Nieuwsblad De Leydenaer

4 december 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 4 december 2018


Allemaal een knuffel van Sinterklaas

Sinterklaas is deze week óveral. Op de sportclub, op het werk bij papa, op school natuurlijk, en thuis. En in het winkelcentrum. Nou ja, dat laatste gaat niet meer op. Sinterklaas loopt steeds vaker de Leidse winkelcentra voorbij. Een uitzondering is de Kopermolen in de Merenwijk. Daar was hij zaterdag nadrukkelijk aanwezig. Iedereen kon een knuffel krijgen van hem.

Een beetje onwennig schudt dit kind de hand van Sinterklaas. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Dit zijn de mooiste winterfoto's!

Boven de foto van Aram Kaptein en rechts de foto van Floris Kleyn.

Aram Kaptein en Floris Kleyn zijn dit jaar de winnaars van de fotowedstrijd van de gemeente. Er zijn twee categorieën: 'Leiden bij Nacht' en 'Winter'. Criteria voor de foto's zijn een herkenbaar Leids stadsbeeld en een goede technische uitvoering. Er waren bijna 300 foto's ingezonden.
De winnaars kregen een cheque van 250 euro en een portie eer. De eerste week van 2019 verschijnt de winnende winterfoto op straat als grote uitnodigingsposter voor de openbare Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 7 januari.

Genen?

Mijn kleinzoon is met zijn team kampioen geworden.

Hij speelde de sterren van de hemel en scoorde van grote afstand. Zonder anderen tekort te doen, kan ik zeggen, dat dit de allerleukste en slimste kleinzoon is die er bestaat. Om de haverklap gaf het team elkaar een high five en het scheelde niks of de shirts waren ook nog uitgegaan. Na afloop deden 16 bezwete lijfjes zich tegoed aan appelsap en bespraken ze vakkundig de gemaakte doelpunten. Als ik hem zie bewegen, geloof ik dat hij dat niet van 'mijn' kant heeft. Mijn sportieve verrichtingen houd ik liever binnen de sportschool of ver weg. Hoewel, dat ook weer geen garantie is om geen bekenden tegen te komen. Jaren terug ging ik met collega's op wintersport. Schaatsen vond ik geweldig, dus skiën leek me ook wel wat. Als droog geoefend skiër togen we naar Saalbach. Het was er behoorlijk wit. Keurig schreef ik me in voor de les. Oefenen op het babyweitje. Echter de instructeur bedacht dat er boven betere sneeuw was. Ik heb de hele tocht naar boven gedacht aan hoe ik de stang voor mijn zitplaats kon losmaken om er met ski's zo elegant mogelijk uit te springen. Dus niet! Voor ik op de skies stond, lag ik er al weer naast. Terwijl ik voor de zoveelste maal met mijn hoofd in de sneeuw stond hoorde ik zeggen; he Teuntje jij ook hier? Toen ze weg waren, ben ik op mijn achterwerk naar beneden gegleden. De volgende dagen ben ik in mijn eentje naar mijn babyweitje gegaan en genoten van zon, sneeuw en vooral apres ski. Soms is het heerlijk als je iets van jezelf in je kind of kleinkind terugziet. Vaak is het voor hen beter van niet.
Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Hangjongeren: ga ergens anders spelen

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Een grappig bordje, maar wellicht met een serieuze ondertoon. Hangjongeren zijn verboden bij deze snackbar in de Marnixstraat. Behalve als ze wat kopen, denken wij....

De tuin winterklaar maken? Onzin!

Foto: Dick de Vos.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Deze dagen roepen de tuinbladen weer op om de tuin 'winterklaar' te maken. Die term is bedacht door Van Kooten en De Bie. In een sketch uit 1977 gingen hun typetjes Jacobse en Van Es als quasi-tuinmannen langs de deuren om argeloze mensen over te halen om de tuin winterklaar te maken. Na inspectie bleek er steevast 'scheurgras' in de tuin te liggen. En alleen te verhelpen door er 'atoomkorrels' op te strooien, uiteraard te koop bij Jacobse en Van Es. 'We waren net op tijd', waarna de oplichters met een smak geld naar het volgende huis trokken.
Toch doen veel mensen het. Struiken snoeien, bladeren wegvegen, uitgebloeide bloemen afknippen en hop, alles in de GFT-bak of op de composthoop.
Maar vogels en insecten, en allerlei andere kriebelbeestjes doe je er geen plezier mee. Juist in de herfst en winter zijn mezen en vinken blij met de zaaddozen van bloemen, waar ze een laatste wintervoorraad vinden. Uitgebloeide eenjarigen kun je ook beter niet afknippen: in holle stengels kan nog net een insect of spinnetje de winter overleven - als ze niet eerder ontdekt worden door vogels.
En onder afgevallen bladeren en dode takjes verstoppen zich pissebedden, regenwormen, insecten of soms zelfs egels, als de laag dik genoeg is. Voedsel voor scharrelende vogels, maar de bladeren zelf dienen ook als isoloatielaag voor de bodem, waardoor de vrieskou minder diep doordringt.
Los daarvan heeft een niet-opgeruimde tuin zijn eigen schoonheid. Uitgebloeide bloemen horen erbij. De natuur geeft zelf het mooiste voorbeeld.

