Nieuwsblad De Leydenaer

23 oktober 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 23 oktober 2018


Schoonste beeld van het Leidse water

Anja du Mortiers beeld van de Witte Singel met de nieuwe huizen op het terrein bij de Sterrewacht. Onder: de winnaars op de foto gezet door Niek Bavelaar.

Anja du Mortier is winnaar van de fotowedstrijd 'De Schoonheid van het Leidse water'.

Zij maakte een prachtige foto van de Witte Singel. De tweede prijs ging naar Carla Matthee met een sfeervolle foto vanaf de Catharinabrug bij zonsondergang, derde werd Frans van Steijn met een sublieme avondfoto van het waterplein bij de Hoogstraat.
De fotowedstrijd was georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden, het Waterambacht Leiden en de gemeente Leiden als onderdeel van het project 'De opschoning van het Leidse water'. Doel is onder andere burgers meer bewust te maken van de schoonheid van het Leidse water.

Overval op woning

Een woning aan de Anne Frankweg is maandagochtend overvallen door drie mannen. De politie is met hulp van een politiehelikopter achter de drie aangegaan, die in de richting van de Stevensbloem vluchtten. Tenminste één persoon is gewond geraakt

Bouw Nieuweroord van start

Kleinkinderen van de voormalig eigenaar waren bij de start aanwezig.

De bouw van het nieuwbouwproject Wonen in Nieuweroord is gestart. De heer Visser en mevrouw Bosman, kleinkinderen van de oud-eigenaar van het landgoed Nieuweroord, hebben samen met onder andere wethouder Spijker en enkele toekomstige bewoners de eerste paal geslagen.

In 1917 liet de rijke industrieel Aleidus Gerardus Bosman het oorspronkelijke landhuis Nieuweroord bouwen. Het landhuis is vernoemd naar het geboortedorp van zijn vrouw in Drenthe. Het achtergelegen 'bos' zal later worden vernoemd naar de eigenaar: 'Bos van Bosman'. Het landhuis werd in 1958 afgebroken en hiervoor in de plaats kwam de zusterflat.
Nu, ruim een eeuw later, zal het landhuis Nieuweroord herrijzen. Nieuweroord BV ontwikkelde hier een bijzonder en uniek project.
Aan het landhuis zullen twee vleugels worden gebouwd met daarin 87 zeer exclusieve appartementen met misschien wel het mooiste uitzicht van Leiden, het Bos van Bosman.

Welke stukje cultuur mag weg?

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het Plan van Aanpak voor het opstellen van de nieuwe Cultuurnota 2019-2025 en voor de daarbij horende stadsraadpleging. Tot eind januari 2019 worden inwoners en verschillende partijen in de stad geraadpleegd over wat zij van cultuur in Leiden vinden: Wat gaat er goed, wat kan beter, wat mist men nog en wat zou weg mogen?

Wie komt in onze rukbunker?

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Dit is géén huis exclusief voor heren. Uit de internetbeschrijving van een van de kamers die onlangs in dit huis te huur stond, blijkt dat de bewoners een vrouw als nieuwe bewoner zochten voor het gemengd huis met een 50/50-verdeling. Hoe zouden ouders hebben gereageerd?

Het vosje kwam alweer uit winterslaap

Foto Herman Berkhout.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Even wat uitleg: met het vosje doel ik op een bepaalde solitaire wilde bij, de Andrena fulva. Die is heel klein, zo rond de 12 millimeter. De vrouwtjes zijn goed te herkennen aan de lange rood-bruine haren op haar rug, precies de kleur van een vos, het zoogdier dus.

