Nieuwsblad De Leydenaer

9 oktober 2018

Nieuwsblad De Leydenaer 9 oktober 2018


Vijftig jaar Marokkaanse migratie in beeld

Na een tijdje kwamen de gezinnen van de migranten vaak over.

De reizende fototentoonstelling '50 Jaar Marokkaanse migratie in Nederland' wordt op 26 oktober in bibliotheek Merenwijk door wethouder Dirkse geopend.

De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Melkunie en Compaxo Vleeswaren werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is. Inmiddels wonen er ongeveer 380 duizend Marokkanen in Nederland en zijn de meeste van deze migranten gepensioneerd. In verhouding is er in deze gemeenschap sprake van meer gezondheidsproblemen, meer uitkeringen en meer relatieve armoede.

Kringloop

Soms krijg je genen van je ouders mee waar je gemengde gevoelens bij hebt.

Voor familie vaak herkenbare trekjes. Gelukkig slaan ze ook wel eens een generatie over. De kringloop van het leven.
Mijn moeder verstond de kunst om overal iets bruikbaars in te zien. Met andere woorden, ze bewaarde alles. Als we probeerden haar 'te helpen' wat weg te gooien, had ze het natuurlijk net diezelfde week nodig.
Ik heb dat niet zo, maar bij die gedachte had ik al alert moeten zijn. Toen had ik kunnen weten dat het een generatie over kon slaan en had ik er wellicht nog wat aan kunnen doen. In mijn woonplaats kennen hebben we de Kringloopwinkel. Eerst redelijk onzichtbaar, maar nu volledig aan de weg. Een oude garage, waar eerst plannen voor een Hema waren en nu de Kringloop een feit is. Met één grote etalage waar je volop naar binnen kan kijken.
Voor mijn kind een prachtige gelegenheid om haar huis op te ruimen en overtollige zaken weg te brengen. Echter, mijn kind verstaat ook de kunst om overal iets bruikbaars in te zien. Toegegeven ze weet met haar creativiteit van iets ouds iets nieuws te maken, maar de laatste tijd komt ze steeds vaker met volle handen uit de zaak dan met lege. En het wordt nog gekker als je gevraagd wordt 'een tilletje' te geven. Sinds we op een diplomatieke manier hebben verwezen naar de familietrekjes is het even rustig.
Totdat mijn kleinzoon vanmorgen zei: 'Heeft u daar ook die mooie rode bank zien staan?'
Misschien was de Hema toch beter geweest!

Teuntje van Delft
Hoofdredacteur

40 jaar verkoop van oliebollen op 3 oktober

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

Een uitbundige boodschap voor de vaste klanten afgelopen 3 oktober op de kermis. Er is een mijlpaal behaald van 40 jaar verkoop van oliebollen, iedereen mag dat weten.

Opgeplakt, een rubriek over bijzondere mededelingen.

De nieuwe bomen in Oegstgeest

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.
In Oegstgeest is momenteel een kaalslag aan de gang. Er zijn ongelofelijk veel bomen gekapt en er staan nog meer kapwerkzaamheden voor de deur. Binnenkort is ook de Bloemenbuurt aan de beurt. Driekwart van de bomen moet daar wijken voor een nieuw riool. Dat is zo'n 60 jaar geleden aangelegd, met niet al te best materiaal. De meeste bomen gaan die operatie helaas niet overleven.
Als Bomenbond zijn we er niettemin in geslaagd toch een stel bomen te redden. Bij navraag bleek dat die niet vanwege de rioolvervanging weg moesten, maar om verkeerstechnische redenen. Een stoep die verbreed moest worden of een hoek die handiger afgesneden moest worden. Tja, dat is dus niet echt nodig.
Belangrijk is ook wat welke bomen ervoor terugkomen. Je moet daarbij naar veel aspecten kijken: is de boom bestand tegen een verhard oppervlak? Gaan de wortels niet opspelen? Past die in een smalle straat, enz.
Als Bomenbond vinden we vooral de ecologische waarde belangrijk. De absolute nummer één is de zomereik. Nergens leven meer soorten op of van. Insecten natuurlijk maar ook vogels die weer van de insecten leven. De nummer 2 is de wilg, maar die staat graag nat.
Ook vinden we het belangrijk dat er verschillende bomen komen. Geen monotone bomenrij, maar ook daarin diversiteit.
Kort en goed: we hebben, met lijsten en bomenboeken erbij, een aantal soorten uitgezocht die aan alle criteria voldoen. Ook hebben we voorgesteld dat bewoners zelf ook inspraak hebben op welke bomen ze uitkijken. Het is toch een stuk van je leven en het schept een band.