Verloren Landje wordt bruisende ontmoetingsplek

De aanleg van avontuurlijke, natuurlijke speelplekken is een trend. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn) opent donderdag 6 december in het Brahmspark het eerste Verloren Landje van Nederland.

Samen met Jantje Beton en stichting Ravottuh gaat de gemeente Leiden op plekken in de stad waar even niets wordt gedaan, (tijdelijke) avontuurlijke, natuurlijke speelplekken aanleggen voor kinderen tot 12 jaar.
Het schetsontwerp is samen met kinderen uit de buurt bedacht. De buurt en de lokale organisaties zoals Thuis Op Straat, gaan op de speelplek activiteiten organiseren. De Verloren landjes worden gefinancierd door Fonds 1818 en omgetoverd tot bruisende plekken in de buurt, die het contact tussen buurtbewoners moeten versterken.

Lekker buiten aan de slag in polderpark Cronesteyn

Enkele vrijwilligers aan het werk.

Sinds november zijn vrijwilligers weer actief aan de slag in het Leidse polderpark.

Er wordt gewerkt op de vrijdagen van de even weken. In december zal dat zijn op 14 en 28 december (van 9.30 tot 14.00 uur). De groep verzamelt om 9.30 uur bij de ingang van de Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteyn. Wil je meedoen stuur dan een e-mail naar: doeninpoldergroen@gmail.com. Je kunt ook gewoon langskomen. Zelf meenemen: stevig schoeisel, warme kleding, lunch en iets te drinken.
Deze winter worden verschillende deelprojecten uitgevoerd om de natuurwaarden van het park te verhogen. Een taak is het onderhoud van een griend, de vrijkomende takkenbundels worden gebruikt bij kinderactiviteiten (huttenbouw). Een andere taak is het onderhoud van de moerastuin


 

Geweld tegen vrouwen en meisjes: nee!

Deze vrouwen willen een einde aan het geweld.

Kerk in
het oranje

De Hartebrugkerk aan de Haarlemmenstraat is deze weken elke avond in een oranje licht gehuld. Dat gebeurt in het kader van de wereldwijde VN campagne Orange the World waarmee nog tot 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wethouder Marleen Damen gaf zondag 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, om 8 uur 's avonds het sein om de op de witte kerkgevel gerichte oranje schijnwerper te ontsteken. De kleur oranje staat voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.
De Hartebrugkerk is in goed gezelschap. In Nederland werden die zondag onder andere ook de Erasmusbrug, de Euromast en de Hofpleinfontijn in Rotterdam en het Evoluon in Eindhoven oranje uitgelicht. Maandag gebeurde hetzelfde met het Binnenhof.

Nagemaakt en betrouwbaar

Toyota Landcruiser Bj40. Tekst en foto Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Toyota Landcruiser Bj40. Gespot op de Uiterstegracht. Dit model met zes zitplaatsen rolde in 1976 uit de fabriek. De Land Cruiser bestaat al 60 jaar. De oorsprong is verbonden met die van de Amerikaanse Jeep. In 1941 vond het Japanse leger op de Filippijnen namelijk een voorloper van de Jeep, de Amerikaanse Bantam Mk II. Deze werd uit elkaar gehaald en grondig bestudeerd en na de oorlog kwam Toyota aldus met de Land Cruiser-terreinwagen. Dit model is een telg van de derde generatie.
Omdat de Land Cruiser erg betrouwbaar is, is deze auto in trek bij terroristische groeperingen, waaronder IS. En reeds in de jaren '80 reed Al Qaeda, toen nog een vriendje van Amerika in de strijd tegen de Russen, met Land Cruisers door het ruige Afghaanse landschap. Deze Land Cruisers waren betaald door de CIA.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Vuurwerk

Gaat het er ooit van komen? Ja, zo lijkt het. Leiden wordt bij de jaarwisseling 2019 - 2020 waarschijnlijk een geheel vuurwerkvrije stad. Dit dankzij minister Ferd Grapperhaus die vindt dat de gemeenten zelf mogen bepalen of particulier vuurwerk verboden wordt. Tja, en dan lijkt er in dit linkse Leidse college een meerderheid voor te bestaan. Uiteraard moet er wel een vuurwerkshow voor in de plaats komen, maar dat lijkt geen punt doordat er veel geld vrij komt dankzij een mindere inzet voor politie, brandweer en opruimdiensten.

