De Leidenaar

2 april 2019

De Leidenaar 2 april 2019


Stichting Leiden Helpt is bezorgd

Wethouder Damen(rechts) vindt ook dat de stichting een manier moet vinden om op eigen benen te staan.| Foto: Emile van Aelst. Foto: Emile van Aelst

subsidie n Yvonne Geerts bood vrijdag namens de Stichting Leiden Helpt wethouder Damen 400 handtekeningen aan van bezorgde gebruikers van de Stichting. Zoals afgesproken, wordt de tijdelijke subsidie stopgezet. Volgens oprichter Ron Filippo komt er dan een eind aan de stichting. Geerts benadrukte: "Wij hebben geen inkomsten en geven alleen maar weg aan Leidenaren die het niet breed hebben." Momenteel maken ca 700 gezinnen gebruik van Leiden Helpt. De wethouder erkent het goede werk, maar het besluit ligt bij de raad.

Stadse verhalen

Spannend n Als straten konden spreken. Een stad zo oud als Leiden is een schatkamer vol verhalen.

Bekende, maar ook minder bekende mythen, sagen, legenden en anekdotes passeren de revue. Over helden, beroemdheden, maar ook over mensen zoals jij en ik. Op zondag 7 april worden allerlei verhalen verteld door dichters, schrijvers, acteurs en dat alles aan de hand van historische foto's. De vierde editie van 'Verhalen van de stad'staat in het teken van de 'Zangeres zonder Naam' die 100 jaar geleden in Leiden werd geboren. Het decor is vanzelfsprekend de stad zelf. De verhalen van de stad worden muzikaal omlijst door draaiorgels, want 7 april is ook nog, zoals u elders in de krant leest, de Leidse Draaiorgeldag. Zie ook: www.verhalenvandedestad.nl.

Internationale Beatles Beurs

Beurs n The Beatles zijn al bijna 50 jaar "uit elkaar", maar nog steeds houdt hun muziek miljoenen over de hele wereld bezig en zijn de verkopen van hun oude platen (cd's) gigantisch.

Beatlesfans, verzamelaars en liefhebbers kunnen zondag 7 april van 11.00 tot 16.00 uur terecht in Scheltema Leiden aan de Marksteeg 1 (hoek Oude Singel) waar, al voor de 40ste keer, Beat- Meet plaats vindt. Entree 5 euro. Op deze Beatlesbeurs kunnen fans, liefhebbers en verzamelaars lekker snuffelen tussen de duizenden LP's, singletjes, CD's, DVD's, boeken, bladen,video's en memorabilia die te kijk, te koop of te ruil zijn. Er zijn standhouders uit binnen- en buitenland. Bezoekers kunnen tevens Beatles platen of memorabilia meenemen om te ruilen/verkopen of vrijblijvend te laten taxeren. Deze dag wordt georganiseerd door Franck Leenheer in samenwerking metwww.beatlesfanclub.nl, de best bezochte Nederlandstalige Beatles website.

De heere Schouten weer in de vaart

natuur n Het schiereiland Tengnagel bij de Leidse Merenwijk, de Zwanburgerpolder en het Warmondse eiland Koudenhoorn zijn ideale broedplaatsen voor vogels. Honderden ganzen, kieviten en een enkele tureluur hebben hier hun nest en de eerste kuikens zijn al gesignaleerd.

Het voetveer De heere Schouten is weer in de vaart om de jonge vogels bij 't Joppe te bekijken. Aan boord stappen kan in Warmond bij de hoofdsteiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn, te bereiken via Gemeentehaven aan de Jan Steenlaan bij het VVV-kantoor. Leidenaars kunnen vanuit de Leidse Merenwijk langs de Zijl naar het schiereiland Tengnagel waar een speciale opstapplaats is aangelegd (bel: 06 23375662). Het door vrijwilligers bediende voetveer doet altijd de Zwanburgerpolder aan, waar ook in het broedseizoen mogelijk is om over de dijk te wandelen. In deze polder zijn de meeste nesten gemarkeerd en veel schippers kunnen over de broedende vogels vertellen. Het voetveer vaart elke vrijdag, zaterdag, zondag tussen 10.00 en 16.30 uur. Vanaf mei wordt ook op woensdag gevaren. Meevaren kost twee euro per persoon. Meer info: www.zwanburgerroute.nl.

Mail de redactie!

Nieuws n De Leidenaar komt weer wekelijks bij u aan huis. De eerste drie weken van de maand krijgt u de Leidenaar.

De redactie wil haar lezers zo veel mogelijk op de hoogte houden van het laatste nieuws. Heeft u nieuws; wij houden ons aanbevolen. Daarnaast leest u het laatste nieuws op www.deleidenaar.nl. Mail naar;
redactie@deleidenaar.nl of bel 071 4022901.


De Sleutel Van...

Trudy Kwik

ZZ Leiden wint NBB beker

Freek Vonk opent

bijenhotel

innovatief n Student demonstreert zonneauto

Mok Scheffer laat drie decennia hardlopen

Mok Scheffer.| Foto: pr.

n Leiden Marathon combineert sociaal en sportief

Prestatie n Vanuit heel het land komen ze; de deelnemers die zich gaan inzetten voor de Leiden Marathon. Maar wat veel van hen niet beseffen, is dat het hier niet alleen gaat om de sportieve prestatie. Ook zorgt Leiden Marathon er ieder jaar weer voor dat mensen met een achterstand zich kunnen inzetten voor de samenleving.

Foto: Raj Kappali
Foto: Raj Kappali

DOOR JOEP DERKSEN

Mok Scheffer is bureaumanager van Leiden Marathon en vrijwel vanaf het begin betrokken bij de organisatie van dit grootste evenement van Leiden. Nu al hebben zich meer dan 8.000 mensen aangemeld voor de marathon, halve marathon, de kortere renafstanden en de zaterdagwandelingen. Het is nog mogelijk om je in te schrijven voor een gereduceerd tarief, tipt Scheffer. ,,Als je dat voor 1 april doet, dan kan ook nog je voornaam op jouw startnummer worden geplaatst.''

Parcours

Het parcours van de marathon op zondag 19 mei loopt ook dit jaar weer door Zoeterwoude, Leiderdorp, Alphen, Kaag en Braassem. Waarbij de start en finish uiteraard in Leiden zijn. Onderweg, zo ongeveer iedere vijf kilometer, staan er drink- en behandelposten. De deelnemers zijn hier enthousiast over; tijdens het lopen zie je namelijk steeds weer een nieuw panorama.

'Het gaat hard: met nu al meer dan 1.200 aanmeldingen'

Bijzonder is ook de 'wandelmarathon', of de officiële naam: 'Wandelen met Ton van Bemmelen Sports'. Deze is op zaterdag 18 mei, waarbij de deelnemers vanaf 9 uur vertrekken voor de hele afstand. De halve marathon vertrekt om 12 uur, de 10km om 18 uur. Een wandeling van 42.195 meter kun je binnen zo'n twaalf uur afronden en het is tegelijkertijd voor de meesten een gezellig dagje uit. Bij de verzorgingsposten staan kleine hapjes en drankjes klaar, en de organisatie zorgt voor muzikaal vertier; op verschillende plekken onderweg staan muzikanten. ,,Het gaat hard. Nu al hebben zich meer dan 1.200 mensen aangemeld en het maximum aantal deelnemers hebben we gesteld op 3.000.''