Het vosje komt over heel Nederland voor en is best algemeen. Half maart ongeveer komen ze uit winterslaap en beginnen dan nageslacht te produceren. Het is daarmee een echte voorjaarsbij, net zoals o.a. (ik kende ze ook niet), de asbij, de goudpootzandbij en het roodgatje. Het vosje gaat eind juni alweer ze in winterslaap. althans, ze houden zich schuil in een zelfgemaakte broedcel met een flinke wintervoorraad pollen en nectar.
Nu het vreemde: er werden de afgelopen weken opvallend veel voorjaarsbijen waargenomen. Dat blijkt uit cijfers van van waarneming.nl en het het EIS, het European Invertebrate Survey kenniscentrum in Leiden, die dit vanaf 1997 bijhoudt. In andere jaren ging het om een enkele herfstwaarneming, maar in 2018 om tientallen. Kwam dat door de hoge temperaturen de afgelopen weken? Dat is niet waarschijnlijk, andere jaren hadden we soms ook prachtige nazomers.
Er moet dus een andere verklaring zijn. Het EIS wijst op de lage temperaturen in september dit jaar. Er was zelfs al vorst aan de grond! De voorjaarsbijen dachten dus dat het winter was en sommigen kwamen door het warme weer in september en oktober uit hun winterverblijven. Nooit eerder vertoond.


Eetbare appelboom bij opening peuteropvang

Nu planten, later eten is het motto in de tuin.

Antroposofische peuteropvang Gouden Poort heeft haar opening gevierd met het planten van een appelboom in de tuin. Dit deden ze samen met de directeur van st. Peuterspeelzalen Leiden en de pedagogisch medewerkers.

Na het vernieuwen van het interieur is het nu tijd om de tuin aan te pakken. Die zal in de herfst met natuurlijke materialen en eetbare planten worden aangelegd. "Het wordt een leuke ontdektuin" vertelt een medewerker. Het planten van de appelboom is daar een mooi begin van."
De huiselijke sfeer en de natuurlijke spelmaterialen zijn belangrijke pijlers van het antroposofische karakter van de Gouden Poort. Door het gebruik van natuurlijke spelmaterialen worden alle zintuigen aangesproken.

Gezellig in de natuur werken

Werken in de natuur kan heel leuk zijn.

Samen buiten aan de slag, dat kan op zaterdag 3 november op de Natuurwerkdag. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen, zo laat de organisatie weten: 'Kom zagen, snoeien en meer'.

Zo wordt de natuurbelevingstuin De Bult winterklaar gemaakt. De boomspiegels en de fruitveldjes worden nog een keer onkruidvrij gemaakt aangevuld met houtsnippers. Ook de wilgentunnel en de wilgentipi worden nagelopen en aangevuld met snippers. Ook is er onderhoud uit aan de paden en zijn er maaiwerkzaamheden.
In polderpark Cronesteyn gaat de groep aan de slag met weidepercelen en paden. De activiteiten zijn: snoeien, weghalen braamstruweel, opkomende boompjes weghalen en (mogelijk) het ophangen nestkasten.

plant en dier

Steun mantelzorgers blijft

De betrokken partijen.

Vijf jaar geleden tekenden de zorg- en welzijnsorganisaties van Leiden, samen met de gemeente het Mantelzorgakkoord. Vrijdag 12 oktober werd het akkoord verlengd.

Met de ondertekening benadrukken alle partijen hun commitment aan het ondersteunen van mantelzorgers. Op deze manier proberen de partijen er gezamenlijk voor te zorgen dat er zo min mogelijk mantelzorgers overbelast raken.
Sjaak de Gauw, voorzitter van de Stuurgroep Mantelzorgakkoord: "In vijf jaar is het een en ander veranderd, zoals nieuwe wetgeving en de introductie van Sociale Wijkteams. Het werd tijd voor een aanpassing. "

Ontdek de Kopermolen

Kinderen kunnen allerlei proven doen.

Op zaterdag 27 oktober biedt de Kopermolen een interessante activiteit voor de kids. In het winkelcentrum komt een eiland met tafels waar allerlei leuke en interessante proeven en experimenten te doen zijn.

Wil je ontdekken hoe je tekent als je ogen links en rechts verwarren? Ga je in dit laboratorium de uitdaging aan met de anti-bibber spiraal? Of maak je liever een ware dobbelsteen, een ballonnenspook of een moeilijke 3D piramide? Of laat je graag je behendigheid of je visueel-inzicht testen?
Het ontdekplein is te bezoeken tussen 12.00 en 15.30 uur en bevindt zich in het pand naast de Albert Heijn. Meer informatie: facebook.com/kopermolen of de website van de kopermolen.

