Nieuwsblad De Leydenaer

30 oktober 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 30 oktober 2018


Griezelige periode afgesloten

De griezeligste tijd van het jaar is weer afgelopen. In Leiden waren er de afgelopen dagen vele tientallen Halloweenfeesten, zoals in De Waag waar een spookslot was gebouwd (boven) en bij kinderboerderij Merenwijk (rechts).
Er was links en rechts veel werk gemaakt van de aankleding en op meerdere plekken in de stad joegen 'enge mensen' op straat voorbijgangers de stuipen op het lijf. Het is duidelijk dat het uit Amerika overgewaaide, en van oorsprong christelijke feest, enorm in populariteit is gestegen de laatste jaren.

Er was op veel plekken in de stad veel werk gemaakt van Halloween. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

DZB wil imago oppoetsen

Miranda is een van de boegbeelden van de campagne.

DZB Leiden is een campagne gestart die werkgevers moeten stimuleren om sociaal te ondernemen en voor werkzoekenden de drempel te verlagen om naar DZB te gaan.

In de campagne worden trotse mensen die via DZB aan het werk zijn gegaan, in de spotlight gezet. Daarnaast wordt de logische verbinding gelegd met hun werkgever.
Uit een recent imago-onderzoek blijkt dat 75% van de Leidenaren DZB Leiden kent. 84% daarvan kent de rol van DZB als verbinder tussen werkgever en werkzoekenden. Het mag nog bekender worden dat DZB zich heeft ontwikkeld tot een re-integratiebedrijf dat álle mensen die dat nodig hebben, helpt bij het vinden van werk.
Bij de nieuwe merkpositionering hoort een nieuwe visuele lijn. DZB Leiden heeft gekozen voor een verfrissende stijl, met mensen in de hoofdrol en voor de vaste achtergrondkleuren geel en blauw.
DZB Leiden is onderdeel van de gemeente Leiden en de uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet in de Leidse regio.

Is er nog toekomst voor ondernemers?

De VVD stelt donderdag tijdens haar politiek café in De Vergulde Kruik de vraag centraal: Hoe ondernemersvriendelijk is Leiden? "We zien stijgende (ozb-)kosten, een groeiend gebrek aan bedrijfslocaties en druk op bedrijventerreinen door de wens voor woningbouw en een maar voortdurende zorg over goede bereikbaarheid. Met de begrotingsbehandeling in het verschiet maken we samen met ondernemers en belangenbehartigers de balans op."

Stukje autohumor over het bekende oude vrouwtje...

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Deze auto was van een oud vrouwtje, zeiden ze. Jaja. Een grappig stukje nummerbordhumour dat we aantroffen op de Lammenschansweg, bij de Petruskerk.

Duivenjacht 'onvoorstelbaar'

De actie op het Kooiplein.

De Partij voor de Dieren Leiden heeft aangifte gedaan tegen nog onbekende personen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale jacht op Leidse stadsduiven. De partij deed dit naar aanleiding van foto’s van getuigen.

Op donderdag 18 oktober ontving de Partij voor de Dieren foto’s van direct omwonenden die getuige waren van een jachtactie op het Kooiplein. Op de foto’s is te zien dat de duiven gevangen werden door twee personen met een vangnet.
“Wij vinden het onvoorstelbaar dat mensen zich blijkbaar, op klaarlichte dag, vrij voelen om illegaal op duiven te jagen. Bovendien draagt één van de personen een fluorescerend hesje, waardoor mensen al snel denken dat het om een legale operatie gaat.” zegt Martine van Schaik, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.
Naast de aangifte heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Zeeklei tussen geest en woude

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

In het Leidse Bos van Bosman zijn ze aan het bouwen. De 'zusterflat' die daar stond is afgebroken en het oude landhuis dat daar stond komt terug, met twee vleugels van sjieke appartementen.
Ze hebben nu een aantal sleuven gegraven. Je kunt de lagen van de ondergrond goed zien. Zo zie je dat het Bos van Bosman staat op een laag klei. Het is daardoor een vrij drassig gebied. Bij flinke regenval blijft het water staan omdat het niet kan wegzakken. Vijftig meter verderop naar het westen ziet de grond er heel anders uit: de hele Vogelwijk is niet onderheid maar gebouwd op zand van de stuwwallen - die later geestgronden werden genoemd. Endegeest was het eind van die stuwwal, precies waar die door de Rijn werd doorbroken.

Die kleilaag is daar neergelegd door de Rijn. Dat was duizenden jaren terug een getijdenrivier, met tal van kreekjes en en inlagen. Je ziet zo'n slingerend kreekje nog in het 'landje van Bremmer', het stuk weiland tussen de Vogelwijk en Endegeest. Bij elke vloed vulden zich de kreken met brak water en werd een laagje klei afgezet op het veen.