Overleden boom zorgt voor nieuw leven

Een leuk speeltuig voor kinderen. Foto's: Niek Bavelaar.

Deze overleden boom langs de nieuwe huizen van de Sterrewachtlaan wordt onderdeel van een pleintje met speelelementen.

Er zijn daar ook paaltjes waarop en over kinderen kunnen springen en er is een klimrekje geplaatst. Buurtbewoonster Riny Kooi is blij met de aanwinst die vorige week met een vrachtwagen werd aangevoerd: "Als de kinderen op en rond de boom spelen zorgen zij voor nieuw leven rond deze overleden boom! Dit alles eventueel onder toezicht van hun ouders of anderen die op de bankjes bij deze speelelementen kunnen zitten."

Dierenambulance en Vogelasiel krijgt oorkonde

Van links af: Yvonne Hijman, Jaap van Meijgaarden en Lianne Raat.

De Partij voor de Dieren heeft op dierendag, een oorkonde van mededogen uitgereikt aan de Dierenambulance & het Vogelasiel regio Leiden.

Hiermee spreekt de partij haar waardering uit voor de tomeloze inzet van medewerkers en vrijwilligers die dag en nacht in touw zijn om gewonde en zieke dieren te helpen.
De Dierenambulance biedt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, eerste hulp en vervoer aan zieke, gewonde en zwervende dieren. Soms kan ter plekke hulp worden geboden. In de meeste gevallen is meer hulp nodig en vervoert de Dierenambulance de dieren eventueel naar een dierenarts en/of opvanglocatie, zoals het Vogelasiel. Het Vogelasiel in Oegstgeest biedt gespecialiseerde opvang aan gewonde of zieke vogels.

plant en dier

Stuk Romeinse weg te zien

Een opgraving van een vergelijkbare Romeinse weg.

Langs de Tjalmaweg (N206) is 125 meter van een Romeinse weg gevonden, met bijbehorende Romeinse nederzetting. Zaterdag 13 oktober kunnen belangstellenden de opgraving bezoeken tijdens de Nationale Archeologiedagen.

De bijbehorende Romeinse nederzetting bevat huisplattegronden, een grachtensysteem en een grafveld.
Dit zijn waardevolle vondsten die een completer beeld geven van de bewoningsgeschiedenis van dit deel van Zuid-Holland en de Romeinse Limes.

Topvondst

Een absolute topvondst is een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn, dit wordt niet vaak gevonden. De vondst kwam aan het licht tijdens archeologisch onderzoek dat de provincie Zuid-Holland langs de Tjalmaweg in Katwijk uitvoert, ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute tussen Katwijk en de A4.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Henkie

Liefst vier keer stond Rubberen Henkie deze Leidens Ontzet op een podium bij een kroeg. Natuurlijk hebben ze er een paar stuivers voor gekregen, maar Henk, Arjan, Marcel en Dion spelen toch vooral voor de lol. Een barkeeper wordt beter betaald. Leiden mag blij zijn met Henkie. De iconen van Rubberen Robbie blijven levend via een goed uitgevoerde show. Voor wie ze gemist heeft: Rubberen Henkie speelt zaterdag 20 oktober in café Rembrandt.

Eigen drank

Het gebied rond de Nieuwe Rijn was tijdens Leidens Ontzet afgezet zodat mensen met meegebrachte drank geweerd konden worden zodat er geen oneerlijke concurrentie voor de horeca ontstond. Beveiligers legden de opzet vriendelijk uit, maar toch waren er mensen die bijdehand gingen doen, en eisten dat ze met tassen vol bierblikjes naar binnen mochten. Nee dus, niet zeuren, gewoon accepteren!

'Wandelgroepen moeten samenwerken'

Alle Leidse wandelinitiatiefgroepen moeten elkaar leren kennen. Daarom organiseert Annet Gijsman van Stichting Radius donderdagavond 18 oktober een bijeenkomst bij Radius aan de Hooglandse Kerkgracht.

