Nieuwsblad De Leydenaer

22 januari 2019

Nieuwsblad De Leydenaer 22 januari 2019


Voorlezen: kleintjes worden grote lezers

Zondag is er een groot voorleesfeest in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Foto: Simon Duindam. Foto onder: Yu Hua Yeh. Foto: Simon Duindam

Tijdens De Nationale Voorleesdagen kunnen kinderen van 0 tot en met 6 jaar bij BplusC genieten van workshops, voorlezen met de kamishibai en een vrolijke VoorleesFeestMarkt. Bij alle activiteiten staat het Prentenboek van het Jaar 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers centraal.
Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt aandacht gevraagd voor het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voor de ontwikkeling in taal, kennis, creativiteit, fantasie en voor het contact tussen ouder en kind is voorlezen belangrijk. Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed, of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.
Het evenement duurt van van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari en BplusC heeft gezorgd voor een gevarieerd en vol programma met voorleessessies, workshops, en een VoorleesFeestMarkt op zondag 27 januari in de bibliotheek aan de Nieuwstraat

'Pedodokter' wacht zware tijd

Van een huisarts wordt betrouwbaar gedrag verwacht. Foto: pixabay. Foto: pixabay

Er zijn griezels en héééle erge griezels. Onder die laatste categorie lijkt de 38-jarige huisarts Maarten B. uit Leiden te vallen.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem. B. zou ontucht met zijn dochtertje hebben gepleegd, evenals met drie andere zeer jonge meisjes en zeven minderjarige patiëntes. Dit allemaal in de behandelkamer in Amstelveen en Schiedam. Ook wordt hij beschuldigd van het maken en bezitten van kinderporno. Hij maakte tientallen filmpjes van ontblote meisjes en jonge vrouwen. B. moet na zijn straf een beroepsverbod van 11 jaar krijgen.
Welke straf uiteindelijk door de rechter wordt opgelegd, de 'pedodokter' wacht een zware tijd. In de regel hebben veroordeelden met een seksuele afwijking het moeilijk in de gevangenis en ook later in de maatschappij wacht hem een onvriendelijke behandeling. Wat niet bepaald meewerkt is dat B. weinig zelfinzicht toont, de ernst van de problematiek onderschat en medewerking weigert.

Afvallen

In mijn omgeving is het weer 'afvallen' wat de klok slaat.

Die winterse zwembandjes moeten weg, dus storten we ons massaal op mr. Atkins, Dr. Frank en Sonja. Er zijn maar liefst meer dan 140 diëten en leefwijzen die ons allemaal gezonder en slanker moeten maken. Vroeger ging dat toch makkelijker. Mijn opa dronk een borreltje, rookte zijn sigaartjes, at kaantjes (uitgebakken vet) en maakte altijd een kuiltje jus. Dat neemt niet weg dat veel zaken te maken hebben met de manier van eten, tijdstippen en vooral ook bewegen. Maar als je wilt afvallen, moet je het wel zelf willen. Als gezin lijnen is ook een goed plan, want als er een lijdt, lijden ze allemaal. Zo ook bij een van mijn buren. Vader werd nu toch wel erg zwaar, dus werd er een eetplan opgesteld van gezonde ingrediënten. Nu is het vaak zo, dat een gezinslid eten associeert met gezelligheid en een glaasje bij het eten ook altijd wel smaakt. In elk geval werkte dit dieet als een 'Daantje'. De kinderen werden fitter, moeder viel af en kreeg nog meer energie, alleen met vader lukte het niet. Zijn vrouw begreep er niets van en hij ook niet. Hoe kon dat nou! Hij hield zich keurig aan zijn dieet, iedereen zat erbij. 'Zou je niet naar de dokter gaan? Is het je schildklier of wat anders? Tot de vakantie in zicht kwam en de vrouw des huizes nog snel even zijn kostuums naar de stomerij deed. De zakken werd leeggehaald en daar zaten de boosdoeners. Bonnen van de Chinees telkens voor één persoon. Moraal van dit verhaal? We kunnen nog zo graag de wereld willen veranderen, maar als de persoon er zelf niet klaar voor is, lukt het nooit!
Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Picnic is een enorme hit

Online supermarkt Picnic groeide in 2018 hard in Leiden. Aan het eind van vorig jaar maakten 13.000 huishoudens gebruik van de websuper die de boodschappen gratis thuisbezorgt tegen de laagste prijs. Dat is 17 procent van de huishoudens. In Leiden staan nog zo'n duizend mensen op de wachtlijst. Leiden staat op de vijfde plek als het gaat om het aantal huishoudens, afgezet tegen het aantal inwoners. In Leiden-Oost is de dienst het populairst.

Ruim die hondenstront op of ga ergens anders heen!

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen. Foto: Foto:

Een duidelijke boodschap bij een achtertuin aan de van der Helmstraat (bij de Rooseveltstraat). De bewoner is duidelijk niet gecharmeerd van poep in de buurt van zijn huis...

Hoogbouw niet zomaar geaccepteerd

Zo hoog gaan de gebouwen worden....

Er komt wellicht een referendum over de hoogte van de nieuwbouw op de Willem de Zwijgerlaan. Onder de naam LEAD is het plan om drie woontorens te bouwen op de plek van het verouderde KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta. In de flats komen ongeveer 550 koop- en huurwoningen. Uitschieter is een toren van 115 meter hoog. Dit is een doorn in het oog van omwonenden.

