Nieuwsblad De Leydenaer

16 oktober 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 16 oktober 2018


Voorleesfeest in de bioscoop

Niet druk, wel gezellig het voorleesfeest in Trianon. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Bioscoop Trianon werd zondag veranderd in een XL Kamishibai (vertelkastje).

Kinderen kwamen er een keer niet om een film te kijken, maar om te luisteren naar verhalen voorgelezen door schrijfster Anne Margreet Matsuura. Zij is bekend van onder andere Nikki en de neanderthalers en Nikki en de IJstijdtuin. Tijdens het voorlezen konden de kleintjes op het grote scherm vertelplaten van het verhaal zien. De activiteiten, georganiseerd door BplusC en Bioscopen Leiden, vond plaats in het kader van de Kinderboekenweek. Er waren twee voorleesrondes en per ronde waren er twee voorleessessies. Door het mooie weer was de belangstelling niet al te groot. Kinderen spelen blijkbaar toch nog wel eens buiten...

PS: 'pak rookoverlast verder aan'

De kans op succes is met de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij? ruim acht maal hoger dan bij stoppen op eigen kracht. Foto: PR

Partij Sleutelstad wil rookvrije zones in de publieke ruimte, zoals straten, stoepen en bij bushaltes die grenzen aan ziekenhuizen, scholen, theaters, kinderdagverblijven en speeltuinen waar al een rookverbod geldt.
Woordvoerder Maarten Kersten: "We willen een beleid naar Gronings voorbeeld. De gemeenteraad daar stemde in met een verbod op 'hinderlijke rookgassen', vooral tabaksrook." Leidens lokale partij, die onlangs in de raad is gekomen, wil op dit onderwerp een digitale peiling loslaten. PS is met haar denktank Werkgroep Nieuwe Democratie bezig met voorbereidingen om een veelomvattend pakket inspraak-mogelijkheden voor burgers te presenteren.

90 % MKB staat vrijwel stil

Een blik op de Ondernemersdag071. Foto John Brussel. Foto: JOHN BRUSSEL

Tijdens de Ondernemersdag071 op dinsdag 9 oktober kwamen zo'n 330 ondernemers uit de regio bijeen om kennis te delen, inspiratie op te doen en te netwerken. Thema van deze vierde editie was: Groei in de regio.

De economie trekt weer aan. Het gaat goed met het MKB in Nederland én in onze regio Leiden en Duin- en Bollenstreek. Er is slechts een kleine kopgroep die deze groei voor zijn rekening neemt, want zo'n 90 procent van de MKB-ondernemingen groeit niet of nauwelijks.
Het stimuleren dat ondernemers in de regio een community vormen, kan helpen om meer ondernemers te laten groeien. Daarom wordt de Ondernemersdag071 georganiseerd. Het doel van het evenement is om ontmoeting tussen ondernemers te stimuleren en te faciliteren, elkaar te inspireren en ondernemers met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaan zakelijke kansen en mogelijkheden, wat de economische bedrijvigheid in de regio een boost geeft.

Zakgids voor zaklampvissen

Vissen kan nu ook met een zaklamp.

Ik ga vissen en neem mee: een hengel en schepnet, aas en een emmer. Nee, dat hoeft niet. Ik neem mee de Zakgids voor het zaklampvissen die door Aaf Verkade is geschreven. De gids is zelfs waterbestendig en past in mijn broekzak. Maar ik moet er ook een geschikte lamp voor mee nemen.

Aaf snorkelde door de grachten, maakte zo kennis met de 'Leidse' vissen en leerde wie wie was. Vervolgens specialiseerde zij zich in het herkennen van vissen vanaf de wal. Ze deed dat met behulp van een zaklamp, bij voorkeur 's avonds als het donker was. Inmiddels heeft zij ontdekt dat er 22 soorten vissen in het Leidse water leven, 10 daarvan worden afgebeeld in deze gids.Volgens haar werd het tijd om een gids te maken die ook anderen, die niet in Leiden wonen, kunnen gebruiken. Wie kon dat beter doen dan zij zelf?
De vissen zijn afgebeeld zoals je ze met een zaklamp vanaf de wal kunt zien,