"Sinds enige tijd heb ik contact met Leen Ooms (Singelpark) over het realiseren van nieuwe wandelmogelijkheden voor Leidenaars en/of in Leiden," zegt ze. "Een van mijn toekomstdromen is een prachtig groen Singelpark waar jong, volwassen en oud elkaar ontmoet en van waaruit (en waarnaartoe) ook groene wandelroutes zijn naar alle districten van Leiden… waar goede buren samen wandelen en anderen uitnodigen om mee te doen."

Nieuwe vakbondshuis FNV gaat vrijdag open

Samenwerken staat centraal bij de FNV. Foto: RGB stock, Lusi, Sanja Gjenero

Vrijdag 12 oktober wordt om 16.00 uur aan de Rooseveltstraat 55 het nieuwe vakbondshuis van de FNV geopend.

Huub de Rouw en Peter Vonk van het Algemeen Bestuur FNV en Katja Ünlütürk, manager Lokaal Regionaal Beleid FNV, zullen samen met de burgemeester van Leiden Henri Lenferink de opening verrichten, maar ook de aanwezigen krijgen daar een taak in.

Nieuw bij CASBA: Zuiver & COCO maison

Te koop bij Casba. Foto: PR.

Oktober Woonmaand begint goed bij CASBA met de introductie van twee nieuwe merken. Het hippe Nederlandse designmerk Zuiver en het kleurrijke merk COCO maison zijn toegevoegd aan de uitgebreide lijst met mooie woonmerken van multi-brandstore CASBA op de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude.De inkopers van CASBA reizen de hele wereld over om de mooiste meubelen en merken te vinden, maar soms vind je de mooiste pareltjes in eigen land.

Pijnlijke ervaring voor vader in De Zijl

Een zwemles hoort ook voor een vader een feestje te zijn. Foto: Cor de Mooy

Een vervelend incident onlangs in zwembad De Zijl waarbij aan alleenstaande vader zich niet welkom voelde met zijn zwemmende dochtertje. Moeder Toos schreef ons hierover een brief.

Onlangs ging mijn ex-man naar leszwemmen met onze dochter van acht. Zij zwemt al drie jaar met veel plezier in De Zijl en gaat op voor diploma c. Vanwege co-ouderschap begeleidt haar vader haar om de week. Na het zwemmen wacht hij haar altijd op met handdoek in zo'n klein hokje. Twee weken terug kreeg hij ineens te horen niet meer welkom te zijn, dat hij alleen zijn dochter mag begeleiden als hij zelf begeleiding heeft. Ook andere vaders kregen zoiets te horen. Hij is zelfs uitgemaakt voor viezerik. Is een alleenstaande vader hier niet meer welkom? Ik twijfel of mijn dochter haar diploma c nu nog wel doorzet hierdoor. Mijn ex man zal je in elk geval niet meer zien in dit zwembad.

Betreuren

Reactie van de gemeente: We betreuren het voorval. De manier waarop de vader aangesproken is, is absoluut niet de manier waarop wij onze bezoekers te woord willen staan. We zullen daarom opnieuw de bestaande procedures en huisregels onder de aandacht brengen.
We hebben uiteraard ook contact gehad met de vader. Het is zeker niet de bedoeling dat vaders met dochters zich niet welkom voelen in het zwembad. In het zwembad zijn grote dames- en herenkleedruimtes. In het informatieboek van de zwemlessen staat dat het de bedoeling is dat vaders met dochters gebruik maken van de herenkleedkamers en moeders met zoons van de dameskleedkamers. Bij de wisselcabines is dit niet het geval.

Hoe ziet de Korte Vlietzone er straks uit?

De Korte Vliet afgelopen zomer

Benieuwd hoe de Korte Vlietzone er straks uitziet? Kom dan op donderdag 18 oktober van 19.30 tot 21.30 uur naar Wijkcentrum De Parelvissers aan het Bizetpad.

