De Leidenaar

9 april 2019

De Leidenaar 9 april 2019


Overvolle terrassen in lentezon

Ook op de pontons aan de Oude en Nieuwe Rijn blijft geen stoel onbezet.| Foto en tekst: Caroline Spaans Foto: caroline spaans

lekker n De eerste officiële warme dag van het jaar is een feit: zondag passeerde de temperatuur de 20 graden. Bomvolle terrassen - ook in Leiden. Extra ingezette horecamedewerkers liepen met volle dienbladen om alle dorstige klanten van een verkoelend drankje te voorzien. In het centrum was ook het draaiorgelfestival. Leiden is van oudsher een echte draaiorgelstad, meerdere bekende draaiorgelfamilies komen uit Leiden. Dit keer stonden de liedjes van de in Leiden geboren Zangeres Zonder Naam centraal. (Zie ook het interview op pagina 3.)

Drie oktoberviering aan banden

rapport n 'Beheersbare drukte'. Zo heet het rapport dat het Event Safety Institute in opdracht van burgemeester Lenferink heeft opgesteld om te komen tot een pakket van maatregelen dat moet zorgen voor een toekomstbestendige viering van Leidens Ontzet.

Het feest wordt op enkele evenementenlocaties elk jaar drukker en daarmee neemt de kans toe dat er een keer iets mis gaat. Dat wil de gemeente voorkomen. De afgelopen jaren werden er al maatregelen genomen om de viering zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo werd crowd-control ingezet, waarbij de gemeente via matrixborden waarschuwde als het ergens te druk dreigde te worden en ook werd er vorig jaar geëxperimenteerd met afgehekte delen rond de Nieuwe Rijn. (Bron: Sleutelstad.nl. Lees het hele artikel ook op: www.deleidenaar.nl)

Ook werd er de afgelopen twee jaar een feest georganiseerd op de Kaasmarkt met als doel het publiek te spreiden. Twee jaar geleden lukte dat redelijk, afgelopen jaar niet zo, omdat het programma blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg was. Ook dit jaar wordt de Kaasmarkt weer ingezet als evenementenlocatie. Er wordt dan extra op gelet dat er artiesten optreden die veel publiek (weg)trekken (van de Nieuwe Rijn).

Leidens Ontzet veiligheidsrisico
Door het open karakter van Leidens Ontzet en het grote aantal bezoekers aan de binnenstad vormt het identiteitsbepalende Leidse feest ook een veiligheidsrisico. Reden om het rapport op te laten stellen was volgens burgemeester Lenferink een sterk groeiend gevoel van onbehagen bij zowel de gemeente als de veiligheidspartners of het feest op deze manier ook in de toekomst zou kunnen doorgaan. Met name omdat het op sommige plaatsen nu al te druk is en het bezoekersaantal jaarlijks blijft groeien.

Kritisch eindrapport met tal van aanbevelingen
Volgens Lenferink ligt er nu een kritisch eindrapport met veel bruikbare opmerkingen en aanbevelingen waarmee Leidens Ontzet ook in de toekomst veilig gevierd kan worden. Een belangrijke aanbeveling is het onder één organisator brengen van alle 3 oktober-activiteiten in de stad. Of dat mogelijk is, weet Lenferink nog niet, wel hoopt hij stappen in die richting te kunnen zetten door de horeca-ondernemers beter te laten samenwerken.

In het rapport staat verder dat de Warenmarkten ruimer van opzet moeten worden met minder kramen, zodat de doorstroming verbetert. Ook de evenemententerreinen kunnen wel wat beter worden ingericht en de hulpdiensten moeten niet alleen vooraf, maar ook tijdens het feest controles uitvoeren, omdat er nogal eens zaken achteraf worden aangepast. Tenslotte moet er een betere taakverdeling komen tussen gemeente en politie. Als de gemeente de regie neemt bij crowd-control kan de politie zich focussen op het handhaven van de openbare orde.

Veiligheidsteam
Dit jaar gaat de gemeente werken met een veiligheidsteam op 2 en 3 oktober. In dat team houden medewerkers van de gemeente en de hulpdiensten het verloop van de feestelijkheden in de gaten. Op basis van het actuele beeld wordt tijdens de viering bepaald of en hoe er moet worden bijgestuurd.

Doorverwijzen met één muisklik

handig n Formuliertjes uitschrijven, overschrijffouten en onleesbare verwijsbriefjes zijn vanaf nu verleden tijd. Alle huisartsen in de regio Zuid-Holland Noord, waar ook Leiden onder valt, gebruiken nu ZorgDomein om te verwijzen naar VVT-organisaties (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Waar eerder ruim acht handelingen nodig waren voor een verwijzing, kan dit nu met één muisklik.

Inmiddels zijn de eerste duizend verwijzingen succesvol via ZorgDomein verstuurd. Huisartsen in de regio zijn enthousiast. De acht grootste VVT-organisaties (ActiVite, Alrijne Zorggroep, DSV Verzorgd Leven, Groot Hoogwaak, Libertas Leiden, Marente, Topaz en WIJdezorg) ervaren dit voordeel ook. Mariëlle Putters, specialist ouderengeneeskunde bij WIJdezorg: "In plaats van met de hand ingevulde formulieren, ontvangen wij de informatie nu digitaal. Dit vermindert de kans op fouten." (Lees het hele bericht op: www.deleidenaar.nl.)

Binnenstad voortaan vuurwerkvrij

rustig n Leiden moeten tijdens Oud en Nieuw binnen de singels vuurwerkvrij zijn: dat is het voornemen van burgemeester Henri Lenferink.

Meer steden zijn bezig met dit voornemen. De Raad van State oordeelde in 2016 dat een vuurwerkgebod mag worden afgekondigd als een gemeente gevaar, schade en overlast wil voorkomen. De gemeente moet de kosten die met het instellen van een verbod zijn gemoeid, zelf betalen.

Een dergelijk besluit moet echter wel goed gemotiveerd worden en heeft heel wat voeten in aarde, aldus de burgemeester.

Leiden wil eerst ervaring op doen met het regelen van de vuurwerkvrije zone en in het eerste jaar nog geen alternatief bieden in de vorm van een centrale vuurwerkshow.

Eerst is het centrum aan de beurt, en na de evaluatie wordt gekeken of en in welk tempo een verdere uitbreiding mogelijk is. Het Rijk past mogelijk de regels aan en buurgemeenten kunnen last krijgen als Leiden vuurwerkvrij wordt.

Hoe handhaaf je bijvoorbeeld de Warmonderweg met aan de ene kant Leiden en de andere Oegstgeest? Overigens valt Leidens Ontzet niet onder een vuurwerkverbod.