Allerzielen: een doodgewoon samenzijn

Allerzielen: een moment om aan de overledene te denken. Foto: Cor de Mooy

Op Allerzielen, vrijdag 2 november, openen de remonstranten in Leiden hun deuren voor iedereen die een overledene wil gedenken. Dat gebeurt in een vesper die begint op 19.30 uur in de Lokhorstkerk. Het madrigaalkoor van Sempre Crescendo brengt werk ten gehore van Elgar en Williams. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken of een persoonlijke boodschap achterlaten in de boom van herinnering.

Het gedenken van de doden op Allerzielen is van oudsher een Rooms-Katholieke traditie die de laatste jaren op tal van plekken navolging vindt buiten de kerk. Zo organiseren uitvaartondernemingen en begraafplaatsen op die dag samenkomsten om de doden van het afgelopen jaar te gedenken. De remonstrantse gemeente zoekt hierin een middenweg: wel kerkelijk, maar met een lage drempel. Wel een viering maar geen kerkdienst.
Met deze samenkomst sluiten de remonstranten aan bij een groeiende behoefte aan rituelen rondom de grote momenten in het leven, zoals de dood.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Halloween

Na een jaar zonder spookbos en een voorzichtige herstart in 2017 wordt dit jaar door de Wijkraad Stevenshof weer een volledig Halloweenfeest georganiseerd. Prima, maar dan: In verband met de strengere eisen die door politie en gemeente zijn gesteld om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, is voor een aangepaste opzet gekozen. Hiervoor moest een uitgebreid veiligheidsplan worden opgesteld, dat inmiddels door de betreffende instanties is goedgekeurd. Dit allemaal voor een feestje?!

Foto: Caroline van Tongeren

Duurzaam

Op zaterdag 3 en 10 november wordt in Leiden de Duurzame Huizen Route gehouden. In heel Nederland delen honderden huiseigenaren die dag hun duurzame verhaal met anderen. Iedereen die geïnteresseerd is in een huis met energiebesparende maatregelen, kan een bezoek brengen aan één van de opengestelde woningen. Inschrijven voor een woning kan via duurzamehuizenroute.nl.

Anti kraak-ondernemers gezocht

Leegstandbeheerder Interveste gaat de vele ongebruikte ruimtes in bedrijvencomplex Leids Spoor aan de Schipholweg beheren tegen leegstand.

Het kantoorpand aan de Schipholweg 101 staat al geruime tijd deels leeg. De eigenaar heeft tijd nodig voor herontwikkeling waardoor er momenteel geen huurders het pand betrekken. Daarom was een oplossing nodig tegen de leegstand. Leegstandbeheerder Interveste geeft starters, ondernemers en creatieve geesten de kans om de ruimte tijdelijk te betrekken tot er een nieuwe invulling is bedacht voor het pand. De ondernemers kunnen al voor 250 euro per maand een grote ruimte huren op basis van bruikleen (in de volksmond ook wel antikraak genoemd).

Personal luxury car

Chevrolet Monte Carlo. Foto en tekst: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Chevrolet Monte Carlo. Gespot nèt buiten Leiden. Een zogeheten personal luxury car, een auto waarvan het imago belangrijker was dan de praktische kant ervan. In de jaren '50 nam in Amerika namelijk de welvaart van veel mensen toe en men wilde auto's waarmee zij de buurman konden aftroeven. Bekende voorbeelden zijn de Ford Thunderbird, de Continental Mark II maar ook de Mercedes-Benz 450 SLC. Voor de Amerikaanse benzineslurpende bakken was de energiecrisis in de jaren '70 een moeilijke tijd. De Monte Carlo verkocht echter verbazingwekkend goed. In 1976 werden er maar liefst 353.272 stuks van verkocht. Het model op de foto is uit dat jaar. De Monte, zoals de auto liefkozend werd genoemd, was leverbaar met voorstoelen die 90 graden konden draaien om de uitstap te vergemakkelijken.