Afgelopen jaar heeft de gemeente samen met een enthousiaste werkgroep van omwonenden gewerkt aan een ontwerp voor de aantrekkelijke strook langs het water aan de grens met Voorschoten.
Er wordt tijdens de bijeenkomst antwoord gegeven op vragen als: Tot welke groene en recreatieve invulling is men we gekomen? Hoe ziet de planning voor de uitvoering eruit en hoe wordt daarover gecommuniceerd? Dit jaar nog start de aannemer met de werkzaamheden. Tijdens een aparte bijeenkomst worden belangstellenden daarover geïnformeerd.

samenleving

Nagenieten van Leidens Ontzet

Leiden geniet nog massaal na van 2 en 3 oktober. Onder prima weersomstandigheden was er sprake van een fantastische editie van Leidens Ontzet. De stad was vol lachende gezichten en de meeste onderdelen werden zeer goed bezocht. Foto's: Fotobureau Monica van der Stap en De Leydenaer.

* Tekenend voor de instelling dit jaar bij Sporting Trigon: Met 20-11 winnen en toch niet helemaal tevreden zijn. Het matige Refleks had volgens trainer John van Duuren met grotere cijfers verslagen moeten worden. De ploeg ligt op koers voor het kampioenschap.

* Het gat tussen ZZ leiden en Donar is dit seizoen een stuk kleiner, zo verwachten basketbalkenners. De supercup bewees dat. Donar won met slechts 74 - 69. Dit jaar weer eens kampioen?

* Sipan Khalid van Sporting Leiden solliciteerde zaterdag in de wedstrijden tegen VVSB nadrukkelijk naar rood. Tot ongenoegen van het publiek liet trainer Cees van Tongeren hem toch staan.

* Een makkie voor Scylla in de derby tegen Avanti. Na een sportieve wedstrijd werd het 5-1 overwinning voor de Leidse tafeltennissers. Een belangrijke winst met het oog op de kampioenspoule.

* Twee voetbalclubs zijn nog zonder verliespunten: Lugdunum en FC Boshuizen. Twee titels dit jaar?

* Bart van der Weijden scoorde in de 2e seizoenshelft 7 doelpunten en stond aan het begin van het seizoen met 50 doelpunten op plaats 11 op de topscorerslijst aller tijden bij UVS. Bovenaan staat nog altijd Gérard Désar met 124 goals. Gaat iemand dat ooit nog verbeteren?

* Een leuke zondag voor hockey'er Quinten Mank. Hij maakte beide treffers voor LOHC tegen Naarden: 2-1 winst.

* De waterpolovrouwen van ZVL haalden uit over twee wedstrijden in de bekercompetitie tegen De Ham. Vooral Marlous Cabout (acht) en Jasmin Entezar (zeven) scoorden er op los. Volgende ronde een betere tegenstander graag.

* Het feest voor Meerburg is snel voorbij. Vorige week vierde de voetbalclub nog het negentig jarig bestaan, zaterdag was het huilen met de pet op: 2 - 0 nederlaag tegen Zevenhoven. Dit jaar weer geen promotie?

* Ook een doelpuntje scoren? Mail een kort stukje naar: redactie@deleydenaer.nl.

Tata Steel Chess On Tour naar Leiden

Chess on Tour in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Alina l'Ami

Tijdens het Tata Steel Chess Tournament spelen de grootmeesters 23 januari de tiende ronde in Leiden. Het is de zesde keer dat bekende toernooi 'on tour' gaat.

"Leiden verwelkomt het Tata Steel Chess Tournament van harte", aldus burgemeester Lenferink van Leiden. "Het is geweldig dat in het jaar dat onze schaakclub Philidor het 100-jarig jubileum viert, dit grote toernooi naar Leiden komt. Het bijbehorende schaak- en kennisprogramma voor denksporters, wetenschappers en scholieren past goed bij kennisstad Leiden."

Diok bruist van de positiviteit

Diok straalt van de positiviteit, zo laat de voorzitter in zijn nieuwsbrief weten.
"Het eerste hoogtepunt van het nieuwe seizoen is er: we hebben een totaal rookvrij sportcomplex. Vanuit respect voor elkaar én voor de jonge generatie is het top dat iedereen zich hier ook aan houdt. Een tweede hoogtepunt is dat ons sportpark er, met overal camera's, spic en span uit ziet. Het is een feest om het sportpark te betreden. Mooie aanduidingen en feestelijke banieren doen je hart sneller slaan.
Het veld ziet er ook prachtig uit. Nieuwe dug-outs en rondom het veld reclameborden voor onze sponsoren maken het compleet.
De inbreng van de sponsors maakt veel voor onze club mogelijk. Op 9 februari gaan de sponsors naar de 6-Nations wedstrijd Schotland-Ierland.