De bijzondere pruikzwam van Warmond

Foto Joep Dohmen.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Op een beuk bij de ingang van het Huys te Warmont groeit elk jaar op deze tijd een pracht van een pruikzwam. Ik fiets er elk jaar wel speciaal naar toe. Het vruchtlichaam bestaat uit talloze witte slierten die vanaf een centraal punt naar beneden hangen, als haren van een pruik, of als stekels van een egel. Daar verwijst de wetenschappelijke naam naar: Heracium erinaceus. Dat laatste is Latijn voor egel.
Het is een zeldzame paddenstoel met als status 'bedreigd'. Elk jaar groeien er maar 15 tot 40 exemplaren in Nederland. Bij Warmond hangt een reusachtig exemplaar. Fotografen uit het hele land komen er speciaal voor naar Warmond om hem te fotograferen. Vorig jaar was de pruikzwam ineens verdwenen. Op Dumpert verscheen een filmpje van drie jongelui die de pruikzwam er met een lange ladder van af stootten.
Dit jaar hetzelfde, maar ditmaal was de dader onbekend. De reden? De pruikzwam is, mits jong, goed eetbaar. Mag dat dan zomaar, paddenstoelen uit het wild plukken om op te eten?
Ja, het schijnt te mogen, mits de grondeigenaar daar geen bezwaar tegen heeft gemaakt. Tegen plukken van algemene paddenstoelen heb ik geen bezwaar, maar de wet zou zeldzame paddenstoelen moeten beschermen. Niet dat ze erdoor uitsterven, maar je verpest het natuurgenot voor anderen. Je mag tenslotte ook geen orchideeën plukken. Lekker laten staan dus, zodat ook anderen er nog van kunnen genieten. Pruikzwammen worden overigens veel gekweekt verhandeld onder de naam Pom Pom Blanc. Hij heeft een zoetige, nootachtige smaak.

Opruimen in stadsbos

Deze kinderen geven het goede voorbeeld.

De Vogelwijk biedt woensdag 24 oktober de 46ste editie van de jaarlijkse Bos van Bosman opruimactie. Kinderen en kleinkinderen uit deze wijk zijn van welkom om in de herfstvakantie weer samen met hun familie aan de slag te gaan met de jaarlijkse schoonmaakbeurt van dit prachtige stukje Leids groen.

Het Bos van Bosman is een deel van een voormalig landgoed en ligt tussen de Rijnsburgerweg, de Wassenaarseweg en de Blauwe Vogelweg.
Met behulp van de afdeling Groen van de gemeente Leiden, die prikkers, bezems en veegwagens levert, maken ze er een gezellige en leuke ochtend van. Verzamelen om 10.00 uur bij de milieubakken bij het veldje aan de Leeuwerikstraat.
Om 11.30 zijn er weer de traditionele pannenkoeken in de speeltuin aan de Nachtegaallaan. Deze worden door wijkbewoners voor de harde werkers gebakken.

plant en dier

Voedselbank vraagt in zes supermarkten

De Voedselbank tijdens een eerdere actie.

De Voedselbank Leiden houdt zaterdag 20 oktober in het kader van de Week van de Voedselbanken een inzameling bij zes lokale supermarkten.

Voedselbank Leiden helpt in een jaar gemiddeld ruim 700 huishoudens uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Het streven is om wekelijks zo’n 25 verschillende producten aan te bieden die voldoen aan de Schijf van Vijf.
Voorzitter Karel van Schie: "Door ons winkelconcept kunnen klanten van voedselbank Leiden zelf beslissen welke producten ze per week willen meenemen. We hebben nu ruim een jaar ervaring met onze winkel, tot volle tevredenheid van onze klanten en onszelf."
"Met deze actie hopen wij onze naamsbekendheid te vergroten, en daarmee zowel meer potentiele klanten te bereiken, als geld in te zamelen om het werk van de voedselbank te steunen.Op onze website staan de supermarkten vermeld waar de inzamelingen plaatsvinden.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn.

Water op school

Leerlingen van basisschool De Viersprong zijn gestart met het drinken van uitsluitend water tijdens de ochtendpauze. Kinderen zijn al jaren gewend fruit en of
groenten op school te eten, daar komt nu water bij. Alle kinderen hebben een bidon gekregen die ze kunnen vullen met water, eventueel aangevuld met ingrediënten als munt, citroen, komkommer en aardbei.