Pas stroomopwaarts bij Leiderdorp en Zoeterwoude kwam je zoet water tegen. Het riviertje dat daar vanuit het zuiden in de Rijn uitmondde heette dan ook de Zoete. Of, in de taal van 2000 jaar geleden: de Zwiete. Op zijn Engels dus. Engels en West-Germaans waren toen nog nauw verwante talen. Daar komt ook de familienaam van Swieten vandaan.


Blaarkoppen verzamelen!

Een affiche in Cronesteyn met de blaarkop

Goed nieuws uit het Cronesteynpark. We zagen dat daar de blaarkop terug is om het gras kort te houden. Een ander pluspunt: het heeft ecologische voordelen en het park ziet er leuker uit als er grote grazers rondlopen. Daar zijn wij het helemaal mee eens!

De blaarkop is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Van oudsher komt de blaarkop voor in de provincie Groningen maar ook in de Rijnstreek tussen Utrecht en Leiden. De blaarkop is van oorsprong een dubbeldoelkoe van het vlees-melktype (60 procent - 40 procent) gekenmerkt door een acceptabele melk- en vleesproductie. Blaarkoppen zijn dus gefokt met iets meer nadruk op de vleesaanzet dan op melkproductie Met de actie in het stadspark is de toekomst van het beest wat meer gewaarborgd.

Een expositie om bij te schuilen

Bojana Jokanovic met een foto van de Blauwpoortsbrug.

De Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) exposeert deze weken in de foyer Burgerzaken in het stadhuis met een serie sfeervolle foto's van Leiden in de regen. Een expositie om even bij te schuilen op een van de regendagen die onvermijdelijk gaan komen! Te zien tot 10 december

Regen biedt veel mogelijkheden om het leven in de stad op een andere manier te fotograferen. Een groep fotografen van de LAFV ging naar buiten om de bijzondere sfeer vast te leggen en creatieve oplossingen voor fotograferen in de regen te bedenken.
De sfeer bij regen is heel geschikt als zwart-wit onderwerp. Daarom zijn foto's van deze serie in zwart-wit bewerkt. "We hopen dat deze fotoserie inspireert om ook van de regenachtige dagen in de stad te genieten," zo laat Cynthia van der Brugge van het LAFV weten. De fotografen: Jannie de Groot, Willem van der Kleij, Marcel Schikhof, Henk-Jan Hoogenberk, Yu Hua Yeh, Wim van der Graaf, Hannelore Maier, Bojana Jokanovic.

Beste sportwagen van 2004

Lotus Elise 111r. Foto en tekst: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Lotus Elise 111r. Gespot op de Nieuwe Rijn. Van deze two seater sportwagen rijden er 25 rond in Nederland. Vanwege haar prestaties en goede rijeigenschappen kreeg zij meerdere prijzen, onder meer van het altijd kritische Top Gear (beste sportwagen van 2004).
Lotus staat in de autowereld bekend om de technische snufjes waarmee zij het gewicht van hun auto's laag kan houden. Bekend is vooral de Lotus Esprit, vanwege de rol in twee Bondfilms. Daarnaast is het bedrijf wereldberoemd vanwege de autosport.
Lotus heeft ondanks de uitstekende reputatie altijd moeite gehad om winst te draaien. Ze bedient dan ook maar een klein deel van de markt. De teller van aantal sinds 1952 verkochte auto's staat in 2018 op 100.000. Ter vergelijking: Porsche heeft ruim één miljoen 911's verkocht.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Wolkers

De wens van kunstenaar en schrijver Jan Wolkers en zijn weduwe Karina om zijn nalatenschap in Leiden onder te brengen is vorige week uitgekomen. Pas elf jaar na zijn dood, maar toch. Wolkers werd geboren in Oegstgeest, maar werd kunstenaar in Leiden. Museum De Lakenhal had al drie werken van Wolkers. Hier zijn achttien werken bij gekomen. Universitaire Bibliotheken Leiden komt daarnaast in het bezit van archief en tekeningen, die worden gebruikt voor onderwijs, onderzoek en tentoonstellingen.

Hoogbouw

Nieuw Leyden-bewoner Nick Smit pleit voor een fors lager bouwplan langs de Willem de Zwijgerlaan. Hij dreigt zelfs met een referendum. Prima natuurlijk, wij vinden ook dat er te veel hoogbouw in de stad wordt geplempt. Maar het dreigement komt een beetje laat. Overal staan al afzichtelijke woontorens, en naar we weten kwam Smit bij de bouw niet in actie. Typisch een gevalletje van 'niet in min achtertuin'.