Initiatiefnemer Nick Smit: "Eerder heb ik de raad geschreven dat ik een referendum zou aanvragen als er onvoldoende ruimte geboden wordt aan alle Leidenaars om iets te vinden van de inbreuk op hun skyline. Het college heeft de nota van uitgangspunten LEAD ter besluitvorming naar de raad gestuurd. Hiermee loopt het vooruit op de integrale afweging die in de omgevingsvisie gemaakt kan worden en wordt dus niet aan mijn verzoek tegemoet gekomen. Wie A zegt moet ook B zeggen vind ik en dus heb ik inmiddels een inleidend referendumverzoek ingediend."

Foto: Willemien Timmers

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Vissers

We gunnen iedereen zijn eigen vrijetijdsbesteding, maar voor de lol vissen vinden we een uit de tijd. Het argument dat deze dieren 'niets voelen van een haakje in hun bek' komt een beetje lachwekkend en dom over. De vraag is nu: moet de gemeente deze jagers faciliteren? Ja vindt een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Ja, want de Leidse Hengelaarsbond krijgt een eigen clubruimte in het nieuwe grote gecombineerde sportcentrum aan de Voorschoterweg. Tja...

Plastic kunst

Feestvierende Leidenaren krijgen dit jaar kans om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dit jaar wil de gemeente met 3 oktober geen plastic meer hebben, maar eco-plasticbekers. Deze actie is gestimuleerd door het project Canal Cups, waarbij studenten duizenden plastic wegwerpbekers uit de grachten hebben gevist na het Leidens Ontzet en daar een kunstwerk van hebben gemaakt.

Terreinwagen met cultstatus

Lada Niva, foto en tekst: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Lada Niva. Gespot op de grens van Leiden en Oegstgeest. Eigenlijk de Lada Graanveld want daar laat Niva zich naar vertalen. Gebouwd door Volzjski Avtomobilny Zavod (AvtoVAZ), een Russisch-Italiaanse fabriek uit de jaren 60. De Niva werd in 1977 op de markt gebracht en wordt nu, na 40 jaar, nog steeds geproduceerd. Inmiddels heeft deze kleine terreinwagen een cultstatus. AvtoVAZ heeft de ‘aaibare Lada’ bewust eenvoudig gehouden. Fans claimen dan ook dat je de Niva bij pech makkelijk weer aan de praat krijgt omdat er zo weinig elektronica is zit. Dat de Niva gewaardeerd wordt, blijkt ook wel uit het feit dat bij de bouw van de Kanaaltunnel 75 Niva’s werden ingezet voor vervoer door de tunnels in aanbouw. Niet alles wat de communisten produceerden was dus beneden de maat.

Kerken luiden geldactie in

Kerken hebben geld nodig, en via de actie Kerkbalans moet dat binnen komen.

Zaterdag luidde de Leidse schrijver Jeroen Windmeijer, bekend van onder meer het boek Wegwijzers, de actie in. Letterlijk, want hij deed dat met klokken van de Oud-Katholieke Kerk aan de Cronesteinkade.
In Leiden worden tal van kerken in stand gehouden via het gezamenlijk initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk. De reden is duidelijk: een kerk kost geld, de kachel moet tenslotte branden, er moet worden geverfd, het dak kan gaan lekken, enzovoort.
De actie loopt tot 2 februari, dus wie wat wil geven is uiteraard zeer welkom. Via grote spandoeken is duidelijk welke kerken deelnemen.

Missie geslaagd voor Singelpark Sneeuwpeertje

Een bijzondere perenboom heeft zijn tijdelijke plek overleefd in een kweektuin en is verplaatst naar zijn definitie bestemming aan Het Plantsoen.

Op 5 april 2013 werd de Kweektuin van de Vrienden van het Singelpark geopend. Leidenaren konden planten aan de (tijdelijke) kweektuin geven die hopelijk een plaats zouden krijgen in het Singelpark. Voor een groot aantal planten is dat in de loop der jaren dat ook gebeurd.

Paul Keßler

Prof. Paul Keßler, de Prefect van de Leidse Hortus Botanicus, gaf destijds symbolisch een stek van een sneeuwpeer uit 1816. Dat boompje zou in de toekomst ook een plaats moeten krijgen in het Singelpark. Dit voorjaar zijn 'de Vrienden' aan het werk gegaan om planten uit de kweektuin een andere plaats te geven. Dit omdat de plek van de tuin binnenkort een
andere bestemming krijgt. Ook de peer, inmiddels uitgegroeid tot een boom heeft een definitieve plaats in het Singelpark gekregen, en wel aan de Plantage.

Kind kan 'op' de natuur

Wethouder Dirkse geeft het goede voorbeeld.

Een brandnetel aanraken zonder jeuk te krijgen. Je leert het op de natuurclub 'Natuur om de Hoek'

Met de natuurclub 'Natuur om de Hoek' heeft Naturalis een uniek product ontwikkeld, dat als eerste in Nederland start bij Het Gebouw. Initiatiefnemer Naturalis wil met deze club kinderen enthousiasmeren voor de natuur.
Yuri Matteman, hoofd educatieve ontwikkeling van het museum: "We laten zien dat natuur niet ver weg is, maar letterlijk om de hoek. Dat alles wat buiten leeft en groeit met elkaar samenhangt. In de natuur kan het één niet zonder het ander, een balans is van levensbelang voor het voortbestaan ervan. We zijn ervan overtuigd dat als kinderen enthousiasme krijgen voor de natuur, ze ervan gaan houden en er ook beter voor gaan zorgen."
Natuur om de Hoek is voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de drie scholen die in Het Gebouw huisvesten.

