Nieuwsblad De Leydenaer

18 december 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 18 december 2018


1 / 40

Een kijkje vanaf de Koornbrug op de markt. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap.

Rustige jaarwisseling in Leiden met twee opvallende incidenten

Naar verhouding is de jaarwisseling in Leiden rustig verlopen. De ME hoefde niet in actie te komen.

Het meest opvallende nieuws, dat ook de landelijke media haalde was een ontploffing van zwaar vuurwerk aan de Schubertlaan, even na twaalf uur. Door de ontploffing sneuvelde bij twee woningen ruiten en raakten in twee woningen in totaal vijf personen gewond, waaronder vier kinderen. Na onderzoek troffen agenten in een bestelbus en een garagebox een paar honderd kilo illegaal vuurwerk aan. Ook vonden agenten zelf gefabriceerd vuurwerk en ontstekers. Een explosievenspecialist stelde de explosieven veilig. Alles is in beslag genomen. Een 36-jarige man is aangehouden. De politie onderzoekt het incident en zoekt getuigen. Hebt u iets gezien en nog niet met de politie gesproken? Bel dan met 0900-8844.

Foto: Hans Verleur

Ook een steekpartij in het Van der werfpark was een triest dieptepunt. Daar werd een man gestoken. Hij kon gelukkig wel op eigen kracht Het Rapenburg bereiken en zo de hulpdiensten bellen.

Veelal was het feest gezellig en leuk. Er stonden lange rijen voor diverser uitgaansgelegenheiden waar wat extra's werd georganiseerd.

Diepste punt parkeergarage

Genodigden bekijken de garage. Foto: Buro JP Foto: Buro JP

Het diepste punt van parkeergarage Garenmarkt is bereikt.

Vorige week daalde onder andere wethouder Fleur Spijker af in de bouwkuip. Fleur Spijker: "Ik vond het heel indrukwekkend om op 18 meter diepte in de bouwkuip te staan en de complexiteit en grootte van deze parkeergarage te ervaren. Het is echt een knap staaltje meesterwerk!".
Nu de bouwkuip leeg is, kan de constructievloer van de -5 worden gemaakt. Als deze vloer is aangebracht, start de opbouw van de verdiepingen van de garage. Met behulp van de torenkraan worden geprefabriceerde onderdelen geplaatst en wordt er per verdieping omhoog gewerkt.
Tegelijkertijd wordt er ook in de Korevaarstraat aan de in- en uitrit gewerkt. De afgelopen periode is het dak van de toekomstige in- en uitrit gestort en is de grond eronder ontgraven. Nu de bouwkuip leeg is, kan de verbinding met de in- en uitrit gemaakt worden
De oplevering is volgens planning in maart 2020.

Koesteren

Voor me zit een jonge man met een bijzonder talent, die ik mag beoordelen.

Ineens denk ik aan het woord koesteren. Dat is het juiste woord. 'Koester je talent.' Ik verbaas me weer over onze Nederlandse taal. Laat het dan niet de mooiste taal zijn, maar schuttingtaal is verre van nodig. 2018 gaat niet de geschiedenis in als het meest tolerante en respectvolle jaar. Als we echt nog iets met die geschiedenis willen. Ik vraag me ook wel eens af of een roetveeg Piet nu zo erg is, maar ik denk ook dat daar de essentie niet ligt. Wij hebben een indrukwekkende geschiedenis, met mooie, maar ook minder fraaie dingen. Maar het is wel onze geschiedenis. Die kunnen we niet weg krassen, daar moeten we van leren. Als je weet hoe de wereld er vroeger uit zag, kun je begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Zodat wij onjuiste denkbeelden en vooroordelen kunnen corrigeren en leren voor de toekomst. Daar hebben we onze handen vol aan en de rest van de wereld ook. Dan hoeven we onze kerstdagen niet te vervangen in decemberfeesten. Dan moet het niet gaan over 'negerzoenen' en 'jodenkoeken', maar wel over de krachttermen en scheldwoorden op de voetbalvelden en in het verkeer. Dan gaat het niet om gezegdes over dieren af te schaffen, en 'de koe bij de horens vatten' te veranderen in 'de roos bij de doorns pakken'. Dan gaat het over respect voor onze dieren. Misschien moeten we 'Koesteren' wel het woord van 2019 maken. Dan hoeven we ons niet meer druk te maken om niets, maar gewoon te genieten van de dingen die we hebben en ze te beschermen. Ik wens u prachtige kerstdagen en een gezond, gelukkig en gekoesterd 2019.
Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

De Leydenaer gaat op kerstvakantie

Dit is de laatste Leydenaer van 2018. De komende twee weken zijn we met vakantie. Dinsdag 8 januari liggen we weer in de brievenbus en zijn we af te halen op diverse punten in de stad. We wensen iedereen gezellige kerstdagen een een leuke jaarwisseling. En uiteraard het beste voor 2019. Hoewel er dus even geen papieren versie van de Leydenaer is, blijven we wel actief op onze website
deleydenaer.nl.

Waarschuwing voor postpikkerts

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Post pikken, het komt nog voor blijkens dit bordje aan de Veilingkade. Daarom wordt aan postbodes gevraagd vooral de post goed door te duwen zodat niemand er bij kan.

Is zout strooien slecht voor de natuur?

Foto: Hans Adema.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Vorst, dus de Pavlov-reactie van de gemeente is: zout strooien. Op alle bruggen, anders krijg je valpartijen en schadeclaims. Maar het zout spoelt natuurlijk af naar de bermen en komt terecht in het milieu. En dat is niet best.
Opspattend zout komt op de bast van bomen terecht. Die bast wordt bruin: een teken van watertekort. Maar bomen krijgen ook zout binnen via de wortels. Al in januari begint de sapstroom en het zout wordt naar de beginnende knoppen vervoerd. Die groeien niet meer uit, waardoor de boom in het voorjaar, als iedereen de winter alweer vergeten is, ziek lijkt.
Vogels kunnen er dood van gaan. Als het vriest, is er sowieso weinig drinkwater te vinden voor de vogels. Ze drinken dus van de zoutplasjes, maar daardoor krijgen ze nog meer dorst. Voor kleine vogels leidt een zoutdosering van 10 milligram al tot een zoutvergiftiging en uiteindelijk tot de dood. Via de bodem komt het zout ook in het grondwater terecht en van daaruit in de sloten (als het al niet rechtstreeks afspoelt). Salamanderlarven bijvoorbeeld kunnen absoluut niet tegen zout.
De meeste planten kunnen niet tegen zout. Er zijn maar een paar plantjes die juist profiteren van al dat zout. Bijvoorbeeld het Deens Lepelblad, een onooglijk plantje dat eigenlijk buitendijks aan de kust of in de duinen thuishoort. Maar door het gestrooid langs de snelwegen blijkt de verspreiding in het binnenland precies overeen te komen met de wegenkaart van Nederland!
Kortom: we kunnen beter met zand strooien. Zoals in Duitsland en Oostenrijk.


