De Leidenaar

12 maart 2019

De Leidenaar 12 maart 2019


Groen licht voor De Spijker

nieuwbouw n Het complex met drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan in Leiden-Noord mag er komen.

Ondanks hevige tegenstand van omwonenden, de dreiging met ellenlange procedures en zelfs een referendum, lieten de meeste partijen in de Leidse raad donderdag 7 maart weten in te willen stemmen met de Nota van Uitgangspunten voor Lead Leiden. De hoogste geplande woontoren heeft van de tegenstanders inmiddels een bijnaam gekregen: De Spijker.

Aandachtspunten zijn met name de verkeersafwikkeling en de angst voor toenemende parkeerdruk in de omliggende wijken.

De drie coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA hadden keurig met elkaar afgestemd om juist daarop in te zetten. Voor wethouder Fleur Spijker is dat geen probleem.

Dat zijn zaken die allemaal nog nader onderzocht moeten worden en pas als er een plan ligt dat ook op die punten aan alle eisen voldoet, komt er een uitvoeringsbesluit. | Bron: sleutelstad.nl.

Spanning tussen ondernemers en handhavers

aanvaring n Het botert niet tussen de Leidse ondernemers en een deel van de gemeentelijke handhavers. Dat werd duidelijk na een aanvaring tussen een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en Soufian El Marsse van Ilias Delicatessen vorige week op de Flevoweg.

Volgens getuigen ontspoorde het uitdelen van een boete tot 'vertoon van machtsmisbruik en belediging' richting El Marsse. Aan de andere kant noemt de burgemeester het optreden van de ondernemer 'onacceptabel'. Marktkoopman El Marsse had op FB een filmpje geplaatst, dat voor de nodige ophef zorgde. Hierin is te zien hoe zijn broer een aanvaring heeft met een handhaver van de gemeente na een incident rondom het bekende 'Ilias pindakaaswagentje'. Het betreffende voertuig stond volgens handhaving op een plek waar geen reclame gemaakt mag worden. Soufian El Marsse werd gevraagd of hij het wagentje binnen een paar uur wilde verwijderen. Toen hij op de 'deadline' nog niet aanwezig was, kwam een sleepwagen om het wagentje weg te slepen. Na het betalen van de bekeuring ontspoorde de situatie. De burgemeester zei hierover tegen Sleutelstad: "Iedereen moet zich aan de regels houden... Onze handhavers hebben tot taak mensen die overtredingen begaan daarop aan te spreken en eventueel een sanctie op te leggen. Als er nou twijfels zijn, kan er altijd een klacht worden in gediend. Daarvoor is er een klachtenprocedure." Die klacht zou maandag zijn ingediend. | Bron: Sleutelstad.nl

Warme jas voor woningen Agaatlaan

renovatie n Woningcorporatie Portaal en Bébouw Midreth verwachten in mei van dit jaar te starten met het renoveren van 226 sociale huurflats aan de Agaatlaan naar nul-op de-meter met duurzame warmte.

In Nederland is dit de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze duurzame oplossing. Het flatgebouw uit de jaren '70 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen CO2-vrije warmte van energieleverancier Nuon, die gebruik maakt van de restwarmte uit de industrie. De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken. Iedere woning krijgt eigen zonnepanelen. Het energielabel maakt een grote sprong naar minimaal A+. De maandelijkse woonlasten (huur- en energiekosten) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk. In de meeste woningen worden de badkamer en het toilet gemoderniseerd. Ook krijgen de bewoners een nieuwe keuken en worden alle deuren en ramen voorzien van inbraak werend hang- en sluitwerk. Naast de woningen pakt Portaal ook de entrees, bergingen en galerijen aan. De renovatie neemt circa anderhalf tot twee jaar in beslag.

Tips? Mail de redactie!

Nieuws n De Leidenaar komt weer wekelijks bij u aan huis. De eerste drie weken van de maand krijgt u de Leidenaar, de laatste week LOS Magazine.


Daarnaast leest u het laatste nieuws op www.deleidenaar.nl.

De redactie wil haar lezers zo veel mogelijk op de hoogte houden van het laatste nieuws.

En u mag helpen. Heeft u nieuws, bijzondere informatie, persberichten of leuke weetjes?

Wij houden ons aanbevolen. U kunt ons altijd tippen.

Mail naar redactie@deleidenaar.nl of bel 071 4022901.

Uitgeweid n Egbert is het spoor bijster

De Sleutel van Ruud Breedveld

Chris de Waard

ademt

media

Foto: Thomas Stnvrdn

Ton van Rijnberk: man van inhoud

Hij ademt media: Chris de Waard

Achter het mengpaneel in de studio. | Foto: Caroline Spaans Foto: caroline

n Sleutelstad definitief de lokale omroep van Leiden

Omroep n Op de voorpagina van deze krant was het vorige week al te lezen: de hoorzitting die het Commissariaat voor de Media voor 7 maart op de rol had staan is van de baan. Tijdens die bijeenkomst in Hilversum zou Holland Centraal haar bezwaren toelichten tegen het besluit om de Stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) aan te wijzen als publieke lokale omroep voor Leiden.

Door Caroline Spaans

Nu de bezwaren van tafel zijn gaat Sleutelstad definitief verder als lokale omroep voor Leiden. Hoofdredacteur Chris de Waard: "Nu we de publieke omroepstatus hebben, krijgen we jaarlijks gemeentesubsidie. Best een aardig bedrag, maar we maken een hoop kosten. Om maar wat te noemen: de concretisering van de plannen voor de aanleg van een tv-kanaal. Dat moet ook betaald worden uit het subsidiepotje."

Bij Sleutelstad zijn een kleine veertig vrijwilligers actief. Op het moment dat ik met Chris praat, is er niemand in de studio: "Vandaag is er een testdag bij Vereniging Nieuwplaatz. Dat is een soort culturele hotspot in de Sumatrastraat die werkruimtes en muziekstudio's faciliteert voor creatieve professionals in Leiden en omstreken. In de studio worden tegenwoordig ook clips gemaakt voor bandjes. Een aantal mensen van ons is daar nu voor een testdag omdat we bezig zijn voor een pilot voor een tv-programma."

Sleutelstad komt nog voor de zomer op tv met een soort 'kabelkrant', dat heet bij de publieke omroep officieel: teksttelevisie. "Op radio zenden we nu nog uit met een commerciële vergunning, maar we gaan de switch dus maken naar Publieke Omroep. Op papier is die toestemming er al, nu de vergunning nog. De uitzendfrequentie wordt ook anders. Nu is dat 93.7, maar dat is een commerciële frequentie."

Leidenaar van het jaar

Bij Sleutelstad 'draait' om de twee uur iemand anders 'aan de knoppen'. Veel is live, maar er wordt ook regelmatig een programma opgenomen. "Eigenlijk gaan we elke dag om 14.00 uur live, tot middernacht."

Hij zag het daglicht in 1965 in Utrecht, maar voelt zich op en top Leidenaar. "Sinds mijn tweede woon ik hier, dus Leiden is mijn thuis. Door mijn werk voor Sleutelstad kom ik overal in de stad en ben daarom heel betrokken met wat er in de stad gebeurt." In november vorig jaar kon iedereen mensen nomineren die zich gedurende 2018 op bijzondere wijze hadden ingezet voor de Leidse regio. Daar kwam een shortlist van acht genomineerden uit, waar de Business Club Leiden-leden vervolgens op konden stemmen.

Het moge duidelijk zijn dat Chris de Waard ook in het hart van veel Leidenaren zit, gezien de vele stemmen die hij ontving: afgelopen januari werd hij, samen met Tom Holswilder, uitgeroepen tot Leidenaar van het Jaar.