Doek valt voor recreatie- crimineeltjes

Agenten hebben drie mannen aangehouden in verband met langdurige overlast in recreatiegebied Koudenhoorn in Warmond. Voor de zomer kreeg een aantal personen al een gebiedsverbod aangezegd, waarna het enige tijd rustiger werd. Na het aflopen van de verboden keerde de onrust terug.
Bij de politie kwamen meldingen binnen over ernstige misdragingen van personen die in bootjes verbleven in het recreatiegebied en zich schuldig maakten aan bedreigingen, drugsgebruik, intimidaties en milieuvervuiling. Twee mannen van 22 en 23 jaar uit Leiden werden in het recreatiegebied aangehouden. De derde verdachte, een 24-jarige man uit Leiderdorp, werd in Alphen aan de Rijn opgepakt.

Verkeersconstructies in handen Griekspoor

Onderhoudswerk aan een brug.

Het onderhoud van 62 civiele 'kunstwerken' (verkeersconstructies) in Leiden wordt de komende drie jaar uitgevoerd door Griekspoor uit Nieuw-Vennep.

De onder handen te nemen bruggen, tunnels en viaducten liggen voornamelijk verspreid in het centrum, hebben vaak een monumentaal karakter en soms zelfs de status van Rijksmonument. De kunstwerken omvatten veelal belangrijke verkeersverbindingen in de stad. Voorbeelden zijn de Schrijversbrug, de Stadsmolensluis en de Blauwpoortsbrug.


infrastructuur

Dramatische oproep voor doodzieke vrouw

Katja en haar gezin, zoals ze op facebook is te zien.

We moeten allemaal donor worden om Katja te helpen!

Bij Katja Lubina, moeder van drie jonge kinderen, is in augustus leukemie geconstateerd. Direct stond aar leven op z'n kop. Sindsdien brengt ze het grootste deel van haar tijd in het ziekenhuis door, waar ze chemokuren volgt totdat ze een beenmergtransplantatie kan ondergaan.

"Helaas is er tot nu toe geen geschikte match gevonden voor Katja, en zonder beenmerg van een geschikte donor zal ze niet genezen. Wat het extra zuur en wrang maakt, is dat er waarschijnlijk ergens in de wereld, wellicht gewoon in Nederland, een donor rondloopt. Als die donor wat bloed laat afnemen, of in het uiterste geval onder narcose beenmerg laat wegnemen kan ze blijven leven." Haar vriendin Judith Maas doet daarom een dramatische oproep aan mensen zich te laten registreren als donor. "Dat is heel simpel. Ga naar matchis.nl en vul de vragenlijst in, dan krijg je drie wattenstaafjes thuisgestuurd waarmee je in wangslijmvlies moet afnemen en klaar.

Registreren

"Wij, de vrienden en familie van Katja, vertellen natuurlijk aan iedereen dat ze zich moeten registreren, maar de meesten hebben net als ik een handjevol volgers op twitter en een halfslachtig facebook account. De kans op een match is 1 op 50.000 dus dat zet nauwelijks zoden aan de dijk. We hebben dus meer publiciteit nodig. Vandaar deze oproep in De Leydenaer: Help Katja en laat je registreren!!!."

Moorkoppen als dank voor stadsschoonmakers

De moorkoppen werden gewaardeerd. Foto Chris de Waard.

Bas Regeer van Petit Restaurant De Valk, Jan de Groot van Café Oma Rietje en Raymond Mullemeister van Café-Restaurant de Bruine Boon hebben de medewerkers van de afdeling Stedelijk Beheer dinsdag tijdens hun pauze 'overvallen' met een lading moorkoppen.

Toen ze om 9.00 uur hun kantine binnendruppelden voor een broodje en een kop koffie werden ze verwelkomd door de drie horeca-ondernemers die met hun zaak in het Leidse kermisgebied zitten. "Het is een blijk van waardering van ons", zegt Regeer. "Die jongens werken altijd al hard en als je dan ziet wat ze allemaal doen om het gebied weer schoon te krijgen na de viering van Leidens Ontzet. Dat is gewoon geweldig".
(Met dank aan Chris de Waard, Sleutelstad).

De toekomst staat vast...

De lucht in lijkt onontkoombaar, zoals bij Leiden Lammenschans.

Een paar maanden geleden konden Leidenaren de toekomst van de stad schetsen in het Schetsboek Leiden 2040. Nu zijn alle binnengekomen schetsen en ideeën verwerkt tot één digitaal Eindschetsboek! Samen met allerlei andere informatie vormt dit de input voor het toekomstplan voor Leiden.

Is er in 2040 meer hoogbouw? Waar parkeren we? Hoe gaan we om met duurzame energie? De mening van de Leidenaren over deze en meer vraagstukken is te zien in het Eindschetsboek. Leidenaren willen meer groen in de stad en hebben verschillende ideeën voor hoogbouw geschetst om de woningnood op te lossen. Zo maken stad en inwoners we samen het toekomstplan voor Leiden, de Omgevingsvisie Leiden 2040. Tijdens de week van het Stadsgesprek (24 tot en met 30 november) zijn er discussies en presentaties over dit onderwerp.