Foto: tony whelan

Leraren

Ruim een kwart van alle docenten op middelbare scholen heeft afgelopen jaar te maken gehad met intimidatie,schelden of fysiek geweld van leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van DUO onder meer dan 1000 docenten. Nu is dat vooral een probleem in de grote steden, maar ons bereiken soms ook berichten over Leidse leerkrachten die doelwit zijn van agressie. Fout! Niet doen! Leerkrachten zijn ook mensen...

Opletten met bus

Vanaf zondag 9 december geldt er een nieuwe busdienstregeling in de regio. Even goed opletten dus! Een overzicht.

Op de lijnen 20 en 21 Noordwijk - Leiden Centraal komen er extra ritten in de ochtendspits en is de afstemming tussen de lijnen verbetert, zodat er vanaf Rijnsburg iedere 7 á 8 minuten een bus vertrekt naar Leiden. Lijn 221 Leiden-Noordwijk rijdt niet meer langs 't Heen maar rijdt over de N206.
De lijnen 30 en 31 gaan tijdens de ochtendspits elk om de 10 minuten rijden.
Tussen Leiden en Katwijk Raadhuis (lijn 37-237) vervallen de korte ritten. Lijn 237 rijdt op werkdagen tot 19.00 uur via de Hoorneslaan naar 't Heen en Space Business Park in Noordwijk.
Op de R-net naar Zoetermeer komen extra busritten in spits en dal.

Dichter en schrijver Van Hout

De Jan van Houtlezing 2018 vindt plaats op woensdag 12 december.

De Jan van Houtlezing 2018 van de Historische Vereniging Oud Leiden wordt verzorgd door dr. Tanneke Schoonheim, bestuurslid en werkzaam op het Instituut voor de Nederlandse Taal.

Jan van Hout was niet alleen een krachtig Leids bestuurder en goede organisator, maar ook een productief schrijver van brieven, gedichten en literair werk. In de lezing staat het schrijverschap van Jan van Hout centraal.
De lezing vindt plaats op woensdag 12 december vanaf 20.00 uur in de Lokhorstkerk. Toegang 5 euro, leden gratis. Dezelfde dag vindt om 17 uur de bloemlegging plaats bij het gedenkteken van Jan van Hout in de Pieterskerk.

Syrische dansavond in Qbus

Dabke wordt gedanst op bruiloften en festivals.

Een unicum zaterdag 8 december in Qbus: de Dabke Night. Dit is een Syrisch-Arabische cirkeldansavond met hapjes.Nog niet eerder georganiseerd in Leiden. Dit dankzij De X.

Vanaf 20.30 uur worden Arabische tradities, nieuwe gewoontes, culturen en stijlen gemixt en op het podium en de dansvloer gebracht. Naast een live optreden van de Syrische zanger Nidal Karam, speelt de internationale DJ Matrub Arabische breaks & beats en geeft het team van Dreaming of Syria een mini-workshop Dabke dansen, zodat je de hele avond schittert op de dansvloer.
Dabke wordt op grote schaal gedanst op bruiloften, festivals en belangrijke gelegenheden.

Met Freek Vonk op avontuur in Afas Live

Freek gaat straks helemaal los.

Reeks shows in de kerstvakantie

Freek Vonk geeft op 27, 28 en 29 december shows in de Afas Live. In de show ‘In Het Hol Van De Leeuw’ vertelt Freek over zijn wereldwijde avonturen die hij afgelopen jaar tijdens zijn reizen heeft beleefd, de verhalen worden ondersteund door spectaculaire video’s.

De familievoorstelling, voor alle leeftijden, bevat zowel spannende als leerzame momenten. Daarnaast zal hij vragen uit het publiek beantwoorden.
Freek is op zoek naar een enthousiaste aspirant bioloog die reislustig, avontuurlijk, nieuwsgierig en onderzoekend is.