Businessloop

Wie iets minder ver wil hardlopen, kan gaan voor de halve marathon, tien of vijf kilometer. En uiteraard is er de kids run en businessloop. Scheffer: ,,De vijf kilometerloop houden we traditioneel op zaterdagavond om 22:30 uur. De start en finish zijn op de Doezastraat. Het is zo gaaf om te zien; al die mensen die lampjes dragen.''. Alle evenementen kunnen alleen mogelijk gemaakt worden door de inzet van de vele vrijwilligers.

Mogelijke samenwerking met Vrienden Binnenvest

Ze pakken startnummers in, maken lunchpakketten klaar, bewaken het parcours en staan de deelnemers met raad en daad terzijde. Scheffer: ,,Zelfs een aantal vluchtelingen en asielzoekers helpt ons al jaren met de voorbereiding; ze komen ieder jaar terug. Dat is zo gaaf! We proberen dit jaar samen te werken met de Vrienden van de Binnenvest om te kijken of de mensen die thuis- of dakloos zijn, als vrijwilliger willen meehelpen. Die mensen zijn ooit ergens goed in geweest. Ze moeten alleen weer op gang komen; wij willen hen helpen met die opstart; dat is niet meer dan normaal.''

Informatie

Een deel van de opbrengsten van de Leiden Marathon gaat naar KWF. Voor meer informatie en om je aan te melden: www.marathon.nl. Inschrijven kan online tot 16 mei om 12:00 uur. En daarna op de zaterdag en zondag zelf; in de Pieterskerk.

Erfenis van circa 5 miljoen euro

schenking n Museum De Lakenhal maakte vorige week bekend dat de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL) een erfenis heeft ontvangen ter waarde van circa 5 miljoen euro.

Dit bedrag komt bovenop eerdere schenkingen die door de betreffende particulier bij leven en welzijn aan de vriendenvereniging werden gedaan ten behoeve van de collectie én voor de restauratie en uitbreiding van het museumcomplex. (Lees het hele bericht op: www.deleidenaar.nl)

Ter gelegenheid van dit bijzondere feit werd de naam van de nieuwbouw officieel bekend gemaakt: het Van Steijn Gebouw. In 2015 ontving de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal een anonieme gift van één miljoen euro ten behoeve van collectievorming én onderdelen van de restauratie en uitbreiding van het museum. Met deze gift werd een basis voor nieuwe aankopen gelegd. Ook werden er glas-in-loodramen en monumentale koepeldaken mee gerestaureerd en maakte het nieuwe publieksvoorzieningen mogelijk, zoals het educatieatelier en de aanleg van een ringleiding voor doven en slechthorenden in het auditorium. Dankzij een aanvullende gift kon eind 2017 ook de restauratie van de tweede verdieping van de 17e-eeuwse Lakenhal in opdracht worden gegeven, alsmede de restauratie van de Oud-Hollandsche Keuken. Met de erfenis die daar nu bij is gekomen, wordt een aankoopfonds gevormd bij de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal. Het beheer van dit Van Steijn Fonds is erop gericht om met specifieke aankopen duurzaam bij te dragen aan de collectievorming van het museum.

Van Steijn Gebouw
Museum De Lakenhal wordt in de periode 2017-2019 vernieuwd en is op dit moment nog gesloten. Van 20 tot en met 23 juni wordt het museum weer teruggeven aan het publiek, met een open huis en een feestelijk openingsfestival. De erfenis van Van Steijn maakte het mogelijk nog enkele 'kersen op de taart' van de restauratie en uitbreiding te realiseren. Dit betreft onder andere de reconstructie van historische lambriseringen in de Harteveltzaal, diverse restauratiewerkzaamheden aan de collectie, een reeks fraaie kabinetten om de collectie in te presenteren, LED-verlichting en een bijdrage aan educatie en publieksbereik. Vanwege de grote betekenis van deze bijdragen aan de restauratie en uitbreiding, draagt het nieuwe gebouw vanaf vandaag de naam 'Van Steijn Gebouw'.

Carla van Steijn
Carla Roberta van Steijn werd geboren op 7 januari 1925 in Arnhem als dochter van mr. Adolf Herman van Steijn en Emilie Karoline Freifrau von der Schulenberg. Ze groeide op in Den Haag, waar haar vader kantonrechter was, en bezocht in haar jeugdjaren met haar familie regelmatig het Leidse Museum De Lakenhal. Eenmaal volwassen werkte ze als doktersassistente, als directrice van een tehuis voor Indische repatrianten en als bibliothecaresse bij het Damesleesmuseum. Ze had een brede culturele belangstelling en kennis, sprak haar talen, reisde veel, was zeer belezen en had een diepgaande belangstelling voor muziek, schilderkunst, architectuur en natuur. In Museum De Lakenhal was zij een graag geziene gast: altijd oprecht betrokken, warm én kritisch. Ze was jarenlang lid van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal. Carla van Steijn bleef bewust ongehuwd en overleed op 12 maart 2018 in Wassenaar. Het museumteam en de vriendenvereniging kijken met ontroering, respect en genoegen terug op de bijzondere band die in de loop van jaren met mevro

uw Van Steijn werd opgebouwd, en gedenken haar graag op gepaste wijze met de naamgeving van het nieuwe gebouw.

Over Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL)
De Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal werd in 1919 opgericht, met als doel om aankopen ten behoeve van de museale collectie geldelijk te steunen, alsmede om de belangstelling voor en betrokkenheid bij het museum te bevorderen. Voorzitter Haro Schultz van Haegen: "Opnieuw is gebleken dat particulieren op betekenisvolle manieren bijdragen aan Museum De Lakenhal. Het nieuws dat we vandaag naar buiten kunnen brengen is van een bijzondere orde. Niet alleen omdat het gaat om een erfenis van 5 miljoen euro, maar juist ook vanwege de bijzondere band met de schenkster. Mevrouw Van Steijn is jarenlang lid van onze verenging geweest, altijd vol belangstelling, kritisch en loyaal – en nooit op de voorgrond. Dat zij uiteindelijk ons dit grote bedrag heeft nagelaten, maakt dat wij als vereniging haar bijzonder dankbaar zijn, en het past dan ook heel goed dat de nieuwbouw van Museum De Lakenhal als eerbetoon haar naam gaat dragen."

't Was aan de Costa del Sol, tingelingeling...

levenslied n Verhalen van de stad wordt net zoals de afgelopen twee jaar muzikaal opgeluisterd Leidse Draaiorgels.

Dit jaar staan de pierementen als een lang lint opgesteld in de onlangs totaal vernieuwde en schitterend opgeknapte Haarlemmerstraat. Zo staat daar onder andere de Blauwe Pilaar, het Bloemenmeisje, de Joker en vele andere pierementen bediend door de vertrouwde gezichten van de orgeldraaiers. Ook wel de zogenaamde 'Mansende mannen' genoemd. Zij bewaren dit cultureel erfgoed met veel liefde voor het nageslacht.