Op reis naar Bali in Volkenkunde

De tentoonstelling BALI - Welcome to Paradise in museum Volkenkunde brengt niet alleen het geliefde vakantieoord in beeld, maar laat ook de minder idyllische kant van het eiland zien. De bezoeker kan lopen langs 250 objecten waaronder de Indonesië-collectie en werk van hedendaagse Balinese kunstenaars. Ook de impact van verstedelijking en plasticvervuiling komen aan bod. Foto's: Kirsten van Santen.

Foto: KIRSTENVANSANTEN
Foto: KIRSTENVANSANTEN
Foto: KIRSTENVANSANTEN

* Zin in ijshockey? We kennen sinds 1979 Leiden Lions. De vereniging telt ruim tweehonderd leden, verdeeld over zeven seniorenteams, vier juniorenteams en een ijshockeyschool.

* Gaat Zorg en Zekerheid Leiden een Europese prijs pakken? Zo ver is het nog niet. Maar voorlopig wordt Europees alles gewonnen. Na een overwinning in Turkije tegen Sakarya volgde vorige week in de Vijf Meihal een zege op de Roemeense kampioen Oradea.

* Op zondag 25 november vindt de tweede loop in het Zorg en Zekerheid circuit plaats. Dit maal bij de Leiden Road Runners Club. De afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Het parcours gaat door polderpark Cronensteijn en via Zoeterwoude terug naar Leiden.

* Het beruchte AB-feest Roomburg op zaterdag 17 november wordt een festival met een karaoke stage (20.00-23.00), een house stage (20.00-00.00) en een main stage (20.00-01.00). Bij de poort wordt een controle gehouden tegen alcohol- en of drugssmokkel. 18-plussers krijgen een bandje, waarmee zij 1 biertje per keer kunnen halen, om uitdelen te voorkomen.

* Met ingang van dit seizoen is het proces rond het innen van de contributie bij een aantal Leidse sportverenigingen gewijzigd. ClubCollect en Nikki-Online zorgen er nu volautomatisch voor dat leden hun geld op tijd over maken.

* Goed nieuws van tennisclub Roomburg. In overleg met de gemeente mogen de banen dit jaar langer open blijven, zo lang als dat het haalbaar is om op de banen te tennissen. Let wel: het clubhuis is dicht en de lichten kunnen helaas niet aan.

* Beginnende mountainbikers kunnen dit najaar meedoen aan een instapcursus van vier Start2Bike trainingen op zaterdagmorgen bij de wielervereniging Swift. Onder leiding van Hans Neuteboom en Peter de Vaal, wordt gewerkt aan de basistechnieken op de MTB.

* Toch knap: Zonder de geblesseerden Sergio de Randamie en Troy Koehler, de zieke Worthy de Jong en de geschorste Kenneth Simms, won Zorg en Zekerheid zaterdag tóch van Den Helder uit: 73-78.

Verpleeghuissportteams strijden tegen elkaar

Er viel veel te juichen na afloop

Teams met ouderen uit de verschillende zorglocaties van Topaz streden donderdag 25 oktober om een wel heel bijzondere wisselbokaal: beste sportteam uit een zorgcentrum.

Deze onderdelen stonden op het programma: darten, gieren & gooien, parcours lopen/rijden, koersbal, kogelstoten, bowlen, hoefijzer gooien, mini wervelwind, pittenzak werpspel, tekenen met een reuzenpotlood en grote bal rollen. Winnaar werd Topaz Foreschate uit Voorschoten.

NK 10.000 meter blijft bij Leiden Atletiek

De Gouden Spike kent ook het onderdeel hordelopen.

De Gouden Spike mag doorgaan met onderdak bieden aan het Nederlands kampioenschap op de 10.000 meter voor mannen en vrouwen. De Atletiekunie heeft Leiden het wedstrijdonderdeel voor de komende drie jaar gegund.

Leiden Atletiek was ook in 2015 en 2017 gastheer van dit spannende onderdeel voor de beste Nederlandse lange afstandslopers Het atletiekevenement vindt plaats op zaterdag 8 juni in de Leidse Hout.
Met 900 leden is Leiden Atletiek een vereniging van formaat. Het beschikt al ruim 80 jaar over een atletiekbaan.

Nu gaat het pas beginnen...