Boerhaave als plantkundige

Herman Boerhaave was ook Botanicus.

Margreet Wesseling presenteert verschijnt 20 december het boek Boerhaave Botanicus. Zijn zaaiboeken, tuinen en botanische vrienden.

Dit boek gaat over een onbekende kant van de beroemde Leidse
arts Herman Boerhaave: zijn leven als plantkundige. In 1709 werd Boerhaave hoogleraar geneeskunde en kruidkunde, en prefect van de Leidse Hortus Botanicus. Binnen een jaar had hij een catalogus van alle planten in de Hortus samengesteld.
Gedurende vijftien jaar noteerde hij – in zogenoemde zaaiboeken – alles wat hij zaaide of plantte in de Hortus en later op Oud-Poelgeest, het landgoed dat hij kocht omdat de Hortus te klein was voor zijn verzameldrift.
Bioloog Margreet Wesseling ontdekte in deze zaaiboeken een schat aan nieuwe informatie die zij combineerde met gegevens uit de vele brieven die Boerhaave schreef.

Tulpenbollen cadeautje voor heel Leiden

De bollen zijn geplant. Foto: nieuwsbrief Hortus Botanicus.

Tuinmedewerkers hebben begin december achter de Oude Sterrewacht een grote hoeveelheid bollen gepland in de vorm van drie enorme vieren. Dit ter ere van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden.

Aangezien de Hortus onderdeel is van de universiteit, is ook feest in de mooiste tuin van Leiden. Overigens is die iets minder oud, de oprichting was in 1590. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor het publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was.
De bollen zullen waarschijnlijk aankomend voorjaar gaan bloeien (of zelfs eerder, als het weer zacht blijft). Tegen die tijd een mooi gezicht vanaf de overkant van de Witte Singel. Een cadeautje voor heel Leiden dus!

Nieuw: Leiden kijkt naar elkaar om

Leidenaren zouden zich meer om elkaar moeten bekommeren.

Er is een bijzondere beweging opgestaan: Leiden kijkt naar elkaar om.

Initiatiefnemer Hiske Faber: "Tijdens de donkere maanden is het extra belangrijk om er bij stil te staan dat het heel gewoon is om naar elkaar om te kijken."
Faber (werkzaam bij de Gemiva-SVG Groep) heeft de handen ineen geslagen met verschillende organisaties: UnityNu, DZB Leiden, Gemeente Leiden, Resto VanHarte, Bureau Millennial, Mutatio, Ideewinkel en nog veel meer. Samen willen zij een bijzondere boodschap onder de aandacht brengen.
"Iedereen kan wel één persoon bedenken waar hij naar om kan kijken. Waar je wat extra's voor kan doen. Een persoon die wat meer aandacht nodig heeft dan jij en ik. Hoe mooi zou het zijn als wij, Leidenaren, hier iets in kunnen betekenen? Met elkaar ervoor zorgen dat iedereen één iemand aanwijst om naar om te kijken."
Op 13 december was de aftrap met een diner, waarbij mensen is gevraagd om allemaal één gast mee te nemen die dit wat hen betreft verdient.

Auto als bouwpakket

Mega Tjaffer. Tekst en foto: Rien van Vliet.

Wekelijks zetten we een auto op de foto en bombarderen die tot Auto van de Week.

De Mega Tjaffer. Gespot in de Saffierstraat. Deze eigenaardige auto werd geproduceerd door het Franse Aixam, bekend van de brommobieltjes. De Tjaffer werd tussen 1992 en 1998 op de markt gebracht. Het model op de foto is uit 1994. In Nederland zijn er zo'n 150 verkocht.
De auto werd geleverd zonder dak en deuren (!). Wilde je toch droog rondrijden dan kon je het Wind&Waterdicht-pakket kopen. De dakpanelen en deuren kon je dan zelf er op zetten. Alles zat vast met knoppen en ritsen. Die kreeg je echter niet zomaar los en daar moest je wel wat tijd en fysieke kracht in steken. Een ander nadeel was de herrie tijdens het rijden.
Aixam produceert ook elektrische vrachtwagentjes onder meer onder de naam Goupil, het merk dat in deze rubriek eerder aan bod is gekomen.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten.

Merenwijk

Deze keer weer eens lekker klagen over de nieuwbouwplannen van de gemeente. We kregen een persbericht over de Merenwijk. 1. Wat een term is dit: er is voor de wijk een 'gebiedspaspoort' vastgesteld, een wat? 2. Men mag juichen: er wordt niét gebouwd in het wijkpark. Tja, het zou wat zijn. 3. De hoogte van de mogelijke nieuwbouw sluit aan bij de bestaande bebouwing in de omgeving van 4 tot 8 woonlagen. Mooi! Oh, toch niet: op één plek wordt in het conceptgebieds-
paspoort een hoogte van 18 lagen mogelijk gemaakt. Tja, zo kunnen wij het ook.

Elektrisch

We ontkomen er niet aan ons allemaal in te zetten voor een beter milieu, maar de overheid en aanverwante organisaties mogen best het voortouw nemen. Daarom steeg er gejuich van onze redactie op na het nieuws dat in het voorjaar elektrische bussen op de stadsdienst gaan rijden. De dienstregeling is hierop voorbereid zodat de elektrische bussen direct kunnen worden ingezet. Goed gedaan!