Leidse Draaiorgeldag '100 jaar Zangeres Zonder Naam'

Het is in 2019 100 jaar geleden dat de Zangeres Zonder Naam in Leiden werd geboren. Leiden staat stil bij dit feit met een reeks evenementen waaronder de Leidse Draaiorgeldag.

De orgels spelen deze dag zoveel mogelijk liedjes van de Koningin van het Levenslied.

Floris Hazenberg naar UVS

transfer n Floris Hazenberg gaat van Rijnsburgse Boys naar UVS. Hazenberg (20) kwam in het verleden uit voor de jeugd van Meerburg en vanaf de B junioren voor Alphense Boys waar hij in zijn laatste seizoen in de JO19-1 speelde.

In de laatste wedstrijd van het seizoen 2017-2018 tegen favoriet MVV JO19-1 schoot Floris Hazenberg in de 75ste minuut vanaf 20 meter, bijna uit stand, de bal schitterend in de kruising (2-1) en daardoor promoveerde Alphense Boys JO19-1 naar de landelijke 1e divisie. Floris speelde in dat seizoen ook enkele keren mee met het eerste elftal van Alphense Boys en wist daar ook het net regelmatig te vinden. Rijnsburgse Boys kaapte de jonge talentvolle Leidse speler weg waar hij dit seizoen voor uitkomt.

Ted Polet tekent De Batavier

lancering n Vorige week vond de lancering van de bijzondere debuutroman van Ted Polet plaats in de bibliotheek van Leiden. Polet vertelde over het ontstaan van zijn roman en over het verhaal zelf.

'De Batavier' is een roman over een jonge zeeman die, om gezondheidsredenen, genoodzaakt is om zijn werk op te geven. Van de erfenis die hij van zijn oom ontvangt, koopt hij een tweemaster, knapt die volledig op en gaat ermee richting Middellandse Zee. Aan het eind van zijn reis redt hij bij de Turkse kust een groep Syrische vluchtelingen uit een lekke rubberboot. Thuisgekomen pakt hij zijn leven opnieuw op, maar de herinnering aan een Syrische vrouw die hij uit zee heeft gered laat hem niet los.

Hij gaat naar haar op zoek in de chaos van de Griekse vluchtelingencrisis.

Vrijwilligers gezocht

marathon n Het zal de wandelaars aan helemaal niets ontbreken. Op de verzorgingsposten staan drankjes en kleine hapjes klaar. Op iedere verzorgingspost iets zoets of zouts en uiteraard water. Voor de bemensing van deze verzorgingsposten zoekt het organisatieteam vrijwillige medewerkers die de wandelaars kunnen verzorgen.

De starttijd van de hele wandelmarathon is om 09.00 uur, van de halve tussen 12.00 uur en 14.00 uur en de 10 kilometer gaat om 18.00 uur van start. Sommige verzorgingsposten blijven lang staan en dus willen wij er voor zorgen dat er misschien in shifts wordt 'gewerkt'.


Wil jij meehelpen op zaterdag 18 mei? Stuur mok.scheffer@marathon.nl dan een mailtje. Je wordt ingedeeld bij een van de posten. En je krijgt een jack en T-shirt, lunchpakketje en de volgende dag, na het hardloopevenement, staat er een buffet klaar.

Tranfer voor Thijs de Roy van Zuydewijn

transfer n Thijs de Roy van Zuydewijn, de middenvelder/ verdediger van Rijnsburgse Boys, zal volgend seizoen het shirt van UVS dragen.

De Roy van Zuydewijn (20) kwam in het verleden uit voor de jeugd van UDO en vanaf de D pupillen t/m JO15-1 voor Alphense Boys. Vanaf de B jeugd speelde hij twee seizoenen voor Feyenoord waarna hij naar Rijnsburgse Boys vertrok en nu als 1e jaars senior aan zijn derde seizoen als senior bij de Rijnsburgers speelt.

interview/lokaal

Hup Holland

Vorige week was ik er even tussenuit om wat zonne-energie op te doen. Voor vertrek had ik nog nét tijd om te kunnen stemmen. De uitslagen van de verkiezingen van de Provinciale Staten zag ik pas twee dagen later via de tv-zender BVN op mijn vakantieadres. Met groeiende verbazing volgde ik het nieuws en las de reacties op social media.

De tv in mijn hotelkamer stond aan. Ik zag mensen over straat lopen in een stad in Nederland. Hun gezichten met shawls afgedekt: ze willen niet in beeld. Ze zingen iets. Hoor ik dat nou goed? Vragen ze nou om een kogel? Een kogel voor een politicus? Omdat hij 'gewonnen' heeft? Zegt wat hij denkt? Ik schrik er van. Los van waar je politieke voorkeur naar uit gaat... dit is toch ongelofelijk? Hebben we dan niets geleerd met z'n allen?

In het land waar ik met vakantie was, is stemrecht niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor vrouwen. Het openlijk uiten van je politieke voorkeur alsmede journalistieke vrijheid zijn zaken die er een stuk anders uitzien dan bij ons. Ik kom hier al jaren. De moslims die hier wonen en werken en mij hier jaar in jaar uit gastvrij ontvangen, heb ik in mijn hart gesloten. Een van hen is homo. Dat spreekt hij niet uit, want hij is doodsbang. Als zijn chef dat weet, zal hij worden ontslagen. Als zijn familie dat weet, willen ze hem niet meer zien. Als de staat dat weet, wordt hij opgepakt. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Hij lacht, maar zijn ogen lachen nooit mee. Homofilie is hier strafbaar. Maar dit terzijde. Ik wil er mee aangeven dat we in een vrij land leven en laat dat in godsnaam zo blijven.

Waar ik ook van schrok, is de Facebookpost van een oud-wethouder van Noordwijk na de verkiezingen. Hij is tegenwoordig burgemeester van Krimpen. Zijn post werd overladen door reacties. Sommige inwoners van Krimpen vonden de tekst en foto's op Facebook niet passen bij de neutrale rol van een burgemeester en vonden het beter als hij op zou stappen. Het omstreden bericht is inmiddels van Facebook verwijderd. De burgemeester liet vorige week nog weten dat hij geen spijt had van zijn actie. Wel dat het 'niet handig' was. Zijn post was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Zeker voor een burgemeester en al helemaal voor een CDA'er.

Beroepsmatig volg ik het nieuws vanaf m'n vakantieadres en die telefoon, tja. Die gaat natúúrlijk mee. Geen discussie mogelijk. Maar eigenlijk moet die tv uit en alles waarmee je het internet op kan, zou thuis moeten kunnen blijven voor een paar dagen. Maar ik maak me ongerust over Nederland. En niet alleen over Nederland: ook over Holland, als in: Hup Holland Hup. Als in: Oranje. Want mijn panty – die ik overigens niet aan had op dat moment – zakte op mijn enkels terwijl ik naar het Nederlands Elftal keek die dag, ver weg van thuis. In de 90ste minuut toch nog verslagen.

De Duitsers in de kamer naast me hoorde ik juichen. Maar: we houden hoop! Mocht Oranje niet bij de nummers 1 en 2 zitten, dan hebben we alsnog een kans op kwalificatie middels de Nations League play-offs.