Nu gaat het pas beginnen. Dat zei trainer Gerald van Dijk na afloop van de 7e overwinning van Sporting Trigon, waarmee het eerste gedeelte van het veldseizoen werd afgesloten. En hij doelt natuurlijk op de komende maanden waarin de velden plaatsmaken voor de sporthallen en zijn ploeg met lastiger tegenstanders te dealen krijgt dan afgelopen zaterdag het geval was. EKVA was geen partij en keek halverwege de eenzijdige partij al tegen een onoverkomelijke achterstand van 12 punten aan: 17-5. Eindstand 25 – 13.
En de ploeg uit Almere begon niet eens zo slecht aan het duel, dat binnen anderhalve minuut al een 2-2 score opleverde. Dat was daarna wel even anders, want de gretig en scherp spelende thuisclub speelde de bezoekende club helemaal van het veld.

Man met een missie in India

Wim van der Zwan: Nu is het moment, om het te doen. Foto Joep Derksen.

Veel kinderen dromen er wel eens van dat ze de honger uit de wereld kunnen krijgen. Later gaan maken ze carrière en verdwijnt de mooie droom naar de achtergrond. Niet voor Wim van der Zwan. Hij heeft de mogelijkheid om die droom realiteit te laten worden via growboxxen te plaatsen in India. Het moet leiden tot nieuwe bossen met fruitbomen en groenten, die allemaal groeien in een omgeving waar tot nu toe niets kon groeien.

Door Joep Derksen

Wim van der Zwan groeide op in Leiderdorp. De basis voor zijn opleiding en latere carrière heeft hij gelegd op het Visser 't Hooft. Hij had het hart van jongs af aan al op de goede plaats zitten: ,,Ik wilde altijd al mensen helpen en daarom ben ik eerst de zorg in gegaan, om fysiotherapeut te worden.''
Na enkele carrièrestappen kon Van der Zwan zich manager noemen en werd hij onder meer verantwoordelijk voor het invoeren van de OV-chipkaart voor studenten. Veel multinationals maakten gebruik van zien diensten en Van der Zwan was een gevierd man in zakelijke kringen.

Geen voldoening

Maar onderhuids begon het drie jaar geleden bij hem te borrelen. Hij haalde geen voldoening meer uit zijn werk. ,,Ik zette grote projecten op bij bedrijven als KLM en ING, maar het bevredigde me niet meer.'' Zijn leven nam een enorme wending, toen Van der Zwan een artikel las over de problemen van de beschikbaarheid van voedsel voor opkomende economieën. ,,Als je in Leiden door het centrum loopt, kun je iedere tien meter wat te eten halen. Dan vergeet je al gauw, dat wereldwijd tachtig miljoen mensen elke dag honger hebben.''
,,Kan ik een bijdrage leveren aan de oplossing tegen het hongerprobleem?'', zo stelde Van der Zwan zichzelf de vraag. Hij ging zoeken op internet en kwam terecht bij de Growboxx; een idee van de Nederlander Pieter Hoff. Zo'n Growboxx is in feite een bio-afbreekbare kartonnen bak vol met voedingsstoffen en water. Deze bak wordt in de grond geplaatst, waar vervolgens een (fruit)boom in geplant wordt. Zo heeft de boom een jaar voldoende voeding, om haar wortelstelsel te ontwikkelen, zodat hij na een jaar stabiel in de grond staat. ,,Dit is het!'', besefte Van der Zwan. ,,Niet alleen kun je helpen het hongerprobleem te verminderen, maar ook draagt het planten van bomen bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.''

Test

Van der Zwan zegde zijn baan op en richt zich nu volledig op de introductie van de Growboxx in India. De eerste test is gelukt en binnenkort worden 400 fruitbomen geplant in Rajasthan; een provincie zo groot als Italië. ,,Nu is het moment, om het te doen. Mijn dochter is het huis uit en ik heb geen relatie. Ik hoop, dat we uiteindelijk op veel plaatsen fruitbomenbossen kunnen aanleggen, waarbij het dichtstbijzijnde dorp inkomsten krijgt uit het behoud van zo'n bos.'' Meer weten? Volg Van der Zwan op: ourcolourisgreen.com.

Tentoonstelling over bijzondere bank

De Leidse Spaarbank op het Bevrijdingsplein.

De tentoonstelling Zegels & Pegels, over de geschiedenis van de Nutsspaarbank en Fonds 1818, is vanaf woensdag 31 oktober te zien in de BplusC bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden.

Speciaal voor de jongste bezoekers is Spekkie Spaarduit, vroeger hét boegbeeld van de sparende jeugd, in een nieuw jasje gestoken. De vrolijke speknek en sparende stripheld neemt kinderen graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachtjes duiken zij spelenderwijs in de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten. Kinderen die alle opdrachtjes uitvoeren, sparen voor een goed doel: de Speelgoedbank Leiden.
Geschiedenisliefhebbers kunnen alles leren over tweehonderd jaar geschiedenis van de bank en het fonds. Uniek historisch archiefmateriaal, en de vele zwart-witfoto's, filmpjes en collectors items 'van vroeger' maken de herinneringen voor velen weer springlevend.