Een goudhaantje is ook gewoon een vogel

Foto: Herman Berkhoudt.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Iemand die veel geluk heeft is een goudhaantje. Maar het is ook een vogeltje. We zien dat niet zoveel in Leiden. Ze broeden wel in de duinstreek maar zijn daar best zeldzaam. Nóg zeldzamer in onze streken is zijn naaste familielid het vuurgoudhaantje. Ze broeden op de Veluwe en en oostelijker in naaldbossen. In de herfst trekken de meesten naar Zuidwest-Europa. Tegelijk komen er weer andere vuurgoudhanen uit Scandinavië en Noord-Duitsland om in Nederland te overwinteren.
Het is een van de mooiste vogeltjes die je in de tuin kan tegenkomen. Hij is nóg mooier dan het gooudhaaantje. Waar het gewone goudhaantje een wat verbaasde blik heeft, kijkt de vuurgoudhaan zelfverzekerd de camera in. Dat komt door die dikke wenkbrauwstrepen en oogstreep, die hem een wat streng voorkomen geven.
Hij valt vaak het eerst op door de roep: een serie van 4 tot 5 heel hoge nootjes met de klemtoon op de eerste noot, die een fractie langer is dan de volgende. SIIT-sit-sit-sit-sit. Ze zijn zo hoog, dat oudere mensen ze amper kunnen horen, tenzij ze heel dichtbij komen. Dat gebeurt best vaak. Zowel goudhaantjes als vuur goudhaantjes zijn heel nieuwsgierig. Ze kunt ze makkelijk lokken door slisgeluiden te maken tussen je tanden. Ze kunnen dan op een afstand van een meter komen om te onderzoeken waar dat geluid vandaan komt. Als hij opgewonden is zet het mannetje zijn rode kruin op. Als je dat ziet, ben je dus eigenlijk zelf een goudhaantje. ;-)

plant en dier

Literaire leesclub wint terrein

Gezellig met een groepje een boek bespreken. Foto: Arjanneke v.d.Berg

Tijdens de eerste landelijke Week van de Leesclub van 28 januari tot en met 3 februari start in Leiden een nieuwe literaire leesclub. Het idee wint het terrein.

De themaweek is uitgeroepen door Stichting Senia, de landelijke organisatie van leesclubs. Doel is om het lezen te stimuleren, deelnemen in een leesclub helpt daarbij. Bovendien is het een ideale gelegenheid om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten.
In Leiden zijn er al tal van leesclubs, vaak 'bemand' door vrouwen van boven de veertig. Die groep zal wellicht weer goed vertegenwoordigd zijn tijdens de oprichting van een nieuwe club in de bibliotheek aan de Nieuwstraat dinsdagochtend 29 januari. Een medewerker van Senia geeft dan uitleg over de werkwijze en de literatuurlijst. De bijeenkomst is geheel vrijblijvend, na de informatieronde en kennismaking met andere belangstellenden kunt u ervoor kiezen om mee te doen.Aanvang 10.30 uur. Aanmelden via 071 5162312, of
jetty.vanderveen@senia.nl.

Nieuwe partners

KVDK Architecten uit Noordwijk breidt uit door te fuseren met RAAK Architecten uit Leiden. De huidige leiding van KVDK, Arie Korbee en Ruud van der Kroft is versterkt met architecten Wiebe van Houten en Wytse de Winter. Zij gaan werken vanuit de huidige standplaats in Noordwijk. KVDK ontwerpt veel woningbouw en publieke gebouwen in de regio Leiden. RAAK is een jong bureau dat zich naast woningbouw gespecialiseerd heeft in herbestemming en verduurzaming van bestaande gebouwen en monumenten.

Leidse zonnecentrale in gebruik genomen

Afgelopen zaterdag werd op feestelijke wijze de eerste Leidse zonnecentrale van Zon op Leiden in gebruik genomen. Op het dak van sporthal Houtkwartier liggen 504 zonnepanelen die stroom opwekken voor 67 Leidse deelnemers. Het dak is ter beschikking gesteld door de gemeente, waardoor wethouder Fleur Spijker de eer had om samen met Anne Marieke Schwencke van Zon op Leiden de maquette te onthullen, waarop alle gegevens over het project staan. De maquette komt in de sporthal te hangen, zodat iedereen die naar een wedstrijd van BS Leiden komt kijken, zich erdoor kan laten inspireren. De bedoeling is namelijk dat er nog veel meer Leidse zonnecentrales komen, zodat uiteindelijk elke Leidenaar kan meedoen met een zonnecentrale.

PS start spreekuur

Partij Sleutelstad houdt maandag 28 januari vanaf 19.00 uur in café De Vergulde Kruik haar nieuwjaarsreceptie en Politiek Café. Op woensdag start in dezelfde een wekelijks open spreekuur, van 16.00 tot 18.00 uur.

Oudere komt om het leven bij brand

Het is de vrees van veel volwassen kinderen: een hulphoevende oudere die in huis door een brand om het leven komt. Vrijdagavond 18 januari werd deze nachtmerrie werkelijkheid in verzorgingstehuis Roomburgh. Rond 21.15 uur brak er een verschrikkelijke brand uit. Er moesten 22 woningen worden ontruimd, waarvan de mensen elders werden opgevangen, al dan niet door familie.
De oorzaak is onbekend.

Sfeer begin 20e eeuw

Een van de foto van Joost Wensveen.