Hup Holland!

Caroline Spaans, redacteur

Lammetjesdagen

Dierplezier op Kinderboerderij Weidezicht in de Merenwijk, Parkzicht 100 in Leiden

Weidezicht n Op kinderboerderij Weidezicht vinden woensdag 10 en 17 april van 13.00 – 16.00 uur weer de Lammetjesdagen plaats.

Kinderen kunnen lammetjes aaien, een lammetje knutselen van echte wol, ponyrijden, een eigen tuintje inzaaien en hun zintuigen testen. Tijdens de Lammetjesdagen kunnen de kinderen tussen de dartelende lammetjes en geitjes lopen in de wei. Er zijn ook andere jonge dieren zoals konijntjes en kuikens! Speciaal op deze dagen kunnen kinderen de hele middag terecht voor ponyrijden (€ 2,00 per rit) en wordt het springkussen (€ 0,50) opgeblazen. Tijdens de Lammetjesdagen kun je middels een speurtocht van alles leren over de jonge dieren op de boerderij.Restaurant de Trotse Pauw is tijdens de Lammetjesdagen ook open. Kinderen kunnen tijdens het bezoek aan de boerderij ook de twee 50-dingenlijsten ophalen. De entree is gratis. Enkele activiteiten een kleine bijdrage.

column/nieuws

Een plaatje uit de tijd van een vergeten minderheid

De Anna Hoeve in de tijd dat er nog geen sprake was van De Julius Ceasarlaan en Octavialaan. Foto's Niek Bavelaar.

vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden. Deze week is het onderwerp De Anna Hoeve boerderij, uit de wijk Roomburg. De boerderij is er nog wel, maar is ingepakt door nieuwbouw. Deze foto's dateren uit november 2002 en zijn gemaakt door Niek Bavelaar.

Een boerderij in Leiden? Die combinatie ligt niet zo voor de hand. De stad zit al decennia propvol en ruimte voor uitbreiding is er niet. Laat staan dat er groene weilanden en kronkelende weggetjes met knotwilgen binnen de stadsgrenzen zijn te vinden. Toch had Leiden tot voor kort een boerenbevolking, een vergeten minderheid zou je zeggen. Alleen op de Vlietweg schijnen nog een paar plattelanders te wonen, gekoesterd door het gemeentebestuur vanwege hun educatieve rol. Noem ze knuffelboeren.

In de Anne Hoeve valt weinig meer te knuffelen, de koeien en schapen zijn allang verdwenen. Het karakteristieke gebouw is opgeslokt door gulzige projectontwikkelaars die wonder boven wonder het stukje erfgoed hebben moeten laten staan. Een goede zaak voor het historisch besef. Zo realiseren de bewoners van Roomburg elke dag dat ze eigenlijk in de polder wonen.

Eric Hoenson

Liefde op de Loviumbrug

singelpark n In september wordt gestart met de bouw van de Singelparkbruggen. Door de aanleg van zes voetgangersbruggen ontstaat een logische, aaneengesloten wandelroute van ruim 6 kilometer langs de singels, zodat het Singelpark als één park te beleven is. In februari 2020 zijn alle bruggen klaar.

De bruggen zorgen letterlijk voor een verbinding tussen de verschillende parkdelen. De bouw van de bruggen wordt uitgevord rtussen september 2019 en februari 2020. De Hapynionbrug, de Wisenniabrug, de Binnenoostsingelbrug, de Loviumbrug, de Helarbrug en de Aeldisbrug. Gekozen is - na een (schrijft u hem even op voor 'galgje') Singelparkbruggennamenwedstrijd - voor niet bestaande Latijnse, Griekse en Germaanse termen.

Wisennia: Brug van Wijsheid, Helar: Brug van Gezondheid, Hapynion: Brug van Geluk, Aeldis: Brug der Ouderdom, Lovium: Brug van Liefde. Op 1 april start Dura Vermeer met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de bruggen bij het Ankerpark. Hierop worden uiteindelijk de nieuw te bouwen Loviumbrug en de Binnenoostsingelbrug aangesloten.

De bouw begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen.

Stadscafé: verdichten of verlichten?

woningnood n Leidraad voor een serie van vier bijeenkomsten dit jaar voor een serie van vier bijeenkomsten die RAP (Rijnlands Architectuur Platform) organiseert in Scheltema, is: Stad zoekt ruimte.

Woensdag 27 maart was het eerste 'Stadscafé' met als thema: Verdichten of verlichten. Paola Huijding, architect en stedenbouwkundige en eindredacteur van het Stadscafé gaf een toelichting. Iedereen is erover eens dat de woningnood hoog is en er veel huizen bijgebouwd moeten worden, maar hoe dat precies ingevuld moet gaan worden, daarover verschillen de meningen.

Huijding zegt dat Leiden 8500 woningen moet bijbouwen. En dat het volgens de huidige afspraken binnen de bebouwde kom moet gebeuren. Huijding en haar team nodigen sprekers uit die ieder vanuit hun eigen deskundigheid tegen het thema Verdichten of verlichten aankijken.

De Stadscafé's van het RAP Leiden gaan overigens niet over bestaande plannen, maar juist om buiten de bestaande kaders te kijken naar oplossingen. Het volgende Stadscafé is op woensdag 12 juni.


interview/nieuws

Rasorganisator Trudy Kwik

Top n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan rasorganisator en feestvierder/ bedenker, die de liefde voor Leiden met de paplepel kreeg ingegeven; Trudy Kwik.

Wat betekent Leiden voor je?

Veel! Ik ben geboren en getogen in Leiden en word onrustig als ik er een tijdje niet ben. We hebben een heerlijke plek in Fryslan waar we al jaren veel in de zomermaanden zijn maar ik moet er niet aan denken om daar voor altijd te bivakkeren want dan ga ik Leiden missen. We hebben ook een aantal jaren in Voorschoten gewoond, in een heerlijk huis en leuke buurt maar als we iets gingen doen was dat in Leiden. Toen we na 14 jaar weer teruggingen voelde het als thuiskomen!

Is er een plek in Leiden waar je graag komt?

Ik zwerf graag door de stad….de markt, de binnenstad, de authentieke kroegen en restaurantjes. Maar helemaal blij word ik door te varen door de stad, iedere keer zie je weer andere dingen!

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat zeker niet?

Als stad zijn we niet altijd netjes geweest met ons nalatenschap. Wat ik bedoel is dat er zoveel oude panden, fabrieken verloren zijn gegaan terwijl er op de mooiste plekken afschuwelijke gebouwen zijn teruggezet die eigenlijk niet in het straatbeeld van onze stad passen. Gelukkig is het vorige college waakzaam geweest en zijn er mooie ontwikkelingen in de stad!

Wat mis je in Leiden?

Here we go…..een rooftopbar, unieke horeca concepten, een stadsstrand, nog meer trots zijn op de stad, een beetje lief zijn voor elkaar!

Wat doe je op 3 oktober?