Foto: Cor de Mooy

Toeters

Dweilorkest De Maretoeters heeft zich teruggetrokken van de intocht van Sinterklaas op de Beestenmarkt omdat Zwarte Piet uit Leiden verdwijnt. Dit jaar is nog de helft zwart, volgend jaar zijn er nog alleen roetpieten. 'De toeters', waren vaste gast bij de intocht, en wij vinden het jammer dat ze niet meer mee blazen. Misschien een nuchtere heroverweging? De roettzwarte Pieten verdwijnen namelijk overal...

Auto voor de gewone man

De Opel Kadett City. Foto: Rien van Vliet

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Opel Kadett City. Gespot in de Floresstraat. Dit nog in goede staat verkerende exemplaar is op 21 juli 1977 voor het eerst in Nederland geregistreerd. Opel produceerde de Kadett van 1962 tot 1991, in vijf opvolgende series: A-E. De Opel Kadett City behoort tot de Serie C. De Kadett werd zeer goed verkocht en is in zekere zin een iconisch model geworden: de betrouwbare en goedkope auto voor de gewone man. Typerend voor de jaren zestig was wel de volgende klacht: het asbakje was onhandig ver geplaatst.
Voor de WO II had Opel ook al een Kadett op de markt gebracht. De oorlog maakte echter een einde aan de productie ervan. Na de oorlog namen de Russen in het kader van de herstelbetalingen een aantal exemplaren in beslag en bouwden op basis van die Kadetts hun eigen Moskvitch.

Trix trekt meer dan 1 miljoen bezoekers

Trix de T.Rex in Naturalis (Leiden) Foto: MyleneSiegers

T. rex Trix van Naturalis maakt een internationale reis en heeft in de verschillende steden nu al 1 miljoen bezoekers ontmoet: 293.000 bezoekers in Leiden, 85.000 in Salzburg, 380.000 in Barcelona en tot nu toe 260.000 bezoekers in Parijs. Het 66 miljoen jaar oude skelet is een enorme publiekstrekker die het in zich heeft kinderen en ouders, wereldwijd, voor wetenschap te fascineren.
En de Europese tour is nog niet voorbij. Tot 3 november is Trix nog te bezichtigen in de tentoonstelling "Un T. rex á Paris" van het Muséum National d'Histoire Naturelle. Daarna gaat zij op transport naar Glasgow. Medio 2019 komt Trix terug naar Leiden. Dan is de verbouwing van Naturalis klaar. Trix krijgt uiteraard een ereplaats.

Bewoner mag meepraten met plannen Merenwijk

De Kopermolen. Foto: google maps.

De gemeente wil van de bewoners horen wat ze vinden van de nieuwe plannen van de Kopermolen. Op de website leiden.nl/kopermolen staat het Plan van aanpak voor de Participatie Kopermolen.

Eerdere plannen, met behoorlijk wat hoogbouw, zorgden voor onrust in de wijk. Daarom werkt Leiden nu met bewoners, eigenaren en ondernemers uit de wijk aan een 'gebiedspaspoort'. Dit gebiedspaspoort beschrijft de visie en spelregels voor het hart van de Merenwijk. Alle (bouw)plannen moeten daarna aan dit gebiedspaspoort voldoen.

Pubers en geld

Eef van Opdorp. Foto: PR.

De Centra voor Jeugd en Gezin Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest bieden, in samenwerking met de Rabobank, op 14 november een avond over pubers en geld.

Omgaan met geld kan best een uitdaging zijn in de opvoeding. Hoe ga je met je puber hierover in gesprek? Welke grenzen moet of kun je stellen? En welk voorbeeld geef ik mijn kind eigenlijk met mijn eigen gedrag? Eef van Opdorp zorgt voor een avond waar men met een gezonde dosis humor informatie, handige tips en antwoord op vragen krijgt over pubers en poen.

Aanvang 19.30 uur, Da Vinci College Kagerstraat. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wie wil gratis reanimator worden?