Bijzondere inwoners

Na een moeizame instap is het balkon van de trein vol. Medereizigers kunnen er niet meer langs. Foto: Patricia Nauta

In de Stadsgehoorzaal is nog tot en met 6 januari een expositie te zien met 30 werken van voormalig stadsfotograaf Patricia Nauta (portretfoto hieronder). Ze is geboren in Leiden, maar verhuisde voor haar studie naar Amsterdam. Tien jaar geleden keerde ze terug en ging op zoek naar haar verleden en dat van haar stad. De foto's en verhalen die dat opleverden stonden een jaar in het Leidsch Dagblad en zijn nu uitgegeven in het boek Terug in Leiden.

Rapenburg 12 Leiden, Mar en Max Grapperhaus Foto: Patricia Nauta
Maarten Biesheuvel in zijn huis Sunny Home Leiden
Vijf generaties Leienaren 29-9-2017Veel families wonen al eeuwen in Leiden. De meeste Leienaars weten zelf niet eens hoe lang. Voor mijn eerste foto als stadsfotograaf ging ik op zoek naar een Leidse familie met zoveel mogelijk generaties, van achter-achterkleinkind tot betovergrootouder. Honderd j Foto: Patricia Nauta
Hans en Jan Willem samen met Jan Willem Bruins zijn samen verf aan het mengen Foto: Patricia Nauta
Foto: Patricia Nauta

Wandelen en bockbier: een geslaagde en gezellige combinatie

Wat foto's uit ons archief. Boven: deelnemers zijn blij met een certificaat na afloop. Onder: ondernemers zorgen voor een lekker hapje bij het bockbiertje, daaronder: drie deelnemers in een onderonsje. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap.

Het is een enorme hit: de Bokkenwandeling Leiden. Ieder jaar in november trekken de organisatoren ProKwadraat-Groepswijzer.nl en Bierproeverij Op Eigen Wijze hiermee vele honderden deelnemers. Zondag 4 november is het weer zover.

De Bokkenwandeling is een wandeling langs zes cafés in de Leidse binnenstad die allemaal een ander bockbier op tap hebben. Kortom een uitermate gezellige proeverij! Vanzelfsprekend doen de gastheren/vrouwen van deze etablissementen hun uiterste best om de bezoeker in de watten te leggen door het tappen van een mooi glas bockbier met een bijpassend hapje. Er wordt vanaf 14.00 uur gestart.

Bockbierglas

Deelname aan de Bokkenwandeling kost 29,50 euro. U ontvangt een uniek (bockbier)glas, routebeschrijving, stempelkaart en zes bockbierbonnen. U haalt in elke kroeg een stempel en als u de Bokkenwandeling volbrengt ontvangt u op vertoon van een volle stempelkaart een oorkonde en een leuke attentie. De eindtijd is circa 19.00 uur, maar u mag natuurlijk gerust langer blijven…

Kaartverkoop

De online verkoop van de Bokkenwandeling stopt op donderdagmiddag 1 november om 12.00 uur. Op 4 november is er nog na-inschrijving tussen 13.30 en 14.15 uur bij ProKwadraat, Haagweg 4F5. De kaarten kosten op de dag zelf 32,50 euro per stuk.

* Trigon kan nog punten verspelen. Na een 18-11 voorsprong in de tweede helft werd in de slotfase tegen laagvlieger Nova nog net een punt behaald: 22-22. De korfbalploeg blijft bovenaan staan.

* Einde oefening voor VVSB-trainer Jack Honsbeek. Na zeven nederlagen op rij is de Leidenaar ontslagen. Assistent Alan Campfens mag voorlopig wel blijven bij de voetbalploeg die troosteloos onderaan staat in de tweede divisie.

* Een pluim voor Laurine van Riessen. De Leidse baanwielrenster won bij de wereldbekerwedstrijd in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines goud op de keirin.

* ZVL-1886 ligt op schema in het het bekertoernooi waterpolo. In Nijverdal werd Het Ravijn met 5-8 verslagen. Dat moet thuis afgemaakt kunnen worden. Vorig seizoen was de Leidse ploeg finalist.

* Na vijf speelronden staat UVS op plek 1 in de 2e klasse zaterdag. Zal het gaan gebeuren dit seizoen voor de ploeg van Steef Roodakkers? Er werd nog niet verloren.