Pers op bezoek bij groep 7 en 8

Mary en Nellie: twee bijzondere levens

puzzel n Win tickets voor The Dublin Legends

Koningin van het levenslied en levenslot

Nellie van der Heyden laat in haar woonkamer de fotoboeken zien van haar familie. | Foto: Caroline Spaans

n Van 'Keetje Tippel' tot 'Mexico'

herinneringen n Als ze nog geleefd had, had ze 100 geworden dit jaar. Maria (Rietje) Bey. Beter bekend als: De Zangeres Zonder Naam. De Koningin van het Levenslied. Geboren in Leiden, achtste in een arbeidersgezin van tien kinderen en geen gemakkelijke jeugd. Iemand die haar persoonlijk kende en geboren werd op dezelfde datum en in dezelfde stad was Nellie Koet.

Door Caroline Spaans

De redactie werd gebeld door haar dochter, Nellie van der Heyden: "Ik lees in De Leidenaar dat dit weekend tijdens het draaiorgelfestival allemaal liedjes van de Zangeres Zonder Naam worden gespeeld. Ik moest direct aan mijn moeder denken. Zij kende Mary Servaes persoonlijk en was een groot fan van haar repertoire. En bovendien: ook geboren op 5 augustus 1919."

Elke vijf jaar een feestje

Nieuwsgierig naar deze vrouw en haar verhaal, spreek ik met haar af en word hartelijk ontvangen in haar huis in het Morskwartier, waar ze direct een oude dvd laat zien met beelden van haar moeder tijdens Kerstmis 1996. Gehuld in bontjas en lange, leren handschoenen, zingt ze uit volle borst: 'Mandomandoline, in Nicosiááá!' om vervolgens 'een interviewer' te woord te staan als 'De Zangeres Zonder Naam'. Een bijzondere vrouw, dat zie je gelijk. Ze komt statig als een koningin over, maar met een warme, sterke uitstraling. Nellie: "Elke vijf jaar organiseerden we een feestje voor de familie. Meestal in een zaaltje van de speeltuin.

De liedjes van De Zangeres Zonder Naam en Johnny Jordaan liepen als een rode draad door die feestjes heen. Mijn moeder zong ze allemaal mee."

Samen spelen met Rietje

Maar hoe kende haar moeder de Zangeres Zonder Naam? "Ik heb nog eens bij een van mijn zussen gecheckt, die twaalf jaar ouder is dan ik. Rietje lag, zoals moeder dat vertelde, als klein meisje altijd in een bed voor het raam.

Er is ons verteld dat ze kinderverlamming had, maar op Wikipedia las ik dat ze een lelijke val gemaakt had, waardoor ze een heup had gebroken. Moeder vertelde me dat ze samen naar dezelfde school gingen en veel samen speelde met Rietje."

Vijf generaties

Maar de levens van de vriendinnetjes liepen heel anders: moeder Nellie trouwde met Henk en samen kreeg het stel tien kinderen. Ze beviel van haar eerste zoon toen ze amper 16 jaar oud was en Henk 19. Ze gingen wonen in de Potgieterslaan waar twee jaar later de tweede zoon werd geboren. Tijdens de zwangerschappen werkte ze door: blikken halen (om schoon te maken) bij Conservenfabriek De Sleutels op de Morsweg. Kisten met bonen, wortelen en uien stapelen op een handkar. Die werden thuis voor de deur schoongemaakt en teruggebracht naar de de fabriek. In Leiden werd dit werk door veel gezinnen gedaan om geld te verdienen.

Na 25 jaar kinderen ter wereld brengen was het genoeg: toen Nellie 41 was en zelf inmiddels oma, baarde ze haar laatste kind in vier uur tijd. Zonder verloskundige. Die arriveerde net te laat. Nellie en Henk leven allebei niet meer maar hun nageslacht is talrijk: vele tientallen kleinkinderen en achter-achterkleinkinderen. Vijf generaties staan op de foto hieronder. En (bijna) allemaal woonachtig in Leiden (en omgeving).

Kinderloos

Rietje Bey verhuisde in de oorlogsjaren naar Kampen en later naar Maastricht, waar ze haar echtgenoot Jo Servaes ontmoette. Ze trouwde in 1948 en trad in Maastricht op als zangeres in cafés. Het stel heeft nooit kinderen gekregen. Op haar 37ste kreeg ze een platencontract via Johnny Hoes en scoorde vele hits tot diep in de jaren '80. Haar laatste jaren van haar leven bracht ze door in haar huis in Stramroy, kreeg Parkinson en overleed op 79-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Servaes-Bey werd in hetzelfde stapelgraf als haar man begraven op het kerkhof van in Stramproy. Later werd bekend dat de zangeres berooid is overleden, testamenten en spaartegoeden waren verdwenen. (Bron: Wikipedia)

Respect voor het levenslied

Het levensverhaal van Nellie Koet heeft haar dochter nauwkeurig bijgehouden en opgetekend in een boekwerkje met foto's. Dit heeft ze haar moeder gegeven op 8 mei 2004: geschreven vanuit haar moeder's ervaring en aangevuld met herinneringen van haar zes broers en drie zussen. De Zangeres Zonder Naam wordt hierin wel genoemd, maar eerder uit respect en bewondering voor het levenslied. Van 'Keetje Tippel' tot 'Mexico' en van 'De Vissers van Capri' tot 'Mandolinen van Nicosia': Nellie Koet kende ze allemaal.

In het boek staat ook een interview, dat een van haar (toen nog 'maar') twintig kleinkinderen hield. Ze vraagt oma: 'Hoeveel jaar zat u op school?' Oma antwoordt: 'Op mijn 12de ging ik van school om te werken: langs de deuren met pleisters, garen en veters en soms zelfs een liedje. Op mijn 14de werkte ik in een wolfabriek en later in de touwklosfabriek, hier in Leiden. Ik verdiende ruim 4 gulden per week: daarvoor werkte ik elf uur per dag, vier tot zes dagen per week...' Een bijzondere én sterke Leidse vrouw!

Diepste punt gevierd met feestelijk hoogtepunt

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen) houdt een toespraak op 16 meter diepte. | Foto: Buro JP. Foto: Buro JP

garenmarkt n Vorige week vierden de bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix en de gemeente Leiden met alle betrokkenen een nieuwe mijlpaal in het bouwproces voor de parkeergarage op de Garenmarkt: de constructievloer van verdieping -5 is gestort. In totaal is circa 2.800 kubieke meter beton verwerkt in deze onderste parkeerlaag.