Met de paplepel ingegoten……24 uur feestvieren, zowel herdenken als zwerven door de stad. Toen ik zwanger was zei mijn vader: we willen altijd oppassen maar nooit op 2 & 3 october, waarvan akte! Een aantal jaren geleden dacht ik dat ik wel een keertje kon overslaan; op vakantie naar een mooi zonnig strand. Sorry, maar dat was eens en nooit meer…..ik heb een hele slechte dag daar gehad! Sindsdien gaan we op 4 oktober weg, beter!

Met Verhagen en Beuk naar liveconcert Hazes

André Hazes in concert. Foto: Ben Houdijk. Foto: Ben Houdijk

Top n André Hazes geeft op 8 april en 9 april één van zijn eerste grote theaterconcerten in één van de mooiste theaters van Nederland, het AFAS Circustheater Scheveningen.

Maandag 8 april was in één klap uitverkocht, maar voor dinsdag 9 april zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar. Hij zingt dan al zijn hits! Het thema is dan ook: LEEF!

Donatie

Eén van André's grootste hits. Dit thema past bij KWF Kankerbestrijding. De producent doneert namelijk van iedere verkochte kaart € 2,50 aan het KWF! Dit concert is zonder pauze.

In het kader van 35 jaar Sterren aan Zee concerten bezorgt André u met zijn Band u een onvergetelijke feestelijke avond met enkele grote verrassingen!

Boek snel

Boek snel je busarrangement want de concerten van André Hazes zijn snel uitverkocht! Die prachtige plaats en reis kost u slechts € 49,50 per persoon i.p.v. € 75,00. Zelfstandig komen mag uiteraard ook. Opstapplaats ook in Leiden.

Ter info

Voor vragen, nadere informatie en speciale VIP kaarten op de 1e, 2e en 3e rij kunt u contact opnemen met Impresario Pieter van der Ploeg, telefoon 070 350 9999 (van maandag t/m zaterdag van 7.30 tot 19.30 uur).

10 Jaar O'nine Festival

De band in actie. Foto: Coen Bastiaanssen. Foto: Coen Bastiaanssen

Tien n Met trots presenteert coverband O'nine haar eerste festival in Leiden. Op 25 mei vieren ze hun tiende verjaardag, samen met onder andere Lekker Weer, Barry Badpak, The Local 6, Toine Scholten, de Flierefluiters en Miss Noeka. Want wie jarig is viert feest!

De jongens van O'nine zijn een graag geziene gast op Leidse evenementen zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag en uiteraard Leidens Ontzet.

Muziekfestival

De band combineert in hoog tempo bekende classics met moderne hits. Na twee uitverkochte concerten in Gebr. de Nobel en een Hit tijdens Leidens Ontzet is het tijd voor een muziekfestival op het buitenterrein bij het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden. Het 10 jaar O'nine Festival begint om twee uur 's-middags en gaat door tot middernacht.

Het festivalterrein is slechts 5 minuten fietsen van Leiden Centraal en het veld naast de grote sportzaal biedt plek voor ruim 1.500 bezoekers en iedereen die van festivals, bands, gezelligheid en live muziek houdt is van harte uitgenodigd. Er komen nog meer acts bij.


www.oninefestival.nl

sleutel/uitgaan

Fietsbrug op 8 april open

De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken met elkaar. | Foto: pr

n Nieuwe Joop van der Reijden-brug eindelijk op z'n plek

Open n Nog een week en dan is er een nieuwe directe verbinding tussen Leiden/Oegstgeest en Valkenburg, de Joop van der Reijdenbrug.

Pierementen in het centrum. | Foto: sleutelstad.nl

Er was natuurlijk al wel een directe verbinding met het Valkenburgse pontje - al denken veel mensen dat die in Rijnsburg landt - maar daar komt de fraaie nieuwe brugverbinding bij. De brugdelen daarvoor werden vorige week vanuit het Friese Sumar (tussen Leeuwarden en Drachten) aangevoerd over water en daarna met behulp van een kraan op een ponton op hun plek gezet.

Waterpas

Op woensdag en donderdag eerst de vaste brugdelen aan de oevers en op vrijdag het draaigedeelte. Het lukte in eerste instantie niet om het brugdeel waterpas op te hijsen door een verkeerd hijsplan. Met het oorspronkelijke hijsplan lukte dat op zaterdag wel. Het beweegbare brugdek werd met 88 forse M36-bouten op het lager bevestigd. Later volgde het contragewicht, een schuine pyloon van ongeveer twaalf meter hoog, die met 54 bouten werd vastgezet. De werkzaamheden trokken veel bekijks van bewoners van zowel aan de kant van 't Duyfak in Valkenburg gemeente Katwijk en aan de overkant in Oegstgeest aan de Rijn/Leiden.

Vertraging

De bouw van de brug begon begin maart een jaar geleden, maar liep onderweg wat vertraging op door het faillissement van de staalfabrikant. Het ontwerp is van de Leidse architect Syb van Breda en is 'op maat gemaakt voor Katwijk en Oegstgeest'. 'Markant en herkenbaar in het landschap.

Een draaibrug met een hooggelegen contragewicht. Dit concept is uniek in Nederland, het is nog nergens anders gebouwd. Tegelijkertijd robuust en betrouwbaar', vertelde de architect over zijn ontwerp.

Belangrijke verbinding tussen twee wijken

De brug staat ter hoogte van Sportpark 't Duyfrak in Valkenburg en sluit aan op het Rustenburgerpad in het nieuwbouwproject Oegstgeest aan de Rijn. 'Een belangrijke route', volgens wethouder Jan Nieuwenhuis van Oegstgeest.


De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken met elkaar. Het wordt en maakt dat inwoners van Oegstgeest en Katwijk veel sneller naar de overkant zijn. De brug is op 8 april voorgoed open.

Goud en zilver voor ritmisch gymnasten

medailles n Gymsport Leiden is met een aantal gymnasten in de prijzen gevallen tijdens de derde plaatsingswedstrijd voor de 2de divisie Ritmische Gymnastiek: er was acht keer eremetaal voor de dames, afgelopen zaterdag, 30 maart.

Bij de benjamins geboortejaar 2010 was er goud voor Victoria Toscano voor haar hoepeloefening. Ook voor Maja Wasilewicz stond een hoepeloefening op het programma. Zij behaalde de hoogste score bij de pré junioren 2008. Samen met Angéline Girault behaalde Maja een zilveren medaille voor hun duo oefening zonder materiaal. Maja Wasilewicz (ook hoepeloefening) behaalde de hoogste score bij de pré junioren. Samen met Angéline Girault behaalde Maja een zilveren medaille voor hun duo oefening zonder materiaal. Bij de oudste senioren behaalde Nikita van Veggel de hoogste score. Bij de senioren was er goud voor Robin Vermonden zilver voor Selina Gitis. Bij de junioren bleek het puntentotaal van Anna Ilchenko voldoende voor goud. Anouk Vermond won zilver bij de junioren. Anna werd aan het eind van de wedstrijd uitgeroepen tot districtskampioen 2019 bij de junioren. De plaatsingswedstrijden voor de 2e divisie zitten er nu op. Komende week wordt duidelijk wie zich geplaatst hebben voor het NK van de 2e divisie. Deze wedstrijd is zondag 19 mei in Hilversum. | Op de foto de 2 junioren: Anna Ilchenko (links) en Anouk Vermond.