* Een klasse hoger, maar dan op zondag staat FC Boshuizen zonder puntverlies bovenaan. Uit bij AGB boekte werd de vijfde zege van het seizoen behaald: 0-3.

*ZZ Leiden stond zaterdag na een paar minuten spelen met 0-10 achter tegen Feyenoord. De Leidse basketbaltrots was vermoeid door een Europees avontuur in Turkije een paar dagen eerder. Uiteindelijk werden de Rotterdammers verslagen met 88-64.

* Diok staat weer met beide benen op de grond. In en tegen Hilversum werd met liefst 61-22 verloren. De Leidse rugbyers speelden zeer matig en kunnen na een goede start hun titelaspiraties voorlopig in de koelkast zetten.

* De studenten van LSVV '70 zijn zaterdag het veld afgeschopt bij koploper Aarlanderveen. Drie spelers verlieten de wedstrijd bont en blauw, daarnaast kreeg Tim van Luxemburg nog rood. Er werd met 6-1 verloren.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

Andere opzet zondagvoetbal

Om te komen tot een betere competitie-indeling voor de derde en vierde klasse zondag, zijn de derde- en vierde klassen in het seizoen 2018/'19 samengevoegd. Door een alternatieve opzet van de competitie vindt halverwege een scheiding plaats tussen de elftallen die gaan spelen om het kampioenschap en promotie naar de tweede klasse enerzijds en de elftallen die gaan spelen om behoud van het derdeklasseschap dan wel degradatie naar de nieuw te vormen vierde klassen.
Om tot de gewijzigde competitieopzet te komen, zijn alle verenigingen uit de derde en de vierde klasse gevraagd hun mening te geven over twee voorstellen. Inmiddels is duidelijk dat de voorkeur van het overgrote deel van de verenigingen uitgaat naar een opzet waarbij wordt begonnen met vier kwalificatiepoules.

Rugbyhunks kleden zich uit voor het goede doel

De spelers ging een voor een op de foto.

De spelers van de Leidse rugbyclub DIOK hebben de handen ineengeslagen om geld in te zamelen voor Xenia Hospice, een hospice waar ernstig zieke jongeren en jongvolwassenen.

De mannen van het eerste team hebben zich (deels) uitgekleed voor een kalender het goede doel en dat levert spectaculaire beelden op, zo beweert de club. De begeerde mannenkalender is te reserveren via doneren.xeniahospice.nl.
Een DIOK Hunk kalender kost 10 euro. Dit bedrag wordt 100% beschikbaar gesteld aan Xenia.

Woord en beeld over de muurgedichten

Chinezen poseren voor een muurgedicht in de Merenwijk. Foto: Patricia Nauta

Verhalen bij de Muurgedichten van Leiden 31 oktober tot en met 18
januari, stadhuis

Wat betekenen de muurgedichten voor Leiden? In opdracht van het Taalmuseum gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller dit voorjaar op pad om antwoord te vinden op deze vraag. Hun mooiste verhalen zijn dit najaar opnieuw te zien in het stadhuis.

Voor de tentoonstelling 'Als muren spreken'vroeg Het Taalmuseum stadsfotograaf 2017-2018 Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller op zoek te gaan naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen waren deze zomer te zien bij Old School op het Pieterskerkhof. Op veler verzoek krijgt de tentoonstelling deze winter een plek in het stadhuis van Leiden. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers kunnen hier ook hun kennis over de muurgedichten testen.

1992

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim honderd muurgedichten in meer dan dertig talen te vinden. Een toeristische trekker. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en stichting Tegen-beeld de vernieuwde website muurgedichten.nl, die deze zomer werd gelanceerd. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes aangeboden.