Cassettebandjes

Hij ademt media. Hoelang al eigenlijk? "Uhm. Sinds altijd", lacht hij. "Nou ja, volgens mij begon het radiomaken ergens in '82. Gewoon thuis, illegaal met een klein zendertje. Daarvoor kon je destijds bij Kok op de Beestenmarkt onderdelen voor kopen. Ik kwam vanzelf in contact met mensen die dezelfde passie hadden als ik. We zijn toen met een clubje 'Freewave Radio Leiden' begonnen. Dat was halverwege de jaren '80; een populaire piraat in die tijd. We hadden een studio in Noordwijkerhout en de zender stond in Leiden op een van de hoge flats aan de Arendshorst in de Merenwijk. De radioprogramma's namen we van te voren op, op een zolderkamer waar we provisorisch een opnamestudio in elkaar hadden gezet. Dat ging nog met cassettebandjes in die tijd."

Vanaf zijn 25ste was hij actief bij de lokale omroep Holland Centraal en leerde interviewen. "Op Koninginnedag ging je de stad in en interviewde live vanuit de stad. En je haalde mensen de radiostudio in die je live interviewde, of mensen belde naar de radio. Dat leefde toen meer dan nu. Luisteraars appen of sms-en nu. Of je krijgt een bericht via de site of FB."

Piraat op een zolderkamer

Het lijkt alsof zijn jongensdroom is uitgekomen. Van een 'piraat' op een zolderkamer, naar een erkend radiostation. Op de vraag of hij de mensen met wie het ooit begon, nog wel eens ziet, antwoordt hij: "Toevallig hadden we vorige week zaterdag een reünie. Zó leuk! Er waren mensen die ik al veertig jaar niet had gezien!" Zitten ze allemaal nog 'in het vak'? "Ik ben als enige nog écht fanatiek, maar er is ook een aantal mensen uit die periode die bij Sleutelstad is betrokken."

Hij interesseert zich met name in de Leidse politiek. "In de vier buurgemeenten, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude en Leiderdorp, zijn correspondenten voor ons actief die (onder meer) de politiek volgen. Over een jaar of tien hoopt hij dat hij met Sleutelstad in zoverre is gegroeid, dat er aan nog meer lokale zaken aandacht kan worden besteed. Zoals? "Het hele Bio Science Park bijvoorbeeld. Op een of andere manier is dat wat verder weg voor ons. We moeten ons daar meer in gaan verdiepen. Ook wil ik meer gaan doen met het universitaire wereldje."

Tot slot zegt hij dat je nu eenmaal nooit zeker kan zijn over wat de toekomst brengt: "Tijdens het laatste medewerkersoverleg heb ik gezegd: Gaat alles veranderen? Nee. Blijft alles hetzelfde? Nee, ook niet."

Hartlijn van 150.000 euro

|Foto: Chris de Waerd

prijs n Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën) heeft woensdagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaars bekend gemaakt van de ideeënwedstrijd voor de Hartlijn in het Leiden Bio Science Park.

De beste drie ideeën voor de Hartlijn worden beloond met geldprijzen. Het winnende idee, 'Officinalis' van Arlien van der Kleijn, wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Daarvoor is een budget beschikbaar van 150.000 euro.Het idee is de hartlijn als 'officina', een bloemrijke en herkenbare lijn van geneeskrachtige planten met daartussen op belangrijke plekken knotwilgen, afgezoomd met een cortenstalen strip. De jury vond dit idee 'het meest onderscheidend en passend bij de identiteit van het park'.

Eerste versie visie klaar

toekomst n In de Omgevingsvisie Leiden 2040 wordt op hoofdlijnen beschreven hoe Leiden er in de toekomst uit komt te zien. Op de eerste versie van deze omgevingsvisie kan iedereen nog tot en met 23 april reageren.

Om de richting voor de toekomst van Leiden te kunnen bepalen is veel informatie nodig. Verschillende Leidenaren en andere belanghebbenden dachten de afgelopen maanden mee.

Uit alle input komen zeven Leidse waarden die de stad belangrijk vindt voor de verdere ontwikkeling van Leiden.

Op basis hiervan stelt het college zes verhaallijnen voor – ieder rondom een thema - die beschrijven hoe Leiden zich tussen de dag van vandaag en het jaar 2040 verder kan ontwikkelen. De eerste versie van de Omgevingsvisie Leiden 2040 ligt ter inzage op het stadhuis.

Reageren kan via: www.leiden.nl/inspraak. Op 28 maart en op 9 april van 17.00 tot 19.30 uur is een inloopavond op het stadhuis.

Tijdens deze bijeenkomst kunnen vragen over de inhoud en het proces van de omgevingsvisie gesteld worden.

Na 23 april worden de reacties verwerkt door het college en naar de gemeenteraad gestuurd. In de komende jaren wordt de visie verder aangevuld en verrijkt.
Uitgebreide informatie over de omgevingsvisie staat op www.leiden.nl/2040.

Hier staan ook alle uitkomsten van de participatietrajecten die in 2018 rondom Leiden 2040 plaatsvonden.

'Ik ben een echte aanjager van het Leidse nachtleven'

Wim Schouten organiseert ouderwets gezellige dansfeesten voor 30-plussers. | Foto: pr Foto: pr

uitgaan n Wim Schouten van organisatie Nachtlab 071 is liefhebber van de nacht in al zijn facetten. 'Laat de nacht leven', is zijn motto.

Door Petra Noordervliet

Gepassioneerd vertelt hij over zijn kindje: "Dansmuziek, de liefde voor Leiden, en de nacht", noemt hij het. Ook ziet hij zijn werk als een eerbetoon aan vijftig jaar popmuziek 'uit het westen'.

De geboren en getogen Leidenaar is 16 als hij voor het eerst kennismaakt met het uitgaansleven. En vanaf dat moment is hij enorm geboeid door de muziek, discolichten en vibe die zo kenbaar zijn voor de tachtiger jaren. Vanaf 2012 maakt hij zich sterk om dansfeesten te organiseren met disco en dance uit de jaren '70, '80, '90 en 2000; met name feesten voor 30-plussers. Hij bezoekt, naast zijn normale baan, de bestaande horeca om voet aan wal te krijgen voor zijn feesten.

Sociaal belang

Ook bij de gemeente trekt hij regelmatig aan de bel om gehoor te krijgen voor zijn plannen. Daar loopt hij echter tegen een muur van regelgeving op, waardoor het voor hem niet makkelijk is om, zoals hij het noemt 'het cultureel, economisch en sociaal belang van de feesten' duidelijk te maken bij de ambtenaren. Het frustreert hem. "Maar ik geef niet op! Ik blijf het nachtleven promoten, zo goed als ik kan. Het heeft voor mij altijd iets magisch", zegt hij enthousiast. Af en toe draait Schouten zelf nog wel eens. Zijn absolute favoriet is: Relight my fire van Dan Hartman.

Zijn droom is om net als bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam een actief uitgaansleven te creëren, waarbij ook pro-actief door de gemeente meegewerkt wordt. "Hoe mooi zou het niet zijn, wanneer we hier in Leiden verkiezingen zouden houden voor een nachtburgemeester? Op mijn vraag of hij zich daarvoor verkiesbaar zou stellen, luidt zijn antwoord dan ook volmondig 'ja'. In de tussentijd zit Schouten niet stil en is hij drukdoende met de organisatie van een 30plus feest in samenwerking met Club Jaune. In de panden waar vroeger uitgaansgelegenheden Odessa en Mas Y Mas zaten is nu de nieuwe Club Jaune gevestigd. Dit is de locatie waar Schouten zijn Old School Disco Party laat plaatsvinden. Ook zin om een avondje ouderwets te swingen? Kom dan op zaterdag 30 maart naar Old school disco party in Club Jaune, Hogewoerd 16-18 Leiden. Meer info op FaceBook via: Nachtlab071.