Alzheimer: wanneer opname?

zorg n Als de zorg thuis voor iemand met dementie zwaarder wordt, kan een beroep gedaan worden op zorg buitenshuis. Dagbesteding kan de druk op de mantelzorger kleiner maken en biedt de persoon met dementie een zinvolle dag. Hoe lang hou je dat vol? Er komt een moment dat je naaste zoveel zorg nodig heeft dat opname de beste oplossing is.

Wanneer is het tijd om een opname te regelen en hoe pak je dat aan? Los van alle emoties komt er veel kijken bij het regelen van een opname. De opname van je naaste in een verpleeghuis betekent een definitieve scheiding. Dat is ingrijpend en pijnlijk. In het Alzheimer Café op donderdag 11 april komt Annemieke van der Starre, een casemanager met ervaring met deze situaties. Zij zal aan de hand van een voorbeeld vertellen hoe dat gaat. Er is uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. Deze avond wordt de muziek verzorgd door de Netz. Het Alzheimer Café Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken. De locatie is: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, Leiden. De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Meer info: www.dementie.nl

't Was aan de Costa del Sol, tingelingeling

levenslied n Verhalen van de stad wordt net zoals de afgelopen twee jaar muzikaal opgeluisterd Leidse Draaiorgels.

Dit jaar staan de pierementen als een lang lint opgesteld in de onlangs totaal vernieuwde en schitterend opgeknapte Haarlemmerstraat. Zo staat daar onder andere de Blauwe Pilaar, het Bloemenmeisje, de Joker en vele andere pierementen bediend door de vertrouwde gezichten van de orgeldraaiers. Ook wel de zogenaamde 'Mansende mannen' genoemd. Zij bewaren dit cultureel erfgoed met veel liefde voor het nageslacht.

Leidse Draaiorgeldag '100 jaar Zangeres Zonder Naam'

Het is in 2019 100 jaar geleden dat de Zangeres Zonder Naam in Leiden werd geboren. Leiden staat stil bij dit feit met een reeks evenementen waaronder de Leidse Draaiorgeldag.

De orgels spelen deze dag zoveel mogelijk liedjes van de Koningin van het Levenslied.

Danny Vera pakt groots uit

muziek n Waar hij tijdens zijn laatste theatertour The Lone Stranger zijn liedjes bracht met behulp van slechts een gitaar, is bij Pressure Makes Diamonds niet alleen de band terug, maar voegt Danny Vera er ook een blazerssectie én strijkensemble toe.

De Middelburgse singer-songwriter, meest bekend om zijn onderscheidende Americana sound, werd geboren in 1977 en schrijft al sinds zijn tienerjaren liedjes over het leven, de liefde en de dood.

Hij creëerde 'New Black and White' als een nieuw genre van originele muziek. Gepositioneerd als een getatoeëerde, zachtaardige outsider heeft Vera de afgelopen jaren naast de festivals en poppodia ook de theaters weten te veroveren.

In Pressure Makes Diamonds ziet het publiek Danny Vera zoals ze hem nog niet eerder zag.

ZZ Leiden kampioen

| Foto's: sleutelstad.nl

Beker n Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondag beslag gelegd op de NBB-beker. Honderden fans waren aanwezig om de Leidse ploeg het gevoel van een thuiswedstrijd te geven. Aan het eind van het derde kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden het beslissende gaatje en moest Landstede Basketbal passen. Het werd uiteindelijk 69-87.

Vanuit Leiden waren zo'n 500 supporters naar Zwolle gereisd, waarvan 176 met de drie ingezette bussen. In de hal werden speciaal voor dit seizoen gefabriceerde blauwe shirts voor een prikkie te koop aangeboden.

Er was een echte bekersfeer in het Landstede Sportcentrum gecreëerd. Al ver voor aanvang van het duel tussen het thuis spelende Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden lieten de supportersgroepen zich horen. Tegenover de Zwolse percussieband van Jaap Sonnemans kon het Leidse supporterslegioen ook een drumgroep stellen, maar vooral het luchtalarm van Ruud Haamke zorgde voor een fikse overtreding van het maximaal aantal toegestane decibellen. Allemaal ingrediënten voor een mooi basketbalfeestje.

En dat werd het vanuit Leidens oogpunt zeker. Darius Thompson gaf al vroeg in het eerste kwart zijn visitekaartje af met een driepunter, een dunk voor 9-10, en een magistraal block op Kaza Kajami-Keane, die dacht een vrije lay-up te kunnen lopen. Tot dat moment, zo'n drie minuten voor het einde van het eerste kwart koesterde Landstede Basketbal een voorsprong: 15-10, 17-15. Via twee driepunters van Clayton Vette en twee vrije worpen van Worthy de Jong was het 20-23 na tien minuten basketbal.

In de eerste minuten van het tweede kwart nam Landstede Basketbal de leiding weer over, maar niet voor lang. Maurice Watson Jr. produceerde twee driepunters; de laatste van heel ver en onder druk van de schotklok. Die laatste bom betekende 27-31 en een time-out voor Herman van den Belt. Toch stond het vlak daarna weer gelijk: 31-31.
Zorg en Zekerheid Leiden sloeg vanaf de zesde minuut een gaatje via een hookshotje van Kenneth Simms, een steal plus eerste veldscore van De Jong en een backdoor op de baseline van Thompson. De Leidse ploeg wist die marge vast te houden tot de rust: 37-41. Watson voelde zich in zijn element, want met diverse crossovers stuurde hij zijn verdedigers geregeld het bos in.

In het derde kwart greep Rolf Franke na drie minuten al in door een time-out te nemen bij een stand van 43-43. Landstede Basketbal kwam zelfs op een 44-43 voorsprong, maar daarna sloeg de vlam in de pan. Na een onsportieve fout van Kajami-Keane reageerde Simms iets te fel richting Ralf de Pagter. In eerste instantie kreeg Simms ook een onsportieve fout toebedeeld, maar na het zien van de beelden werd tot een diskwalificerende fout besloten. Doordat Mohamed Kherrazi niet speelklaar was, werd de selectie zo toch een mannetje kleiner. Sergio de Randamie bracht uitkomst. Hij stond na het wegvallen van Simms op.

Een driepunter en twee vrije worpen van De Jong brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 44-48. Langzaam maar zeker nam de Leidse ploeg afstand van de Zwollenaren. Thompson benutte vier vrije worpen op rij, waarna De Randamie eerst twee vrije worpen benutte en daarna back-to-back driepunters door de ring gooide: 51-60 op twee minuten voor het einde van het derde kwart. De Leidse supporters zagen wat De Randamie aan het doen was en zongen hem dan ook luidkeels toe. Landstede Basketbal sloot het kwart met een drietje van Sherron Dorsey-Walker af voor 55-62. Er was nog niets gewonnen door de Leidenaren.