Wethouder Fleur Spijker: "Het blijft indrukwekkend om onderin de bouwput te staan en de grootte van de parkeergarage te ervaren. Ik heb me laten vertellen dat de omvang vergelijkbaar is met die van de Pieterskerk. De komst van deze ondergrondse parkeergarage biedt de Garenmarkt de kans uit te groeien tot een mooi, aantrekkelijk groen stadsplein."

Paul Bleijenberg, voorzitter Raad van Bestuur van de bouwcombinatie: "Deze mijlpaal staat voor de technische uitdaging van bouwen in een binnenstedelijke omgeving met een diepe bouwkuip van 16 meter onder de grond én historische panden op aanraakafstand." Nu de onderste parkeerlaag af is, vinden in de bouwkuip de voorbereidingen plaats voor het plaatsen van de prefab vloerdelen van de overige verdiepingen. Deze vloerdelen wegen maximaal 18 ton en worden per stuk aangeleverd op de bouwplaats. Met de torenkraan worden de elementen op de juiste plek geplaatst.

Na de zomer gaat het dak er op

De eerste vloerpanelen zijn inmiddels geplaatst. Na de zomer zijn alle verdiepingen geplaatst en wordt het dak dichtgemaakt. Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan de in- en uitrit in de Korevaarstraat.

Afgelopen week vond de betonstort plaats van het eerste deel van de vloer daarvoor.

LUMC blijkt aantrekkelijke werkgever

| Foto: wikipedia

lekkerwerken n Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is dit jaar door uitzendorganisatie Randstad uitgeroepen tot de meest aantrekkelijke werkgever van Nederland in de categorie non-profit. Vorige week kreeg het ziekenhuis de 'Randstad Award' uitgereikt. Deze verkiezing vond plaats op basis van het Randstad Employer Brand Research die het uitzendbureau jaarlijks uitgeeft.

Het was dit jaar de tiende keer dat dit onderzoek werd uitgevoerd.

In totaal zijn er dit jaar voor het onderzoek 471 bedrijven onderzocht. Randstad kijkt hierbij naar onder meer de arbeidsvoorwaarden, carrièremogelijkheden, baanzekerheid en werksfeer. Aan het onderzoek hebben ruim 17.000 werknemers deelgenomen.

Volgens het onderzoek wordt het LUMC het gezien als een interessante werkgever vanwege de uitdagende werkomgeving en de samenwerking met vooraanstaande kennisinstituten.

Pluspunt

Vooral de kennisuitwisseling is volgens het onderzoek een groot pluspunt voor het Leidse ziekenhuis. Daarnaast maakte de veilige leercultuur ook veel indruk.

Het is de derde keer dat het LUMC de award in de wacht sleept, eerder gebeurde het al in 2012 en in 2015. KLM won dit jaar de award in de categorie profit.

interview/nieuws

Lesgeven op de Springplank

Basisschool de Springplank met li. zittend journalist Marieta Kroft Leidsch Dagblad en re. achter Teuntje van Delft de Leidenaar. Foto Emile van Aelst.

n Leergierige en voorbeeldige leerlingen gaan voor hun toekomst

Journalistiek n Op het gevaar af dat de ouders en juffen zich afvragen of het over hun kinderen gaat, waren het oplettende en meelevende leerlingen die vorige week de gastlessen 'Journalistiek' bijwoonden. Van het begin tot het eind waren ze belangstellend en vroegen ze de hemd van het lijf. Marieta Kroft journalist van het Leidsch Dagblad en Teuntje van Delft van Uitgeverij Verhagen namen de leerlingen mee naar de wereld van de journalistiek.

DOOR TEUNTJE VAN DELFT
FOTO EMILE VAN AELST

Een prachtig initiatief van de PC Basisschool de Springplank aan het Bonaireplein in Leiden. Zij laten zich in hun projecten door het IMCBasis. Zodat ze realistische inzichten krijgen in hun leven van later.


Bevlogen

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met 'het echte werk': de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde.
Excursies naar de werkplek van gastdocenten vormen een wezenlijk onderdeel van de vakken. Leerlingen bezoeken een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne en televisiestudio. Naast het verkennen van de vakgebieden werken de leerlingen tijdens IMC Basis aan competenties en life skills (persoonlijkheidsvormend); waar ligt je talent en wat past bij jou?

Hart volgen

Na de basis journalistiek, wat heb je nu nodig om een goed verhaal te schrijven en een boodschap over te brengen, werd er gesproken over het belang van het weergeven van nieuws en interviews zoals het echt is. Er werd gekeken naar wat nu een feit is en wat een mening. Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag. Met het herschrijven van politie- en persberichten en elkaar interviewen. Ze kwamen er wel achter dat de juiste vragen stellen nog niet zo makkelijk is. Daarnaast werd er door enkele leerlingen situaties getekend.

Leerlingen aangeraden dichtbij zichzelf te blijven en hun hart te volgen en in zichzelf te blijven geloven. Als je In deze tijd van mogelijkheden wat wil bereiken dan kom je er wel.

Op de foto

Als laatste onderdeel gingen de leerlingen met hun juf, begeleiders van IMC Basis en de gastdocenten op de foto. Want ook dat hoort er bij. Zo'n belangrijk moment op de gevoelige plaat vastleggen. Een leerzame middag voor de leerlingen, maar ook voor de gastdocenten.

Vangst

Fun n Als hij me ziet aankomen, gooit hij het uiteinde van zijn hengel zover mogelijk in het water. Het is een mooie dag en het is rustig op straat. De man heeft het duidelijk naar zijn. Hij hangt tegen de zijkant van de brugleuning en staat strategisch perfect om te zien wat er om hem heen gebeurt.