Het is aan

'Wat heb je met Leiden?'

Een vraag vanuit de directie van Uitgeverij Verhagen die natuurlijk niet uit de lucht komt vallen als je een nieuwe krant onder je hoede krijgt: onze redacteuren wonen of hebben gewoond of wonen dichtbij de editie die ze maken. Dat is (mede) de 'kracht van lokaal'.

Ik woon in Noordwijkerhout. Heb gewoond in Noordwijk en Hillegom en ben geboren en getogen in Dordrecht. Ik woon(de) dus niet in Leiden: nee. Maar ik héb wel wat met Leiden.

Wanneer je Leiden personifieert en vervangt door 'hem', zagen we elkaar voor het eerst begin jaren '80: mijn ouders hadden destijds een vakantieappartement in Noordwijk aan Zee. Ik ging vaak naar hem toe als het geen strandweer was: shoppen en uitgaan. Toen ik in '85 tijdens een vakantie op Kos drie weken lang met een stel rasechte Glibbers optrok, leerde ik hem beter kennen. Die 'Griekse' Glibbers woonden destijds aan de Nieuwe Rijn. Prachtig stukje van hem, trouwens. In die periode was ik zelfs tijdens oud en nieuw, 3 oktober en de peurbakkentocht naar hem toe gegaan.

In 1990 lonkte de liefde mij naar een ander deel van het land, waardoor ik hem een aantal jaren uit het oog verloor.

De 7 year's itch bracht me in 1997 terug naar de kust. En... naar hem. Niet af en toe, niet wekelijks, maar dagelijks.

Aan de Hooglandse Kerkgracht, in het oude Weeshuis, mocht ik, samen met een aantal heel inspirerende én lieve mensen, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een bijzonder herdenkingsfeestje voorbereiden. Ik leerde hem vanuit een heel andere hoek kennen: letterlijk. Want vanaf het Weeshuis heb je namelijk uitzicht op het grasveld aan de achterzijde van de Burcht.

Hij liet hier veel zien. Zijn goede en slechte kanten: daklozen, junks, geliefden, (studenten)feestjes. Never a dull moment als je naar buiten keek. Sterker: ik belde regelmatig de politie omdat het volledig uit de hand liep. Maar ook met plaatsvervangende schaamte staan staren naar twee verliefde dames die zich onbespied waanden.

Na de festiviteiten van het ministerie, rolde ik op dezelfde locatie in een ander project en reisde dagelijks met een van de Haagweg-busjes via de Kippenbrug naar de kern van hem. Heerlijke wandelingen vanaf 'het bakkertje' aan de Breestraat waar ik uitstapte en over de Koornbrug via de Burgsteeg en de Nieuwstraat naar de Hooglandse Kerkgracht liep. Hij verveelde me nooit. En onze band werd sterker.

Net na de eeuwwisseling rolde ik medialand binnen. En via via kwam ik een jaar of vijf geleden een poosje terecht in het pand van de Nieuwe Energie: ander loopje, vanaf het station, maar niet minder enerverend; en mijn bewondering voor hem was er nog steeds.

Dus ja. Ik heb wel wat met Leiden. Me dunkt. Je kan wel zeggen dat er na pakweg 40 jaar sprake is van vaste verkering!

Caroline Spaans,

redacteur

Happietaria levert studenten € 60.000

De studenten zijn trots op het behaalde bedrag.

Top n Afgelopen week sloot Happietaria na het verwelkomen van ongeveer 2700 gasten haar deuren met als resultaat dat er dit jaar maar liefst 60.000 euro is opgehaald voor slachtoffers van mensenhandel!


Happietaria is een pop-up restaurant en wordt iedere twee jaar in Leiden georganiseerd door studenten, die zoveel mogelijk geld willen ophalen voor een zelf uitgekozen project van liefdadigheidsstichting Tear. Dit jaar was het restaurant gevestigd in buurtcentrum Het Gebouw in De Kooi, waar het zaterdag een eindverkoop en eindfeest hield.

Het restaurant was van 4 februari tot en met 2 maart 2019 van maandag tot zaterdag vanaf 17.00 uur geopend. Er werden verschillende soorten maaltijden geserveerd, waaronder vlees, vis en vegetarische gerechten. Georganiseerd door studenten die dit vrijwillig naast hun studie doen. Er werkten circa 30 vaste vrijwilligers en veel studenten die in hun vrije tijd een avond kwamen koken, afwassen of serveren.

Het geld gaat naar een project van de hulporganisatie 'Tear'. Het project is erop gericht om mensenhandel, misbruik en uitbuiting in Azië tegen te gaan. In Azië zijn er namelijk zo'n 30 miljoen mensen slachtoffer van mensenhandel. Tear strijdt tegen dit onrecht door een aantal inspirerende sociale ondernemers in Azië te ondersteunen met een driejarig leiderschapstrainingsprogramma, genaamd 'Inspired Individuals'. Door deelname aan het programma kunnen de sociale ondernemers hun talenten nog beter ontplooien. Hiermee zijn ze in staat om blijvend bij te dragen aan de verandering van mensenlevens, het mobiliseren van kerken en het beïnvloeden van het beleid in hun land.

Na zon en wind: wordt waterstof de toekomst?

Ad van Wijk (links) en Jaap Smit. | Foto: pr

duurzaam n Jaap Smit, commissaris van de Koning, nam vorige week het advies 'Naar een groene waterstofeconomie in Zuid-Holland; een visie voor 2030' in ontvangst.

Aansluitend kregen de leden van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, namens het adviesteam tekst en uitleg van TU Delft-hoogleraar Ad van Wijk. De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie.

Waterstof kan worden ingezet als energiedrager in de industrie, mobiliteit, in de gebouwde omgeving voor met name de piekvoorziening, glastuinbouw en voor balancering van het elektriciteitsnet. De aanleg van een transportnetwerk voor waterstof van productielocaties naar gebruikers is een publieke taak, vinden de adviseurs.

Elektriciteit uit zon en wind wordt steeds goedkoper, komt in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar in binnen- en buitenland en laat zich moeilijk op grote schaal opslaan. Dat maakt de productie van waterstof met behulp van elektrolyse aangedreven door groene elektriciteit een interessante optie voor de gewenste energietransitie.

Stevige discussie na de verkiezingen

Gedeputeerde Han Weber (Energie): "Het advies laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Na de verkiezingen, bij de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten, zal hier ongetwijfeld stevig over worden gediscussieerd.

Want het betekent ook versneld afscheid nemen van een fossielgebaseerde economie."

column/lokaal

Vers bestuur en nieuwe namen Werfpop

Vanaf links: Bob Schrover, Maurits Vethaak, Inge Hoeve en Jeroen van der Lippe. | Foto: Arend Jan Hermsen. Foto: Arend Jan Hermsen

n Voorzitters Jeroen vd Lippe/Bob Schrover trekken de kar

uitgaan n Noteer 14 juli maar vast in de agenda, want dan staat De Leidse Hout weer op haar kop tijdens de 38ste editie van Werfpop. Hét popfestival van de Leidse regio is in bijna vier decennia uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Nederland en vernieuwt zich nog steeds.