Joost Wensveen exposeert van 9 februari tot 1 april in de Stadsgehoorzaal met foto's uit de serie 'Melancholy'. Uitgangspunt was de sfeer van de realistische schilderkunst van begin 20ste eeuw. Joost vond die ook in Leiden, zoals in het Oude Politiebureau, Trianon en de Schouwburg.

Focus op veiligheid, geweld en overlast

Handhaving in de Zeeheldenbuurt: signalen van ondermijning moeten eerder herkend worden. Foto: Foto:

De komende vier jaar zijn ondermijning, huiselijk geweld, woonoverlast, jeugdaanpak en brandveiligheid de hoofdthema's in het gemeentelijk Integraal Veiligheidsplan. Er komt, in samenwerking met veiligheidspartners als politie, brandweer en GGD een nieuwe aanpak.

Signalen van ondermijning moeten eerder herkend worden en het netwerk van alle samenwerkende veiligheidspartners zal verder georganiseerd worden. Om huiselijk geweld en woonoverlast tegen te gaan wordt de samenwerking op het gebied van zorg en veiligheid geprofessionaliseerd en geïntensiveerd in een zorg- en veiligheidshuis. Er komt een stedelijke jeugdaanpak. De aanpak die al in de Slaaghwijk en het Jacques Urlusplantsoen gehanteerd wordt, dient hierbij als voorbeeld.
Om de brandveiligheid te vergroten wil de gemeente de komende jaren, samen met de partners, meer bewustzijn creëren over brandveilig leven en wat dit betekent voor mensen die wat minder zelfredzaam zijn, zoals ouderen.

Radicalisering

Inherent aan het veiligheidsdomein is dat er regelmatig ad hoc moet worden ingespeeld op de actualiteit. Deze ad hoc activiteiten zijn niet in te plannen, maar hiervoor moet wel capaciteit gereserveerd worden. Naast de eerdergenoemde onderwerpen zet de gemeente ook in op andere veiligheidsthema's. Deze variëren van rampenbestrijding en crisisbeheersing tot het voorkomen van radicalisering en polarisatie en handhaving van het horecabeleid. De afgelopen vier jaar is hiervoor al een gedegen aanpak en samenwerking met andere partijen georganiseerd.

Wie ruimt het best de troep van studenten op?

Lekker eten, maar wie maakt de boel schoon? Foto: archief.

De PvdA nodigt studenten uit hun schoonmaker te nomineren voor de beste van Leiden. Wie wint ontvangt een schoonmaakpakket.

"Met de wedstrijd wil de Leidse PvdA de aandacht richten
op al die stille krachten die de Leidse studentenhuizen elke week een beetje mooier maken", aldus PvdA-raadslid Martijn Otten.
schoonmaker van Leiden. "Elke week weer maken ze de huizen schoon en ze kennen de huistradities vaak beter dan menig eerstejaars en zijn de verbindende factor in een studentenhuis."
In 2018 werd schoonmaakster Ans Hurrebrink van het Leidse studentenhuis 'In Den Oude Zazelaer' verkozen tot 'Leukste schoonmaker van Leiden'.
Nominaties moeten voor 29 januari binnen zijn via de website van de PvdA.

Foto: pr.

Alblas predikant in Warmond

Alblas. Archief Fotobureau Monica van der Stap. Foto: pr.

Dominee Ad Alblas is op zondag 13 januari als nieuwe tijdelijke predikant geïnstalleerd in de protestantse gemeente Warmond. Alblas (66) was voorheen dertig jaar predikant in de Hooglandse kerk in Leiden.

PG Warmond zat sinds het najaar tijdelijk zonder vaste dominee na de verhuizing van dominee Riegonda van Welie - Kaai. Zij ging na 8,5 jaar als voorganger in Warmond, aan de slag in Bussum.
"In Ad vonden wij een voorganger met inspiratie, enthousiasme die veel kan betekenen in het pastoraat en binding tussen mensen," zegt waarnemend voorzitter Paula Warmerdam. "Hij koos voor de komende tijd het thema 'Kerk zijn we met elkaar' en dat spreekt iedereen erg aan. Samen moeten we bouwen aan de toekomst."
Alblas begon in 1987 als wijkpredikant in Leiden. Voor zijn werk ontving hij in 2015 de Leidse erepenning.

13 / 28

Gymmeisjes

Op zaterdag 19 januari werden de districtskampioenschappen voor de 1e divisie Ritmische Gymnastiek gehouden. Bij deze wedstrijd was er vijf maal eremetaal voor Gymsport Leiden. Alle deelneemsters eindigden in de top 10. Op de deze pagina foto's van onder andere Jildes Han, Emily van Wel, Sofia Hervas Larano, Emily Hendrikse, Sanne Hertogs, Juliya Boon, Iris van der Kraan, Matilde Monteleone en Britt Hertog.

* Aanbieding van de gemeente: Maak voor 25 euro kennis met een nieuwe sport. Van acrogym tot zeilen en van boulderen tot waterskiën. Meer in formatie op de website.

* De 25e editie van het Leids Open badmintontoernooi wordt gehouden in het weekend van 16 en 17 februari. Wel snel zijn: de inschrijving sluit op 31 januari.

* De Grote Clubactie heeft voor DoCos duizend euro opgeleverd. Daarvoor worden onder andere nieuwe doeltjes voor de jeugd gekocht.

* Lugdunum houdt maandag 28 januari de algemene jaarvergadering, aanvang 20.00 uur.

