de best opgeleide bordenwasser'', lacht Brdjanovic.
Hij ontving een beurs van de Wereldbank en kwam te studeren bij IHE Delft en de Technische Universiteit van Delft. Waarna hij mocht werken bij IHE om een leidende rol te pakken bij het ontwikkelen van sanitatie en gezondheidstechniek. Hij begon letterlijk met niets, maar levert nu met zijn team een grote bijdrage aan innovatie en onderwijs op het gebied van sanitatie.
Zijn meest recente uitvinding, de slimme toilet, wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Nederlandse overheid. Dit slimme toilet biedt veel mogelijkheden voor mensen in vluchtelingenkampen, religieuze samenkomsten en mensen in sloppenwijken. Over enkele weken komen enkele van deze toiletten als eerste te staan in sloppenwijken in Kenia. Daarnaast heeft hij het allereerste 'poeplaboratorium' in Europa geïnitieerd, die afgelopen maand geopend is in IHE Delft. In dit laboratorium kunnen studenten zich voorbereiden op het werken met menselijke uitwerpselen in ontwikkelingslanden.

Waar haalt u uw passie voor het bedenken van nieuwe types toiletten vandaan?
"Mijn doel is om iedereen op deze wereld toegang te laten hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen.''

Hoe voelt het om bedenker te zijn van een toilet dat vele kinderen kan laten opgroeien tot volwassenen? Kinderen die vaak zouden overlijden aan allerlei ziektes door het ontbreken van schone toiletten?
,,Zelf was ik ooit een vluchteling in Nederland en ik moest slapen in een container in een vluchtelingenkamp, waar gelukkig schone sanitaire voorzieningen waren. Zo kwam ik er achter, hoe vluchtelingen zich voelen; eenzaam en vaak zonder familie en vrienden. Dan moeten ze in ieder geval de waardigheid hebben van een schoon toilet.''

Hij besluit: ,,Sanitatie en gezondheidstechniek is mijn levenswerk. Sanitatie in de derde wereld is nog steeds sterk onderontwikkeld en dit gebied biedt nog eindeloze mogelijkheden voor ontwikkeling en onderzoek. Waarbij we de mensen in de derdewereldlanden helpen om gezonder te worden en hen een betere levenskwaliteit geven.''

Jotris kerstboom ontstoken

De WinterWonderweken zijn begonnen met Leiden Lumière in de Hooglandse kerk. Ds. Margreet Klokke heette zal iedereen om 18.30 uur in de Kathedraal van het licht welkom heten. Het Blauwe Uur verzorgt een beeldprojectie en het BPlusC kinder- en jeugdkoor zingt kerstliederen waarna wethouder Yvonne van Delft de Joris kerstboom op het plein aanstak.

Wegwijzers

Wethouder Yvonne van Delft zet de boom aan. Foto: Niek Bavelaar.

In de Hooglandse kerk zijn tijdens de wonderweken verschillende activiteiten gepland zoals wegwijzers: zondagavond 16 december van 18.00 uur tot 20.00 uur lezen Jeroen Windmeijer en Jos van Duinen voor uit hun boek Wegwijzers. Het boek geeft een goed beeld van wat er op spiritueel en religieus gebied zoal gebeurt in Groot-Leiden. Jeroen en Jos woonden diensten bij in de moskee, de synagoge, kerken, tempels en andere religieuze en spirituele plekken in en om Leiden. Kerstmis en verbinding in Leiden. Leuk om te komen luisteren wat er allemaal leeft in de stad?

Drie dingen die zijn verdwenen

Dit beeld zullen we niet meer tegenkomen. Foto: archief

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Drie dingen die voorbijgaan, vastgelegd in één foto uit de jaren negentig. En eigenlijk maar goed ook. 1, Massale vernielingen tijdens Oud en Nieuw. Komt gelukkig niet meer zoveel voor. 2. Oude woningen aan de Willen de Zwijgerlaan. Die zijn er nog steeds, maar wel een stuk minder. Er zijn grote nieuwbouwplannen. 3. Openbare telefooncellen: iedereen heeft een eigen mobiel, een stuk makkelijker en ook goedkoper. En scheelt weer vernielingen!

Veel keus tussen kerstconcerten

Het Hartebrugkoor.

Deze periode worden er veel kerstconcerten aangeboden. We maakten voor u een selectie van de meest uiteenlopende kerstmuziek.