Dit kan echt levens redden. Foto: PR. Foto: Cor de Mooy

De gemeente zoekt vrijwilligers voor het reanimatienetwerk van Leiden. Vrijwilligers vervullen de rol van burgerhulpverlener en zij kunnen een slachtoffer van een hartstilstand reanimeren tot de ambulance arriveert. Burgemeester en wethouders gaan dinsdag 16 oktober ook een reanimatietraining volgen.

Dat reanimatie echt levens kan redden, heeft bijvoorbeeld Paul Janknegt ervaren. Tijdens een voetbaltraining kreeg hij een hartaanval, en is hij door Maxime van Rossum, Jeroen Vos, Jesse Romsom, Roy Couvreur en Arda Yilmaz gereanimeerd. Voorafgaand aan de training zal burgemeester Lenferink hen, samen met Paul Janknegt , danken voor hun snelle en vasthoudende actie. Iedereen die woont en/of werkt in Leiden kan zich opgeven als vrijwilliger.

Handig nieuwtje: Online Stadskaart

Een deel van de openingspagina.

Heeft u hem al gezien? Sinds kort heeft de website van de gemeente Leiden een vernieuwde online Stadskaart. Op de kaart vindt u veel extra informatie over voorzieningen en plekken in onze stad.

U kunt de kaart op de computer gebruiken, maar ook onderweg op uw mobiele telefoon. Kies een onderwerp en u ziet op de kaart bijvoorbeeld waar u kunt sporten, waar er in de buurt een speeltuin is of waar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat zich bevindt.
We hebben de test gedaan en alles werkt perfect en overzichtelijk. Leuk is bijvoorbeeld de weergave van alle parkeerautomaten, ook in de diverse buurten. Een duidelijke online verbetering van de gemeente! Onze complimenten.

De Leidse tijd van Pechtold

Alexander Pechtold zorgde vorige week voor een politieke schok door van de een op de andere dag aan te kondigen te stoppen met de politiek. Het D66-kopstuk laat een grote leegte achter op het binnenhof. Dat zelfde deed hij in Leiden, waar hij van 1994 tot 2002 lid van de gemeenteraad was en van 1997 tot 2003 wethouder. Hij stapte plotseling op om burgemeester van Wageningen te worden. We vonden in ons archief enkele foto's uit zijn Leidse tijd.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* De Leiden RoadRunners Club hield zondag 14 oktober in samenwerking met Runnersworld Leiden de tweede Runnersworld Run Classic nieuwe stijl,met als thema de herfst.

* Voor wie zijn de Leidse Feyenoordfans bij de wedstrijd tussen ZZ en Feyenoord Basketbal Rotterdam, komende zaterdag?

* Op zondag is het gezinsschaatsen in de Leidse ijshal. In de herfstvakantie is de hal extra geopend voor het vrij schaatsen.

* In het kader van het Pilgrimjaar in 2020 heeft Leiden Marathon de handen ineen geslagen met de Southampton Marathon en contact gelegd met de Boston Marathon om te kijken naar uitwisseling op het gebied van marketing en startbewijzen.

* In het kader van het Pilgrimjaar in 2020 wil ZZ Leiden Basketball de mogelijkheden voor een internationaal toernooi onderzoeken.

* Scheidsrechter M. Moussaoui liet zaterdag wel erg veel doorspelen tijdens de wedstrijd van UVS tegen Monster. Sommige Leidenaars verlieten bont en blauw het veld, gelukkig wel met drie punten: 2-0 winst.

* ZVL kan met vertrouwen de toekomst tegemoet. De pubermeiden Laura Roels, Sterre Bijkerk, Moran Lindhout en Duchanka Kammerman maakten een verdienstelijk debuut in het eerste team van de gerenommeerde waterpoloploeg.

* Gaat LSG nog beter presteren op het EK schaken in Griekenland deze week? Toen pakte de Leidse ploeg een gedeelde vijfde plaats. De Leidenaars zijn op basis van hun speelsterkte van de 61 deelnemers op de 30ste plek ingeschaald.

* Meerburg en FC Oegstgeest hadden zaterdag hun middag niet tijdens een wedstrijd vol irritaties. Ook werd er niet gescoord. Wel was er een rode kaart voor Meerburg en moest scheidsrechter Van den Oever een afkoelingsperiode instellen.