Dat het daarom ook echt begonnen is, merk ik later. Als ik dichterbij kom, lijkt het wel of hij me opwacht. 'Zo, mevrouwtje lekker aan de wandel of moet je ergens naar toe?', vraagt hij als ik hem met een 'goedemorgen' wil passeren. 'Ik ben op weg naar een afspraak', laat ik hem weten. 'Ik heb mijn auto op het parkeerterrein gezet en nu loop ik het laatste eindje.' Niet dat ik alles wilde zeggen, maar van die afspraak leek me wel handig. Ik heb niet alle tijd. 'Zit hier veel vis?', vraag ik hem, terwijl ik naar het donkere water kijk. 'Als ik de geleerden mag geloven, wonen hier 22 soorten vis. Er komen er steeds meer bij, want mensen die hun vissen zat zijn, ook die exotische dingen, plompen ze gewoon hierin. Met een touwtje aan een boom, lukt niet met vissen.' Hij lacht hard. 'Ach mevrouwtje, ik vind het super af en toe een visje naar boven halen en als ik hem dan heb, zet ik hem gauw terug. Om u eerlijk te zeggen, heb ik hier mijn vaste stekkie. Hier lopen mijn vrienden langs of maak ik gezellig een praatje, zoals nu. Je weet toch wat ze zeggen he; je vrienden staan achter je, daarom zie je ze niet. Haha. Ik probeer iedereen een beetje lol mee te geven. Zeg nou zelf, wat valt er nou nog te lachen. Ik zeg altijd blijf jezelf, er zijn al zoveel anderen.' Nog voor ik er iets tegenin kan brengen, gaat hij door. 'Wie vertelt er nou nog een leuke mop? Ken je de Mounties nog, die Piet Bambergen of Johnny Kraaijkamp? Vroeger lagen er nog van die leuke boekjes op toilet; de 100 beste moppen van Max Tailleur, nu liggen er de 100 handige belastingtips.' Ondertussen haalt hij zijn hengel op en inderdaad bungelt er een klein visje aan. Heel behoedzaam haalt hij hem er af en laat hij hem voorzichtig in het water glijden. Met een groot gebaar pakt hij zijn hengel en gooit hem weer naar rechts. 'Dat deed u net ook', probeer ik het gesprek in andere banen te leiden. 'Waarom?' 'Goed gezien wijffie. Als ik 's morgens bij mijn vrouwtje wegga en ze ligt op rechts, gooi ik mijn hengel naar rechts. Echt het werkt. Je ziet het. En als ze op links ligt, gooi ik hem naar links. En op het moment dat ik mijn superblonde vraag uitspreek, weet ik het. 'En wat dan als ze op haar rug ligt?' Zijn bulderende lach galmt over het water; 'Ach wijfie, wie gaat er dan vissen? Nou kom je nog eens terug?'

Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

Schooltuin- seizoen start

Wethouder Dirkse opent samen met de leerlingen het schooltuinseizoen. Foto Ton Lommers. Foto: Picasa

Start n Het schooltuinseizoen in Leiden is officieel geopend door wethouder Paul Dirkse en kinderen van basisschool de Vogels. Op het schooltuincomplex de Distelvlinder in de Tuin van Noord krijgen ze dit seizoen hun eigen tuintje waar ze tot de herfstvakantie voor zorgen. De opening bestond uit het traditionele paadjes trappen rond de tuintjes. Nadat ieder zijn eigen tuintje kreeg, werd als eerste sterrekers gezaaid , een viooltje geplant en een biologische ui waaruit een jong lenteuitje groeit. De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) bestaat al sinds 1926. Over de hele stad komen er jaarlijks gemiddeld 650 kinderen tuinieren op de vijf schooltuincomplexen: in Noord, in Cronesteyn, in de Stevenshof, in park Matilo en achter Zorgcentrum Rijn en Vliet. Ook na schooltijd en op een aantal zondagmiddagen zijn de schooltuinen weer open voor schooltuinkinderen en hun familie. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje nemen. www.schooltuinenleiden.nl.

column/lokaal

Bio Science Park: alles in verbinding

Keynote speaker Eric Scherder. | Foto Ardi Warnar Foto: Ardi Warnar

wetenschap n Wie er langs komt, ziet het direct: het Leidse Bio Science park is weer volop in ontwikkeling, ook aan de Oegstgeester kant. Er wordt op alle mogelijke manieren gewerkt aan verbinding. In de infrastructuur, de bedrijven zelf, maar ook met de directe omgeving en andere organisaties. Dat werd ook goed duidelijk tijdens de jaarbijeenkomst van dit unieke bedrijvenpark op 2 april, met als thema, inderdaad: verbinding.

Door Ardi Warnar

Tijdens de jaarbijeenkomst ontmoeten de ongeveer 150 op het park gevestigde bedrijven en hun relaties elkaar, wisselen kennis en ervaringen uit. Het was een boeiende bijeenkomst met levendige paneldiscussie en een presentatie van keynote-speaker en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Het evenement vond plaats in Congrescentrum Corpus in Oegstgeest. Zeer toepasselijk, want de komende periode zal met name het Oegstgeester parkgebied verder geëxploiteerd worden. Hier komt, naast het woon- en recreatiegebied, uitbreiding met nieuwe, bio science bedrijvigheid.
'Connecting the dots', een verwijzing naar het logo van het park, waarin punten met elkaar worden verbonden, ofwel; het zoeken naar verbinding, was in alle opzichten het centrale thema. De aanwezigen reageerden via een app op een aantal stellingen waarbij direct duidelijk werd wat sterke punten zijn, hoe samenwerking verloopt en wat wordt verwacht van komende ontwikkelingen.

Samenwerking is de sleutel

Het park, dat dit jaar 35 jaar bestaat, is flink gegroeid, zowel in aantal bedrijven als in omvang. Er wordt op dit moment niet alleen hard gewerkt aan de toegangswegen die de delen van het park en de omliggende regio onderling beter met elkaar gaan verbinden. Maar ook op het park zelf wordt op alle mogelijke manieren gewerkt aan intensivering van connecties; met de diverse organisaties zoals de gemeenten en universiteit, de bedrijven onderling, op wetenschappelijk gebied, in gezamenlijke start-ups, onderwijs, arbeidsmarkt en gebruik van faciliteiten.
Een goed voorbeeld was de paneldiscussie rond een hot issue op het gebied van medicijnontwikkeling: gepersonaliseerde medische behandeling tegenover de betaalbaarheid van deze zorg. Hoe ver kun je gaan in het preciezer afstemmen van medische behandelingen en daarbij horende medicijnontwikkeling op het individu, zodat het nog verantwoord blijft qua investeringen en betaalbaarheid van zorg voor iedereen? Hoe meet je effectiviteit van nog niet bestaande middelen, als er geen feitelijke gegevens beschikbaar zijn? Zorgverzekeraar ZZ, deskundigen van LUMC, HollandBIO, Policy Association of Innovative Medicines, Janssen en CHDR (Centre for Drug research) gingen in debat. De uitkomst: samenwerking, met elkaar en met overheidsorganisaties, is de sleutel.

De middag werd afgesloten met een verhelderend betoog door Erik Scherder, over hoe ook in ons brein alles met elkaar verbonden is. En hoe juist die verbindingen, als wij die zelf blijven stimuleren, ons vitaler en scherper houden. Thijs de Kleer, directeur van BioPartner, dat binnenkort een vijfde BioPartner gebouw met ruimte voor nieuwe bio science start-ups zal vestigen (nu op het Oegstgeester deel van het park), is positief over de toekomst voor dit gebied: "We hebben bewust gekozen voor een plek aan de Haven. Dan is er zo weer een extra verbinding: via het water met Leiden en Katwijk. We kunnen de groei in de huidige locaties bijna niet aan; de ruimte is hard nodig. Het is echt pionieren, maar het wordt bijzonder."