Opvallende situatie in omroepland

Opvallend. Dat kan gezegd worden van de nieuwe constructie in het regionale medialandschap. Sleutelstad FM is de nieuwe officiële lokale omroep van Leiden, voor de komende vijf jaar. Unity.nu 'doet' Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp.
De opzet ligt dwars ten opzichte van de gewenste visie in ons gebied. De grens ligt niet langs de Zijldijk, de Leidseweg of de Warmonderweg, maar juist een paar kilometer verderop. We moeten regionaal denken, is de trend. Maar in omroepland doen we een stapje terug. Chris de Waard won van Rudo Slappendel in de Leidse gemeenteraad. In de regio is men echter tevreden met Unity. We zijn weer een stukje verder verwijderd van een groot Leiden.

Vrijwilliger houdt feest gaande

De ijsbaan wordt deels gedraaid door vrijwilligers.

Dankzij de Winter Wonder Weken is de binnenstad omgetoverd tot een sprookjesachtige setting waar allerlei activiteiten plaatsvinden.

Het huis van Sinterklaas is inmiddels weer weg, maar de ijsbaan ligt er al en de kerstmarkt gaat bijna van start. Al deze grote meerdaagse evenementen zouden niet mogelijk zijn zonder de inzet van de 250 vrijwilligers die alles in goede banen leiden. Deze vrijwilligers zijn onbetaalbaar voor de stad en daarom is het belangrijk dat er goed wordt gezorgd voor al deze vrijwilligers. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van trainingen.
Centrummanagement Leiden en iDOE hebben de handen ineengeslagen en een training gastvrijheid en EHBO georganiseerd.
Er worden nog vrijwilligers gezocht om inwoners en bezoekers een mooie tijd te bezorgen. Wie ook wil bijdragen en deze maand nog een paar uur overheeft, kan zich aanmelden via evenementen@centrumvanleiden.nl.

Laatste kaarten kerst-In senioren

Op tweede Kerstdag houdt de Stichting Ouderen Kerst-In voor de 33e keer haar kerstfeest voor senioren vanaf 55 jaar uit Leiden en omgeving in Centrum De Regenboog, Watermolen 1 (Merenwijk). Er zijn nog enkele kaarten te koop op Hogewoerd 112 in Leiden. Het gezellige feest met muziek, koffie met gebak, lunch en diner duurt van 11.00 - 19.00 uur.

Collegereeks 'Vitaal verouderen'

Door de toegenomen welvaart stijgt onze levensverwachting steeds verder. Pasgeboren meisjes kunnen 83,3 levensjaren tegemoetzien, en jongens 80,1 jaar. Natuurlijk is dat goed nieuws. Maar hoe (be)leven we die jaren op een vitale en plezierige manier? In de collegereeks 'Vitaal verouderen', die vanaf 5 maart tijdens zeven dinsdagochtend in het Poortgebouw in Leiden zal plaatsvinden, worden actuele wetenschappelijke inzichten over gezond en gelukkig ouder worden gekoppeld aan praktische tips en adviezen.

Luisterscirkel zoekt deelnemers

Wie zin heeft aan het eind van 2018 tijd te nemen om te luisteren naar wat anderen geraakt heeft in het afgelopen jaar, kan deelnemen aan een luistercirkel op vrijdagavond 28 december. Hulpmiddel bij het delen is de zogenaamde talkingstone of –stick. Iedereen krijgt een beurt om al dan niet iets te vertellen. De anderen luisteren zonder te reageren. Locatie: Hooglandse Kerkgracht 32, tijd: 20.00 – 22.00 uur, kosten: vrijwillige bijdrage, info en aanmelden: Annet Gijsman (a.gijsman@radiuswelzijn.nl, 071 707 42 00)

Stukje spacecake en een bus...

Een stukje spacecake beviel een man vorige week niet al te best. Dinsdagavond rond 23.10 uur liep hij op het Noordeinde tegen een bus, waarbij hij de spiegel raakte.Hij is niet duidelijk of hij was gestruikeld.
De man werd tijdens de behandeling door ambulancepersoneel agressief en rende het voertuig uit. Onder begeleiding van de politie, is hij de ambulance in terug gebracht, en naar het ziekenhuis vervoerd. De bus

had geen schade.

Kunstenaars kunnen aan de gang in de kerstvakantie

Naakt ter inspiratie van de cursisten.

Tussen kerst en nieuwjaar is het in kunstcentrum Haagweg 4 mogelijk deel te nemen aan de Winteracademie van beeldend kunstenaar Jeroen Spijker. Info via jeroenspijker.nl

Eindejaarsshow Jachthaven Poelgeest

De nieuwe Maxima. Foto: SHe Fotografie. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Jachthaven Poelgeest biedt weer de traditionele eindejaarsshow. Op 27, 28 en 29 december is het volledige assortiment sloepen van Antaris, Maril en Maxima te bewonderen in de showroom te Oegstgeest.

De dit jaar geïntroduceerde lijn Maxima sloepen en tenders zijn goed aangeslagen. Tijdens de show zullen de twee primeurs getoond worden; de klassieke Maxima 620 en de uiterst sportieve 730 Tender. De laatste in een zeer luxe uitvoering met Honda 150 pk!
Naast de nieuwe Maxima’s is Poelgeest vooral bekend om de merken Antaris en Maril. Van Antaris is een mooi assortiment Fifty5 en Sixty6 te zien en van Maril zijn de populaire 6Nxt en 7Nxt in diverse uitvoeringen te bewonderen. Deze sloepen en tenders worden geheel in Nederland gebouwd en onderscheiden zich door een superieure afwerking en kwaliteit. In de showroom is al een flinke voorraad 2019 modellen te zien. Er is dit jaar gekozen voor een grote verscheidenheid aan kleuren, stofferingen en opties waardoor er een goed beeld van de mogelijkheden ontstaat. Er is ook steeds meer vraag naar volledig elektrische sloepen en ook deze zijn in de showroom te vinden. En wie zijn oog op een bepaalde uitvoering laat vallen kan natuurlijk in het voorjaar als eerste het water op!
Tijdens de eindejaarsshow is er eveneens een ruim en gevarieerd aanbod van occasion sloepen en tenders. Al deze boten zijn door Poelgeest in hun beste staat gebracht en staan stuk voor stuk garant voor jaren vaarplezier.
De eindejaarsshow wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur in de showroom van Jachthaven Poelgeest aan de Hugo de Vrieslaan 1 te Oegstgeest. Een voorproefje vindt u alvast op www.poelgeest.nl.