* De Pieterskerk ontvangt op 23 januari de grootmeesters van het bekende Tata Steel Chess Tournament. Het is de zesde keer het toernooi 'on tour' gaat. Leiden is voor de eerste keer gastheer.

* Zaterdag werden de districtskampioenschappen Ritmische Gymnastiek gehouden. Er was vijf maal eremetaal voor gymnastes van Gymsport Leiden: twee maal goud en drie maal brons. Bovendien zijn alle deelneemsters in de top 10 geëindigd.

* De bal rolt weer en dat is vooral DoCos slecht bevallen. De tweedeklasser verloor met liefst 4-0 van de hekkensluiter en gedoodverfde degradant TAVV.

* Met 17-0 bij rust voor staan, en net aan met 17-15 winnen. DIOK is tegen Castricum goed begonnen aan de play-offs, maar het was wel kantje boord....

* Sporting Trigon leed zondag de eerste nederlaag van het seizoen. Tegen Koag, net koploper af, werd het 25-20, na een ruststand 13-16. Koag schakelde na de pauze volgens Trigon over naar 'op het randje korfbal'.

* ZZ heeft een goed seizoen. De zege afgelopen weekeinde tegen Dordrecht zorgde voor het clubrecord van twaalf achtereenvolgende overwinningen.

* In verband met de invoering van een nieuw computersysteem kan de KNHB de registratie van gele kaarten in het zaalhockey niet goed controleren. Daardoor leiden meerdere gele kaarten in dit zaalseizoen niet tot schorsingen, rode kaarten nog steeds wél

Olympisch team wordt op allerlei manieren gesteund

Een deel van het team. Foto: Emile van Aelst.

Vorige week werd het Leidse Olympisch team gepresenteerd: vijftien sporters die zich kunnen kwalificeren voor de zomerspelen of paralympics 2020 in Tokyo.

Tijdens de Olympische Avond werden ook de website deleidseolympiers.nl en een ambassadeursploeg onthuld. Verder vertelde de Leidse tweevoudig Olympisch goudenmedaillewinnaar Kjeld Nuis over zijn Olympische avonturen. Vanuit Topsport Leiden worden de atleten op allerlei manieren facilitair ondersteund. Ook worden de sporters on the road to Tokyo publicitair gevolgd.

Eerbetoon schaatsbestuur

Tijdens de nieuwjaarsborrel van het CDA is vorige week de traditionele Walenkamp-Award uitgereikt aan het bestuur van de Schaatshal Leiden voor hun tomeloze inzet voor het realiseren van de 333-meter schaatsbaan in Leiden.

"De discussie over een nieuw te realiseren schaatshal in Leiden loopt al lang. Niet zelden ging het tijdens de discussies over geld. Het is ongelofelijk knap en het getuigt van veel inzet en creativiteit dat de schaatshal en de schaatsverenigingen die zijn aangesloten met zoveel creatieve ideeën zijn gekomen om cofinanciering voor de 333-meterbaan te realiseren" aldus Joost Bleijie, fractievoorzitter van het
CDA. "Het is jammer dat alle inspanningen tegen dovemansoren geweest zijn."

Aan de wandel met de Leiden marathon

Wandelaars tijdens een eerdere editie.

Niet hardlopen, maar wel deelnemen aan de Leiden marathon. Dat kan zaterdag 18 mei met de de Wandel Marathon. De start is op het gezellige Pieterskerkplein met de tijden 42 km: van 9.00 tot 10.00 uur; 21 km: van 12.00 tot 14.00 uur; 10 km: van 18.00 tot 19.00 uur.
De finish is op een aangekleed podium op het Pieterskerkplein, dat de organisatie zo sfeervol mogelijk gaan inrichten als loungeplek, midden in de gezelligheid van de oude stad.
Meer informatie en opgeven via marathon.nl/wandelen.

Vrouwtje grasparkiet wil slim mannetje

Parkietvrouwtjes kijken goed naar de intelligentie van de mogelijke partner. Foto Wikipedia

Mannelijke grasparkieten worden aantrekkelijker als partner voor vrouwtjes als zij hen puzzeldozen zien openen waarin voedsel zit. Gedragsbioloog Carel ten Cate van de Universiteit Leiden heeft hierover samen met Chinese collega's gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Grasparkieten leven in de Australische outback, waar voedsel schaars en onvoorspelbaar kan zijn. Slimme vaardigheden om aan voedsel te komen kunnen dus goed van pas komen. Wetenschappers denken dat dergelijke vermogens kunnen evolueren wanneer handige partners de voorkeur hebben boven partners met minder vaardigheden. Hierdoor krijgen de slimme dieren vaker de kans om te paren – en krijgen dus meer nakomelingen - en wordt de eigenschap verspreid in een populatie.