Thomas Azier bij Get Lost Festival

line-up n Voor de 2de editie heeft Get Lost niemand minder dan Thomas Azier weten vast te leggen. Op 25 mei zal hij optreden in Gebr. de Nobel en deel uitmaken van het Get Lost Festival wat voor de tweede keer wordt georganiseerd in de locaties in het cultuurkwartier van Leiden. Naast Thomas Azier is ook Peter Buwalda toegevoegd aan de line-up.

Get Lost Festival staat voor het ontdekken van verschillende (nieuwe) kunst binnen de verschillende vormen: muziek, theater, cabaret, expositie en literatuur. Duik in een onbekende wereld en (ver)dwaal door de oude fabriekspanden van de Marktsteeg.

Met namen als Thomas Azier en Weval (2018) zet Get Lost de toon voor komende jaren met als ambitie verder uit te groeien tot succesvol festival in de regio Leiden met nieuwe ontdekkingen en gevestigde namen.

De in Leiderdorp geboren Thomas Azier vertrekt als 19-jarige jongen vanuit een Fries dorpje naar Berlijn om zijn muzikale pad te vinden. Een paar jaar later, in 2014, brengt hij zijn debuutalbum 'Hylas' uit.

Vanuit Parijs volgt vervolgens zijn plaat 'Rouge' (2017). Beide albums worden beloond met een Edison en de singles 'Talk To Me' en 'Babylon' werden respectievelijk bekroond tot 3FM Megahit en Radio 2's Top Song.

Nu is het tijd voor album nummer drie. Deze draagt de titel 'Stray' en de eerste single, die dan weer werd opgenomen en geproduceerd in Abidjan, Ivoorkust, heet 'Vertigo'.

Zo blijven de reizen van Azier veel invloed hebben op de muziek die hij vanuit zijn zogenoemde reisstudio produceert. 'Stray' is afgelopen 23 november uitgekomen.

Peter Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Het boek werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan hij er vijf won. De roman voerde de bestsellerlijsten aan, verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd wereldwijd vertaald en bejubeld.

Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart 2019.

Houd de site in de gaten voor het programma en de tijden: www.gebrdenobel.nl.

Auto van de week

nekkendraaier n Jaguar I-Pace. Gespot op de Vliet. Deze auto is de eerste volledig elektrische SUV van Jaguar. SUV's zijn overigens nieuw voor het merk want de eerste Jaguar SUV, de F-Pace, werd pas in 2015 geïntroduceerd.

Er zitten allerlei leuke snufjes in de auto. Met een druk op de knop zet je jouw stoel in jouw persoonlijke stand. Verder geeft de auto een seintje als je als bestuurder vermoeid raakt. En mocht je vergeten het knipperlicht aan te zetten, dan voel je dat direct aan het sturen. Een andere ingebouwde veiligheid: op de buitenspiegel knippert een waarschuwingslampje wanneer een auto in je dode hoek rijdt. Daarnaast is de I-Pace natuurlijk erg comfortabel. Hij heeft een prima wegligging en is zeer stil.

Mocht je dat laatste overigens vervelend vinden, dan laat je via het Digital Soundscape-geluidssysteem het ouderwetse motorgeluid in de auto klinken.

Dominee Ad Alblas

Compassion n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan emeritus predikant van Binnenstadsgemeente Hooglandse Kerk, mediator en voorzitter van Leiden Compassiestad.

Wat betekent Leiden voor je?

Ik woon niet in Leiden, maar kijk uit op de stad en ben een echte Leidenaar. Met trots draag ik de titel 'ereburger' en zing op 3 october: Leiden, stad van mijn hart…

Leiden leeft. Het is een stad van heden vol verleden. Alles heeft een verhaal.

Leiden is een thuis. De prettige schaal bevordert de onderlinge samenhang. De rijke cultuur met universiteit, ziekenhuizen, kantoren, het sciencepark én het stadspark, en nog meer, maakt Leiden tot 'parel van het Hollands land'.

Heldere thema's zetten onze stad voor het voetlicht: Leiden, kennisstad, stad van vluchtelingen, stad van ontdekkingen. Daar komt dit jaar bij: Leiden Compassiestad. Dat betekent dat we ons met passie inzetten voor een sociale en rechtvaardige stad, verbindingen bevorderen en samenhang versterken.

Is er een plek in Leiden waar je graag komt?

Zeker. De Hooglandse Kerk. Na 30 jaar als dominee, is die me dierbaar. Als je er binnenkomt gebeurt er wat met je. Je komt onder de indruk van de hoogte, de architectuur, de bijzondere lichtval door de ranke ramen, de betoverende eenvoud.
Bovenal in het hoogkoor ben ik graag Dat is dat verhoogde gedeelte van de kerk, richting het oosten. Ik hoor de abstracte klanken van de Leidse Cantorij tijdens de Goede Vrijdagviering. Ik zie de opgerichte kruizen: het eind- en hoogtepunt van de weg van Christus. Ik voel de zindering door de mensen gaan, die met mij mee zijn gekomen om de paarskaars te doven. Nooit zal ik die ene keer vergeten, toen alles in mij zich er tegen verzette om de kaars uit te blazen. Vanuit mijn overtuiging en ervaring: hij is niet dood, hij leeft!

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat niet?

Wat niet mag verdwijnen is alles wat onze stad uniek maakt. Ik wil een levendige stad met een goed evenwicht tussen verkeersarm en bedrijvigheid. Ik zie graag goed gekwalificeerde winkelstraten en gezellige horeca, samen met culturele activiteiten. Wat zeker niet mag verdwijnen is de samenhang in de stad. Burgers en gemeente dragen samen de verantwoordelijkheid voor een goed woon- en leefklimaat. Het gevoel van vrijheid mag niet verdwijnen, dat besef van 'wees wie je bent en geef mij de ruimte hetzelfde te doen'.

Wat mis je in Leiden?

Eigenlijk niets. Maar ik zoek ook niet alles binnen de muren van de stad. Waarom zou ik?
Ik ga voor het strand naar Noordwijk, voor de duinen naar Noordwijkerhout, voor concert en film naar Amsterdam. Leiden is breed: we leven in een groter verband met regiogemeentes.
Sinds enkele maanden werk ik in Warmond. Dat is op loopafstand van ons huis, maar ik kwam er vrijwel nooit. En: daar ís veel te zien, te onderzoeken, te beleven. We leven en denken als Leidenaren nog wel eens in grenzen die er niet meer zijn. Misschien is dat nog iets wat ik mis: het over de eigen 'muren' heen kijken. 'Leiden-boven-alles' mag één dag in het jaar: op 3 oktober.