Ed Bossong neemt een aantal flessen in ontvangst.

Leerlingen zamelen geld in voor de Plastic Soup Surfer

Jaarlijks zamelen de kinderen van basisschool Eerste Leidse Schoolvereniging (E.L.S.) met kerst geld in voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de Plastic Soup Surfer.

Deze surfer is de bekende Leidse activist Merijn Tinga die zich via ludieke acties inzet om aandacht te vragen voor de overdaad aan plastic in grachten, rivieren en zeeën. In 2014 vervaardigde Tinga zijn eerste 'plastic soup board' van plastic afval en kitesurfte hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee.
Ed Bossong, directeur van de school: Om geld bij elkaar te brengen zamelen de kinderen statiegeldflessen in. In januari wordt het opgehaalde geld overhandigd aan de Plastic Soup Surfer.

Gemeente scoort met aanpak aanpak inburgering

lnburgering is onderdeel van het programma. Foto: archief.

De gemeente presenteert woensdag de resultaten van het Project JAS (JA Statushouders). Dit project helpt statushouders aan scholing en of werk. Waar Nederlandse gemeenten gemiddeld een uitstroom bereiken van 16 procent, bereikt JAS een uitstroom van 50 procent.

Statushouders doorlopen bij JAS een intensief maatwerkprogramma van drie jaar met een minimale inzet van 24 uur per week. Het programma is volledig gericht op participatie. lnburgering is onderdeel van het programma en vindt gelijktijdig plaats met toeleiding naar een opleiding of de arbeidsmarkt.
Het doel is dat deelnemers een eigen plek vinden in de samenleving, waar zij financieel onafhankelijk kunnen functioneren.

Miljoenensteun voor haantjesredders

Wouter Bruins en Wil Stutterheim zorgen ervoor dat al in het ei het geslacht kan worden bepaald.

Al in het ei bepalen of er een hennetje of een haantje in zit. Het Leidse biotechbedrijf In Ovo, spin-off van de Universiteit Leiden, heeft een miljoeneninvestering gekregen om hun unieke methode hiervoor verder te ontwikkelen. Zo kunnen oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim hun succesvolle prototype op de markt gaan zetten.

Het grootste deel van de investering van enkele miljoenen komt van Evonik, een van oorsprong Duits chemieconcern, en het venture capital bedrijf Visvires New Protein. Daarnaast draagt de Rabobank Leiden-Katwijk bij met een zogeheten Achtergestelde Innovatie Investering. Ook de Universiteit Leiden vanaf het begin nauw betrokken bij het bedrijf van de twee Leidse alumni, investeert in de verdere ontwikkeling van In Ovo.

Gedood

Momenteel worden net uitgekomen kuikens van legkippen handmatig gesorteerd op geslacht. Omdat de haantjes geen eieren kunnen leggen, worden zij direct na het sorteren gedood. Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo'n 45 miljoen haantjes gedood. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes. De methode voor geslachtsbepaling ín het ei die In Ovo heeft ontwikkeld moet die aantallen drastisch omlaag brengen.

Geslachtsbepaling

Met de geslachtsbepaling van In Ovo kan van een bevrucht ei op dag 9 binnen een seconde het geslacht worden bepaald. Hiervoor wordt een piepklein gaatje in het ei gemaakt – een techniek die nu al wordt gebruikt voor vaccinatie, die geen effect heeft op het kippenembryo – waar door een klein monster kan worden genomen. Door de aanwezigheid van een specifieke biomarker te meten, weet men of er een hen of een haan in het ei zit.

Voordelen

Het sorteren van de dieren en doden van de eendagshaantjes is een stressvol proces. Het al vaststellen van het geslacht in het ei, op een moment dat het kuiken nog niks kan voelen, is daarom een verbetering van het dierenwelzijn. Een voordeel voor de boer is dat het ook efficiënter is in diens bedrijfsvoering. Daarnaast is de methode milieubesparend. Er hoeven minder eieren te worden uitgebroed en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. Dat biedt de boer tevens een financieel voordeel.

Commercieel haalbaar

Het doden van eendagshaantjes is een van de grootste ethische problemen in de pluimveesector,' aldus Bernard Mohr namens hoofdinvesteerder Evonik. Inmiddels is een eerste partij eieren succesvol getest bij een broederij. "We zijn erg blij dat we met deze investering kunnen bijdragen aan een meer ethische voedselproductie." De kennis die het chemieconcern heeft, kan In Ovo helpen bij de schaalvergroting van hun methode. "We kunnen nu in een paar seconde meten, dat gaan we terugbrengen naar onder de seconde per ei," zegt Bruins. De verwachting is dat de In Ovo-techniek in 2020 commercieel verkrijgbaar is.

* BVSC uit Hongarije, Sant Andreu uit Spanje en Lille uit Frankrijk spelen van 3 tot 6 januari in De Zijl voor de Leiden Waterpolo Invitational. Dit als voorbereiding op de Europacup.

* 2019 wordt een bepalend jaar voor de sport in Leiden. Het combinatiegebouw zwembad-ijshal De Vliet wordt op 10 januari besproken in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving en op 24 januari in de gemeenteraad.

* Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid biedt ruim 50 blinden en slechtzienden op 22 december de kans op een speciale tribune de vele niet visuele emoties van een topbasketbalwedstrijd te ervaren.

* 28 december bieden Docos tafeltennis en het Leidsch Schaak Genootschap een zogenaamd schafeltennistoernooi voor kinderen uit de groepen 6,7 en 8. Deelnemers moeten kunnen tafeltennissen en schaken.

* De emoties liepen zo hoog op bij de wedstrijd Docos - Berkel, dat tegen sluitingstijd het duel werd gestaakt door de scheidsrechter. Trainer Ron de Roode zat toen al op de tribune. Docos stond achter met 1 - 2.