Openingstijden

Als muren spreken Verhalen bij de Muurgedichten van Leiden duurt van 31 oktober tot en met 18 januari, Foyer stadhuis Leiden, Stadhuisplein. Op weekdagen geopend van 08:30 tot 17:00 uur. Donderdag geopend tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 - 13:00 uur. Zondags gesloten Gratis toegang

Carnaval in partycentrum De Zijl

Een Prins Carnaval heeft Leiden dit jaar niet meer. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

In de rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke oude foto? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze week een foto uit november 2011, toen Leiden nog een carnavalsvereniging had: De Hutspotten. Als er over enkele weken de feestavonden met nieuwe prinsen worden gehouden, zal er in Leiden niets worden georganiseerd, want de Hutspotten zijn niet meer. Dit jaar hebben ze zich officieel opgeheven. De vereniging bestond van 1973 tot 2018 en gaf wilde feesten in partycentrum De Zijl. Maar de laatste jaren raakte de loop er steeds meer uit, zoals op meer plekken in het westen.

Politie op pad met 3.000 stamcellen

Foto: Gonnie Beers-Herfst Foto: GONNIE BEERS HERFST

Kostbare lading waarmee niets mis mag gaan

Drieduizend eenheden stamcellen werden vorige week van Leiden naar Amsterdam verhuisd. Er mocht niets misgaan en daarom begeleidde een politie-escorte het vervoer. De stamcellen zijn verkregen uit navelstrengbloed en worden gebruikt om ernstig zieke patiënten er weer bovenop te helpen. Sanquin Bloedvoorziening concentreert dit soort activiteiten nu in Amsterdam.

In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Bij moeders die zich hiervoor opgeven, isoleert de Navelstrengbloedbank van Sanquin deze stamcellen en slaat ze op. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven.

Concentratie

Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam. Vandaag wordt daar de Navelstrengbloedbank aan toegevoegd. De stamcellen zitten in speciale cassettes die aan dunne rails in vloeibare stikstof hangen. Het vervoer is kwetsbaar. Het is een tot in de details voorbereide operatie om de stamcellen veilig in de lift en uit het pand in Leiden te krijgen, over de weg te vervoeren en in Amsterdam op zijn plaats te zetten.
Tijdens de verhuizing gaat het doneren en ontvangen van stamcellen gewoon door.

Truus per brandweerauto naar pensioen

Truus had het reuze naar de zin!

Truus van der Spek is na 25 jaar werk op de Korte Vlietschool gestopt om te gaan genieten van haar pensioen. Haar collega's wilden dit niet zomaar voorbij laten gaan.

Nelleke Ruijters, stagecoördinator en projectleider: "Natuurlijk lieten we haar niet zomaar wegvaren, want ze was altijd zeer nadrukkelijk aanwezig....Vrijdag kreeg ze van ons een afscheidsfeestje. Dat begon met een lunch bij Grandcafé De Vriend en hierna werd ze met een historische brandweerauto opgehaald en afgezet op De Schubertlaan. Ooit heeft ze geroepen dat ze in een brandweerauto wilde zitten. Of dat er nou mee te maken had dat ze jaren de BHV-er van de school was, weten we niet."

Wij wensen Truus ook een heerlijke 'werkeloze' tijd.

Halloween: Volop griezelen in Leiden

Zijn we er klaar voor? Straks wordt het behoorlijk eng! Foto: pr.

Halloween wordt steeds populairder in Leiden. Dit jaar gebeurt er van alles. Een greep uit het aanbod.

Vrijdag 26 oktober

* 19.30 - 22.30 uur: halloween Science Horror Night bij Rijksmuseum Boerhaave met een tentoonstelling over Frankenstein en een talkshow over wetenschap, kunst en filosofie.
* vanaf 22.00 uur: halloween karaoke bij de Engelse pub Bad Habits.
* 22.00 - 3.00 uur: halloween bij de Waag met muziek van Puur Classics, toegang boven 21 jaar.
* vanaf 23.30 uur: halloweenfilms in Lido, met de film Halloween, een vervolg op de horrorklassieker uit 1978.

Zaterdag 27 oktober

* 18.30 - 21.30 uur: halloween voor kinderen in het Kooipark, verzamelen bij Het Gebouw.
* 18.30 - 21.00 uur: halloween op Kinderboerderij Merenwijk, voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
* 21.00 - 5.00 uur: halloweenparty bij Rockcafé Lazaru's met de band Super Star Gods.
* 21.00 - 5.00 uur: halloweenparty bij de Hut van Ome Henne.
* 23.00 - 4.00 uur: halloween bij Gebr. de Nobel.
* tijdstip onbekend: halloween in wijkpark Stevenshof.