Ongewone bank

De Nutsspaarbank was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij toch hun hoofd boven water houden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in de regio.
In 1970 ging de Leidse Spaarbank op in de Haagse Nutsspaarbank. De bank bleef in Leiden zelf wel opereren onder haar oude naam.
In 1992 fuseerde de Nutsspaarbank met de VSB bank, de latere Fortis bank. VSB
'kocht' de bank door aandelen te steken in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818. Tot op de dag van vandaag houdt Fonds 1818 de ideële gedachte achter de Nutsspaarbank levend door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf maatschappelijke projecten uit te voeren in de regio.

Zegels & Pegels

De tentoonstelling was eerder dit jaar te zien in Den Haag en trok in drie maanden bijna 2.500 bezoekers. Zegels & Pegels is tot en met 31 december te zien in de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Een kale Opaalstraat vastgelegd begin 1969

Dit is nu een park met vele bomen.

In de rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke oude foto? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Wim de Leen van de Opaalstraat stuurde ons deze foto. "Toen ik in uw krant een oude foto van de Griegstraat zag, ben ik in mijn archief gaan kijken en vond deze foto van de Opaalstraat uit 1969. Ik ben er op 11 december 1968 komen wonen. Er stond nog niet één boom, terwijl het nu een park is. Vanaf de galerij keek ik naar paarden en geiten. De Dr.Lelylaan was er nog er reden bijna geen auto's. De laatste jaren gaat het complex erg achteruit wegens slecht onderhoud en dan is het helaas niet meer zo leuk wonen."

geschiedenis

Evenementencentrum een aanwinst

Het personeel werkt hard aan de realisatie van een nieuwe Meeting & Event Center in combinatie met 117 hotelkamers, restaurants en een uitgebreid Wellness-centrum

Grote plannen City Resort Hotel Leiden

City Resort Hotel Leiden gaat haar huidige Meeting & Event Center uitbreiden en vernieuwen. Het Meeting & Event Center van City Resort Hotel Leiden komt op de vijfde verdieping van het Level-gebouw aan de Bargelaan, direct naast het Centraal Station en krijgt een oppervlakte van maar liefst 1500m2.

Met dit nieuwe Meeting & Event Center ontstaat in het centrum van Leiden een unieke locatie voor middelgrote tot grote meetings en events, in combinatie met 117 hotelkamers, restaurants en een uitgebreid Wellness-centrum. De geweldige bereikbaarheid en de centrale ligging in de randstad, alsmede het fantastische uitzicht over de stad en de duinen, is uniek. De opening wordt verwacht in de tweede week van januari.

Fijnschilders

Meeting & Event Center Leiden heeft als thema 'de Leidse fijnschilders' meegekregen. Leiden staat immers al sinds de Gouden Eeuw bekend als een creatieve broedplaats. De Hollandse meester Rembrandt van Rijn is er geboren en ook Leidse fijnschilders als Gerrit Dou, Gabriël Metsu en Frans van Mieris uitten hun creativiteit in hun prachtige schilderijen. In de nieuw te openen zalen, geïnspireerd door de Leidse fijnschilders, zullen ook zeker nieuwe creatieve ideeën het daglicht gaan zien.

Aanwinst voor de stad

General Manager Stoffel Verjaal: "Dit is echt een aanwinst voor de stad. Midden in het centrum en bij Leiden CS is niet veel aanbod van middelgrote tot grote meeting- en vergaderlocaties waarbij plenaire sessies tot 225 personen te combineren zijn met verschillende subzalen. Het wordt een fantastisch mooie accommodatie met een bar en eigen restaurant en twee grote opdeelbare vergaderzalen met - afhankelijk van de opstelling - ruimte voor meer dan 600 gasten.
Naast alle bestaande faciliteiten, tilt City Resort Leiden nu ook de mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten naar een hoger niveau met het nieuwe Meeting & Event Center Leiden dat vanuit de vergaderzalen garant staat voor een prachtig uitzicht over de stad, het strand en de duinen. Het nieuwe Meeting & Event Center telt 10 zalen, waaronder de boardroom en een speciale inspiratieruimte.

Top 5

Het Leiden Convention Bureau onderdeel van Leiden Marketing is ook blij met de uitbreiding. "We zien de laatste jaren een toename in congres – en groepsaanvragen. Niet voor niets stijgt Leiden in de lijstjes. Op de International Congress and Convention Association ranking voor internationale congressen, staat Leiden inmiddels op de vijfde plaats", zo zegt Yvonne Kret, manager LCB. "Deze groei kunnen we alleen maar faciliteren als Leiden ook met het aanbod daarop inspeelt. Wij kijken dan ook uit naar de realisatie van Meeting & Event Center Leiden."