Wat doe je op 3 oktober?

Meevieren. Soms al vroeg op het Stadhuisplein, om m'n sjaal met 'vrienden van het reveille' met recht te kunnen dragen. Altijd naar het Van der Werfpark, om het zingen onder leiding van Wim de Ru en de voordrachten met humor en wijsheden. De Herdenkingsdienst zal ik niet overslaan. De volle Pieterskerk heb ik een keer mogen toespreken. Als je dan om je heen kijkt, de sjaaltjes ziet en de schoongemaakte haring ruikt, voel je 'ik ben een Leidenaar'. De uitdaging is dan om historie en religie zo te vertellen, dat het licht werpt op eigentijdse uitdagingen. Ik vind dit het hoogtepunt, eerlijk gezegd, hier gebeurt wat we vieren: bezinning op vrijheid en verantwoordelijkheid. '3-october' zie ik als een feest van gezelligheid en saamhorigheid.

Première Kassett Leiden

Frank Sierra en Oukje den Hollander. foto: Rutger van der Bent

ode n De nieuwste voorstelling van Kassett, met de tot de verbeelding sprekende titel 'Ode aan de twijfel', gaat zaterdag 11 mei in première in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Daarna speelt de voorstelling nog door het gehele land.

Ode aan de Twijfel is een theatrale hiphop-performance om te vieren dat we niets zeker weten. "Haters gonna hate, maar dit is wat je zeker weet." Kassett is een muziektheatercollectief bestaande uit schrijver en regisseur Frank Siera (winnaar Verse Tekst 2016), zangeres en actrice Oukje den Hollander en productieleider Selma Hanzon. Samen maakten zij meerdere voorstelling, waaronder een locatievoorstelling in Katwijk, de jazzy voorstelling HOOFDROL ("Een fris-intelligente voorstelling met humor en jazzy muziek", **** van NRC) en het mysterieuze KRAAK dat door Nederland toerde. Zaterdag 25 mei speelt het gezelschap ook op het Get Lost Festival. Check www.mckassett.nl. Foto: Rutger van der Bent.

Pieter Christiaan start Singelloop

Blijde gezichten van Pieter Christiaan, deelnemers, goede doelen en organisaties. (foto Emile van Aelst)

Oranje n Pieter Christiaan van Oranje heeft vrijdagavond 5 april aan de Langegracht het startsein gegeven voor de 44e Leidsch Dagblad Singelloop. Meteen daarna ging hij zelf van start.

Ruim 5000 deelnemers liepen over de zeven Leidse singels. De eerste Singelloop werd gehouden in 1976. De opbrengst van het evenement gaat naar 8 goede doelen. In Gebr. De Nobel werden de cheques aan de schillende goede doelen uitgedeeld. Blije gezichten bij de ontvangers van de cheques, de deelnemers en de organisatie, weer een groot succes.

sleutel/lokaal

Tropisch voorproefje

marathon n Tijdens het jaarlijkse sponsoruitje van de Leiden Marathon, zat de (tropische) sfeer er goed in met een slagwerkband, limbodanseressen en een snelcursus salsadansen. Voorzitter Tjeerd Scheffer sprak de sponsors toe. | Foto's: Emile van Aelst.

Leiden Marathon sponsoruitje

Ken je klassiekers: 'Van heinde en verre'

vroeger n In het Rijksmuseum van Oudheden draait alles draait dit jaar tijdens de Week van de Klassieken (nog tot en met zondag 14 april) om Van heinde en verre: 'Migratie in de Klassieke Wereld'.

Rond dit thema zijn er elke dag lezingen, rondleidingen, verteltheater, boekpresentaties, wedstrijden en een avond met muziek en poëzie rond de bekendste reizigers in de antieke literatuur en presentaties. Die gaan over migratie ten tijde van de Grieken en Romeinen: van mensen die van de ene naar de andere plek verhuisden, tot migratie van kennis, handelswaar en cultuur naar de verste uithoeken van de wereld. Moderne discussies over migratie roepen vaak historische vragen op, en daarom gaat de Week van de Klassieken ook over de actualiteit. Zo komt de vergelijking met migratiestromen en migranten vandaag de dag aan bod, en wordt ook de rol van archeologie in actuele discussies over migratie belicht. Een overzicht van het complete programma in Leiden staat op www.rmo.nl/weekvandeklassieken

Voor jong en oud

Voor jong en oud zijn er speedrondleidingen door de museumzalen en het Verteltheater van allesweter Lucas Knitel. In het weekend van 13 en 14 april halen Romeinse soldaten de geschiedenis naar het heden; ze slaan in de Tempelzaal hun kamp op en vertellen bezoekers over hun leven en werk. Liefhebbers van antieke literatuur en muziek komen woensdagavond 10 april aan hun trekken, tijdens een avondvullend programma over meest epische reizen en reizigers uit de Oudheid: Gilgamesj, Odysseus en Aeneas. Donderdag 11 april spreken drie jonge onderzoekers op een avondsymposium over het voortleven van Troje in drie vaak onderbelichte cultuurgebieden.

Groenesteeg: het Père-Lachaise van Leiden

graven n Op de historische begraafplaats Groenesteeg zijn tien Leidse professoren en vier Leidse burgemeesters begraven naar wie in de Professoren- en Burgemeesterswijk een straat is genoemd.

Lodewijk Kallenberg, voorzitter van de stichting die de begraafplaats in stand houdt, vertelt in een lezing verhalen over deze personen. De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) organiseert deze lezing in samenwerking met de Begraafplaats Groenesteeg, de wijkvereniging Profburgwijk en het Ouderencontact Profburgwijk. De ruim een eeuw oude Professoren- en Burgemeesterswijk telt zo'n vijftig straten, genoemd naar Leidse hoogleraren en burgervaders.

Veertien van hen zijn in de periode 1857-1936 op Groenesteeg begraven. De zes Nobelprijswinnaars naar wie straten zijn genoemd (Asser, Van 't Hoff, Kamerlingh Onnes, Lorentz, Van der Waals en Zeeman), horen daar niet bij. De tien hoogleraren Cobet, Cosijn, Dozy, Fruin, De Goeje, Van der Hoeven, Van de Sande Bakhuyzen, Snouck Hurgronje, Suringar en Temminck en de vier burgemeesters De Laat de Kanter, Du Rieu, Tieboel Siegenbeek en Was, kennen de Leidenaars in ieder geval van de straatnamen.