Dinsdag 30 oktober

* 23.00 - 1.00 uur: halloween studentenfeest bij Club-Hifi.

Woensdag 31 oktober

* 16.00 - 19.00 uur: griezelen op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het kasteel, met het duistere landgoed als decor, komt tot leven met spoken, griezelaars en ander gespuis.
* vanaf 21.00 uur: halloweenfilms in bioscoop Lido, met de film Halloween.

Uitagenda

Woensdag 24 oktober

Schouwburg: De Brief voor de Koning, (6+), 14.30 uur.
Aalmarktzaal: Benjamin van der Velden, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: Spieghels Special - Simon Rigter Quartet, 21.00 uur.

Donderdag 25 oktober

Kapelzaal: lunchconcert, 12.45 uur.
Schouwburg: Toneelmakerij en Trouble Man, 14.30 uur.

Vrijdag 26 oktober

Schouwburg: De Kleine Zeemeermin, De Musical (4+), 13.30 en 16.00 uur.
Gebr. De Nobel: Rootsriders met 'Marley Meets the 60s', 19.30 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: Jazzconcert door Anne Chris en Daan Herweg, 20.00 uur.
Stadsgehoorzaal: Kraak doet muziektheatercollectief Kassett, 20.15 uur.
Café de Twee Spieghels: Cas Jiskoot Quartet, 21.00 uur.
Café Leidsche Lente: Brian James, 21.00 uur.
Café Rembrandt: Jeffrey Heidstra & Anouk van den Nieuwendijk, 21.00 uur.

Zaterdag 27 oktober

Café de Twee Spieghels: Kyriacos Kestas trio ft Kakia, 16.00 uur.
Scheltema: Coverbox, 20.00 uur.
Aalmarktzaal: Rembrandt Frerichs Trio, 20.15 uur.
Schouwburg: Erik van Muiswinkel, 20.15 uur.
Café Rembrandt: Henk van Alphen, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: Maarten Combrink band, 21.00 uur.

Zondag 28 oktober

Theehuis Leidse Hout: Walter en Kiers, 14.00 uur.
Café de Twee Spieghels: Esther von Hase en Reindert Kragt, 16.00 uur.
Gebr. De Nobel: Symphonic Metal Night, 19.30 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Tijd voor een nieuwe protestcultuur?

Eva Rovers. Foto: Niels Vlug.

Hoe tonen we onze onvrede en voeren we actie in 2018? Tijdens het Debat in de Bieb op zondag 28 oktober wordt dit besproken met tafelgasten en publiek. Het debat is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Dit jaar is het thema Opstand. In dit kader organiseerde BplusC in oktober al een aantal evenementen rond de Tachtigjarige oorlog.
Met het Debat in de Bieb sluit BplusC de Maand van de Geschiedenis af en wordt de aandacht gericht op 'opstand' vandaag de dag. Als tafelgasten schuiven aan: cultuurhistorica Eva Rovers, performers Ioana Tudor en Naomie Pieter en coördinator bij Amnesty International Nederland Jan-Willem Dol.
Aanvang 15.00 uur. Locatie: BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4, toegang gratis.

24 / 28

infrastructuur

Theaterfestival voor kinderen

Het festival bevat workshops en theatervoorstellingen.

Herfstvakantie met Kastanjerrr in de Leidse Schouwburg

Leiden is vanaf deze herfst een festival rijker. Deze herfstvakantie (die duurt van 22 tot en met 26 oktober) kunnen kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar tijdens het Kastanjerrr Theaterfestival allerlei bijzondere workshops volgen in de Leidse Schouwburg en zich laten inspireren door verschillende theatervoorstellingen.

Foto: Nike Liscaljet

Kastanjerrr is er speciaal voor kinderen en zal vanaf dit jaar iedere herfstvakantie kinderen inspireren en verrassen. De voorstellingen kunnen door kinderen met hun ouders worden bijgewoond en de bijzondere theaterworkshops zijn er alleen voor de kinderen.