Zo introduceerde Werfpop vorig jaar ecobekers op het terrein en zette een hoop andere festivals en events in Leiden aan het duurzame denken.

Het programma van het gratis toegankelijke festival bestaat uit een mix van uitgesproken smaken en staat dit jaar onder leiding van een aantal nieuwe bestuursleden.

Oude en nieuwe gezichten

Naast zittend penningmeester Maurits Vethaak verwelkomt de organisatie vice-voorzitter Bob Schrover en secretaris Inge Hoeve in het bestuur. Voor de komende editie zullen huidige voorzitter Jeroen Van der Lippe en Bob Schrover als duo-voorzitter optreden, daarna zal Van der Lippe het stokje overdragen aan Schrover.

Programma met veel gevarieerde optredens

De festivalorganisatie kondigde eerder deze week meerdere acts aan voor Werfpop. Britse zangeres Hollie Cook is de koningin van de 'tropical pop', waarin reggae duidelijk het tropische gedeelte vertegenwoordigd.

Cook weet zich omringd door een muzikale familie: haar vader was drummer van The Sex Pistols, haar moeder was zangeres bij Culture Club en Boy George is haar peetvader. Haar eigen muziek bestaat uit traditionele reggae-elementen aangevuld met disco, Braziliaanse percussie en strijkers.

De melodieus gezongen teksten van Cook zorgen ervoor dat de popmuziek nooit ver weg is.

Live zorgt Hollie Cook voor een vette show met haar enthousiaste performance en strakke liveband.

De tweede naam van Werfpop trapt graag en hard.

Tegen de massa, tegen dichte deuren en tegen OV-poortjes. Letterlijk dan. Figuurlijk is Ploegendienst die act iedere zaal in zo kort mogelijke tijd wil slopen.

Muzikaal zit het het ergens tussen 80's hardcorepunk, oi en trash. Zanger Ray Fuego (SMIB) laat zich op het podium van zijn beste kant zien.

De band (bestaande uit oudgedienden van onder andere Aux Raus en Adolf Butler) ramt ondertussen in een moordend strak tempo door.

Het optreden van Edison-winnares Wende werd begin februari al bekend gemaakt.

Nóg een Leidse Miss met een missie: Anouk

goeddoel n Vorige week stelden Raphaela en Lidwine zich voor in deze krant: twee Leidse beauties op de bres voor de LINDA-foundation, die geld inzamelt voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. Maar Leiden heeft nóg een Leidse schone die meedoet. Met verkoop van cupcakes heeft finaliste Miss Teen of Zuid-Holland Anouk ook geld ingezameld voor de foundation.

Anouk is finaliste voor de provincie Zuid-Holland voor de leeftijdscategorie 15 tot en met 18 jaar. Voor de LINDA.Foundation zet zij zich- net als de andere finalisten - in om geld in te zamelen voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

Vaak is er geen geld om eens een dagje uit te gaan met het gezin of kan een kind met zijn verjaardag niet trakteren op school omdat er geen geld voor is. Voorbeelden die je nauwelijks kunt voorstellen wanneer je het financieel goed hebt.

De 16-jarige Leidse zet zich graag in voor dit goede doel en heeft tijdens de muziekavond op het Leonardo College de mogelijkheid gekregen om donaties in te zamelen. "Je staat er niet bij stil, maar ook in Leiden zijn er gezinnen met kinderen waar nooit eens iets extra's of iets leuks kan worden gedaan omdat er gewoonweg geen geld voor is.Wanneer een keertje uit eten met het gezin zou kunnen worden geregeld of een kind nieuwe schoenen kan kopen; dat zou toch echt te gek zijn!" Naast de inzameling van donaties voor de LINDA.Foundation dient Anouk zich voor te bereiden op de finale voor Miss Teen of Zuid-Holland welke op zaterdag 13 april wordt gehouden.

Gescout op de dag voor de voorronde

Anouk was een dag vóór de voorronde van Miss Teen of Zuid-Holland gescout terwijl ze aanwezig was op een open dag voor haar vervolgopleiding. De volgende dag heeft zij zich, na diverse onderdelen te hebben doorlopen, geplaatst als één van de finalisten voor de finale van Miss Teen of Zuid-Holland. Hiervoor heeft kan zij nog stemmen gebruiken. Dat kan via sms 3010 poll Zuid-Holland Anouk. Meer informatie over de donaties is te vinden op: www.actievoorlindafoundation.nl/actie.


D66 Statenlid Ton van Rijnberk: man van inhoud

Foto: Thomas Stnvrdn

Hij is een zittend Provinciaal Statenlid voor D66 uit de Duin- en Bollenstreek die hoog op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat. We zoomen in op Ton van Rijnberk

Door Jos Draijer

'Ik geniet van het samen op zoek gaan naar een nieuwe oplossing

We treffen elkaar bij hem thuis in Noordwijk-Binnen. De vriendelijke ontvangst, de geur van verse koffie en de stijlvolle inrichting zorgt voor een aangename sfeer. Hij oogt fit en is zichzelf gedurende het hele interview. Is rustig, luistert en spreekt bedachtzaam en duidelijk. Hij weet waar hij het over heeft, blijkt al gauw. Een man van de inhoud met oog voor kwaliteit. "Sturen op waarden" noemt hij dat. Zijn ruime ambtelijke en bestuurlijke ervaring in het openbaar bestuur en het bedrijfsleven heeft daar duidelijk aan bijgedragen. Een bekwaam en gedreven bestuurder met een technische achtergrond. Praktisch en oplossingsgericht.

Ton van Rijnberk is vlak na de oorlog (1948) in een 'noodwoninkje' geboren in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, als oudste in een gezin van vier jongens. Zijn vader werkte daar als douanier. Als Ton 4 jaar is wordt zijn vader overgeplaatst naar Leiden en verhuist het gezin naar Noordwijkerhout. Daar scheurt zijn vader op de motor langs de bollenexportbedrijven om de douane papieren in orde te maken voor vertrek naar het buitenland.

Na de middelbare school gaat hij naar de HTS en studeert af in weg- en waterbouwkunde. Hij werkt voor de gemeenten Amsterdam en Den Haag (o.a. aan stadsvernieuwing) maar ook voor kleinere gemeenten, bijvoorbeeld Noordwijk. Hij is lang raadslid en daarna wethouder geweest in Noordwijk, Hillegom en Bloemendaal (NH). Begin 2018 werd hij Provinciaal Statenlid voor D66 en werd meteen woordvoerder infrastructuur, mobiliteit en energie. Hij kent de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek als geen ander. Een veelzijdig man, op weg naar de Statenverkiezingen in Zuid Holland van 20 maart aanstaande.

Je bent nu 70, waarom niet genieten van je vrije tijd in plaats van je weer kandidaat stellen voor de PS?

"Ik snap de vraag, maar ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de bestuurlijke kant van het openbaar bestuur. Vooral vanuit mijn verkeerskundige, en later ook door mijn stedenbouwkundige werkzaamheden raakte ik steeds meer gefascineerd door de communicatie tussen overheid en burger zoals bij verkeerscirculatieplannen en stedenbouwkundige planuitwerking. Gezamenlijk nieuwe praktische, werkbare oplossingen bedenken voor problemen, iets nieuws ontwikkelen, daar kan ik nog steeds van genieten. In mijn rol als volksvertegenwoordiger of bestuurder kan ik mijzelf daarin kwijt. In een complex krachtenveld, wat het openbaar bestuur is, in staat zijn iets te laten lukken, dat vind ik nog steeds een uitdaging. En er komt nogal wat af op de provincies de komende periode, de energietransitie bijvoorbeeld. Daar werk ik graag aan mee".