Maar wie waren zij? Waar hielden zij zich mee bezig? Temminck, bijvoorbeeld, stond aan de wieg van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het huidige Naturalis. Tieboel Siegenbeek, 'moest' tegen zijn zin burgemeester worden. Snouck Hurgronje, bekeerde zich tot de islam en reisde naar Mekka. Cobet, maakte ruzie met de grote Thorbecke, maar kwam toch nog goed terecht. Deze en andere verhalen worden verteld op woensdag 17 april om 20.00 uur in de Aula van het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan. Aanmelden via: lezingen@oudleiden.nl.

Leids team wint Ken Uw Klassieken Pubquiz

Het winnende team, Luuk Huitink, Leonie Henkes, Jörn Soerink, Nathasja van Luijn enTazuko van Berkel. Foto: PR

Kennis n De negende editie van de jaarlijkse Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is op donderdagavond 4 april gewonnen door team Pinomen uit Leiden. In het Rijksmuseum van Oudheden gingen ruim 200 classici, studenten en docenten, verdeeld in 45 teams, de strijd met elkaar aan. Quizmaster Fik Meijer, bekend van zijn toegankelijke boeken over de klassieke wereld, stelde de kennis van de deelnemers zwaar op de proef.

Het team Pinomen ging er na een spannende finale vandoor met het prijzenpakket en uiteraard de daarbij horende eeuwige roem. Het winnende team bestond uit Luuk Huitink, Leonie Henkes, Jörn Soerink, Nathasja van Luijn, en Tazuko van Berkel docenten en alumni van de universiteit Leiden. De quiz was het grote avondevenement op de eerste dag van de Week van de Klassieken (4 tot en met 14 april .

Tempelzaal

In een stampvolle Tempelzaal werd de kennis van de deelnemers over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid tot het uiterste getest. De jury van de Pubquiz bestond uit dr. Bert van den Berg van de Universiteit Leiden, dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit Nijmegen en prof. dr. Ruurd Halbertsma van het Rijksmuseum van Oudheden. Juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluiter van de Universiteit Leiden maakte dit vakkundige team compleet.


Rijksmuseum van Oudheden

De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici, en is het jaarlijks een van de hoogtepunten tijdens de Week van de Klassieken.

Deze wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijs. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, Labrys Reizen, Amsterdam University Press, Uitgeverij Ambo | Anthos, Omniboek en Uitgeverij Van Oorschot. Mediapartners zijn Geschiedenis Magazine en NEMO Kennislink.


Activiteiten

De Week komt tot stand dankzij bijdragen van Uitgeverij Hermaion, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Hereditas Nexus en anderen.
Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Klassieken staat op www.weekvandeklassieken.nl

Gezellig slenteren langs een muziektent op het Stadhuisplein

Een bandje op het Stadhuisplein. Je kon makkelijk tot voor het podium komen.

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: Koninginnedag 2005. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Speciale maatregelen moeten dit jaar zorgen voor crowdcontrol tijdens grote evenementen als Koningsdag. De reden is simpel: op sommige plekken wordt het te druk. Vooral op het gebied rond de Nieuwe Rijn kan je bij wijze van spreken over de hoofden lopen. Daartegen helpt zelfs geen ponton op het water. Hoe meer ruimte er wordt gecreëerd, hoe groter de toeloop is. Toegangshekken voorkomen dat het mis gaat. Op een gegeven moment geldt: vol=vol. Er mag pas iemand naar binnen wanneer er iemand uit gaat.

Is dit altijd zo geweest? Nee. Kijk maar naar het plaatje van 30 april 2005, toen er nog sprake was van Koninginnedag, ter ere van koningin Juliana. Leiden stond nog niet op de kaart als 'place to be' op het oranje voorjaarsfeest. De Nieuwe Rijn werd bezet door kinderen die op een kleedje hun oude spulletjes uitgestald hadden. Links en rechts waren er optredens en op het Stadhuisplein stond een muziektent waar artiesten tegen onkostenvergoeding een deuntje speelden. Niks geen gedrang. Je kon op je dooie gemak voor het podium gaan staan of aan de andere kant gezellig langs slenteren.

Dankzij dj Armin van Buuren, die in dat jaar op bescheiden schaal voor de eerste keer een optreden gaf in zijn thuisstad (Garenmarkt), veranderde alles en groeide Leiden tot de hotspot die het nu is. Een enorm spektakel waar vele tienduizenden mensen op af komen.

Eric Hoenson

Hockeyclub Roomburg wordt vet-inzamelpunt

Word net als Hockeyclub Roomburg een vetverzamelpunt en zorg voor milieu en clubkas..

Milieu n Wil jij met jouw club ook heel gemakkelijk bijdragen aan een groene samenleving? En extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt!

Op die manier wordt het inzamelen van gebruikt (frituur)vet en olie net zo eenvoudig als het recyclen van papier of batterijen. Er zijn in Nederland al meer dan 2.500 vet-inzamelpunten waaronder scholen, supermarkten en sportverenigingen.

| Foto: Dorine Pijnacker. Tekst: Sleutelstad.nl

Vergoeding voor kliko

Hoe meer inzamelpunten er zijn, hoe gemakkelijker mensen hun gebruikte vet kwijt kunnen. Dit idee spreekt gelukkig veel sportverenigingen aan. Zo ook de Leidse hockeyclub Roomburg. Roomburg is sinds kort inzamelpunt voor gebruikt vet. Dat past bij hun streven om een duurzame vereniging te zijn. Én het levert een extraatje op voor de clubkas, en dat is natuurlijk nooit weg. Voor elke volle vet-kliko ontvangt de vereniging namelijk een vergoeding. In het Rijnland Magazine (de online nieuwsbrief van het hoogheemraadschap van Rijnland) lees je hoe hockeyclub Roomburg betrokken is bij de campagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen': nieuwsbrief.rijnland.net

Als je je aanmeldt ontvang je een vet-kliko in je eigen regio. Deze (meestal gele) kliko plaats je op je eigen terrein, zodat bezoekers hun gebruikte (frituur)vet en olie in een afgesloten plastic verpakking in de kliko kunnen gooien. Als de kliko vol is geef je een seintje, zodat hij kan worden opgehaald en vervangen voor een nieuw exemplaar. Meedoen is kosteloos, maar voor elke volle vet-kliko krijg je dus wel een vergoeding. Aanmelden via www.frituurvetrecyclehet.nl.