Oproep

“Ik krijg het hele jaar door zo veel leuke verhalen en filmpjes opgestuurd van mensen die net zo enthousiast zijn over het dierenrijk als ik. Ben je niet bang om met mij voor 3.500 bezoekers op het podium te staan? Plaats dan een video met jouw presentatievaardigheden op mijn Facebook of Instagram. Wie weet sta ik dan 27 ,28 of 29 december met jou in een volle Afas Live! Dat zou gaaf zijn!”
De 35-jarige dr. Freek Vonk is bioloog en als wetenschapper verbonden aan Naturalis in Leiden. Daarnaast is hij programmamaker voor de NPO.
Tickets voor ‘Freek Vonk Live - In het Hol van de Leeuw’ zijn verkrijgbaar vanaf 21,95 euro inclusief servicekosten via freekvonklive.nl

Column: Cold War

Elke eerste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over Leiden.

Afgelopen vrijdag barstte het Leids Filmfestival los. Tien dagen lang in je eigen achtertuin genieten van de prachtigste films. Voor weinig. Heerlijk geprogrammeerd in november, een maand waarin iedereen depressief in de langste file aller tijden lijkt te staan. Over de openingsfilm wil ik het eigenlijk niet hebben. OK, heel even dan. Een film over een onzeker meisje met een Youtube kanaal. Snapchattend aan tafel met oortjes in. Ik zie het kleine, alledaagse drama. Boer zoekt vrouw herkenbaarheid. De zaal zucht mee. Behalve ik. Ik ben waarschijnlijk te vreemd voor deze film. Of de halve zaal zit te liegen en doet maar mee, want ja, het is toch de openingsfilm.
De volgende ochtend is het 11:30 als Cold War begint. Een film die me omver blaast. Zo'n film waarvan je een dag later nog steeds ontdaan bent. De film vertelt van twee geliefden, die niet kunnen zijn wie ze willen zijn in het naoorlogse en communistische Polen. Maar nadat ze zijn gevlucht naar Parijs ontdekken ze dat ook het kapitalisme de nodige offers vraagt van hun verlangen naar authenticiteit. Naar vrijheid. Hoe het verhaal afloopt zal ik verder niet vertellen. Iedereen moet deze film zien. Het deed mij denken aan een liedje van Frank Boeijen uit de jaren 80. Niemand heeft gelijk. Niemand heeft vrede, zou er ooit geen oorlog zijn. Tussen oost en west. Of alleen maar tussen jou en mij.
Vrijheid. Het is een bedwelmende geur, die maakt dat je steeds in een koude oorlog verkeert. Met alles en iedereen om je heen. Alleen de liefde die dat kan doorbreken. Hoewel, ik vond de Koude Oorlog ooit wel overzichtelijk eigenlijk. Zoals ik ook mijn eigen Koude Oorlog wel weer overzichtelijk vind. Aan onze kant zijn we ons. Maar hoe gek het ook is, na verloop van tijd borrelt dat verlangen toch weer op, het ijzeren gordijn open te schuiven en de zonnestralen naar binnen te laten vallen. Nu niet. Het is november. Ik verschuil me in het duister van het theater. En parasiteer vol overgave op het drama van de acteurs op het doek. Chapeau LIFF.

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Hoera: noodbrug over Rijnsburgersingel

Fietsers rijden de noodbrug op. Foto: Rien van Vliet

Houdt het werk in de stad ooit op? Nee, natuurlijk niet want een stad is levend. Ook op de Rijnsburgersingel wordt volop gewerkt in verband met de vervanging van de Valkbrug. Die noodbrug werd in 2002 aan gelegd voor twee jaar. Tijd voor vervanging uiteraard. Fietsers en voetgangers kunnen dankzij de brug toch van deze drukke route tussen Molenwerf en Schuttersveld gebruik maken. Dat wordt gewaardeerd. 'Medio 2019' ligt er een nieuwe Valkbrug op deze plek. Die bestaat uit vier delen: twee voor het autoverkeer en twee voor fietsers en voetgangers.

Wisseling van de wacht voor Leidse straatpastoors

Folly (rechts) en Hemrica. Foto: Rien van Vliet

Donderdag 29 november nam Folly Hemrica (links) afscheid na vier jaar straatpastor te zijn geweest. In De Bakkerij aan de Oude Rijn gaf zij het stokje door aan Femke Post die per zaterdag 1 december is begonnen. Foto: Rien van Vliet.