* Donderdag 13 december: Eurokoor Nederland met een Oud en Nieuw kerstconcert, 20.00 uur in het Visser 't Hooftlyceum.
* Vrijdag 14 november: Mannenkoor Vox Humana geeft een kerstconcert in de Vredeskerk aan de Van Vollenhovekade.
* Zaterdag 15 december: 'The Glory of Christmas' is een unieke muzikale beleving met artiesten als Mindy Kim (USA) en Jonathan Vroege (bekend van onder andere The Lion King), Hooglandse Kerk 14.00 uur en 19.00 uur.
* Zaterdag 15 december: kerstconcert van BplusC in de Marekerk samen met gemengd koor Ex Animo, 19.30 uur.
* Zondag 16 december: het Christmas Choir zorgt met traditionele kerstnummers voor kerstsfeer bij café-restaurant De Leidse Lente, 15.00 – 17.00 uur.
*Zondag 16 december: Theatercafé Scheltema in kerstsfeer met Maddogs, Klaas Prins Vetschiller met Kuiper en Berbée, 15.00 uur..
* Woensdag 19 december: In de Stadsgehoorzaal is er een concert van Holland Baroque - Les Cloches de Noël. Kerst zoals het moet zijn. Van vroeger en van nu, 20.15 uur.
* Zaterdag 22 december: afsluiting van het negende lustrumjaar van het Leiden English Choir met een kerstconcert in de Marekerk, 20.15 uur.
* Zondag 23 december: het 45ste Adventsconcert van de Leidse Cantorij, Hooglandse kerk 20.15 uur.
* Maandag 24 december: Christmassongs door Chris Koenen, Café Plantage, 21.00 uur.

Lichtkunst langs de Rijn

Een van de bijzondere acts.

Fields of Wonder organiseert dit jaar voor het eerst van Rijn festival© winter edition met het thema Rijn Verlicht.

Iedereen kan samen de organisatie of op eigen gelegenheid een wandeling te maken langs de route met lichtkunstwerken. Dit jaar zijn de lichtbakens opgesteld op en langs de Oude en de Nieuwe Rijn. 'Wij wensende bezoeker een mooie, lichte tocht in dit donkere jaargetij. Geniet van onze cultuur en van elkaar! Want samen maken wij de stad, samen maken wij de stad leefbaar.'
Op 16 december en 6 januari.zijn er feestelijke WinterWandeltochten. Start: Kaasmarktschool Koppenhinksteeg 13 aanvang: 20.00 uur, aanmelden: info@fieldsofwonder.nl. Voor senioren zijn er 23 en 30 december boottochtten langs de lichtbakensm. Start: Huis op de Waard, Nieuwe Rijn 115 aanvang: 18.00 uur. Reserveren verplicht. info@fieldsofwonder.nl

Volop kerstactiviteiten in De Kopermolen

Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

In de periode van 6 t/m 27 december verloot Winkelcentrum De Kopermolen elke week 25 heerlijke taarten en 25 flessen bubbels. Iedere week wordt er een trekking verricht en is er maar liefst 170 keer kans op een mooie prijs!

Na 27 december worden uit alle inzendingen nog eens 20 hoofdprijzen verloot. De winnaars van deze prijs worden op maandag 31 december uitgenodigd voor een feestelijke prijsuitreiking in De Kopermolen. Zij ontvangen namens alle winkeliers van De Kopermolen een '31/12' borrelpakket.
Bij elke aankoop bij een winkelier van Winkelcentrum Kopermolen in de periode van 6 t/m 27 december ontvangt u één kanskaart. Hiermee kan iedereen aan deze actie meedoen zo vaak men wilt en zolang de voorraad strekt! De prijswinnaars krijgen telefonisch bericht.

Gezellige zaterdagen

Op de zaterdagen voor Kerstmis staat er een aantal gezellige zaterdagen gepland in De Kopermolen. Zo kunt u op zaterdag 15 december tijdens het winkelen genieten van sfeervolle kerstactiviteiten in het centrum. Op het pleintje buiten bij Hema wordt tussen 12.00 en 16.00 uur een mooie kerststal geplaatst met minihorses. Kinderen kunnen tussen de paardjes lopen en mogen ze aaien en knuffelen. Daarnaast zorgen de muzikanten van Brass 'n Bells voor gezellige Kerstmuziek.
Op zaterdag 22 december brengt een Barbershop koor a capella kerstliederen ten gehore en loopt er een heel bijzondere kerstman rond. Zo rond de kerstdagen zie je ze in grote getale in de etalages staan, grappige bewegende mechanische kerstmannen. Alleen deze is levensecht. Hij opent zijn grote doos en haalt een verrassing tevoorschijn. Wordt het toch nog een witte Kerst. Tot slot wordt u getrakteerd op een kop warme chocolade melk of glühwein.
Meer informatie via facebook.com/winkelcentrumdekopermolen of op winkelcentrumdekopermolen.nl