* Kunstgras geeft geen garantie op voetbal. Zondag lag na een sneeuwbui het hele programma er uit.

* Sporting Trigon dubbelde zondag zijn tegenstander Telstar: 34 -17. Geen vreemde uitslag. Trigon staat tweede. Telstar juist onderaan.

* Voor de tweede keer organiseren vijf Leidse bridgeclubs (Crash, ADG, Pas, BOG en De Sleutels) een bridgedrive voor KiKa (K3: KiKaKerst), en wel op vrijdagavond 28 december.

* Leiden ontvangt op 23 januari de grootmeesters van het bekende Tata Steel Chess Tournament. Het is de zesde keer het toernooi 'on tour' gaat. Leiden is voor de eerste keer gastheer.

* De Leidse Sportprijzen worden op vrijdag 8 februari uitgereikt in de Aalmarktzaal.

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

Nu al inschrijven voor de classic: 2,50 korting

Joop Zoetemelk Classic 2018, Foto: Fotobureau Monica van der Stap. Foto: Jordy Kortekaas

De inschrijving voor de Joop Zoetemelk Classic 2019 is geopend: swift-joopzoetemelkclassic.nl.
De 13e editie wordt verreden op zaterdag 23 maart. De enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers met start en finish bij Swift in Leiden. Joop doet zelf weer mee. Evenals vorig jaar is er vanwege de veiligheid een limiet van 5500 deelnemers ingesteld. Inschrijven kost 12,50 euro maar voor mvroegboekers is er een korting op het inschrijfgeld: Wie vóór 1 febr. 2019 inschrijft betaalt slechts de "vroege vogel' prijs van 10 euro.

AquaBoarden

In 2019 start zwembad De Zijl met AquaBoarden, een intensieve workout waarbij het hele lichaam getraind wordt.

De oefeningen worden niet in het water gedaan, maar op het water. De deelnemer staat op een mat die door de bewegingen van het water het nodige vraagt van de balans en coördinatie. Ook is de les erg goed om conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren.
In de kerstvakantie biedt zwembad De Zijl drie mogelijkheden aan om AquaBoarden gratis uit te proberen: op vrijdag 28 december om 10.00 uur, donderdagmiddag 3 januari om 17.00 uur en zaterdagochtend 5 januari om 9.00 uur. Kijk voor meer informatie op leidswater.nl. Inschrijven via de receptie van De Zijl: sportcomplexdezijl@leiden.nl of 071-5220780.

Jeugdkampioenen: jullie moeten je melden

Huldiging Leidse Jeugdkampioenen 2018. Foto: John Brussel. Foto: Foto:

Voor de huldiging van de Leidse Jeugdkampioenen is de gemeente op zoek naar jonge Leidenaren die nationaal kampioen zijn geworden in hun tak van sport óf eremetaal hebben gewonnen op een EK of WK. De sporters mogen op het moment dat zij kampioen werden niet ouder zijn dan 18 jaar.
Het aanmelden van de jeugdkampioenen kan door het aanmeldingsformulier in te vullen op de site van de Leidse sportfederatie. Alle aanmeldingen moeten voor 7 januari binnen zijn.

Armoede nog steeds moeilijk te bannen

oor sommige mensen is het een kwestie van het kleingeld bij elkaar leggen om de schulden te kunnen betalen. Foto: pr

Ook in welvarende landen valt armoede moeilijk uit te bannen. De Internationale Dag Tegen de Armoede, die onlangs werd gehouden, is nog steeds geen overbodige luxe. Organisaties als Stichting Voor Elkaar Leiden grepen de ' viering' aan om armoede in de breedste zin van het woord terug te dringen.

,,Het zal je maar gebeuren dat je amper je hoofd boven water kunt houden'', zegt hoofdcoördinator SchuldHulpMaatje Johan de Gier, "En dat er iets onverwachts gebeurt met grote financiële gevolgen. Of dat je totaal in de war raakt door de ingewikkelde regels. Mensen komen dan mentaal onder druk te staan, waardoor zij eerder verkeerde beslissingen nemen. Vaak missen zij een sociaal netwerk. Wie voortdurend in armoede leeft wordt ook eenzamer en ervaart de zinvolle betekenis van zijn leven minder.''

Geen huuurtoeslag

Zo'n 100 Schuldhulpmaatjes - goedgetrainde vrijwilligers die mensen met financiële problemen bijstaan - kunnen de verhalen inmiddels dromen. Van de klant die zich in april meldde: alleenstaand, allochtoon, werkloos, met verschillende schulden. Een aanmelding bij de Stadsbank mislukte bijna, omdat informatie over zijn schulden van BKR lang op zich liet wachten. Daarnaast is overleg nodig met het Centrum Werk en Inkomen om de verplichte 80 euro schuldaflossing per maand te schrappen, omdat de man, zonder huurtoeslag, te duur woont. Zelfs als dat allemaal geregeld is, heeft de cliënt daarmee zijn financiën nog lang niet op orde.

Crisis

SchuldHulpMaatje kan kwetsbare mensen een helpende hand bieden en indien nodig toe leiden naar de schuldhulpverlening van de gemeente (Stadsbank). Sinds de start in 2012 staat de teller op ruim 1200 hulpvragers. ,,Wel worden de hulpvragen steeds ingewikkelder'', zegt Johan de Gier. ,,Desondanks heeft SchuldHulpMaatje gemiddeld 200 cases in behandeling. Dat zijn er veel, ook al is het aantal huishoudens dat langdurig van een laag inkomen moet rondkomen in Leiden volgens het CBS gedaald tot 9 procent.''
De Gier ziet de vele hulpvragen deels als een gevolg van de voorbije economische crisis. ,,Het effect daarvan is nog steeds voelbaar. Veel mensen kwamen toen in de bijstand terecht. Hoe langer je daarin zit, hoe moeilijker het is om een baan te vinden. Bovendien zijn ook de nulurencontracten en werk zonder uitzicht op vaste inkomsten, de flexibele arbeidscontracten, daar debet aan. Ook voor het vinden van werk is hulp een uitkomst. Daarvoor hebben we goedgetrainde JobHulpMaatjes.''