Hoe zie jij de rol van de provincie Zuid Holland in dit verband?

"De provincie wordt steeds meer een intermediair tussen gemeenten, regio's en de doelstellingen van het Rijk op terreinen als energietransitie, circulaire economie en de grote woningbouwopgave. Als provincie een regierol oppakken en nieuwe oplossingen ontwikkelen. In die provinciale regierol ook alle relevante partijen uit de markt en de samenleving meenemen en gemeenten helpen transitieopgaven te realiseren. Samen werken aan de leefomgeving. Nieuwe plannen moeten op elkaar aansluiten, dus ook verbinden. Denk aan integrale gebiedsontwikkeling met de provincie als regievoerder".

Concreet, wat kunnen we verwachten van D66 t.a.v. de uitdagingen voor Leiden en de Leidse regio voor verbetering van de leefbaarheid?

"Dan kijk ik meteen naar de Leidse regio zelf waar al heel interessante ontwikkelingen zijn opgestart. In het kader nieuwe Omgevingswet heeft Leiden met 9 andere gemeenten (inclusief Noordwijk) de regionale agenda omgevingsvisie 2040 opgesteld, "Hart van Holland' genaamd. Daarin worden allerlei vragen gesteld zoals over woningbouw, leefomgeving, klimaatverandering, etc. Allemaal gericht op de kernvraag: hoe houden we onze omgeving leefbaar, goed bereikbaar en economisch krachtig? Die gemeenten delen de ambities voor de leefomgeving die bijdraagt aan de sterke duurzame economische positie van de regio in de Randstad en helpt gezond en veilig te blijven. Gezonde lucht, verstedelijking rond de Oude Rijn, open en onderling verbonden landschappen, voortreffelijke bereikbaarheid en een draagkrachtige bodem zijn 5 kernelementen. Die regionale agenda vormt de basis voor de gemeentelijke omgevingsvisies maar dient ook betrokken worden bij de provinciale omgevingsvisie. Verbinding en afstemming zijn natuurlijk nodig. De provincie Zuid Holland moet dat initiatief verwelkomen en ondersteunen. Desgewenst regie voeren vanwege inpassing en afstemming. Noem het faciliteren van gebiedsontwikkeling, helpen integrale afwegingen te maken op basis van waarden als kwaliteit. Dat is een goed voorbeeld hoe de nieuwe rol van de provincie er uit zou kunnen zien. Ook al kan dat betekenen dat de organisatie en werkwijze van de provincie daarop moet worden aangepast.

Hoe ziet D66 de bestuurlijke dilemma's tussen woningbouwopgaven, behoud van het bollencomplex en verbetering van de bereikbaarheid in de Duin- en Bollenstreek?

"Ik heb aan de basis gestaan van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport. Daarbij gaat het om grote economische belangen. De keuze is toen gemaakt voor voldoende hectaren bollenareaal en de kwaliteit van het open landschap. Valkenburg is als grote locatie voor 5000 woningen aangemerkt, Bronsgeest in Noordwijk voor 600 en verder eerst binnen de dorpscontouren woningbouwcapaciteit benutten. En zo zit D66 er nog steeds in. Het is wel jammer dat de samenvoeging van de 5 bollengemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom niet is doorgegaan. Dat had de ontwikkeling van de Greenport kunnen versterken en bestuurlijke versnippering kunnen voorkomen. Een grotere en kwalitatief sterkere gemeente vanwege schaalvoordelen maar met behoud van de identiteit van de kleinere gemeenschappen (kernen), dat gaat best samen. Wat betreft de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek, daar zijn definitieve besluiten genomen over het tracé van de Duinpolderweg, maar dan verdiept aangelegd met een ondergrondse passage (aquaduct) onder de Ringvaart, én met aanvullende fietsverbindingen. Bovendien wordt in Lisse Zuid voor de verbinding naar de A44 een maatwerkoplossing gezocht om tegemoet te komen aan de bezwaren van de bewoners daar.

Slotwoord?

"Burger, ga stemmen, want het gaat om meer dan de Eerste Kamer, namelijk ook uw woonomgeving. Punt".

Mister briljant Leiden Ruud Breedveld

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven of een Leidenaar in hart en nieren. Deze week stellen we vijf vragen aan de onlangs onderscheiden, Ruud Breedveld.

Wat betekent Leiden voor u?

Leiden is mijn geboortestad, opgegroeid in het centrum tussen de industrie. Mijn hele leven heb ik in de stad gewoond en gewerkt. Ik heb de enorme transformatie meegemaakt van industriestad tot de kennisstad van nu. De werkgelegenheid werd vroeger voor een belangrijk deel bepaald door de industrie en nu is de kennisindustrie meer leidend.

De schaal van Leiden vindt ik heel mooi, de stad heeft een dusdanige omvang dat ik alles bij wijze van spreken, lopend kan doen. Ik kan bijvoorbeeld zo lopend naar de bioscoop of naar een restaurant en dat vind ik mooi.

Is er een plek in Leiden waar u graag komt of goede herinneringen aan hebt?

Het van der Werfpark, dat was vroeger onze speeltuin. We deden er tikkertje en verstoppertje met alle kinderen uit de buurt. En ik houd nog steeds van deze plek, ik woon er dicht bij en kijk vanuit mijn woonkamer op het park.

En als ik dan aan mijn jeugd denk, dan denk ik ook gelijk aan de brug aan het eind van de Jan van Goyenkade bij 'het kasteeltje'. Daar gingen we met de buurtjongens zwemmen en sprongen van de brug. Daar heb ik eigenlijk leren zwemmen.

Wat mag verdwijnen uit Leiden en wat moet blijven?

Als je in mijn hart kijkt, dan denk ik aan de dagelijkse enorme verkeersopstoppingen rondom de Vliet en de Doezastraat, daar zijn twee de basisscholen midden in het centrum. Het zorgt voor veel onveilige situaties, meerdere keren per dag. Deze basisscholen zouden meer buiten de singels gevestigd moeten worden. Wat zeker moet blijven: is het water,de grachten. We zijn van oorsprong een 'waterstad'. Er is al het nodige water verdwenen en wat mij betreft mag er best wel wat meer water terugkomen in de stad. En het van der Werfpark moet natuurlijk blijven, dat is nog eigenlijk het enige stukje echt groen midden in de binnenstad.

Wat mist u in Leiden?

Voldoende parkeerruimte voor fietsen. Er moeten veel meer, inpandige of ondergrondse plekken komen voor fietsen. Alle stoepen staan overal in de stad vol met fietsen, je wordt gewoon gedwongen om op de openbare weg te lopen.

Wat doet u op 3 oktober?

Dan vier ik het Ontzet van Leiden. Voor mij het belangrijkste moment van het jaar, dan vieren we de vrijheid. De vrijheid van meningsuiting en van geloof. Daar probeer ik al sinds jaar en dag een bijdrage aan te geven. Ik was begin dertig toen ik als commissaris gevraagd werd bij de 3 October Vereeniging. Dat heb ik zo'n 35 jaar gedaan en ben nog steeds betrokken bij diverse evenementen zoals de Geuzenintocht op de derde donderdag van september. De viering van het ontzet is heel belangrijk voor mij, het zit vol met tradities en dat moet zo blijven.

Zo eet ik op 3 oktober altijd paling met de Commissie Evenementen, en die traditie houd ik erin!

Wie weet een goede naam voor een tunnelboor?

wedstrijd n In juni dit jaar start de Tunnelboormachine (TBM), van 100 meter lang en 11 meter hoog, ter hoogte van het recreatiegebied Vlietland met het boren van de eerste tunnel voor de RijnlandRoute.