Mooiste ijsbaan van Nederland

Bezoekers van de ijsbaan het afgelopen weekeinde. Foto: Fotobureau Monica van der Stap. Foto: Jordy Kortekaas

De organisatie omschrijft de drijvende baan als 'een winters sprookje in Leiden'. En zo is het maar net. De voorziening op de Nieuwe Rijn is wellicht de mooiste tijdelijke ijsbaan van Nederland.
Vrijdag ging de baan open. Voor 8,50 euro (inclusief schaatsen) kan iedereen nog tot en met zondag 6 januari de hele dag schaatsen. Elke zaterdag en zondagochtend is een kinderprogrammering.
Na vrijdag is de ambiance nog gezelliger wanneer de kerstmarkt aan de andere kant van de Koornbrug open gaat. Ook bevindt zich op het Stadhuisplein een Scandinavisch restaurant.

Woensdag 12 december

* Bijeenkomst Volkshuis oprichting leesgroep kunstgeschiedenis, aanmelden 071-5168519.

Donderdag 13 december

* St. Lucia Lichtjesavond op de Begraafplaats Zijlpoort), 17.00-19.00 uur.

Vrijdag 14 december

* Opening kerstmarkt Nieuwe Rijn.
* Open Podium Centrum voor Amateurkunst, Qbus.

Zaterdag 15 december

* Start korenweekend op diverse locaties in de binnenstad.
* Jeugdfestival Winterverhalen Pieterskwartier, ook op zondag.
* TV opnamen bij Joris Kerstboom op het Hooglandse Kerkplein, ook op zondag.
* Opening Vijf jaar Weemoed en Verlangen - solotentoonstelling Henk Hannemann in ARS. Nog tot en met 30 december.
* Midwintermarkt tuinvereniging Ons Buiten, van 14.00 tot 20.00 uur.
* Ilja Leonard Pfeijffer praat in boekhandel Kooyker over Grand Hotel Europa, 17.30 uur.

Zondag 16 december

* Zondagsmarkt Vismarkt.
* Nabestaandencafé in Theehuis Veldheim op begraafplaats Rhijnhof, 14.30 – 16.00 uur.
* Night Run, 6 kilometer dwars door de binnenstad.
* De Leidse Vlooienmarkt. evenementenhal van het Holiday inn, 9.00 - 16.00 uur.
* Kerstmarkt Tuinvereniging Cronesteyn, vanaf 15.00 uur.
* Film De Ironie van het lot, boekenzolder, 14.00 uur

Woensdag 19 december

* ZZ - Avtodor Saratov.
* Filmvertoning van Glory, Regenboog Merenwijk, 19.30 uur.

Donderdag 20 december

* Kerstkroegntocht langs Lemmy's, The Duke, Vergulde Kruik en Het Stadsbrouwhuis.

Vrijdag 21 december

* Start kerstvakantie basisscholen.
* Rotary Santa Run in hartje Leiden.
* Start tien dagen het Groot Kerstcircus op de Lammermarkt.

Kerstcircus op Lammermarkt

Vanaf 21 december strijkt voor tien dagen het Groot Kerstcircus neer op de Lammermarkt. Er komen spectaculaire acts van clowns, illusionisten en acrobaten. Twee keer per dag zijn er shows: om 13.00 en 16.30 uur. De circustent wordt daarna nog gebruikt voor een oud-en-nieuwfeest. Het initiatief komt van Peter Mullens, de zoon van circuslegende Sjef Mullens (1940-2006).

Scroogesfeer Pieterskwartier

De verwachte sfeer in de Pieterkerkwijk.

Het Pieterskwartier krijgt komend weekeinde het sfeertje van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens uit halverwege de negentiende eeuw. Scrooge zal niet ontbreken in dit stukje straattheater in de oudste wijk van Leiden. Op het Pieterskerkplein is een hapje en drankje te krijgen.

Puzzel opsturen

Mooie kaarsen en kerstversiering te koop Foto: PR

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor het Kerstcircus op de Lammermarkt. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord treinstoring is Eefke Straathof van het Vijf Meiplein. Zij krijgt de kaartjes opgestuurd.