Inzamelaars

Organisaties zoals scholen, supermarkten, kinderboerderijen en sportverenigingen zijn meestal heel geschikt als vet-inzamelpunt. De vet-kliko moet namelijk openbaar toegankelijk zijn, dus niet achter een hek staan, zich binnen de bebouwde kom bevinden en op een plek staan waar veel mensen (langs)komen. Op die manier is de kliko makkelijk te bereiken voor vet-inzamelaars en kunnen meer mensen inzamelen. Meer volle kliko's betekent minder gebruikt vet in het riool én meer vergoedingen ontvangen. In Nederland wordt gebruikt vet uit de horeca al op grote schaal ingezameld om het te recyclen. Dat geldt niet voor vet en olie uit particuliere huishoudens. Veel mensen spoelen gebruikt vet na het frituren of bakken door de gootsteen of het toilet en dat heeft nadelige gevolgen. De gootsteen kan verstopt raken, maar het riool ook. Met overlast, hoge schoonmaakkosten en milieuvervuiling tot gevolg.

Eind maart lanceerde het hoogheemraadschap van Rijnland de campagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen'. De boodschap is bedoeld voor particuliere huishoudens: spoel gebruikt (frituur)vet en olie niet door gootsteen of toilet, maar lever het in een plastic fles in bij een vet-inzamelpunt in je omgeving. Het verzamelde vet en plastic wordt gerecycled tot onder andere biobrandstof. Meer informatie over de campagne kun je vinden op www.rijnland.net/gebruiktvet.

Juliëtte traint dertig uur per week

olympisch n Juliëtte Pijnacker heeft haar ogen gericht op de Olympische Spelen van 2024. In Parijs wil ze er bij zijn en haar beste prestatie neerzetten. Daarvoor is ze bereid veel opzij te zetten, elke dag om kwart over zes op te staan en in Amsterdam te trainen en naar school te gaan. Zelf vindt ze dat geen opoffering.

Naast turnen is de 15-jarige ook bezig met 4 vwo. De balk is op dit moment haar favoriete onderdeel, maar dat kan zo veranderen vertelt ze lachend. "Ik ben echt een meerkampster. Ik denk voorlopig nog niet aan een specialisatie." Sinds januari is Juliëtte lid van de Leidse Olympische Ploeg, een initiatief van Topsport Leiden om lokale topsporters extra ondersteuning te bieden en ook zichtbaar te maken. Juliëtte wil ook graag naar de Olympische Spelen, maar Tokyo in 2020 komt wellicht te vroeg. Voorlopig is het een kwestie van hard door trainen. Hopelijk gaat in 2024 in Parijs de Olympische droom in vervulling. | Foto: Dorine Pijnacker. Tekst: Sleutelstad.nl

Young VIP'S bij Hot House

Sun-Mi Hong en Sanne Rambags. | Foto: pr

muziek n Zangeres Sanne Rambags en drummer Sun-Mi Hong zijn dit jaar de uitverkorenen die de rol van Young VIP's 2019 op zich nemen en het hele land door toeren.

Tijdens de concerten van de Young VIPs 2019 Tour vinden er verschillende afwisselingen plaats. Het ene moment speelt Sanne met Sun-Mi om vervolgens later ondersteund te worden door musici uit het Sun-Mi's Quintet of uit Sanne's European Colours Group. Over de artiesten: al op jonge leeftijd ontwikkelt de Nederlandse zangeres en componiste Sanne Rambags zich als musicus met een uitgesproken geluid. Ze is, als een van de weinige zangeressen van haar generatie, in staat om op een open manier te improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten. De Zuid-Koreaanse Sun-Mi Hong begon te drummen toen ze 17 was, en op haar 19de ging ze naar de Howon University. Daarna vertrok ze naar Amsterdam om te sturen aan het Conservatorium. De overgang naar Europa veranderde haar kijk op het leven en de muziek volledig.

Datum en aanvang concert: zaterdag 13 april om 20.30 uur, locatie: QBUS-zaal BplusC, Middelstegracht 123. Entree: 16 euro. Studenten betalen een tientje.

Vergeefs

Een vervaarlijk schommelende tram van lijn 17 bracht mij van de Amsterdamse Westermarkt naar het Centraal Station. In het Huis met de Hoofden had ik een rondleiding gehad in een bijzondere bibliotheek. De serene rust van die oude folianten stond ver af van het grotestadsrumoer waaraan de tram het nodige toevoegde.

Om zich verstaanbaar te maken riep het meisje dat voor mij zat met kracht in de telefoon die zij in haar handen hield. Ze was een jaar of 16 en zat te bellen met een vriendin. Ze was in heel het voertuig verstaanbaar. Ik maakte uit de hoorbare helft van het gesprek op dat ze met haar 4-vwoklas een bezoek aan onze hoofdstad bracht. Haar accent verried dat ze niet ver bij die stad vandaan woonde. Zaanstreek, gok ik. Haar gesprekspartner was ziek of had zich ziek gemeld, hetgeen niet geheel en al hetzelfde hoeft te betekenen. Nu kreeg ze verslag van dit tripje. Ze had groot gelijk dat ze niet meegegaan was. Nee, ze had niks gemist tot nog toe. Ze gingen zo meteen eindelijk wat leuks doen, shoppen of zo. Heel de dag was f*cking boring geweest. Tussen haakjes: dat zijn niet de woorden die ik doorgaans gebruik, maar u begrijpt dat ik dit alles slechts om der wille van de waarheid zo getrouw mogelijk doorgeef. Trouwens, de verhaspeling van de namen is ook geheel en al voor haar rekening. F*cking boring dus. Ze waren in dat Annie-Frankhuis geweest, je weet wel. Dodelijk saai. Van dat ouderwetse behang dat haar grootouders ook hadden.

Ze snapte niet wat daar nou voor lol aan was, met zoveel mensen in zo'n klein huisje te gaan zitten. Je liep er zo doorheen. Dat had ze dan ook maar snel gedaan, waarna ze met wat klasgenoten ergens was gaan zitten chillen. De telefoonvriendin en ik kregen uitgebreid verslag van wat ze had genuttigd en wat de ene klasgenoot over een ander had ge-appt.

Dat Ankie Frank-huis was een idee geweest van die klojo van maatschappijleer. Een moedige man, vond ik. Vervuld van idealen.

Maar de poging daar iets van over te brengen leek mij vergeefs…

(Deze column is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond en verschijnt wekelijks in deze krant)

Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden: onder de goede inzendingen van deze week worden kaartjes weggeven voor een optreden van The Dublin Legends op zondag 13 oktober bij: GEBR.DE NOBEL

De oplossing kan worden verzonden naar: redactie@deleidenaar.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leidenaar, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. De oplossing van week 14: Europeaan. De prijswinnaar: Gerry Uit den Boogaard