Herfst als thema voor Run Classic nieuwe stijl

Hardlopers lopers aan de start bij een eerdere editie.

De Leiden RoadRunners Club houdt zondag 14 oktober in samenwerking met Runnersworld Leiden de tweede Runnersworld Run Classic nieuwe stijl, waarbij telkens een thema wordt gekozen.
Het thema van de loop op 14 oktober is 'bockenloop', ofwel alles wat met de herfst te maken heeft. In de omlijsting van het evenement is dit jaargetijde dan ook volop aanwezig. De wandelaars starten om 9.00 uur, de hardlopers 5 kilometer. Na 10.00 uur gaan de lopers voor de 5, 10 en 15 kilometer groepsgewijs weg.

De oorlog: zoetjesaan werd er verteld wat er aan de hand was

Cornelia van Heijningen-van Ingen Schenau maakte de oorlog mee als tiener. Foto: Lennart van der Plas.

De Tweede Wereldoorlog. Een onderdeel van onze geschiedenis die met de jaren minder levend wordt, simpelweg omdat er steeds minder mensen zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Tegelijkertijd heeft de oorlog een enorme invloed gehad op de huidige staat van Nederland en haar inwoners. Mevrouw Cornelia van Heijningen-van Ingen Schenau (90) is een van hen die de oorlog bewust meemaakte. Ze is geboren in Leiden, alwaar ze ook haar hele leven woonachtig is geweest, en zag de voormalige weilanden in Leiden Zuidwest helemaal zien bebouwen. Een gesprek over de oorlogstijd en het heden: "ik hoop dat jullie dit nooit mee zullen maken". Vandaag deel 1, volgende week deel 2.

Lennart van der Plas

De oorlog maakte ze mee als tiener. "Op die leeftijd vraag je je af: wat is oorlog? Er werd niet over gesproken. Je merkte dat het anders was door de soldaten die voorbij liepen en omdat we bijvoorbeeld 's avonds de gordijnen dicht moesten doen: de overheid had verboden dat er licht naar buiten kwam. Zoetjesaan werd er wel verteld wat er aan de hand was, maar het woord oorlog kwam niet voorbij." Mevrouw Van Heijningen-van Ingen Schenau had drie broers en één zus. "Mijn oudste broer moest in dienst, naar Duitsland. Daar maakte hij in Hamburg de bombardementen mee en moest hij overledenen bij elkaar rapen. Eén keer was het ook bijna zijn eigen dood, maar hij had geluk dat hij bij een muur stond. Hij heeft daar natuurlijk een zeer nare tijd meegemaakt, maar gelukkig is hij weer teruggekomen. Mijn andere broers doken onder in Friesland. Ze waren te jong voor dienst, maar konden wel worden opgepakt voor zogeheten arbeidsdiensten. Hen heb ik al die jaren niet gezien en ik had ook op andere manieren geen contact met ze."

Bloembollen

In het gesprek passeren vele anekdotes de revue. "Als je er eenmaal over begint te praten, komt er weer van alles naar boven. Zo weet ik nog hoe lastig we het hadden om voldoende eten te krijgen. We bakten bloembollen, waar je de pitten uit moest halen. En suikerbieten. In de buurt was er ook een centrale keuken, waar we met bonkaarten eten kon halen. Je had overal bonkaarten voor. We kwamen meestal een beetje aan het eind: er was vaak soep waar niet in werd geroerd, dus aan het einde zaten de groenten onderin. Die schepten we er dan uit. We hebben nooit honger geleden gedurende de oorlog. Tenminste, niet dat mij is bijgebleven."

Volgende week: 'Mijn tante was voor Hitler'

geschiedenis

Het oudste internetcafé bestaat 12,5 jaar

Het internetcafé in 2013

De vrijwilligers van het internetcafé Top Naeff in de Stevenshof bestaat 12,5 jaar. Daarmee is het het oudste internetcafé van Leiden.