Neerwaarts

Juist begeleiding naar een betaalde baan kan de neerwaartse spiraal die armoede heet ombuigen. Daarbij gaat het niet alleen om meer geld in de huishoudportemonnee, maar ook over meer sociale contacten, meer zelfvertrouwen en een zinvolle dagbesteding. Ontbreekt die structuur, dan kan Johan de Gier de gevolgen uittekenen.
,,Bij blijvend geldgebrek gaat doorgaans eerst het spaargeld op. Dan schiet de vervanging van meubels en kleding erbij in. Vervolgens bezuinigen mensen op gezelligheid. Daarna draaien zij de verwarming 's winters lager, slaan een warme maaltijd over of stellen betaling van de huur uit. In het ergste geval wacht huisuitzetting, gevolgd door crisisopvang of dakloosheid.''

maatschappij

Meer scheiden, minder restafval

Komt er een tweede milieustraat?

Wellicht komst van tweede
milieustraat

Leiden wil meer afval scheiden en minder restafval per inwoner overhouden.

In het Afval Beleidskader (maart 2018) zijn hiervoor de volgende beleidsdoelen vastgesteld: een verhoging van het scheidingspercentage van 33 naar 50 procent en een daling van het restafval van 249 kg naar 150 kg per inwoner per jaar. Om de doelen van afvalreductie, afvalscheiding en hergebruik te realiseren, is het Uitvoeringsprogramma Afval opgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Uitvoeringsprogramma deze week vastgesteld.

Hergebruik

In het Uitvoeringsprogramma Afval worden 23 maatregelen uitgewerkt. De belangrijkste zijn: het uitwerken van een afvalpreventieplan, het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar het inrichten van een tweede Milieustraat, het starten van een onderzoek voor een pilot schoon belonen, een business case voor intensievere inzameling papier en karton, het intensiveren van de textielinzameling en het verhogen van de hoeveelheid gescheiden plastic verpakkingsafval door gebruik te maken van de nieuwste technieken. Naast een betere nascheiding en meer hergebruik is het voorkomen van afval een belangrijke pijler van het uitvoeringsprogramma. De gemeente wil afvalpreventie graag samen met de stad oppakken. De voortgang van het uitvoeringsprogramma en de doeltreffendheid van de maatregelen worden elk halfjaar gemonitord.

Plastic

De eerste concrete maatregel is het nascheiden van plasticafval. Per 1 januari hoeft plastic niet langer thuis apart te worden gehouden. Via een nieuwe, geavanceerde scheidingsinstallatie haalt de afvalverwerker AVR plastics, metalen en drankkartons uit het huishoudelijk afval. Voor drankkartons was in Leiden tot nu toe geen mogelijkheid deze gescheiden van het restafval aan te bieden. De AVR heeft berekend dat Leiden door nascheiding in 2019 tien keer zoveel plastic en drankkartons gescheiden voor recycling kan aanleveren dan nu gebeurt.

Geen evenementen maar vee op de Lammermarkt

Handelaren op de Lammermarkt. Foto: Niek Bavelaar. Foto: Foto:

In deze rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke foto? Mail die, met begeleidende tekst, naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze week een behoorlijk oude foto: de Lammermarkt voor een hele reeks veranderingen. De geschiedenis gaat ver terug, maar we weten in elk geval dat in 1906 met de sloop van een blok woningen een plein werd gecreëerd voor de groeiende veemarkt. Ook lag er ooit een Joodse begraafplaats. Nu is het een evenementenplein en bekend vanwege de diepste parkeergarage van de Europa. Nog tot het einde van het jaar staat er een grote circustent op het plein.

Kerstnachtdienst Pieterskerk blijft een hit

Het is een Leidse traditie: kerstnacht vieren in de Pieterskerk. Ook zonder Ad Alblas wordt wordt dit feest voortgezet. Er is een kinderkerstfeest en er zijn twee kerstnachtdiensten.

Voorganger is Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor Bijzonder Kerkenwerk Leiden. Het thema is: in de wieg van de menselijkheid. Onder andere de Britse mezzosopraan Emma Brown verleent muzikale medewerking. Het orgel wordt bespeeld door Willeke Smits.

Mezzosopraan Emma Brown.

Programma

18.30 - 19.30 uur Kinderkerstfeest, deur open 18.00 uur.
20.30 - 22.00 uur 1e Kerstnachtdienst, deur open 19.45 uur, voorzang start 20.15 uur; 22.30 - 24.00 uur 2e Kerstnachtdienst, deur open 22.00 uur, voorzang start 22.15 uur. Ingang voor alle diensten is op het Pieterskerkplein.

Geen kaarten

Net als voorgaande jaren zijn geen kaarten nodig. Doordat in het verleden veel meer kaarten werden opgehaald dan uiteindelijk werden benut, bleven er plaatsen onnodig vrij bij de late Kerstnachtdienst.
Voor het nog grotere aantal belangstellenden bij de vroege kerstnachtdienst is het aantal zitplaatsen tot het uiterste gerekt. Er worden ook voor deze dienst geen kaarten uitgegeven. In verband met brandweervoorschriften is er echter nog steeds een bepaald maximum aan de hoeveelheid mensen die naar binnen mogen. Het advies is dus om niet te laat te komen.

Wasgoed wappert in Leidse 'Dickenssteeg'

In de Diefsteeg wapperde het wasgoed. Foto: Rien van Vliet.

Hoe zag de wereld van het Engeland van Charles Dickens, ('A Christmas Carol') er uit in 1850? Dat was het weekeinde te zien in het Pieterskwartier.

Wapperend ondergoed, een zingend kerstkoor, hooibalen met dekens en vuurkorven. De sfeer zat er goed in tijdens het evenement Winterverhalen. Mede door de kou waanden de bezoekers zich in de armoede van een Engelse volkswijk. Nadeel was wel dat het onderdeel kerststukjes maken niet zo populair was vanwege het weer.
De organiserende ondernemersvereniging in de wijk wilde eens iets anders dan de bekende kerstmarkt en was in de leer gegaan bij het dorp Arcen in Limburg, waar het Scrooge Festival een enorme hit is. Dat moet gezien de drukte ook in Leiden lukken. Volgend jaar komt er een vervolg.