Extra restaurant

Op de vijfde etage wordt tevens een nieuw restaurant gerealiseerd. Verjaal vertelt: "Er wordt in dit restaurant gekookt met uitsluitend verse ingrediënten vanuit een grote open keuken, ook vanuit het restaurant heb je een geweldig uitzicht over de stad'.

Filmfestival wordt groter en groter

Trianon is prominent aanwezig in het festival.

Evenement start
komende vrijdag

Tien dagen vol premières, bijzondere filmevents, feestjes en meer: dat is het Leiden International Film Festival (LIFF). Vrijdag 2 november begint het festival met de film American Animals. Het programma in 2018 bevat ruim 100 films van over de hele wereld, van arthouse tot mainstream (en alles daartussenin).

Het (LIFF) is in 2006 opgericht en is tegenwoordig een van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstreamcinema. Een voorbeeld: De editie in 2016 duurde tien dagen, telde 82 films uit 27 landen en had onder andere premières van Arrival, Juste la fin du monde, Toni Erdmann, Lion, I, Daniel Blake, Certain Women, Everybody Wants Some!! en The Birth of a Nation. Centraal op het LIFF staat de American Indie Competition, waarin opkomende Amerikaanse filmmakers worden voorgesteld aan een Nederlands publiek. Op het LIFF zetten deze filmmakers vaak hun eerste internationale stap. Het festival selecteert naast (voor)premières en nieuwe arthousefilms ook onbekendere kleine films met het doel deze toegang te bieden tot de Europese markt.
De bezoekerscijfers bewijzen het succes van het evenement. De eerste editie trok 6.000 kijkers. Via 18.000 in 2010, 35.000 in 2015, bereikte het vorig jaar bij de dertiende editie een record van 39.000 bezoekers.
De films worden niet alleen vertoond in de bioscopen Trianon en het Kijkhuis, ook vreemde zalen worden gebruikt, zoals de Stadsgehoorzaal, museum Oudheden en het tijdelijke Film Museum Leiden aan de Stationsweg.

Leidse Jazz in zwart-wit

Een van de geëxposeerde foto's, Foto: Marcel Schikhof. Foto: Marcel Schikhof

Het fotograferen van de Leidse jazz-evenementen is voor de LAFV een van de hoogtepunten van het jaar. Om alvast weer in de stemming te komen, exposeert de club de komende maanden in de Bibliotheek Nieuwstraat met een serie zwart-wit prints, die je het gevoel geven midden in de concerten te staan.

De expositie wordt op zaterdag 3 november om 15:00 uur feestelijk geopend door Colin van Gestel-Messiaen, voorzitter van de Leidse Blues- en Jazzweek en eigenaar van jazzcafé De Twee Spieghels. In totaal 12 LAFV-ers hebben de 4 evenementen gefotografeerd, met als belangrijkste de Leidse Blues- en Jazzweek in januari.
Fotografen: Bert van de Ven, Bram van den Berg, Cor de Feber, Hannelore Maier, Henk Aschman, Joost Wensveen, Jos Wolthaus, Marcel Schikhof, Simon Duindam, Wim van der Graaf, Wouter Buysse, Yu Hua Yeh.

Uitagenda

Woensdag 31 oktober

Gebr. De Nobel: Matt Bianco, 19.30 uur.
Schouwburg: De Indië Monologen, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 1 november

Kapelzaal: Chinese pianiste Chiaki Shima , 12.45 uur.
Gebr. De Nobel: The Osmonds, 19.30 uur.
Schouwburg: Magie, Yentl en de Boer, 20.15 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.

Vrijdag 2 november

Schouwburg: Met de kennis van nu, Youp, 20.15 uur.
Theater De Ware Liefde: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Zaterdag 3 november

Gebr. De Nobel: Lacuna Coil, 19.00 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: Fado-concert door Daisy Correia, 20.00 uur.
Schouwburg: Met de kennis van nu, Youp, 20.15 uur.
Theater De Ware Liefde
: Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, 20.15 uur.
Aalmarktzaal: Schumann, Strauss & Sibelius, Raoul Steffani & Gerold Huber, 20.15 uur.
Café Rembrandt: Schwarzwalderkirsch, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Qbus: De X met Sexteto Andiamo (tango), 21.,00 uur.

Zondag 4 november

PS|huis, Raamsteeg 2a: Vergeet-me-niet, met verhalen uit de wijk Meerburg, 12.00 en 16.00 uur.
Theehuis Leidse Hout: livemuziek, 14.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 5 november

Schouwburg: De Ouwejaars 2018, Marc-Marie Huijbregts, 20.15 uur.

Dinsdag 6 november

Schouwburg: Dorian, naar Oscar Wilde, Noord Nederlands Toneel, 20.15 uur.