Voordat deze tunnelboormachine de eerste meters aflegt, wordt zij ingezegend. Dit is een oude traditie ter bescherming van mijnwerkers en tunnelbouwers. Volgens de traditie krijgt de boor ook een naam, anders kan er niet worden gestart met boren. Daarom organiseert de provincie Zuid-Holland in samenwerking met aannemerscombinatie Comol5 een naamwedstrijd.

Hulp gevraagd aan scholen

Aan een aantal vooraf geselecteerde scholen langs het tracé van de RijnlandRoute is gevraagd om mee te doen. Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland en jurylid, richt zich daarvoor tot de leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Een jury met vertegenwoordigers van de provincie en aannemerscombinatie Comol5 beoordeelt alle inzendingen en kiest maximaal vijf namen uit. Vanaf 8 april zijn de beste namen op www.rijnlandroute.nl te vinden en dan mag iedereen via de site of in het informatiecentrum RijnlandRoute zijn of haar voorkeur aangeven. De naam met de meeste stemmen wordt dan de definitieve naam van de TBM.

Speciale Tunnelboordagen

Scholen langs het tracé van de toekomstige RijnlandRoute krijgen - als de wedstrijd loopt - de kans om deel te nemen aan de speciale Tunnelboordagen in het informatiecentrum RijnlandRoute. Er is een gratis programma voor groep 6, 7 en 8 samengesteld, gericht op het tunnelboorproces. Dit educatieve programma blijft ook na de wedstrijd beschikbaar voor scholen. De klas die de winnende naam verzint, krijgt de kans om aanwezig te zijn bij de inzegening van de Tunnelboormachine en mag de zelf verzonnen naam van de nieuwe TBM onthullen. De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Meer informatie: www.rijnlandroute.nl.

Leidenaren op de planken bij Scheltema

The Happy Acorns hebben een voorliefde voor Amerikaanse traditionele muziek. | Foto: pr

podiumdieren n In Theatercafé Leiden staat zondag 17 maart een muzikale middag cultuur in Scheltema, op het programma.

Het Ongerief; een Leids gezelschap van drie muzikanten, bij het spits af. Sanne Marks is ook Leidse en brengt eigen nummers en covers. Na de pauze geven Mark Siera en Laurike in 't Veld 'Zien', een bijzondere dialoog over een fietstunnel. Tot slot weer een Leids gezelschap: The Happy Acorns. Een complete familie aangevuld met een basgitarist en een zangeres. Vier voorstellingen: deuren open 14.30 uur, aanvang 15.00 uur, entree: 5 euro.

sleutel/lokaal

Kijkje in de OK's van Alrijne

zorg n Het Alrijne Ziekenhuis houdt zaterdag 16 maart een open dag. Veel artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van Alrijne Zorggroep zijn dan aanwezig en leggen uit wat ze doen, welke medische technieken ze gebruiken, hoe de zorg georganiseerd is en wat er zoal achter de schermen gebeurt in een ziekenhuis.

Vanaf 10.00 tot 16.00 uur is er een keur van activiteiten op de diverse afdelingen. Bezoekers kunnen hun gehoor en longen laten controleren, maar ook diverse andere gezondheidstests kunnen worden gedaan. Bovendien is het mogelijk om te ervaren hoe lastig het fysiek soms kan zijn als je ouder wordt, door het dragen van een ouderdomspak.

Er is de mogelijkheid tot een uniek kijkje in de operatiekamers. Wat gebeurt er als je onder narcose gaat, hoe werkt een MRI, wat zegt een CT scan en hoe wordt een mammografie gemaakt.

Ook voor kinderen is er veel te ontdekken en te doen. Kinderen kunnen zich verkleden als dokter en zelfs eens 'prikken' in plaats van geprikt worden, hun arm in een verband laten zetten en zelfs hun eigen zieke pop of beer laten onderzoeken door de aanwezige poppendokters.

Dit jaar is er ook speciale aandacht voor de concrete carrière mogelijkheden bij de Alrijne zorggroep. Er zijn potentiele collega's die veel kunnen vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden en er is de mogelijkheid tot het voeren van verkennende eerste sollicitatiegesprekken.

Leve de Leidenaar!

Maart. De eerste maand van het nieuwe jaar volgens de oude Romeinen. Vernoemd naar Mars, god van de oorlog. Lekkere gasten, die Romeinen. Het alcoholvasten is gedaan -check!-, de winter niet geweest en de Leidenaar opgestaan uit zijn slaap. Vol overtuiging? Mwah. De kades nog troosteloos, tuinen nog winterwrang, de koppies ouderwets vaal en armoedig. Krakend komt Leiden overeind.

Zelf was ik vorige week in Parijs. De stad van de eeuwige lente.

Waar Youp VHH vroeger elke week naartoe liftte.

En wij er als studenten het onze van dachten. En dus liftten wij in 1990 ook via Den Haag, Dordrecht, Brussel, zuid België, een chagrijnige douanebeambte en last but not least een vette Porsche scheurend over de A1 Parijs binnen.

Zonovergoten, geur van vrijheid in de lucht. Op naar Père-Lachaise, Jim Morrison. Een startschot van jaren aan herinneringen, achter gelaten in the city of night, city of light.

Dit keer reed ik lafjes volgens de toegestane snelheid, mijn zoon naast me, le metropole binnen. Parijs, waar het 'Le roi est mort, vive le Roi!' is uitgevonden.

Altijd het mondiale middelpunt van de Zeitgeist.

De Bastille bestormend of strijdend in gele vechtjassies. Ik zag ze nergens.

Wat ik wel zag was veel meer ontrustend. Ooit stond de Tour Eiffel vrij als een stalen reus op zijn vier poten aan de oevers van de Seine te dreigen. Kon je er onderdoor fladderen en flaneren, Francaise aan de arm, uren starend naar zijn grandeur.

De ijzeren gigant, omringd door een enorme glazen wand

Maar nu? De reus is opgesloten, gekooid als een beest. Een enorme glazen wand, a wall of shame, omringd de ijzeren gigant ter bescherming tegen terreur. Vrijheid ontnomen en verpatst voor de idee van veiligheid.

Gedesillusioneerd keerde ik terug naar Leiden. Parijs heeft haar onschuld definitief verloren. Of begroef ik mijn versie alleen maar? Mijn zoon haalde zijn schouders op en mompelde 'logisch toch'.

Terug in Leiden, waar de onschuld nog alom en eeuwig is. Hier nog geen glazen wanden om het prachtige monument van Rembrandt.

Hoewel ik stilletjes hoop dat iemand dat ooit opblaast met een bomgordel. Twee vliegen in één klap.

Het is lente en mijn vrienden worden -net als ik- luidrustig 50, of nog ouder. Seizoenen, kranten, herinneringen. Ze gaan dood en komen weer tot leven in andere vormen.

Maar wij, de Leidenaar en onze stad als gestolde en versteende uiting van ons collectieve Leidenzijn, leven voor altijd! Een prachtige waarheid. Geloof het of niet.

| Foto Eiffeltoren: Twitter, Enrique Cortes

Positief de lente in

cursus n Voor wie op zoek is naar een gezonde verandering en meer positiviteit, geeft Radius Welzijn de cursus: Positief Leven.