Oudjaarsfeest in circustent

Puur biedt uniek evenement op
Lammermarkt

De heren van Puur Festival, dat normaliter in de zomer plaats heeft, organiseren dit jaar een winterfestival met oud & nieuw.

Dit is nog een beeld van de zomer, straks staat het publiek met dikke truien aan.

Op oudjaarsdag staan er twee verwarmde (circus)tenten klaar waar om 18.00 uur het feest begint. Vaste bezoekers van Puur weten wat te verwachten: goede house, fijne hits, opvallende aankleding en veel aandacht voor een bijzonder sfeertje.
Burgemeester Lenferink heeft aangegeven dat het feest op de Lammermarkt tot 3.00 uur door mag gaan. Bezoekers worden aangeraden op tijd te komen voor een Happy Hour, een Foute Bingo met Leidse bekendheid Christine en een bijzondere viering om 12 uur.
Er zijn optredens van Chris Stussy, Locklead en Slam-FM favoriet Chris Deluxe zetten de toon. Het festival is het tweede winterfestival op de Lammermarkt, dat afgelopen maart voor het eerst plaatsvond en smaakte naar meer. Kaarten zijn verkrijgbaar via puurfestival.com of via facebook. Toegangskaarten kosten nu 15 euro en er worden minimaal 1500 bezoekers verwacht. De organisatie verwacht dat het festival van te voren uitverkoopt.

Opnieuw een Leidse duik

Het is even iets anders dan Noordwijk of Scheveningen, maar dit jaar heeft Leiden opnieuw een nieuwjaarsduik. Net als vorig jaar in een polder bij de Tuin van de Smid kunnen stoere types een duik nemen. Vorig jaar waren er de benodigde twintig deelnemers, dit jaar moet dat aantal iets uitgebreid kunnen worden. Iedereen kan om 12.00 uur het water in. Er is kleedgelegenheid en de deelnemers worden getrakteerd op chocolademelk of glühwein.

Ekklesia en Kerstmis

De vieringen zijn de in de Hooglandse Kerk.

De Ekklesia biedt rond Kerstmis maar liefst drie vieringen. En alle drie met het eigen koor, de Schola, onder leiding van dirigent Wim de Ru. Alle vieringen zijn in de Hooglandse Kerk, in gang Nieuwstraat. Informatie is te vinden op de website
vereniging.ekklesialeiden.nl

Evenwicht houden is belangrijk.

Joris Kerstboom

Joris Linssen en wethouder Marleen Damen waren vorige week aanwezig op het Hooglandse Kerkplein waar Joris kerstboom de sfeer bepaalde. Iedereen mocht een wens of boodcshap op een briefje schrijven. Door een aantal kinderen werden er kerstballen in de boom gehangen. Ook werd er aan ballet gedaan, men had wel durf gezien de temperatuur, bbbrrrrrr. Uiteraard maakte de EO-presentator een praatje met de aanwezigen. .Foto's: Niek Bavelaar.

Tentoonstelling kerststallen St Josephkerk

Rondom deze kerststal zijn dit jaar 25 kleinere kerststallen neergezet.

In de Leidse Sint Josephkerk aan de Herensingel wordt ieder jaar de grootste kerststal van de hele regio opgebouwd. Op tweede en 'derde' kerstdag is die stal te bezichtigen tussen 13.00 en 15.00 uur.

Dit jaar is er een bijzonderheid. Rondom deze kerststal zijn dit jaar maar liefst 25 kleinere kerststallen neergezet uit alle windstreken. Een heuse kerststallententoonstelling dus. De stal is uiteraard te bewonderen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen, maar ook voor de mensen die niet naar een kerkdienst komen is er gelegenheid de kerststallen te bezichtigen. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma samengesteld.
De Josephkerk aan de Herensingel is al vele jaren verwend met de grootste kerststal van de gehele Leidse Regio. De stal heeft ook dit jaar weer enorme afmetingen: 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moet worden gezet. De stal wordt ondersteund door tientallen meters steigerpijp die vakkundig onder de versiering zijn weggewerkt. Vanaf half november is er aan de bouw van de stal gewerkt jonge vrijwilligers die ieder jaar andere accenten in de stal aanbrengen. Het bezichtigen van de grote kerststal is inmiddels een traditioneel kerstuitje geworden voor vele honderden bezoekers per jaar.

Greccio

Dit jaar zullen in de Josephkerk ook 25 kleinere kerststallen ten toon worden gesteld. Deze 25 stallen zijn afkomstig van het Museum Greccio aan de Lange Mare (onder de Hartebrugkerk). Museum Greccio is een klein Leids museum van kerkelijke kunst en devotieartikelen. De 25 stallen zijn zeer divers qua herkomst, ouderdom en gebruikte materialen. De tentoonstelling probeert een overzicht te geven van de wijze waarop in de afgelopen eeuwen mensen een kerststal in hun huis zetten tijdens Kerstmis. Eén van de oudste kersttradities die we kennen.

Vredeslicht

Tenslotte is de Sint Josephkerk ook de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en die dit beschikbaar stelt tijdens de stalbezichtiging. Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijdbrandende vlam bij de geboortegrot in Bethlehem waar Jezus geboren is. Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam naar Europa gebracht. Met behulp van vele scouts wordt de vlam na aankomst in Europa vermeerderd waarna zij het licht vervolgens over heel Europa verspreiden. Dit alles gebeurt in de laatste week voor kerstmis. Het verspreiden van het licht uit Bethlehem staat symbool voor de hoop dat ook de vrede zich over Europa mag verspreiden. Ook de Sint Josephkerk ontvangt het Vredeslicht uit Bethlehem en stelt de vlam vanaf kerstavond ter beschikking aan alle kerkbezoekers. Als bezoekers het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen zij een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen om deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de stalbezichtiging te ontsteken aan het Vredeslicht.

Tentoonstelling kerststallen St Josephkerk

Rondom deze kerststal zijn dit jaar maar liefst 25 kleinere kerststallen neergezet uit alle windstreken Foto: Foto:

In de Leidse Sint Josephkerk aan de Herensingel wordt ieder jaar de grootste kerststal van de hele regio opgebouwd. Op tweede en 'derde' kerstdag is die stal te bezichtigen tussen 13.00 en 15.00 uur.