* Speciaal voor jeugdspelers uit de regio zijn er donderdag 25 en vrijdag 26 oktober bij Docos de Jeugdvoetbaldagen voor spelers van 5 tot en met 15 jaar.

ZZ verzekerd van zes Europese wedstrijden

Een beeld van ZZ tegen Kapfenberg. Foto: Marja van Tilburg.

Zorg en Zekerheid Leiden is na de tweede zege tegen het Oostenrijkse Bulls Kapfenberg (68-57) vorige week verzekerd van nog minstens zes Europese wedstrijden. Deze week staat de eerste wedstrijd gepland.

De Leidse ploeg gaat nu in Groep A verder en stuit daar op Sakarya BSB (Turkije), CSM CSU Oradea (Roemenië) en s. Oliver Würzburg (Duitsland). ZZ begint woensdag met een uitwedstrijd in Turkije. Daarna volgen drie thuiswedstrijden op rij.
ZZ heeft een paar jaar geen Europees basketbal gespeeld vanwege de hoge kosten.

Bijzonder: Trigon staat achter

Sporting Trigon kon uiteindelijk met 21-10 de wedstrijd tegen hekkensluiter Sparta Nijkerk voordelig beëindigen, maar had een half uur nodig om op gang te komen. De start van de was nog gebruikelijk: 1-0 van Mandy Bekooy binnen 20 seconden en een tussenstand van 4-2. Maar daarmee had de thuisclub het even gehad want de bezoekers leken het nonchalante verdedigen te gaan afstraffen. Bij 4-7 schrok men op tijd wakker en herstelden de heren Van Dijk en Janssen het evenwicht. (7-7). Nog één keer was er een achterstand, maar die was nog voor het bakkie thee halverwege omgezet in 10-8 voordeel. Trigon kwam veel scherper uit de kleedkamer, maar het duurde mede door geforceerde aanvalspogingen toch nog 10 minuten voordat de ruimere marge er was. (12-8). Daarna werd het speeltijd: 21-10 winst.

'Mijn tante was voor Hitler'

Cornelia van Heijningen-van Ingen Schenau maakte de oorlog mee als tiener. Foto: Lennart van der Plas.

De Tweede Wereldoorlog. Een onderdeel van onze geschiedenis die met de jaren minder levend wordt, simpelweg omdat er steeds minder mensen zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Tegelijkertijd heeft de oorlog een enorme invloed gehad op de huidige staat van Nederland en haar inwoners. Mevrouw Cornelia van Heijningen-van Ingen Schenau (90) is een van hen die de oorlog bewust meemaakte. Een gesprek over de oorlogstijd en het heden: "ik hoop dat jullie dit nooit mee zullen maken". Vandaag deel 2.

Lennart van der Plas

Ik kan me ook nog de huiszoekingen herinneren. Militairen gingen dan naar binnen en namen de mannen mee. Toen ze allemaal weg waren, zag ik bij ons aan de overkant van de Nieuwe Rijn een mevrouw dansen. 'Ze hebben hem niet gevonden', riep ze. Haar man had zich in huis verstopt en was door de militairen niet gezien. Ik zie het zo weer voor me, maar je kunt je er eigenlijk geen voorstelling van maken." Ook haar eigen vader wist te ontkomen aan de Duitsers. "Hij werd opgepakt en verzamelde samen met de andere mannen op een bepaald punt. Toen ze gezamenlijk op pad gingen, kwamen ze langs ons huis. We hadden een diepe portiek, dus mijn vader zag zijn kans schoon hierin te duiken en ontkwam daarmee. Hij is uiteindelijk dus nooit mee geweest."
Niet iedereen in haar familie was eensgezind. "Mijn oom woonde rond de grens van Den Haag en Wassenaar. Maar zijn vrouw, mijn tante dus, was voor Hitler. Dus hing er een portret van Hitler in de gang. Als zij de deur uit was, hing mijn oom het portret altijd om. Mijn tante kwam regelmatig bij ons met de collecte voor Winterhulp Nederland (een nationaalsocialistische organisatie, red.), maar mijn ouders gaven niks. Ze gaf hen dan de waarschuwing dat er iets achter onze naam kwam te staan. Uiteindelijk hebben we er nooit wat van gehoord. Zijn eigen schoonzus kwam dus bij mijn vader voor geld…"
Alle familieleden en vrienden van mevrouw Van Heijningen-van Ingen Schenau overleefden de oorlog. Zelf dacht ze geen moment dat het nooit goed zou komen. "Aan tafel bij ons werd in gebed altijd gevraagd voor vrede, iedere dag weer. Ik heb geen angst gehad. Misschien ben ik op momenten wel bang geweest, maar daar heb ik geen herinnering meer aan." Toch is de oorlog iets wat haar hele leven bijbleef. "Als er ergens anders oorlog is, denk je er wel weer aan. Maar vaak heb ik dan het idee dat het elders nog veel erger is. Wij hebben niet hoeven te vluchten. Als je ziet wie er nu allemaal moeten vluchten voor narigheid… dat vind ik heel erg. Ik en mijn familie hebben ook geen bombardementen meegemaakt. Voor mensen uit bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag is het natuurlijk weer heel anders. Als je echt die bombardementen hebt beleefd, heb je daar veel meer herinneringen aan. Maar toch, wanneer ik er met mijn kleinkinderen over spreek, zeg ik altijd: ik hoop dat jullie dit nooit mee zullen maken."