De keuze aan vrouwtjes

Hoogleraar Gedragsbiologie Carel ten Cate zocht uit of vrouwelijke grasparkieten daadwerkelijk een voorkeur hebben voor mannetjes met goede vaardigheden. De vrouwtjes kregen eerst een voorkeurstest tussen twee mannetjes. Het mannetje dat het minst werd gekozen kreeg vervolgens een training om twee puzzeldozen te openen, waarin voedsel zat. Daarna kon een vrouwtje de openingsvaardigheden van deze man observeren. Ze keek ook naar de aanvankelijk gewenste man die de doos niet kon openen.
Toen vervolgens opnieuw haar voorkeur werd getest, gaf het vrouwtje inderdaad de voorkeur aan het mannetje dat ze de dozen had zien openmaken. Controle-experimenten lieten zien dat deze veranderde voorkeur toe te schrijven was aan het observeren dat de ene man, maar niet de andere, toegang had tot voedsel. Ook vertoonden vrouwen geen verschuiving in voorkeur wanneer ze werden blootgesteld aan vrouwelijke in plaats van mannelijke demonstranten. Dit wijst op een seksueel en niet een sociaal effect.
"Wij hebben voor de eerste keer rechtstreeks gekeken of het waarnemen van slim gedrag invloed heeft op partnerkeuze", vertelt Ten Cate. Wetenschappelijk bewijs voor deze hypothese was tot nu toe namelijk vooral indirect. Onderzoekers keken dan naar een andere, duidelijk zichtbare eigenschap waarvan ze weten dat die vaak voorkomt in combinatie met goede cognitieve vaardigheden. Ze bestudeerden dan of er een verband was tussen zo'n afgeleide eigenschap en partnerkeuze.

Partnerkeuze bij mensen

Wetenschappers hebben de hypothese dat de evolutie van cognitieve vaardigheden wordt beïnvloed door partnerkeuze tot nu toe vooral vaak geopperd als het om mensen gaat. Ook bij mensen zijn namelijk verbanden bekend tussen cognitieve capaciteiten en aantrekkelijkheid voor partners. Maar of mensen partnerkeuze ook daadwerkelijk laten afhangen van cognitieve vaardigheden toont dit onderzoek niet aan, zegt Ten Cate. 'We laten wel zien dat deze onderliggende mechanismen bestaan in het dierenrijk, en dat de hypothese dus waar kan zijn.'

Nieuw: even een appje naar de gemeente

Een appje is zo gestuurd. Makkelijk voor het contact met de burger.

De gemeente is gestart met een proef waarbij inwoners via WhatsApp vragen kunnen stellen. "Veel inwoners appen en daarom is de applicatie een goede toevoeging aan de andere dienstverleningskanalen", zo laat men weten.

WhatsApp biedt een persoonlijke en laagdrempelige manier om een vraag te stellen. Bovendien kan uitgebreide informatie van de website makkelijk via WhatsApp worden gedeeld. Gedurende zes maanden wordt gekeken of inwoners ook daadwerkelijk WhatsApp gebruiken voor het communiceren met de gemeente.

Makkelijk

Wethouder Yvonne van Delft: "Wij vinden het belangrijk dat de gemeente makkelijk te bereiken is voor onze inwoners. WhatsApp is een applicatie die dit mogelijk maakt. Ik ben blij dat inwoners ons nu ook gewoon een appje kunnen sturen."
WhatsApp is geschikt voor het beantwoorden van korte en duidelijke vragen. Meer complexe vragen die niet kort en bondig te beantwoorden zijn, worden telefonisch of via de website afgehandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleidsvragen, productaanvragen of vragen die privacygevoelige informatie betreffen.
Het WhatsApp-telefoonnummer van de gemeente Leiden is 06-30696384. Dit telefoonnummer kan alleen worden gebruikt om WhatsApp-berichten te sturen. Het is dus niet mogelijk om de gemeente op dit nummer te bellen of te sms'en. Om een WhatsApp te sturen, moet het nummer toegevoegd worden aan de contactenlijst. De gemeente probeert zo snel mogelijk en uiterlijk binnen twee uur te reageren. WhatsApp-berichten worden behandeld tijdens kantooruren, van maandag tot en met vrijdag, van 08.30 uur tot en met 17.00 uur. De gemeente stuurt geen privacygevoelige informatie via WhatsApp.

Goes

Leiden is zeker geen voorloper met Whatts-App. In Goes startte men al in 2014 en ook Utrecht was er snel bij (2015). Daar zijn de burgers behoorlijk tevreden, volgens de ambtenaren dan. Er wordt geschermd met een waarderingscijfer van 8,4. Bestuurders en medewerkers geven de dienst een 7.
Overigens bieden ook instellingen als banken en verzekeraars de mogelijkheid een appje te sturen.

Hortusfestival in volle bloei en groei

Het Hortusfestival in 2004: de zaal zit helemaal vol. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Het Hortusfestival is niet meer. Vijftien jaar klonk de mooiste kamermuziek en liedkunst in onder andere de Leidse hortus botanicus. Maar het festival werd te duur. Er kwam te weinig publiek af op de gelouterde klassieke musici. De toegangsprijs van 27.50 euro werd wellicht te duur bevonden. Afgelopen najaar is na rijp beraad het besluit gevallen. De cyclus is voltooid. Na Het Rapenburgfestival is Leiden opnieuw een gerenommeerd festival kwijt.

Onafhankelijke pers belangrijk voor Leiden

Burgemeester Lenferink, omringd door wethouders, voorlichters en journalisten.

Wapenstilstand
media - bestuurders

Enkele uren per jaar is er een wapenstilstand tussen media en gemeentebestuur. Dat is het moment, waarop beide partijen voor een nieuwjaarsborrel bij elkaar komen in het gemeentehuis en elkaar al het goede wensen voor het komende jaar.