* Sinterklaastip ZZ Leiden: passepartout voor de Europe Cup. Prijzen: zaal: 42,50 euro, hoofdtribune: 49 euro, jeugd 20 euro. Er wordt gespeeld op 19 december, 9 en 23 januari.

* UVS bedankt namens de ukken niet alleen Zwarte Piet, maar ook AH Kooilaan bedankt voor de chocomel, kruidnoten en mandarijnen.

* De sportprijzen worden op vrijdag 8 februari uitgereikt in de Aalmarktzaal. Jeugdkampioenen kunnen zich melden via de site van de Leidse sportfederatie.

* NLtraining en NLeducatie krijgt van de gemeente geld om statushouders en migranten enthousiast te maken voor sport, waarbij het doel is dat ze daarna aansluiting vinden bij de Leidse sportverenigingen.

* Met nog twee wedstrijden te gaan is DIOK verzekerd van deelname aan de play offs om het kampioenschap rugby. Zondag werd Waterland afgedroogd: 41-8.

* Voor de tweede keer organiseren vijf Leidse bridgeclubs (Crash, ADG, Pas, BOG en De Sleutels) een bridgedrive voor KiKa (K3: KiKaKerst), en wel op vrijdagavond 28 december.

* Gymsport Leiden gaat zich inzetten om het project "Bewegen met Nijntje" breder uit te voeren.

* Geen beker dit jaar voor de waterpolosters van ZVL-1886. De winnaar van vorig jaar moest in de kwartfinale buigen voor Het Ravijn uit Nijverdal.

* Het wedstrijdseizoen van de ritmische gymnastiek is gestart. Er is meteen medaille nieuws. Zondag werd de internationale Dream Cup gehouden in Hoofddorp. Voor Gymsport Leiden was er 3x zilver en 2x brons.

* Sporting Trigon meldt zich al bij de favorieten in het nog verse zaalseizoen in 1e Klasse C. De Leidse korfbalploeg won met 25 - 20 van DES uit Delft.

* Lekker weekend voor voetbalster Kitty Susan uit Oegstgeest. Ze scoorde voor haar ploeg Ter Leede liefst vier keer tegen SteDoCo. Dankzij doelpunten van Romy van Beelen en Kimberley Vermey werd het 6-0.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

Z&Z schenkt vrijwilligers een avondje basketbal

Z&Z heeft het hoog op met vrijwilligers

"Zo kunnen we ze bedankten", laat men weten. "Via onze actiepagina op zorgenzekerheid.nl/voorelkaar kunnen vrijwilligers worden aangemeld voor een sportief avondje uit. De eerste 30 aanmeldingen nodigen we op 15 december uit in de Vijf Meihal voor een wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Den Helder Suns, en een exclusief kijkje achter de schermen.
De motivatie achter het prject: "Vrijwilligers zijn onmisbaar. Zij maken het mede mogelijk dat we onbezorgd kunnen sporten en bewegen. Elke (sport)vereniging heeft deze vrijwilligers hard nodig."

Run op Rotary Santa Run

Nu al hebben ruim 600 mensen zich ingeschreven voor de Rotary Santa Run.
De organisatie verwacht op vrijdag 21 december en minimaal 1.000 deelnemers. Het wandelparcours brengt ze op de mooiste plekjes van Leiden. Bovendien mogen alle 1.000 kerstmannen dwars door Museum Boerhaave lopen, waar onder meer de allereerste Nederlandse kunstnier te bewonderen is. Vlak voor het einde van de Rotary Santa Run worden er in de Donkersteeg nog gratis kipnuggets uitgedeeld. De wandeltocht wordt vervolmaakt met de ontvangst van een prachtige deelnemersmedaille. Schaatsliefhebbers mogen daarna nog een uur gratis schaatsen op de drijvende ijsbaan in kerstmannenpak.
Voor meer informatie en om je in te schrijven: leiden.rotarysantarun.nl (zonder www.)

Besluit over ijshal en zwembad is definitief

Zo gaat het nieuwe complex er uit zien.

De gemeente is er uit: het college heeft twee besluiten genomen over de ijshal en combibad De Vliet waarmee de continuïteit voor schaatsen (250 meter baan), shorttrack, ijshockey, kunstrijden en curling voor deze regio wordt geborgd. Ook is wordt de gehele accommodatie klimaatneutraal.
Wethouder Paul Dirkse: "We bieden de ijssporten een toekomst en de zwemsporten een prachtige combinatie van een gloednieuw binnenbad en een gerenoveerd 50 meter buitenbad. "

Sterren aan Zee concerten als lezersreis

Impresario Pieter van der Ploeg met Frans Bauer. Foto: Dick Teske. Foto: TESKE, DICK

Impresario Pieter van der Ploeg presenteert volgend jaar de '35 jaar Sterren aan Zee concerten'. Via zijn organisatie Music off Life zullen deze concerten in het teken staan van de KWF. Uitgeverij Verhagen mag deze optredens als lezersreis met korting aan te bieden.