Radius plaatste toentertijd een advertentie in het wijkblad 'Polderpraat' met de vraag naar vrijwilligers voor het op te starten internetcafé. Toen bleek dat Leidse Senioren Zelfstandig, vertegenwoordigd door Paul Harteveld, het zelfde idee hadden, werden de krachten gebundeld.
Na een aantal vergaderingen werd van start gegaan met maar liefst vijf vrijwilligers en drie computers, op maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Drempel weghalen

In de eerste notulen wordt het inloopkarakter van het internetcafé onderstreept en de werkwijze omschreven als 'helpen met de handen op de rug en nooit de muis afpakken'. Paul Harteveld: "We nemen als het ware de drempel weg om op een knop te durven drukken."
'Mensen werden eerst aan een potje 'patience' gezet. De ideale manier om met een muis om te leren gaan', aldus vrijwilliger van het begin Jan Willem de Jong.
Zo'n twee keer per jaar wordt er een thema-middag georganiseerd waar wordt ingegaan op een vraag die veel langskomt. Het thema van de bijeenkomst op donderdag 27 september was bijvoorbeeld: 'Mijn mobiel zit vol foto's, wat nu?'. Het zijn altijd interessante en gezellige middagen, waarbij iedereen van harte welkom is.
In 2013 won het Internetcafé Stevenshof samen met het Internetcafé in de Mors de Leidse vrijwilligersprijs, de Co Verhoogprijs. Een bijzonder leuke waardering voor het werk van de vrijwilligers.

Veel hetzelfde

De vragen van de bezoekers van het internetcafé zijn veranderd met de ontwikkelingen in de technologie. De vrijwilligers zijn ook meegegaan met deze ontwikkelingen en hebben de nodige vaardigheden opgedaan om deze aan anderen te kunnen overdragen.
Verder is er weinig veranderd. We hebben nog steeds dezelfde openingstijden, bieden nog steeds op dezelfde laagdrempelige manier van hulp, maar wel een grotere groep vrijwilligers. Iedereen die een vraag heeft over het gebruik van de computer, laptop, tablet en smartphone is van harte uitgenodigd

Snackbar De Driehoek op de Herenstraat

Greet Looijenstein gaat zondag het verhaal van snackbar De Driehoek vertellen.

In de rubriek plaatsen we foto's van minimaal tien jaar oud. Ook een leuke oude foto? Mail naar redactie@deleydenaer.nl

Op zondag 14 oktober om 14.30 uur is in de BOP, Herenstraat 61 in Leiden een nieuwe Tuinstaal Vertellingen waarbij ouderen uit de wijk Tuinstad-Staalwijk vertellen over hoe het vroeger in de wijk was. De toegang is gratis. Thema van deze middag is de oude horeca in de wijk. Aan het woord komen onder andere Joke Aniba, van het gelijknamig café, de zingende kastelein Wies Cave, van café 't Zuid en Greet Looijenstein van snackbar De Driehoek.

Stichting Mentorschap zoekt vrijwilligers

Het is mooi en dankbaar werk. Foto: Sjors Massar Foto: Sjors Massar

Door de toename aan aanvragen voor een mentor is de Stichting Mentorschap Haag en Rijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mentor willen worden.

Nederland is aan het vergrijzen en het komt steeds vaker voor dat er mensen zijn die niet goed meer voor hun eigen belangen kunnen opkomen als het gaat om bijvoorbeeld hun verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. Maar dat geldt zeker ook steeds vaker voor iemand met een verstandelijke beperking of een psychiatrisch probleem.
Veelal zijn er dan wel familieleden of andere naasten die kunnen bijspringen, maar dat is zeker niet altijd het geval. Dan bestaat er gelukkig de mogelijkheid om een mentor in te zetten en in de regio Leiden en omstreken kan daarvoor een goed opgeleide vrijwilliger worden aangevraagd bij de Stichting Mentorschap Haag en Rijn.
Bij het nemen van belangrijke beslissingen kan zo'n mentor zijn of haar cliënt adviseren en is, omdat hij of zij wordt aangesteld door de kantonrechter, ook wettelijk bevoegd om beslissingen te nemen als de cliënt dat zelf helemaal niet meer kan. Daarnaast kan een mentor optreden als vertrouwenspersoon bij allerlei persoonlijke zaken. Door de toename aan aanvragen voor een mentor is de Stichting Mentorschap Haag en Rijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mentor willen worden.
Wie belangstelling heeft kan contact opnemen via Herma Kappert, 06 1507 0233, leiden@mentorschaphaagenrijn.nl. Wendy van Veen, 06-25182521, w.vanveen@mentorschaphaagenrijn.nl. Kees Korsman, 06-24851806, k.korsman@mentorschaphaagenrijn.nl. (Mailadres Wendy ook zonder een streepje!)