Dit jaar is er een bijzonderheid. Rondom deze kerststal zijn dit jaar maar liefst 25 kleinere kerststallen neergezet uit alle windstreken. Een heuse kerststallententoonstelling dus. De stal is uiteraard te bewonderen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen, maar ook voor de mensen die niet naar een kerkdienst komen is er gelegenheid de kerststallen te bezichtigen. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma samengesteld.
De Josephkerk aan de Herensingel is al vele jaren verwend met de grootste kerststal van de gehele Leidse Regio. De stal heeft ook dit jaar weer enorme afmetingen: 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moet worden gezet. De stal wordt ondersteund door tientallen meters steigerpijp die vakkundig onder de versiering zijn weggewerkt. Vanaf half november is er aan de bouw van de stal gewerkt jonge vrijwilligers die ieder jaar andere accenten in de stal aanbrengen. Het bezichtigen van de grote kerststal is inmiddels een traditioneel kerstuitje geworden voor vele honderden bezoekers per jaar.

Greccio

Dit jaar zullen in de Josephkerk ook 25 kleinere kerststallen ten toon worden gesteld. Deze 25 stallen zijn afkomstig van het Museum Greccio aan de Lange Mare (onder de Hartebrugkerk). Museum Greccio is een klein Leids museum van kerkelijke kunst en devotieartikelen. De 25 stallen zijn zeer divers qua herkomst, ouderdom en gebruikte materialen. De tentoonstelling probeert een overzicht te geven van de wijze waarop in de afgelopen eeuwen mensen een kerststal in hun huis zetten tijdens Kerstmis. Eén van de oudste kersttradities die we kennen.

Vredeslicht

Tenslotte is de Sint Josephkerk ook de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en die dit beschikbaar stelt tijdens de stalbezichtiging. Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijdbrandende vlam bij de geboortegrot in Bethlehem waar Jezus geboren is. Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam naar Europa gebracht. Met behulp van vele scouts wordt de vlam na aankomst in Europa vermeerderd waarna zij het licht vervolgens over heel Europa verspreiden. Dit alles gebeurt in de laatste week voor kerstmis. Het verspreiden van het licht uit Bethlehem staat symbool voor de hoop dat ook de vrede zich over Europa mag verspreiden. Ook de Sint Josephkerk ontvangt het Vredeslicht uit Bethlehem en stelt de vlam vanaf kerstavond ter beschikking aan alle kerkbezoekers. Als bezoekers het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen zij een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen om deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de stalbezichtiging te ontsteken aan het Vredeslicht.

Grote plannen met zwembad en ijshal

Een impressie van de nieuwe hal. Op de achtergrond en inzet, de ijshal.

Leiden krijgt een nieuwe ijshal, waar schaatsers uit Leiden en regio volop kunnen sporten. De ijshal komt naast het nieuwe binnenzwembad aan de Vliet, samen onder één dak. Het buitenbad met het 50-meter-bad wordt gerenoveerd. De nieuwe ijshal is een duurzame vervanging van de schaatshal aan de Vondellaan in Leiden. Het 'combibad' is een duurzame vervanging van het Vijf Meibad.

Wethouder Paul Dirkse: "We gaan onze sportaccommodaties moderniseren, dat is hard nodig. Zo bieden we de ijssporten een toekomst in deze regio, en zo bieden we de zwemsporten een prachtige combinatie van een gloednieuw binnenbad en een gerenoveerd 50 meter buitenbad. We zijn er trots op dat dit sportcomplex tot één van de meest duurzame gaat behoren in Nederland, volledig gasloos."
De gemeenteraad van Leiden besloot in februari om geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe ijshal. De huidige hal aan de Vondellaan, in particulier bezit, is sterk verouderd. Met dat besluit koos de raad voor zekerheid omtrent de 250 meter schaatsbaan. In combinatie met de binnenbaan en een 'krabbelbaan' voor beginners biedt de ijshal straks 77 procent meer ijsoppervlak dan de huidige hal aan de Vondellaan.

Niet gelukt

Gegeven de wens vanuit het langebaanschaatsen om de baan verder te verlengen tot 333 meter is in februari een tijdpad afgesproken om zowel regiogemeenten als de stichting IJshal Leiden en de regionale schaatsverenigingen in de gelegenheid te stellen de extra middelen hiervoor bij elkaar te brengen. Dirkse: "Diverse gemeenten betuigden meteen hun steun, dat heeft het college als zeer positief ervaren. Ook de schaatsverenigingen hebben zich enorm ingespannen om zoveel mogelijk gelden op te halen. Doordat er uiteindelijk te weinig gemeenten mee wilden doen, is het niet gelukt om de benodigde 3,2 miljoen bij elkaar te brengen."
Er komt wél extra geld voor de realisatie van de duurzaamheidsambitie 'van het gas af' (420.000 euro) met 100% CO2-reductie. Met dit laatste wordt invulling gegeven aan de motie 'Combibad Klimaatneutraal' die de gemeenteraad heeft aangenomen bij de behandeling van het Uitvoeringsbesluit eerder dit jaar.
Aanvullend wordt de raad voorgesteld binnen de kaders circa 125 vierkante meter extra beschikbaar te stellen voor gebruik door de zwemvereniging en vast te houden aan het multifunctionele gebruik van de accommodatie, waaronder de horeca en ruimten voor verenigingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de motie 'Ruimte aan verenigingen' die is aangenomen bij het Uitvoeringsbesluit.

Oplevering

De oplevering van het combinatiegebouw zwembad-ijshal is gepland in de zomer 2021, waarna met ingang van het nieuwe zwem- en schaatsseizoen 2021-2022 er volop kan worden gezwommen en geschaatst.

Puzzel opsturen

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook geven we een leuke prijs weg. Deze week zijn dat twee vrijkaarten Freek Vonk in Afas Live. De oplossing van de puzzel kan worden gezonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Meld het adres erbij. De winnaar van deze week, met het antwoord Tochtstrip is Ellis van Lith van het Aalscholveroord. Zij krijgt de kaartjes opgestuurd.