Kind in de huid van filmster

Een beeld van een eerdere versie van het festival. Foto: Wilco Devilee. Foto: Wilco Devilee

Ladies' Circle 57 Leiden en de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal slaan de handen ineen en presenteren gezamenlijk het Kids Filmgala 2018. Het Kids Filmgala beleeft op zaterdagmiddag 3 november zijn vijfde editie, maar de samenwerking tussen de Ladies Circle en de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal is kersvers.

Kinderen van acht jaar en ouder beleven hoe het is om als échte filmster over de rode loper hun opwachting te maken en zonder ouders de Nederlandse jeugdfilm De IJslandbende in de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal te bewonderen.

Limousine

De kinderen worden op de rode loper onthaald met fotografen en een echte limousine, gevolgd door een spetterend voorprogramma met muziek, een loterij en de bioscoopfilm inclusief drankjes, hapjes en een gave goodiebag. Bij de start van de film zijn zelfs de regisseur, Mans van den Berg, en de jeugdige hoofdrolspelers aanwezig, natuurlijk om vragen van het jonge publiek te beantwoorden.

Goed doel

De opbrengst van het Kids Filmgala gaat naar een RaceRunner voor Leiden Atletiek. Tijdens het Kids Filmgala reikt Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur, namens Ladies' Circle en Stadsgehoorzaal een cheque uit aan Leiden Atletiek.
Een groot aantal (Leidse) organisaties werkt kosteloos mee aan dit junior benefietgala of doet een bijdrage door middel van sponsoring. De Ladies'Circle 57 Leiden en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal zijn deze sponsoren zeer erkentelijk.
Bij het Kids Filmgala zijn ongeveer 400 plaatsen beschikbaar. Van deze plaatsen zijn er 100 voor langdurig zieke kinderen en kinderen uit minderbedeelde gezinnen. De overige kaarten worden via leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl verkocht. Het voorprogramma, met onder andere fotografie op de rode loper en knutselactiviteiten, gaat van start vanaf 13.45 uur, de film zelf start om 14.30 uur.

Dinsdag 30 oktober

* Wandeltocht vanaf Het Gebouw, verzamelen om 9.45 uur.
* E-healthfestival bij Scheltema.

Woensdag 31 oktober

* De Protestantse Lezing, door Ben Tiggelaar, Corpus Experience.
* Start De tentoonstelling Zegels & Pegels, bibliotheek Nieuwstraat.

Donderdag 1 november

* Start Weekend van de Leidse geschiedenis.

Vrijdag 2 november

* Start Leiden International Film Festival.
* Borrel 71 in Gebr. De Nobel.
* Allerzielen in de Lokhorstkerk, 19.30 uur.

Zaterdag 3 november

* Kids Filmgala (8+) in Stasdgehoorzaal.
* Start LAFV-tentoonstelling Leidse jazz in zwart-wit, bibliotheek Nieuwstraat.
* Duurzame Huizen Route.
* Natuurwerkdag in onder Cronesteyn en park De Bult.
* Reggae Night in buurtcentrum de Kooi, 20.00 uur.

Zondag 4 november

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.
* Leids Cultuur Café Klassiek in de Leidse Lente, van 15.00 tot 17.30 uur.
* Bokkenwandeling langs zes cafés.
* Bingo in HvdB De Koo, 13.30 uur.
* Allerzielen op begraafplaats Groenesteeg, 14.00 uur.

Maandag 5 november

* Start nationaal schoolontbijt.

Dinsdag 6 november

* Sciencecafé in Scheltema, met muziek en wetenschap, 19.40 uur.
* Wintercursus botanisch tekenen in de hortus, 10.00 uur.
* Een avond over de Joodse feesten, Opstandingskerk, 20.00 uur.

Wandelen door de stad met Gilde Leiden

Vanaf 1 november zullen de gidsen van Gilde Leiden alleen op vrijdag, zaterdag en zondag hun interessante Stads- en hofjeswandelingen houden vanaf de VVV, start steeds om 11.30 uur. Elke zondag kunnen liefhebbers ook nog aansluiten voor een wandeling die start bij de Burcht om 14.00 uur. Kosten 3 euro.
De wandelingen zijn niet alleen leuk voor toeristen, ook Leidenaars zullen wellicht verhalen horen die ze niet altijd kennen.

Weekend vol geschiedenis

Ruurd_Halbertsma. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Donderdag start het 'Weekend van de Leidse geschiedenis. Het evenement omvat de P.J.Bloklezing op donderdag 1 november, het symposium 'Leidse collecties' op vrijdag 2 november en de Dies van HVOL op zaterdag 3 november. Dit jaar is het thema 'Leidse collecties'.

27 / 28

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor De Grote Martino's Sinterklaasshow De Magische Ring zondag 2 december 10.00 uur. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week is Karla de Groot uit de Borneostraat.