Eltax gaat door met Tesla

Eigenaar Erwin van Eekhout met de Tesla.

Taxi-centrale Eltax heeft een splinternieuwe Tesla in gebruik genomen

Taxi-centrale Eltax is in 2016 gestart met de eerste en enige elektrische taxi (een emissie-vrije Tesla) in Leiden. Nu, 2,5 jaar later is deze Tesla vervangen door een gloednieuw exemplaar. Nog altijd de enige elektrische taxi in Leiden.
Ondertussen doet eigenaar Erwin van Eekhout er alles aan om zijn collega's te overtuigen van het nut van deze stap en steun van de gemeente te krijgen. "De rijksregelingen voor taxi's zijn nog op de oude situatie gebaseerd en zijn daardoor contraproductief. Een taxiondernemer krijgt nog altijd de BPM op de taxi terug maar tegelijkertijd gebruikt de overheid de BPM om de sterkst vervuilende auto's het zwaarst te belasten. Dit creëert de situatie dat het voor de taxi ondernemer het voordeligst is om de zwaarst vervuilende wagen als taxi te kiezen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn."

Vluchtelingen starten schoonheidssalon

Elnaz Khosronejad, Yvonne van Delft en Elham Adib. Foto PR.

Sinds kort zit op de Robijnstraat Luxury Hair & Beauty. Deze kapsalon én schoonheidssalon wordt gerund door Elnaz Khosronejad (32) uit Terneuzen en Elham Adib (38) uit Utrecht.

Het zijn alleenstaande moeders met ieder twee kinderen. Beiden zijn gevlucht uit Iran waar onafhankelijke en bovendien christelijke vrouwen een onderdrukte positie hebben. In Iran, hun land van oorsprong, waren zij professionele allrounders op het gebied van haarverzorging - make up - manicure - voetverzorging - bodycare.
Allerlei overheidsorganisaties zijn nauw betrokken bij de realisatie van de zaak en de opening werd onlangs dan ook verricht door de Leidse economiewethouder Yvonne van Delft.

Voorstelling met geuzenliederen

De 80-jarige oorlog speelt een hoofdrol in Vive de Geus.

Oktober is bij BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken de Maand van de Geschiedenis met als thema Opstand. De 80-jarige oorlog speelt hierin een hoofdrol.

Rien van Vliet

Met het Leidens ontzet in gedachten was het voor BplusC en Erfgoed Leiden aanleiding om de voorstelling Vive le Geus! naar Leiden te halen. Een unieke kans om de geschiedenis met geuzenliederen te horen en een hedendaagse toelichting te krijgen door Hans Goedkoop, bekend van Andere Tijden.
'Vive le Geus!' is een bloedstollende voorstelling over 80 jaar opstand, chaos, onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid, maar vooral over de kracht van muziek in oorlogstijd. In de voorstelling bezingt Camerata Trajectina het wel en wee van de geuzen: de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, het Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De Tachtigjarige oorlog is de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land.
De voorstelling is op vrijdag 12 oktober om 20.15 uur in Het Leidse Volkshuis (Apothekersdijk 33). De entree bedraagt € 12,50. (t/m 18 jaar: € 7,50). De kaartverkoop start maandag 10 september in de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Meer

En er is nog meer te doen in het kader van 80 jaar oorlog. Dit jaar is het namelijk 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. Het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling in het Rijksmuseum en de zevendelige televisieserie 80 Jaar Oorlog. Ook daarin overziet Hans Goedkoop het slagveld. Meer info op 80jaaroorlog.nl.

Ontsnappen uit bankkluis

De Red Carpet Lounge.

Een escape room in een oude bankkluis? Leiden heeft het binnenkort. Vanaf 13 oktober kunnen spelfanaten in de Red Carpet Lounge een nieuwe escape room spelen.