"De optredens begonnen 35 jaar geleden met een concert waarin Louis van Dijk, Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven in het bouwvallige Circustheater speelden", vertelt Pieter. "Gevleugelde Vrienden werd een succes. Daarna volgden vele klassieke concerten in het Circustheater."

Populair

"Nadat Joop van den Ende in 1991 het theater kocht en groots liet verbouwen kreeg het theater langlopende musicals. Door Van den Ende en de toenmalige directeur van het theater werd me gevraagd om de Sterren aan Zee concerten voort te zetten op de maandagavonden, dan hebben de musicalspelers hun vrije dag."
Naast de uitnodiging om klassieke concerten te organiseren ging Pieter zich toeleggen op een populaire concertserie. "Ik hoorde van ene Frans Bauer en ging luisteren in een zaaltje in Fijnaart. Het werd vriendschap voor het leven."

Volle bak

Bauer: "Ik had toen net al wat kleine hits gescoord en was nog niet landelijk doorgebroken toen Pieter. Hij vroeg of ik in het Circustheater wilde staan. Daar schrok ik eigenlijk van. Dat is toch veel te groot voor mij om te vullen? Uiteindelijk hebben Pieter en mijn manager me overgehaald en het was volle bak. Geweldig. Pieter geloofde in mij. We treffen elkaar regelmatig. Dat is ook een van de redenen dat ik volgend jaar mijn 25 jarig jubileum, precies op 11 maart groots ga vieren. Natuurlijk samen met mijn fans. Ook Pieter viert op deze avond dat zijn concertserie 35 jaar geleden ontstond."

Optredens

"Daarom wil ik graag dat de lezers in het gebied van Uitgeverij Verhagen zorgeloos een avond uit en weer thuis kunnen zijn zegt Pieter uitnodigend. "Er staan twaalf concerten op stapel met Willeke Alberti en Mart Hoogkamer, Rob de Nijs, Ruth Jacott, André Hazes, Wesley Klein, Marianne Weber, John de Bever en vele anderen. Iedereen mag meegenieten, dus hou de krant in de gaten. Het worden fantastische avonden."

Boos kijkende hoofdpiet naast Sinterklaas

Handelaren op de Lammermarkt. Foto: Niek Bavelaar.

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze week een foto van de intocht van Sinterklaas bij de Zijlpoort uit 1992, vanwaar de goedheiligman per rijtuig een tocht door de stad maakte. Weinig opsmuk, gewoon een feest zoals een feest moet zijn. Opvallend is de boos kijkende hoofdpiet naast Sinterklaas. En de kinderen maar zingen: Want al ben ik zwart als roet, 'k Meen het toch goed.
Het beeld behoort tot het verleden, want de pieten zijn bij de centrale intocht volgend jaar niet meer zwart. En zij kijken ook niet meer zo boos...

Vroeger kwam Sinterklaas aan bij de Zijlpoort. Foto: Niek Bavelaar.

Komt dat zien, hooggeëerd publiek

Het is een show voor de hele familie.

Kerstcircus op
Lammermarkt

In veel grote steden is het al jarenlang een traditie om tijdens de kerstvakantie een bezoek te brengen aan het circus. Leiden bleef achter, maar daar komt nu verandering in.

Het Groot Kerstcircus Leiden slaat namelijk de komende kerstperiode haar tenten op in de stad. Niet ergens op een slecht bereikbare vergeethoek, maar midden in het centrum en wel op de Lammermarkt. Parkeren kan straks letterlijk onder de piste.
Het Groot Kerstcircus Leiden mag zeker gezien worden als een nieuwe aanwinst voor de Winter Wonder Weken. Samen met de drijvende ijsbaan, de unieke kerstmarkt en de nostalgische kermis, vormen ze een compleet dagje uit voor jong en oud.
Het Groot Kerstcircus Leiden presenteert een 2,5 uur durende voorstelling, met artiesten uit Nederland, Hongarije, Italië, Engeland, Frankrijk en Oekraïne. Het staat garant voor een show met spanning, sensatie en veel humor. Traditioneel circus wordt afgewisseld met modern circus, kortom een show voor de gehele familie. Van 21 tot en met 30 december zijn er dagelijks voorstellingen om 13.00 en 16.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via chipta.com of vanaf 15 december óók aan de circuskassa (geopend van 11.00 tot 17.00 uur) op de Lammermarkt. Meer informatie:
grootkerstcircusleiden.nl.