geschiedenis

"Mensen blij maken is ons motto"

Al ruim 35 jaar een begrip in Leiden en ver daarbuiten: The Hifi Studio Number One aan de Korevaarstraat. Als je vader Rick en zoon Vincent van Nimwegen vraagt waarin Number One zich onderscheidt, dan denken zij niet lang na over het antwoord. "Wij zijn een echt familiebedrijf. Wij bieden persoonlijke aandacht en service. In de winkel en verder. De aankopen kunnen thuis worden bezorgd en aangesloten. Wij leggen ook uit hoe de apparatuur werkt."

"Wij dringen ons niet op. Onze adviezen zijn helemaal afgestemd op de wensen van de klant.         Veel van hen komen na verloop van tijd weer terug, voor vervanging, uitbreiding of voor een upgrade. Daarnaast zijn wij bij de tijd met ons zorgvuldig opgebouwde aanbod met topmerken. Bij ons kun je slagen voor hifi apparatuur in elke prijsklasse, van de nieuwste streamers via multiroom, thuisbioscopen, mooie (draadloze) luidsprekers tot goed klinkende platenspelers." Deze laatste hebben een echte comeback gemaakt. "Terecht", zegt Rick, "het is naast alle digitale ontwikkelingen een fantastisch geluidsmedium dat veel mensen (weer) plezier geeft."

Vincent: "Twee jaar geleden hebben we met het oog op de toekomst onze winkel verbouwd. We zijn nu drie keer zo groot, er is veel te zien en te horen en er zijn nu zelfs drie aparte luisterkamers, waar klanten op hun gemak hun keuze kunnen maken. Geluidskwaliteit is daarbij belangrijk, maar we kijken ook naar bedieningsgemak. Past het product bij de klant, muziek- of filmbeleving, levensstijl of familie samenstelling?" Akoestiek en een goed werkend netwerk krijgen indien gewenst ook aandacht en er is een mooie collectie hoofdtelefoons en 'in ears' te beluisteren."

Enthousiast medewerker Erik; ''Number One helpt klanten met ieder budget graag aan een passende oplossing. Het gaat in de eerste plaats toch om genieten van muziek en het 'in de film zitten'.        Daar worden mensen blij van. Tevreden en terugkerende klanten zijn onze beste reclame."

Dealer van o.a. Accuphase, Audio Physic, AudioQuest, Auralic, Bluesound, Cyrus, Dynaudio, Monitor Audio, Martin Logan, Naim, Primare, Project, Quad, Sonos, T+A, Van Den Hul en Yamaha.

Coverbox: rock door de jaren heen

Foto: Vin en Els.

In Scheltema wordt zaterdag 27 oktober de 24e editie van Coverbox gehouden. Het thema is: rock door de jaren heen.

Cover bands krijgen al 24 jaar de gelegenheid om iets anders te doen dan dat ze gewend zijn en maar een band te coveren, dit jaar worden Frank Zappa, ZZTop, Beatles en Stones, Anouk en The Police gecoverd.

Deelnemers

De volgende bands doen mee: Mr. Bigley is een zevenkoppige coverband die van alle markten thuis is variëren in leeftijd van begin twintig tot begin zeventig.