De Zwolse formatie kwam via Kajami-Keane en Noah Dahlman (topscorer aan Zwolse zijde met 22 punten) terug tot 58-63. Daarna kwam Landstede tegen het sterk verdedigende Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten lang niet tot scoren. Thompson zorgde in die fase voor een 4-point play en na een driepunter van Vette (14 punten) maakten de Zwollenaren pas een einde aan de 11-0 tussensprint van Zorg en Zekerheid Leiden. Thompson werd overigens vanaf de tribune voorzien van spreekkoren voor MVP.

Thompson (Leids topscorer met 25 punten) verzorgde in de slotfase nog wat highlights. De Jong (12 punten) kwam nog door met een and-1 na de vijfde fout van Kajami-Keane: 66-83. Op één minuut van het einde knalde De Randamie (15 punten) zijn derde driepunter raak. Met een vrije worp besloot Watson (goed voor 17 punten en 8 assists) de wedstrijd: 69-87.

Na zeven jaar mag Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de derde keer in de historie bekerwinnaar noemen. Tevens was het de eerste prijs sinds het kampioenschap van 2013. Terwijl coach Rolf Franke de NOS te woord stond, gaven enkele spelers hem nog even een waterdouche.

Het gezelschap vertrok daarna richting de Vijf Meihal, waar de spelersbus met gekleurde rook binnengehaald werd en er een feestje aanbrak. Zo'n 750 mensen waren hier nog getuige van. Ook het DTL-team, dat een dag eerder ook de beker had gewonnen, werd gehuldigd. Nadat de spelers van het vlaggenschip de beker hadden getoond, ging het feestje nog even verder. Met onder meer een fraaie polonaise van spelers van het eerste, spelers van het DTL-team én supporters door de Vijf Meihal heen.

Kampioensonwaardig slot van Sporting Trigon

korfbal n "Met een arrogante houding van de kampioen het veld ingaan en niet kunnen knokken om in de wedstrijd te komen" is de korte samenvatting van de afgang van Trigon bij Antilopen.

Dat was de analyse van één van de betrokkenen na afloop van de verliespartij tegen Antilopen, dat vrij spel kreeg en 27-17 als zege mocht bijschrijven. Tuurlijk, er stond niets meer op het spel en mede daarom speelde Ellen Matze (Pam Straathof verving haar) gezien de belangen van het tweede in het reserveteam. Maar dan noch. Vooraf waren de bedoelingen goed om de competitie met een positief doelsaldo van 100 af te sluiten maar die plannen konden na een kwartier de afvalbak in. Antilopen logenstrafte haar eigen naam namelijk met de 8-0 voorsprong voordat Trigon zich meldde in de scorelijst (8-2) Op zich had dit een start kunnen zijn voor de inhaalrace, maar dat zat er totaal niet in. In de rust, die met 15-7 inging, verzuimde men blijkbaar elkaar eens goed aan te staren of het had geen effect. De thuisclub, bij wie overigens alles lukte, ging gemotiveerd verder (19-8) en Trigon stond er ongeïnspireerd bij en keek er naar. Halverwege het 2e gedeelte was het verschil zelfs 13 goals en dat is gewoon de kampioen onwaardig. Coach John van Duuren zat er gelaten bij en liet ploeg de gifbeker leeg drinken. De enige wissel was Finn Lambooy voor de licht geblesseerde Marc Meulenbeld. In de slotfase, waarin de scheidsrechter het nodig vond de confrontatie met Gerald van Dijk te zoeken, zorgde een serie van vier Leidse goals op rij voor de toch beschamende nederlaag (27-17). Aanvoerder Jan Willem van der Gugten verontschuldigde zich na afloop met een oprecht "Sorry" tegen meegereisde supporters en Van Duuren beperkte zijn reactie met: "Schandelijk".

Op korte termijn begint de voorbereiding voor het vervolg van de veldcompetitie, waarin Sporting Trigon de koppositie gaat verdedigen.

Doelpunten: Ferry Janssen (5x), Danya Kling en Gerald van Dijk (elk 4x), Jan Willem van der Gugten (3x) en Marc Meulenbeld.

Ruim 7500 sportende kids

koningsspelen n Voor de zesde keer worden De Koningsspelen Leiden gehouden. Vrijdag 12 april doen 7685 kinderen uit het basisonderwijs mee aan diverse sport- en spelactiviteiten op veertig voetbalvelden en dertig schoolpleinen.

De activiteiten worden begeleid door studenten van mbo Rijnland en leerlingen van Bonaventura College, Vlietland College, Leonardo College, Visser 't Hooft, Stedelijk Gymnasium, da Vinci College, de PABO van de Leidse Hoge School en zelfs studenten van de studentenvereniging Minerva doen mee.

De Koningsspelen worden om 9.00 uur geopend door wethouder Paul Dirkse. Daarna dansen honderden basisschoolleerlingen op het hoofdveld van voetbalvereniging DoCoS de Pasapas onder leiding van de dansklas van het Leonardo College. Daarna dompelen de kinderen zich onder in een groot aantal verschillende sport- en spelactiviteiten.

Ze worden hierbij begeleid door studenten van mboRijnland en het hbo en leerlingen van middelbare scholen.

De activiteiten tijdens de Koningsspelen wil wethouder Dirkse breder trekken: "We krijgen als gemeente steeds meer taken, met name als het gaat om de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Laten we daar sport en spelactiviteiten een rol bij geven.

Die kunnen bijdragen aan preventie van sociale problemen en gezondheidsklachten." Hij wil daar een verbindende rol bij spelen. "Ik zie voor de gemeente echt een rol weggelegd voor het samenbrengen van scholen, wijkcentra en sportverenigingen. Sport en spel kan een enorme spin-off hebben voor de leefbaarheid van de samenleving."

Uniek concept in Leiden

De Koningsspelen in Leiden zijn uniek. De hele dag wordt namelijk georganiseerd door mbo Rijnland, de Pabo van de Hogeschool Leiden, het Leonardo College, het Bonaventura College, het Vlietland College, het Visser 't Hooft, Stedelijk Gymnasium en het da Vinci College. "Geweldig," vindt Dirkse. "Deze dag brengt iedereen in de stad bij elkaar. Nergens anders in Nederland worden de Koningsspelen op deze wijze georganiseerd."

MboRijnland vervult een belangrijke rol in de organisatie.

"Een geweldige dag", volgens Otto Jelsma, voorzitter van de Raad van Bestuur van mboRijnland. "Het is prachtig om te zien dat zoveel kinderen met elkaar met sport bezig zijn en onze studenten de kinderen begeleiden." Hans Kallenberg, docent bij mboRijnland en een van de organisatoren, is trots op de Koningsspelen. "Door alle activiteiten dragen we echt bij aan het versterken van de gemeenschap Leiden." De Koningsspelen vinden sinds 2013 in Nederland plaats.

Basketballers pakken de NBB-beker

zege n Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag in Zwolle beslag gelegd op de NBB-beker.

Honderden fans waren aanwezig om de Leidse ploeg het gevoel van een thuiswedstrijd te geven. Aan het eind van het derde kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden het beslissende gaatje en moest Landstede Basketbal passen. Het werd uiteindelijk 69-87. Het is de eerste grote prijs voor ZZ Leiden sinds 2013.