Uitagenda

Woensdag 5 december

Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 6 december

Kapelzaal: Pianist Leonard van Lier, 12.45 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Ins Blau: Theater Ins Blau, 20.30 uur.

Vrijdag 7 december

Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Hartebrugkerk: Sempre Crescendo, 20.00 uur.
Imperiumtheater: Toneelgroep Imperium met Pinokkio, 20.30 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.
Café de Leidse Lente: The Mafficks, 21.00 uur.

Zaterdag 8 december

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Marekerk: Sempre Crescendo, 20.15 uur.
Imperiumtheater: Toneelgroep Imperium met Pinokkio, 20.30 uur.
Café Rembrandt: Maximum Overdrive, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Zondag 9 december

Theehuis Leidse Hout: Arto Boyadjian: akoestische west coast & more, 14.00 uur.
Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 16.00 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 11 december

Gebr. De Nobel: Audrey Horne, 19.30 uur.
Qbus: Avond over Bob Marley, met Zion Grooves en Crucial Warrior Sound, 21.00 uur.

Woensdag 12 december

Wijk Meerburg: PS|theater met Tijdgravers, 19.30 uur.
Gebr. De Nobel: Schoolly D, + Code Money, 19.30 uur.
Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Jazzevenementen vastgelegd in fototentoonstelling

Een van de getoonde foto's.

Leiden is een jazzstad, en daarom is het logisch dat er veel aandacht is voor deze muziekvorm.
Twaalf fotografen van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) hebben daarom diverse Jazzactiviteiten die dit jaar in Leiden plaatsvonden gefotografeerd. Tot en met 30 december is in BplusC bibliotheek Nieuwstraat de expositie Leidse Jazz in zwart-wit te zien. De foto's weten op een mooie manier de sfeer en emotie vast te leggen en geven je het gevoel midden in de concerten te staan.
Het eerstvolgende evenement is de Leidse Blues- & Jazzweek, die maandag 15 januari start. Tot en met zondag 21 januari zijn er meer dan 70 optredens, grotendeels in de 'Jazzwijk' rond Nieuwe Rijn, Nieuwstraat en Kaasmarkt maar ook tijdens de Kroegentocht op woensdag 18 januari.

Start WinterWonderWeken

De WinterWonderweken beginnen op 7 december met Leiden Lumière in de Hooglandse kerk. Ds. Margreet Klokke zal iedereen om 18.30 uur in de Kathedraal van het licht welkom heten. Het Blauwe Uur verzorgt een beeldprojectie en het BPlusC kinder- en jeugdkoor zingt kerstliederen waarna de kerstboom op het plein wordt ontstoken.

In de Hooglandse kerk zijn tijdens de wonderweken verschillende activiteiten gepland. Enkele tientallen vrijwilligers zijn bereid gevonden dit in goede banen te leiden. Organisator Cent van Vliet: 'Er is een Stiltehoek waar bezoekers een kaarsje kunnen aansteken en stil kunnen staan of zitten bij hoogte- en dieptepunten in het leven. Daar is vorig jaar veel gebruik van gemaakt'. Hij is verantwoordelijk voor het programma 'Kerst, Hooglandse kerk en stad'.
Er zijn verschillende muzikale optredens. Er is volop gelegenheid om teksten te schrijven voor de kerstballen die in Joris' Kerstboom kunnen worden gehangen. Van Vliet: 'vorig jaar zijn meer dan duizend ballen in de boom gehangen met persoonlijke teksten over liefde, geluk, maar ook over scheiding, verdriet en gemis'. De KRO/NCRV maakt op 15 en 16 december opnamen voor het TV programma Joris' Kerstboom. Tijdens het Korenweekeinden zingen het kinderkoor Utopia, het Toonkunstkoor en Vox Humana. Bezoekers kunnen in rustige momenten in het Hoogkoor hun levenspad op het labyrint lopen.
De Hooglandse Kerk is open voor 'Kerst, kerk en stad' op: vr 7 dec van 18-21 uur; op za 8 dec 11-20; op zo 9 dec 14-18; ma 10 t/m do 13 van 13-18 uur; zo 16 van 14-20; wo 19 van 13-18 en za 22 dec van 11-20 uur.