Vanaf februari 2016 was Absolutely Frank een feit en na 1,5 jaar elke week oefenen hadden onze eerste twee gigs. Nuu staan er optredens in binnen- en buitenland gepland.

ZZpop bestaat als een Tribute aan een optreden van ZZtop in Rockpalest. Aan het vuur waarmee slechts drie mannen zo een compleet en energiek optreden konden neerzetten.

Helter Shelter: In 2003 komen Marcel, Ronald, Hendrik en Fred bij elkaar in de band Gonzales. Deze band speelt twee jaar lang in verschillende tenten het dak eraf. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het lot brengt de vier mannen in 2013 weer bij elkaar.

Foto rechts: Vin en Els.

Uitagenda

Donderdag 18 oktober

Kapelzaal: Cellist Martin Grudaj en pianiste Elena Malinova, 12.45 uur.
Gebr. de Nobel: 'Forever Amy', 19.30 uur.
Qbus: vanPolanen presenteert: Robert Jon & The Wreck (us), 21.00 uur.

Vrijdag 19 oktober

Schouwburg: Amenra, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: Younes Benslimane band, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: Cheek to cheek, 21.00 uur.

Zaterdag 20 oktober

Café de Twee Spieghels: Pascal Janssen band, 16.00 uur.
Breezaal: ScheidenvandeMarkt, 16.00 uur.
Gebr. de Nobel: Amenra, 19.30 uur.
Hooglandse Kerk: presentatie nieuwe organist Willeke Smits, 20.15 uur.
Aalmarktzaal: Calefax & Matthew Barley, 20.15 uur.
Schouwburg: Sanne Wallis de Vries, 20.15 uur.
Café Rembrandt: Rubberen Henkie, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: Cedric Glans and friends, 21.00 uur.

Zondag 21 oktober

Theehuis Leidse Hout: Colin Pichel, Jeffrey Heidstra en Mike B. Akoestische pop/rock klassiekers, 14.00 uur.
Scheltema: Theatercafé met vijf acts, 14.00 uur.
Café de Twee Spieghels: 2MB Patrick Leeman & Simone Mens, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 22 oktober

Schouwburg: Dierenvrienden, Familieconcert, 14.30 uur.

Woensdag 24 oktober

Café de Twee Spieghels: Spieghels Special - Simon Rigter Quartet, 21.00 uur.

Con Amore speelt Mozart in de Pieterskerk

Con Amore zingt 2 november in de Pieterskerk.

Con Amore Leiden voert vrijdag 2 november "Mozart in de Pieterskerk" uit.

Con Amore zingt 2 november in de Pieterskerk.

Met veel enthousiasme heeft de groep onder leiding van dirigent Bernhard Touwen de noten van het Requiem en de Krönungsmesse eigen gemaakt. "De repetities waren al genieten van de mooie muziek van Mozart". zo laat de groep weten. De stukken van Britten en Pärt zijn twee intermezzo stukken.
Aanvang 20.00 uur. Entree in de voorverkoop: 27,50, kaarten aan de kassa: 30 euro.
Con Amore is een groot oratoriumkoor in Leiden, opgericht in 1912 maar nog steeds springlevend! Het koor wordt gevormd door leden voor wie zingen hun passie is. Het koor bestaat uit 80 vaste leden uit Leiden en de regio en biedt daarbij ook plaats aan zangers die als projectlid mee zingen.

Aangename middag Scheltema

Het publiek staat dicht bij de artiest.

Het Theatercafé in Scheltema wordt door de organisatie omschreven als 'een aangename middag'. Het wordt maandelijks gehouden, zondag is het weer zover. Er zijn deze keer vijf acts op het podium van Scheltema.