Joep Derksen

Burgemeester Henri Lenferink erkende in zijn speech het belang van een onafhankelijke pers. "Die geeft tegenwicht aan de ladingen 'fake news', die de sociale media overspoelen. Met alleen sociale media is het behelpen. We hebben een passende distantie tot elkaar. Wij bestuurders klagen dat jullie het niet goed doen en jullie zijn heel negatief over wat wij doen. En zo houden we elkaar in evenwicht. Dat is een prettige manier van werken.''
De burgemeester nodigde de journalisten uit, om mee te denken over een andere manier waarop de persbijeenkomsten worden opgezet. Lenferink grapte: "We vinden het fijn, om input van jullie te krijgen. Niet dat we er wat mee doen, maar dan zijn we gemotiveerd om er over na te denken en geïnspireerd om er van af te wijken.'' Serieus vervolgde Lenferink: "Dit college gaat een fikse injectie doen op het gebied van duurzaamheid. Dit is een verandering in de samenleving die de overheid niet in zijn eentje kan. Daar hebben we iedereen bij nodig.''

Warmtenet

Wethouder Duurzaamheid Martine Leewis gaf vervolgens een exclusief interview aan De Leydenaer. Ze noemde de Leidenaren 'slim', die nog geen warmte/koude installatie in hun huis gaan aanleggen. De reden: "Als gemeente gaan we kijken naar de energietransitie en of we gaan aansluiten op het regionale warmtenet, dat uit Rotterdam komt. Hiervoor moet wellicht een grootschalige infrastructuur aan kabels en leidingen worden aangelegd.'' Voor inwoners, die twijfelen of ze een nieuwe cv-ketel van circa 1500 euro moeten kopen, omdat hun oude ketel aan het eind van haar latijn is, tipt de wethouder: "Je kunt ook een ketel leasen, totdat er duidelijkheid is over het warmtenet.''
Er moeten veel windmolens en zonnepanelen bij komen in deze provincie. Zodat er minimaal 2,5 petajoule aan groene energie wordt opgewekt. Die windmolens kunnen natuurlijk het beste geplaatst worden op de weidegebieden bij Nieuwkoop en Kaag en Braassem, toch? Leewis trapt niet in deze strikvraag: ,,Dat zou heel weinig solidair zijn naar de buren. We gaan dit in Holland Rijnland verband bespreken.''
"In binnenstedelijk gebied kun je geen windmolens zetten. Wel bij het Heinekencomplex bij Zoeterwoude? Dat is onderdeel van de onderhandelingen. Het meest logisch is, om de windmolens langs de bestaande infrastructuur (zoals het spoornet, de A44 en de A4, JD) te plaatsen.''

Een definitief besluit over de vraag of er windmolens komen, hoeveel dat er zijn en waar ze geplaatst worden, kan pas na de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart genomen worden.

Streep door seksueel machtsmisbruik

Foto: Mark van Welzenis

Start van nieuwe theatergroep

Het nieuwe Leidse muziektheatercollectief Henk Speelt debuteert met de voorstelling Podiumvlees. Het collectief bestaat uit jonge acteurs, muzikanten en theatermakers. Podiumvlees wordt gespeeld, op 11, 12 en 13 februari in Theater Ins Blau te Leiden.

'De norm voor vrouwelijkheid is opgelegd'. Foto: Mark van Welzenis

Met de voorstelling reageert Henk Speelt enerzijds op de talrijke recente gevallen van seksueel machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in de theater-, film- en televisiesector; anderzijds op de 'male gaze' - ofwel de tendens om vrouwen in film, theater en reclame te portretteren naar mannelijke smaak. Hiervoor grijpt Podiumvlees terug op een belangrijk moment in de theatergeschiedenis: het moment dat vrouwen voor het eerst wettelijk werden toegestaan om het toneel op te gaan, en vrouwenrollen niet langer door mannen werden vertolkt.
In een absurdistische muziektheatervoorstelling, volgt het publiek vijf 'eerste generatie' actrices in 1669 tijdens hun werkzaamheden bij het gerenommeerde toneelgezelschap King's Company. Hiermee schetst Podiumvlees een wereld waarin de norm voor schoonheid en vrouwelijkheid door mannen is opgelegd en vrouwen in de schijnwerpers slechts een publiekelijk pleziertje voor mannen zijn.
Speellijst: 11, 12 en 13 februari (20.30 uur) in Theater Ins Blau.; tekst: April de Angelis; regie: Gary Blufpand; spel: Justus Hamann, Elieske Kallenberg, Eline Kranendonk, Lili Pondman, Rik Tonino, Annemarij Wams & Sabine van der Wolk; muzikale leiding & zangcoaching: Anne Aerts; arrangementen: Rik Tonino; dramaturgie: Danielle Ludwig; video: Mark van Welzenis

Aftrap herdenkingsjaar Zangeres Zonder Naam

Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

In 2019 is het 100 jaar geleden dat de Zangeres zonder Naam in Leiden werd geboren. Aan de vooravond van dit gedenkjaar trapt groepswijzer.nl in de Schouwburg af met een theatrale avond als ode aan de Zangeres zonder Naam.

Op zondag 10 februari brengen winnaars en finalisten van het Leids Festival van het Levenslied en andere lokale artiesten hun eigen nummers en pareltjes uit het uitgebreide oeuvre van de Zangeres ten gehore. Dit omlijst met sketches die terugvallen op haar leven, het tijdsbeeld en haar plaats in de Nederlandse muziekhistorie.
Met onder andere Robert van Hemert, Karel Kaasschaaf (LOS Nederpopcovers), Er Welt Een Traan, de Slechte Band, Stefan Mondial en een verrukkelijke imitatie van Mary zelf.

Uitagenda

Woensdag 23 januari

Leidse schouwburg: Pieter Derks, 20.15 uur.
Café de Leidse Lente: Calamity Jazz, 21.00 uur.
Café Plantage: De Vingers, Gipsy Jazz, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Bart Wirtz band, 21.00 uur.