Centraal punt is de Hooglandsekerk. Foto's : Niek Bavelaar.

Stadsbarbecue in de winter

Na het geslaagde Potpourri is het Cultuurplein terug met midwinter BBQ. Op 8 december start het evenement om 16.00 uur. De organisatie zorgt voor drinken (glühwein, bier, koffie, thee en meer) en eten wordt door Leidse ondernemingen verzorgd en kan tegen een kleine vergoeding gekocht worden, maar kan ook zelf meegenomen worden. Ook voor vegetariërs zal genoeg te verkrijgen zijn en wordt een aparte barbecue gereserveerd.

Drijvende ijsbaan gaat open

Schaatsplezier midden in de stad, het is er weer.

Vaste prik is een drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn. Vanaf zaterdag is het weer zover, en dit tot en met zondag 6 januari. Dagelijks open van 10.00 tot 21.00 uur. Een dagkaart kost 8,50 euro, inclusief schaatsen. Elke zaterdag en zondag is er van 10.00 tot 12.00 uur een kinderprogramma.

Wijzigingen opslaan

Schaatsplezier midden in de stad, het is er weer.

Rotary Santa Run: allemaal de kerstman

De deelnemers krijgen voorafgaand een eigen kerstmanpak.

Evenement op 21 december voor het eerst in Leiden

Maar liefst 1.000 kerstmannen, kerstvrouwen en kerstkinderen wandelen vrijdag 21 december in het centrum van Leiden Zij nemen deel aan de Rotary Santa Run, waarbij de opbrengsten naar vier verschillende (lokale) goede doelen gaat.

Joep Derksen

Daaf Sloos is een van de mede-organisatoren en hij is samen met anderen druk bezig met de voorbereidingen. Hij licht toe, dat de Rotary Santa Run in Nederland al zo'n tien jaar bestaat en dat 58 plaatsen hier aan meedoen. "En dit jaar voor het eerst dus ook Leiden. Anders dan de naam 'Santa Run' doet denken, hoef je niet het parcours van zo'n drie kilometer te rennen", stelt Sloos lachend gerust. ,,Iedereen die meedoet krijgt voor het inschrijfgeld van 15 euro (en voor kinderen tot 1,35 meter: 10 euro) een kerstmannenpak, een startnummer en na afloop een mooie medaille. Voor jongens en meisjes zijn er speciale kinderkerstmannenpakken en kerstjurkjes. Maar als je als meisje een kinderkerstmanpak aan wilt hebben, kan dat natuurlijk ook."

Gezellig

De Rotary Santa Run wordt een enorm gezellig evenement; dat is nu al duidelijk. Mede dankzij de vrijwillige inzet van allerlei ondernemers en verenigingen. De deelnemers worden onderweg ook nog eens flink verwend met optredens, gratis drankjes, hapjes en Glühwein.

Goed doel

En terwijl je het parcours afloopt, help je tegelijkertijd de Nierstichting en de lokale goede doelen: Merel Foundation (een klein schooltje, waar jonge kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand intensief worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en worden voorbereid op hun plaats in de samenleving); zij willen de donatie gebruiken voor een mooi uitje met de kinderen en begeleiders. Ook steun je STUV (zij regelt (tijdelijke) noodopvang en begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers) en Leiden Helpt (onder meer bekend van de Kleding- en speelgoedbank). ,,We hopen dat aan het eind van de Rotary Santa Run een mooi bedrag overblijft voor deze prachtige goede doelen'', zo spreekt Sloos zijn kerstwens uit.

Houden

Deelnametickets kunnen besteld worden via: leiden.rotarysantarun.nl (zonder www. in te tikken). Je eigen kerstmannenpak, dat je uiteraard ook de rest van je leven mag houden, kunnen dan op 12, 13 en 15 december opgehaald worden. De Rotary Santa Run begint op vrijdag 21 december om 18:00 uur voor het stadhuis. Het startschot wordt verzorgd door burgemeester Henri Lenferink. Maar niet nadat de deelnemers eerst lekker zijn opgewarmd door Fit4Free en DJ Flor.

Voor meer informatie en om je in te schrijven: leiden.rotarysantarun.nl (zonder www.)

23 / 24

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor het Kerstcircus op de Lammermarkt. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord fietsroute is K. H. C. Schuuring aan de Neptunuskade. Hij krijgt de kaartjes opgestuurd.