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

BPlusC

donderdag 4 april, 12.45 uur

Duo Dori & Dori, opera fragmenten. Het duo Dori & Dori wordt gevormd door de sopraan Dorela Cela en de mezzo-sopraan Teodora Drozdik-Popovic. Samen met de Spaanse pianist Federico Mosquera Martinez verzorgen zij een lunchconcert in de Kapelzaal van BplusC aan de Oude Vest. Het concert duurt tot 13.30 uur. Kaartjes kosten 6 euro inclusief een kop koffie, thee en de garderobe.

Theehuis De LeidseHout

zondag 7 april, 14.00 uur

westcoast pop- & rocksongs van Brian James & Ewald Ebbing. De van origine Amerikaanse singer/songwriter Brian James woont al een aardig tijdje in Nederland, maar verloochent zijn afkomst nog altijd niet. Dat uit zich in een voorliefde voor mooi, melodieus westcoast repertoire van onder meer Eagles en Steely Dan. Goed in het gehoor liggende songs, vervolmaakt door het verfijnde toetsenwerk van Ewald Ebbing. Adres: Houtlaan 100. Bij geschikte weersomstandigheden zijn de optredens buiten aan het terras.

Stadscentrum

zondag 7 april, 13.00- 16.00 uur

nieuwe editie van Verhalen van de Stad: gratis straattheater, gebaseerd op bijzondere plaatsen en mensen uit de geschiedenis van Leiden; dit jaar in het teken van de Zangeres zonder Naam. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat deze Koningin van het Levenslied in Leiden werd geboren. Op deze dag worden vier scènes gespeeld, geïnspireerd op haar leven, maar vooral door de liederen en teksten die ze ten gehore bracht. Vier scènes over de momenten in het leven die ze zo vaak bezong: kind zijn, verliefd zijn, scheiden en doodgaan. Met uiteraard heel veel muziek van de Zangeres! De scènes zijn tussen 13.00 – 16.00 uur te zien in het gebied rond De Burcht en de Hooglandse Kerk.

BPLUSC

tot en met 24 april

verschillende exposities in de bieb in de Nieuwstraat:

- expositie van kinderen van groep 3a van de Lorentzschool. Door met elkaar te kijken en te praten over de vormen van Picasso portretten, maakten ze al heel snel en spontaan rake schetsen.

- expositie van Kunstenaarscollectief Bollenstreek in Beeld met als thema Rembrandt in een ander licht. Diverse kunstenaars laten in Het Leidse Volkshuis op eigen wijze zien waardoor zij geïnspireerd zijn.

- expositie van schilderijen, tekeningen en kunstwerken te zien, gemaakt door personen met een stoornis binnen het autisme spectrum.

Boekhandel Kooyker

zondag 7 april, 15.00 tot 16.00 uur

geven Marianne Oosterop en Christel Schollaardt een workshop voor het maken van de perfecte (paas)brunch. Van eenvoudige broodjes tot een echte brioche, van een simpel soepje tot omelet Sibérienne. Toegang vrij. Wel graag aanmelden via info@kooyker.nl. Boekhandel Kooyker bevindt zich in de Breestraat 89.

Horen, zien – en schrijven

Een nieuwe columnist. Door een herschikking van kranten en mensen binnen het Verhagen-tijdschriftenimperium ben ik hierheen verhuisd. U bent daar niet in gekend. Betekent dat nu ook dat u als lezer niets in te brengen hebt? Geenszins! Wat is een column anders dan een spiegel met een twist? Wat is een column anders dan de leesbare helft van een dialoog tussen de stukjesschrijver en de lezer? Ik krijg geen letter op papier wanneer u allemaal stilletjes in uw huis blijft zitten. Vaak is dat voor u verkieslijker: geen gevaarlijk verkeer, geen overlast, geen hitte, regen of wind die je hindert, niets om je druk over te maken.

De Franse filosoof Pascal had het goed gezien toen hij ooit zei 'al het ongeluk van mensen komt voort uit één ding: ze kunnen niet rustig stil blijven zitten in een kamer'. Maar dat is tegelijk het grote geluk van de columnist! U komt buiten, u onderneemt iets, u spreekt en handelt. En de columnist observeert en luistert. En slaat daarna genadeloos toe. Want laten we eerlijk zijn: veel van wat we zeggen en doen is ronduit hilarisch. En hoe ernstiger we het bedoelen en hoe serieuzer wij onszelf daarbij nemen, hoe lachwekkender het wordt. Iets daarvan hoop ik in dit hoekje van deze krant met u te delen, de komende tijd.

Hoe dat in z'n werk gaat? Ik kom u tegen op straat, in een winkel of in de trein. Ik kijk en luister alleen maar. Nou ja, soms lok ik zelf iets uit. Maar dat hebt u niet door. U wordt bekeken maar merkt het niet. En ik houd er het vergrootglas van de overdrijving voor. Soms haal ik wat ik zie een beetje uit de context.

En dan verschuil ik me achter de vrijheid van de stukjesschrijver. Ik hoor en zie – maar zal niet zwijgen. Ik ga schrijven. Daar heb je verder niet veel voor nodig. Een pc. Enige vingervlugheid bij het typen. Een redelijke woordenschat en een goede redacteur. Een fijne neus. Een redelijk ontwikkeld gevoel voor humor. Een flinke portie geduld. Een vaardige hand. En natuurlijk een dikke duim…

(Deze column is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond en verschijnt wekelijks in deze krant)

Funk met een grote 'F'

The Funkanizers. | Foto: pr

muziek n Het halfjaarlijkse festival Funked Up staat op de agenda voor vrijdag 5 april.

Het is de organisatie weer gelukt om een sterke programmering neer te zetten van acts in het genre funk, soul, hip-hop, afro & blues.

Anderhalf jaar terug braken de Funkanizers de tent al af bij Funked Up. Op veler verzoek dan ook weer terug in Scheltema als afsluitende headliner. The Gumbo Kings zijn een vijfkoppig soulmonster uit de Nederlandse Delta. Ooit begonnen op Funked Up zijn Strik & Strak vrijwel een vaste prik geworden. Vurig, stoer, energiek en sexy. Dat is de nonchalante nederfunk van Fiks. Met aangrijpende melodieën en vlijmscherpe Nederlandse teksten zegt deze vijfkoppige Haagse band waar het op staat. Als afsluiter in de kleine zaal zal dj Vinofraus achter de draaitafels komen te staan: verwacht van hem dansbare soul, funk, breakbeat, hiphop & electroswing. Vrijdag 5 april, Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Aanvang: 20.30 uur. Voorverkoop: 15 euro bij Plato (Vrouwensteeg 4-6), Velvet (Nieuwe Rijn 34) of via www.scheltemaleiden.nl.

Puzzel inzenden!

prijs n Wekelijks nemen we in de Leidenaar een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. De liefhebber kan dus aan de slag.

Elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden: onder de goede inzendingen van deze week worden kaartjes weggeven voor een optreden van Trijntje Oosterhuis op zaterdag 30 november bij Gebr. De Nobel.

De oplossing kan worden verzonden naar: redactie@deleidenaar.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leidenaar, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk.

De prijswinnaars worden op de hoogte gesteld en uiteraard maken we de winnaar bekend in de krant.

De oplossing van week 12: Liefhebber