Donderdag 24 januari

Kapelzaal: Contrabassist Ximo Clemente, 12.45 uur.
Marekerk: orgelconcert Casper de Jonge, 16.00 uur.
Café Plantage: Cees en Carel, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Bart Wirtz band, 21.00 uur.
Qbus: De X met Atanga boom en baskar, 21.00 uur.

Vrijdag 25 januari

Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert Tineke Postma & Reinier Baas, 20.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk, 21.00 uur.
Café de Leidse Lente: Moonday, 21.00 – 23.00 uur

Zaterdag 26 januari

Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk group, 16.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk group, 21.00 uur.

Zondag 27 januari

Theehuis Leidse Hout: Pam MacBeth & Chris Koenen, 14.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk group, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.
Café De Twee Spieghels: Olivier van Niekerk group, 21.00 uur.

Maandag 28 januari

Schouwburg: Onno Innemee en Liliane de Graaf, 20.15 uur.

Dinsdag 29 januari

Café Plantage: Folk Jamsessie, 21.00 uur.

Woensdag 30 januari

Stadsgehoorzaal: Nabil Aoulad Ayad, 20.15 uur.
Café De Twee Spieghels: Mr Boogie Woogie, 21.00 uur.

Theaters houden open huis

Een beeld van een open dag in de schouwburg.

Hoe word je theaterdirecteur? Wat gebeurt er voordat een voorstelling begint? Hoe ziet de Leidse Schouwburg er in het donker uit? Onder andere die vragen worden beantwoord tijdens Nationaal Theaterweekend bij Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.

Het evenement vindt plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari. De Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal bieden dan bijzondere voorstellingen en zo mogelijk nóg specialere workshops en rondleidingen. Doel van dit weekend is om iedereen kennis te kunnen laten maken met podiumkunst en het theater. Vooral mensen die de weg naar het theater nog niet weten te vinden. Bezoekers aan een voorstelling betalen tijdens het Nationaal Theaterweekend 10 euro voor een kaartje.

Glow in the dark

Met het thema 'Glow in the dark' laten de medewerkers en vrijwilligers van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zien hoe theater een lichtpunt kan zijn en hoe theater je kan verlichten. Zo worden bezoekers op vrijdagavond 25 januari verrast met een speciale rondleiding door de Leidse Schouwburg. De rijke historie van de oudste schouwburg van Nederland komt ruim aan bod in de rondleiding. Voorzien van spannende verhalen over de oprichter van de schouwburg, Jacob van Rijndorp, die zich naar verluidt zo nu en dan nog laat zien en horen... Deze rondleidingen over de spannende spookverhalen die de ronde doen over de schouwburg worden na 21.00 uur gehouden.
Voor kinderen en eenieder met minder stalen zenuwen is er tussen 19.00 en 21.00 uur een mildere, maar net zo interessante, glow in the dark rondleiding. Tijdens alle rondleidingen brengt DansBlok, Leids platform voor professionele dans, een bijzondere danssolo. Deelname aan de rondleidingen bedraagt 3,50 inclusief een consumptie.

Meer informatie over het programma via de website leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.

Woensdag 23 januari

* ZZ - Bakken Bears (Denemarken), 20.00 uur.
* Leiden ontvangt de grootmeesters van het bekende Tata Steel Chess Tournament.

Donderdag 24 januari

* Gemeenteraadsvergadering, 20.00 uur.
* LHBTIQ+-viering Ekklesia, Hooglandse Kerk, 11.45 uur.
* Informatieavond Nieuwe Service: Vermogensbegeleiding en beleggingstrainingen, 20.00 uur, gebouw De Brandmeester

Vrijdag 25 januari

* Politiek café op SP, Marnixstraat 18, 20.00 uur.
* Nationaal Theaterweekend bij Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.

Zaterdag 26 januari

* Clinic Hollen met Han, 9 tot 11 uur op atletiekbaan Leidse Hout.
* Nationaal Theaterweekend bij Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.
* Start duo-tentoonstelling Tineke Jacobs en Gerard Schoemaker in ARS.

Zondag 27 januari

* Winterbierfestival in Scheltema.
* TamTam en Libertas bieden All you need is Music, 14.30 uur, Huis van de Buurt De Kooi.
* Nationaal Theaterweekend bij Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.
* Geschiedenis van Italië in muziek, Boekenzolder, 14.00 uur', speeltuin Ons Eiland.
* Snuffelmarkt Tuinvereniging Ons Buiten, 10.00-14.00 uur.

Dinsdag 29 januari

* Start training stoppen met roken, Stevenshof.
* Start literaire leesclub, bibliotheek Nieuwstraat, 10.30 uur.

Woensdag 30 januari

* Natuurwandeling vanaf Het Gebouw, 10.00 uur.
* Start cursus Goden tekenen Oudheden en Volkenkunde.

Wie wil met ons meedoen?

Met de sfeer zit het wel goed bij PS.

PS|jong, het jongerengezelschap van PS|theater zoekt nieuwe leden in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Op vrijdag 15 februari is er auditie van 19.00 tot 21.00 uur in het PS|huis, Raamsteeg 2a. Aanmelden via jong@pstheater.nl Vermeld naam, contactgegevens, leeftijd en de reden.

Puzzel opsturen

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week is een VVV-bon ter waarde van 25 euro. De oplossing van de puzzel kan worden gezonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord SPIEGELGLAD is Renske Warmerdam van de Zoeterwoudseweg. Zij krijgt de bon opgestuurd.