Na het succes Stevenshof, Roodenburg en de Merenwijk gaan er nieuwe cursussen Positief Leven van start in de wijken Leiden Noord en Bos en Gasthuis

Tijdens vijf bijeenkomsten maken deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met ontspannings- en mindfulness oefeningen. Zij krijgen inzicht in stress en piekeren en ontdekken hoe ze hun veerkracht kunnen versterken.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van anderhalf uur. Per groep kunnen maximaal acht personen deelnemen. De eigen bijdrage voor de hele cursus is 7,50 euro. Aanmelden bij Ilonka van Rijn via: Locatie Zijloever, Lage Rijndijk 129, data: maandag 1, 8, 15, 29 april en 6 mei, tijd: 9.30 tot 11.00 uur. Bellen of mailen mag ook: 071-707 42 00 / i.vanrijn@radiuswelzijn.nl.

Druk die peuk uit en blijf rookvrij

lekkerbezig n Stoppen met roken heeft altijd zin. Zowel voor de eigen gezondheid als voor degene in de directe omgeving van rokers.

Veel rokers ervaren het stoppen als erg moeilijk. De nicotine in de sigaret werkt zeer verslavend. Maar: de kans om succesvol te stoppen is met professionele begeleiding en steun tot acht keer hoger dan bij stoppen zonder hulp. Voor wie die begeleiding wil, start dinsdag 26 maart de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?' in Leiden. Niet roken bespaart veel geld: als je een pakje per dag rookt, blaas je bijna 2.500 euro per jaar de lucht in. De GGD Hollands Midden, SineFuma en Activite organiseren samen deze training. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. Sommige verzekeraars rekenen daarbij ook het Eigen Risico niet. Voor informatie hierover, kijk op www.rookvrijookjij.nl. De training start dinsdag 26 maart duurt zeven weken en eindigt 7 mei. De bijeenkomsten duren van 19.00 tot 20.30 uur en vinden plaats in het gebouw van Buurthuis de Kooi, Drifstraat 49 in Leiden. Kijk voor contactgegevens op www.rookvrijookjij.nl of bel met SineFuma: 076 – 889 51 95. Aanmelden kan tot 19 maart.

Auto van de Week: Maserati Granturismo

Een auto met een opwindend geluid...| Foto en tekst: Rien van Vliet

heiligekoe n De Maserati Granturismo. Gespot op de Steenschuur. Dit Italiaanse luxe racepaard zag in 2007 het levenslicht.

De geschiedenis van de Granturismo gaat overigens veel langer terug. De naam Granturismo is ook voor eerdere modellen gebruikt. Met deze naam bedoelt Maserati namelijk een auto die niet bedoeld is voor de racesport maar voor de gewone weg.

Maserati, opgericht in 1914 door de zes gebroeders Maserati, is groot geworden in de racesport en produceerde in het begin alleen race-auto's. Terug naar de Granturismo van nu.

Voor ruim 2 ton bereik je in 5,2 seconden de 100 kilometer per uur en kan je met maximaal 285 kilometer per uur zeer comfortabel over de weg scheuren (of in ieder geval over de Duitse Autobahnen).

Feitje voor de liefhebbers: volgens Top Gear is het motorgeluid van de Granturismo voor vrouwen het meest opwindende motorgeluid…

Rumor viert zilveren jubileum

feest n De tweede editie Café Rumor, Folk & Sea Songs' in Grandcafé De Burcht met liederen over heimwee, weemoed, ontrouw en verlangen, staat weer voor de deur.

Het open podium wordt georganiseerd in het kader van het vijfentwintigjarig jubileum van Rumor di Mare, dat dit met verschillende activiteiten viert.

Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, Prins Bernhardfonds, Fonds 1818, Sail Leiden, Business Club Leiden, Ad Hoc-Solide en Grandcafé De Burcht. Na de succesvolle opmaat in november vorig jaar, houdt het Leids zeemanskoor Rumor di Mare zondag 17 maart voor de tweede keer het open podium 'Café Rumor, Folk & Sea Songs'.

Kruip zelf het podium op

Ook bij dit Café Rumor is het voor bezoekers mogelijk om zelf mee te zingen of spelen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon te genieten van de artiesten: Ropes & Rigging (Seafolk), Di Krenitse (Klezmer), Mankracht 6 (Folkrock) en Diep (Americana). Liefhebbers van (sea)folk of shantymuziek zijn ook welkom op het open podium. Er is (g)een geluidsinstallatie aanwezig; voor speciale wensen, mail even naar de organisatie! Aanmelden kan via: jubileum@zeemanskoorrumordimare.nl. Het feest begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Grandcafé De Burcht, Burgsteeg 14.

column/lokaal

DoCoS verliest Derby

Nipt n DoCoS heeft de Stevenshofderby tegen buurman en koploper Voorschoten '97 met een nipte 3-4 nederlaag afgesloten. De overwinning was verdiend omdat de koploper qua veldspel beter was dan DoCoS. Toch had het in de allerlaatste seconden ook zo maar nog gelijk kunnen worden…

Regenvlagen, stormachtige wind, donder en bliksem geselden het eerste kwartier van de Stevenshofderby. Toen de derby moest worden stilgelegd, vanwege onweer, stond DoCoS op een 1-0 voorsprong. Mitchel Klein had raak geschoten met een vrije trap op dezelfde wijze als dat Lasse Ajax in Madrid naar 1-4 schoot.

De gezellige binnenstad. Foto: Raj Kappali


Combinatiespel

Na de onderbreking nam Voorschoten '97 het heft in handen met combinatiespel geregisseerd door routinier Verplancke en de jonge Peer van Paassen. De bezoekers gingen met succes op zoek naar de gelijkmaker. Eerst leverde een mooie aanval de gelijkmaker op van Ian Baggerman, en op slag van rust had DoCoS opnieuw het nakijken na een Voorschotense aanval over meerdere schijven die werd afgesloten met een hard ingeschoten bal van Maatoug: 1-2. Voorschoten waande zich op rozen, maar binnen een minuut was het weer gelijk. Enno van Wieringen kreeg alle ruimte om op te stomen, werd niet aangevallen en schoot de bal over het natte gras op doel waar doelman Van Look zich verslikte in de schuiver: 2-2.

Slotfase

In de tweede helft hing een Voorschotens doelpunt voortdurend in de lucht. Toch hadden de bezoekers de ongewilde medewerking van DoCoS nodig. Een inzet van de bal vanaf links door Maatoug werd door Rowin Peet van richting veranderd waarna de bal in de verre hoek buiten bereik van doelman Mitchel van Abswoude belandde: 2-3. Kort daarna leidde een mooie aanval tot 2-4 door Guijt. Daarmee leek het pleit beslecht maar er volgde nog een opwindende laatste tien minuten waarin DoCoS toch nog van zich afbeet. Het werd zelfs nog spannend invaller Danny Disseveld vlak voor tijd prachtig de bal in de kruising kopte: 3-4. Het kon ineens weer alle kanten uit. DoCoS speelde va banque, zette de deur wagenwijd open. Daardoor kreeg Vrede een niet te missen kans, die toch werd gemist. DoCoS hield daardoor hoop en kreeg zo waar nog een geweldige kans op de gelijkmaker. De bal kwam uit een vrije trap bij de geheel vrijgelaten invaller Luc Quellhorst, die gunde zich te weinig tijd waardoor de bal uit zijn doelpoging in de handen van doelman Look belandde.

Voorlaatste

DoCoS blijft door de nederlaag tegen koploper Voorschoten '97 op de dertiende plaats en gaat zaterdag op bezoek bij VELO in Wateringen.

Wandel mee met jouw bedrijf!

Sport n Is hardlopen helemaal niets voor jou of jouw collega's en/of klanten? Vanaf 2019 bieden de Leidse Marathon de mogelijkheid om ook met een business team deel te nemen aan het 'Wandelen met Ton van Bemmelen Sports'.