Moppen tappen

Zo kunnen de kinderen tijdens workshops leren moppentappen, dansen met het Nationale Ballet of zingen zoals in een echte musical. Maar ook voor kinderen die liever niet in de spotlights staan is er veel te doen tijdens het festival: zij kunnen zelf een decor vormgeven of de fijne kneepjes van de theatertechniek leren van echte theatertechnici en, heel leuk, daarna zélf de techniek voor een voorstelling verzorgen.

Meezingen

Kinderen van vier jaar en ouder mogen met hun ouders of opa's en oma's uit volle borst meezingen bij het concert Dierenvrienden, liedjes van Annie tot Saint-Saëns of genieten van de musical De kleine zeemeermin. Voor kinderen vanaf zes jaar is er de musical: De brief voor de koning (naar het bekroonde boek van Tonke Dragt). Kinderen van acht jaar en ouder kunnen naar de kleurrijke voorstelling De knettergekke wereld achter het raam.

Informatie

Meer informatie over de voorstellingen en workshops is te vinden op de website leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.

Woensdag 24 oktober

* Bos van Bosman opruimactie in de Vogelwijk.
* Lezing Jan Boersema over hoe groen ons geloof is, 20.00 uur, Hooglandse Huys.

Donderdag 25 oktober

* Filmavond in bibliotheek Merenwijk met Sprakeloos.

Vrijdag 26 oktober

* Eind herfstvakantie.
* Jaarmarkt met verkoop van handwerkstukken, 10.30 -15.30 uur, zorgcentrum De Parelvissers.
* Start reizende fototentoonstelling '50 Jaar Marokkaanse migratie in Nederland' bibliotheek Merenwijk.

Zaterdag 27 oktober

* BEAT-MEET, Scheltema, 11.00 – 16.00 uur.
* Reunie personeelsvereniging Arriva, Rijnsburgerweg 1, 14.00 tot 17.00 uur.
* Workshop 'De kracht van verbeelding' in Sijthoff, 15.00 uur.
* Presentatie van de bundel Figuren van columnist Martijn van Lith bij Van Stockum in de Breestraat, 16.00 uur.
* Start overzichtstentoonstelling van Piet Franzen en presentatie van zijn boek Geschreven zelfportret, ARS, 15.30 uur.

Zondag 28 oktober

* Optreden Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen, Huis van de Buurt De Kooi, 14.30 uur.
* Debat over 'Pionieren voor voedselzekerheid', bibliotheek Nieuwstraat.
* Open dag Sterrenwacht met rondleidingen en kinderactiviteiten, 12.00 - 17.00 uur.
* Bijeenkomst over het bijna vergeten instrument De Concert Zither, de Boekenzolder, 14.30 uur.

Dinsdag 30 oktober

* Wandeltocht vanaf Het Gebouw, verzamelen om 9.45 uur.

Woensdag 31 oktober

* De Protestantse Lezing, door Ben Tiggelaar, Corpus Experience.

Onze tip: Spelen met wiskunde

Nog tot en met 31 december is in Museum Boerhaave de tentoonstelling Spelen met Wiskunde te zien. Wat hebben een fotomodel, formule-1 coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde! Wiskunde is écht overal. Maak zelf een draaikolk en bouw je eigen brug. Ontdek hoe geluid eruitziet en speel als een kunstenaar met perspectief. Kom naar de doe-tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave.

Toetje Leidens ontzet

Foto: Rachel de Liefde Foto: Rachel de Liefde

3 oktober is voorbij, maar nagenieten van Leidens Ontzet kan nog steeds. Op zondagmiddag 28 oktober neemt verhalenverteller Franciscus deelnemers mee naar 1574 tijdens een Storytrail stadswandeling vol spannende en romantische verhalen. Reserveren via storytrail.nl/stadswandeling-leiden.

27 / 28

Inzenden

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten voor De Grote Martino's Sinterklaasshow De Magische Ring zondag 2 december 10.00 uur. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. De winnaar van deze week is Dick Barnhoorn uit de Pioenstraat.