Er wordt begonnen met een kleine voorstelling van Toneelgroep Alles Valt. Twee mensen staan op het dak. Balancerend op de rand. Ze vallen, iedereen ziet het. Toeschouwers kijken afwachtend. De vallende mensen vallen verder. Enkele seconde nog. Dan gebeurt er iets wat niemand aan zag komen… TG Alles Valt bestaat uit Rick Snelderwaard en Judith Borgers, twee vierdejaars theatermakers en theaterdocenten aan de HKU.
Guido Schaake is een muzikaal alleskunner en chansonneur. Als beroepsgitarist /zanger/ heeft hij zijn ervaringen als vader en man vertaald naar een openhartig songprogramma: Vadertijd. Het laat zich het best omschrijven als een mix van muziek, kleinkunst en cabaret. Vadertijd raakt, is herkenbaar en bevat de nodige humor en wijsheden voor jong en oud.
In de pauze trakteren Roggeveen en Olijerhoek ons op dia's om samen het vakantie gevoel op te halen. We zullen het 'en passant' ook hebben over hun voorstelling in theater Ins Blau halverwege de maand november.
Teun van den Elzen is een Brabantse comedian uit Amsterdam, oorspronkelijk opgeleid als politicoloog. Hij heeft sinds een klein jaar zijn weg naar het Nederlandse podium gevonden, spaart niets of niemand - en allerminst zichzelf - wanneer hij zijn blik op de wereld deelt met het aanwezige publiek.
Lisa Bleijenberg, een singer-songwriter uit Utrecht. Met haar eerlijke Nederlandstalige teksten, kwetsbare stem en klassiek gitaargeluid raakt zij een gevoelige snaar bij de luisteraar. Eind 2017 bracht zij haar eerste EP 'Omhul mij' uit. Lisa speelt samen met Hieke Barels die haar zal ondersteunen met viool en stem.

Aanvang 15.00 uur, entree 5 euro. Het volgende theatercafé vindt plaats op zondag 18 november

Woensdag 17 oktober

* Watersymposium Waterambacht Leiden.
* Opening ICI PARIS XL op de Hoogstraat 1.

Donderdag 18 oktober

* Optreden Krisztina de Châtel in Ins Blau.
* Interview met Berend Sommer, boekhandel Kooyker, 19.30 uur.

Vrijdag 19 oktober

* Lezing 'Gaudi en Calatrava' in Sijthoff, 20.00 uur.
* Ruimiddag De Postzegelvrienden, Dobbedreef 250, 14.00 – 16.00 uur.

Zaterdag 20 oktober

* Start herfstvakantie basisscholen.
* Workshop 'Teken Spiralen en Stralen' in Sijthoff, 14.00 uur.
* ZZ Leiden - Feyenoord Basketbal Rotterdam.
* Koopjesmarkt bij de Sint Josephkerk aan de Herensingel, van 10.00 tot 15.00 uur.
* Inzameling Voedselbank bij 6 lokale supermarkten.
* Bloembollenmarkt Vredeskerk, 10.00 - 14.00 uur.

Zondag 21 oktober

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.
* Paddenstoelenexcursie in polderpark Cronesteyn, start 14.00 uur.
* Rommelmarkt Huis van de Buurt De Kooi, Driftstraat 49, 10.00 - 15.00 uur.

Dinsdag 23 oktober

* Theaterworkshops in de Leidse Schouwburg tijdens festival Kastanjerrr.

Woensdag 24 oktober

* Voorleessessie Hortus botanicus uit Het kinderboek 'Mag ik je omi noemen?, door schrijfster Nathalie van den Thillar, 14.00 - 15.00 uur.

Donderdag 25 oktober

* Filmavond in bibliotheek Merenwijk met Sprakeloos.
* WijnSpijs Surprise Dinner op diverse locaties binnenstad.
* De knettergekke wereld achter het raam, jeugdtheater in Leidse Schouwburg.

Onze tip

Hergebruik is hip. Het Re-Style Lab Leiden start daarom een cursus hergebruik. Maak onder begeleiding in vijf avonden jouw unieke jas of tas. Men gebruikt hiervoor een wollendeken. Warm, zacht en duurzaam. Wanneer: 25 oktober en 1, 8, 15 en 22 november. Waar: De Ruwe Diamant (in het winkelcentrum) Diamantplein, Leiden, tijd: 19.00 – 21.15 uur, prijs: 80 euro inclusief materiaal. Informatie via eenstraaltjelos@gmail.com.

27 / 28

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor De Grote Martino's Sinterklaasshow De Magische Ring zondag 2 december 10.00 uur. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. De winnaar van deze week is Nelleke Wagenaar uit de Scarlattistraat.