Dit gezellige evenement vindt plaats op zaterdag 18 mei. Bij deze wandeling word je ontvangen in het Grand Café De Burcht waar je samen met jouw teamleden eerst een (gratis) kop koffie kunt drinken voordat je vertrekt. Een mooie manier om je voor te bereiden op jouw afstand. De start van de diverse afstanden is op het Pieterskerkplein. De afstanden waar je aan kunt deelnemen zijn de 10 kilometer, de halve marathon en de hele marathon.

Overvaren

Op deze laatste twee afstanden hoef je een heel klein stukje niet te lopen. Je wordt namelijk met een pont de Oude Rijn over gevaren. Op de start en de finish na loopt de route exact hetzelfde als het hardloopparcours op zondag. De sfeer langs de route wordt nog leuker gemaakt door muziek en andere acts. De posten onderweg zijn goed gevuld met allerlei versnaperingen en drankjes. De informatie over de starttijden, kosten en alle andere praktische zaken kan je vinden op www.marathon.nl


Hardlopen

Ben jij de hardloper binnen jouw bedrijf? Dan is er bij de Leiden Marathon een zeer leuke business loop. Met een speciale VIP-ontvangst en starten en finishen in de mooie, historische binnenstad van Leiden. Verder is het heerlijk om in de gezellige pittoreske dorpen te lopen. Daag je collega's uit om de strijd aan te gaan op een van de afstanden. Met luxe broodje, fruit, koffie, thee en natuurlijk sportdrank. De afstanden zijn De 5 van I-SEC (night run op zaterdagavond), De 10 van Heerema Marine Contractors, De 21 van Zorg en Zekerheid en De 42 van Vermeulen Groep.

Een kleine greep uit de vele activiteiten die er in Leiden te doen zijn. De volledige agenda staat op: www.visitleiden.nl.

Lunchconcert

donderdag 14 maart

speelt pianist Hugo Mathis in de Kapelzaal van BplusC aan de Oude Vest (ingang Hazewindsteeg). Aanvang 12.45 uur. Toegang: 6 euro inclusief kop koffie, thee en garderobe.

Theatervoorstelling

vrijdag 15 maart

'Who wants to Meet a Real God Damn American', door Theater de Generator in samenwerking met Noah Voelker

Deur open: 19.30 uur, aanvang voorstelling: 20.00 uur, entree 10 euro. Adres: Middelstegracht 36, Leiden.

Open Podium

vrijdag 15 maart

Open Podium van het Centrum voor Amateurkunst Leiden in de Theaterzaal van Het Leidse Volkshuis. Elk kwartier staat een andere act op het podium. Geniet van optredens van theatergroep Domino, de band Lucille, BIEN en muziek en dans door leerlingen van BplusC. Aanvang 20.15 uur, gratis entree.

Ruilmiddag

vrijdag 15 maart

houden de Postzegelvrienden een ruilmiddag voor postzegelverzamelaars aan de Dobbedreef 250 in Leiden.

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur. Ruiltafels aanwezig en de toegang is gratis. Meer info: 070 - 3010109.

Lekker eten

eerste dinsdag van de maand

bij het Theehuis van Noord voor 8,95 pp van een driegangenmenu genoten worden. Het Theehuis wil onder het motto 'Lekker eten in de buurt' met deze dineravonden de omwonenden de gelegenheid geven in de eigen buurt uit eten te gaan. Op de Facebookpagina van het Theehuis staat wat de pot schaft. Aanmelden voor het diner kan via theehuisnoord@gmail.com.

Muziek

zondag 17 maart

finale Leiden Jazz Award 14.30 uur, Stadsgehoorzaal, in de Breezaal. Toegang 5 euro. De winnaar ontvangt de prijs uit handen van de wethouder van cultuur Yvonne van Delft.

Clubavond

donderdag 21 maart

bij Poppodium Gebr. de Nobel, Marktsteeg 4-8. Deze eerste Clubavond van 2019 start met een rockend podium vol Leidse jonge honden. De line-up bestaat uit de garage/indie van The Hounds, de retropop van Sunday at Eight en de punkrockkrakers van Destroy Oh B. Deuren open: 19.00 uur. Programma van 20.00 tot 23.00 uur. Entree: gratis.

Expositie

tot en met 28 april

Museum het Leids Wevershuis (Middelstegracht 143): Terug in de Tijd, door Dirkje van der Horst-Beetsma. Sinds 1999 is Dirkje lid van de internationale Quilt Art groep en op dit moment bezig met een serie werken over luchten/landschappen. De kunstenares is vrijdag 15 maart, dinsdag 19 maart, vrijdag 29 maart, zaterdag 6 april, zondag 14 april, vrijdag 19 april en vrijdag 26 april ook aanwezig in het Wevershuis.

De stoker en de machinist

Of de kinderen dat liedje nog leren weet ik niet. Ik geloof dat er überhaupt weinig gezongen wordt op de basisscholen van ons goede vaderland. Maar dit terzijde. Ik leerde het ooit, in de tijd dat je op bijna alle stations nog een kommetje he-, een kommetje hete soep kon eten. In die tijd liep er sowieso nog personeel op stations rond: niet altijd een stoker en een machinist, maar in ieder geval een stationschef, een loketbeambte en een koffieverkoper. Allemaal overbodig gemaakt.

Net als de meeste stationsgebouwen. Wat restte, waren winderige haltes met tochtige hokjes en verder helemaal niks. De spoorwegen noemden het 'vooruitgang' en 'efficiency'. Maar de gevolgen waren navenant en wrang: een unheimisch gevoel bij veel reizigers. Vernielingen te over. En, wat sociaal gezien nog zwaarder telt, het verlies aan ongeschoold maar zeer nuttig en nodig werk.

De marktwerking (u voelt 'm aankomen, ook deze column heeft een antikapitalistische strekking) heeft ervoor gezorgd dat er miljarden euro's omgaan onder de bovenbazen en dat er ongehoord bezuinigd werd in die andere categorie. Schoonmakers, straatvegers, stationspersoneel, wisselwachters en wijkagenten hebben het veld geruimd. We staan met z'n allen als burgers op het kale winderige perronnetje van de moderne maatschappij.

Zoek het uit. Red jezelf. Maar nu lijkt de wal het schip te keren. Want wat las ik in de krant: de minister van volksgezondheid vindt dat de marktwerking in de zorg wel erg ver doorgeschoten is. Het heeft even geduurd, voor dat inzicht in Haagse kringen doordrong – wij wisten het allang. Maar goed, beter laat dan nooit.

En wat stond er nog meer in de krant: de Nederlandse Spoorwegen gaan tientallen stations opwaarderen. Een toilet, een huiskamer, personeel. Ik voel me bepaald niet thuis bij van die nationalistische dwepers-met-vroeger. Wie zegt dat vroeger alles beter was, is een regelrechte dwaas met een selectief geheugen. Van de terugkeer van de gulden verwacht ik geen heil en van een Nexit alleen maar onheil. Maar een kommetje hete soep op de stoep van een stationnetje – ja, dat wil ik graag terug!

(Deze column is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond en verschijnt wekelijks in deze krant)

Puzzel inzenden!

Wekelijks nemen we in de Leidenaar een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. De liefhebber kan dus aan de slag.

Prijs

Elke week proberen we aan de inzendingen een leuke prijs te verbinden. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar:

redactie@deleydenaar.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leidenaar, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk.

De prijswinnaars worden door ons op de hoogte gesteld en uiteraard maken we de winnaar bekend in de krant.

De oplossing van week 10

koopjesjager.

De winnaar: Petra Overdijk