In het oude ABN AMRO-gebouw aan de Stationsweg trekt de Red Carpet Lounge al veel bezoekers op de begane grond en ook de kelder zal binnenkort drukbezocht worden. In de oude bankkluis heerst een sfeer die je normaal alleen met James Bond, Mission: Impossible of Ocean's Eleven zou associëren, maar binnenkort kan iedereen een poging wagen om de bank te beroven.
Red Carpet Escape wordt gerealiseerd door Popup Escape, een jonge Delftse organisatie die eerder al de grootste escape room van Nederland oprichtte. Popup Escape heeft bij het creëren van deze nieuwe escape room veel aandacht besteed aan het cinematische karakter. 'Deelnemers zullen het gevoel krijgen dat ze zelf in een film zijn beland,'

Uitagenda

Woensdag 10 oktober

Schouwburg: Liz Snoijink, Raymonde de Kuyper e.a., 20.15 uur.

Donderdag 11 oktober

Kapelzaal: violiste Karen Su en pianist Robles de Medina, 12.45 uur.
Schouwburg: Lebbis., 20.15 uur.
Gebr de Nobel: Canadese heavy band Dead Quiet, 19.30 uur.

Vrijdag 12 oktober

Gebr de Nobel: Sargeist + Chaos Invocation + Acrimonious, 19.00 uur.
Gebr de Nobel (kleine zaal): The Imperial Crowns, 19.30 uur.
Stadsgehoorzaal: Amsterdam Sinfonietta & Liza Ferschtman, 20.15 uur.
Breezaal: Victor Luis van Es, 20.30 uur.
Café de Twee Spieghels: Frans Heemskerk, 21.00 uur.
Qbus: De X: Paradox Trio, 21.00 uur.

Zaterdag 13 oktober

Café de Twee Spieghels: Aurel Violas, 16.00 uur.
Schouwburg: Richard Groenendijk, 20.15 uur.

Zondag 14 oktober

Aalmarktzaal: Nieuwe Philharmonie Solisten, 11.30 uur.
Theehuis Leidse Hout: De Heeren Baars, Merbis en van Pijlen. Americana van internationale allure, 14.00 uur.
Cultuurzaal Sijthoff: Klassiek concert door het Artem Trio, 15.30 uur.
Café de Twee Spieghels: Guillaume Marcenac trio, 16.00 uur.
Grandcafé de Burcht: jazz on Sunday met Blood, Sweat & Kiers, 16.00 uur.
Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 16 oktober

Qbus: vanPolanen met Tim Grimm & The Family Band + Ben Bedford, 21.00 uur.
Café de Twee Spieghels: Guillaume Marcenac trio, 16.00 uur.

Donderdag 18 oktober

Kapelzaal: lunchconcert, 12.45 uur.
Qbus: vanPolanen presenteert: Robert Jon & The Wreck (us), 21.00 uur.

Kinderboekenweek: Kom erbij!

Lezen kan heel leuk zijn....

BplusC viert de Kinderboekenweek met allerlei leuke activiteiten. Het thema dit jaar is vriendschap. Kom dus samen met je beste vriend of vriendin speuren in de bieb, luister naar verhalen in de bioscoop of doe mee aan de schrijfworkshop van Anne-Margreet Matsuura. Alle activiteiten zijn gratis.

Kinderboeken over vriendschap staan centraal in de Kinderboekenweek die nog loopt tot en met zondag 14 oktober. De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Jozua Douglas, bekend van onder andere De gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli. Het motto bij het thema Vriendschap is Kom erbij!

Schrijfworkshop

Anne-Margreet Matsuura, schrijfster van Nikki en de Neanderthalers en Nikki en de IJstijdtuin vertelt hoe ze haar boeken schrijft en laat zien dat jij zelf óók heus verhalen kunt schrijven. Woensdag 10 oktober, 13.30-14.45 uur, bibliotheek Nieuwstraat.

Voorleesfeest

De bioscoop als XL Kamishibai (vertelkastje)! Luister naar verhalen voorgelezen door schrijfster Anne-Margreet Matsuura en door Jeroen (BplusC). Tijdens het voorlezen zie je vertelplaten van het verhaal op het grote scherm. Er zijn twee voorleesrondes, om 10.00 uur en om 11.15 uur. De ochtend is een samenwerking tussen Bioscopen Leiden en BplusC. Zaterdag 13 oktober, 10.00 - 11.15 uur, Trianon.

Samen speuren

Tot 14 oktober kun je iedere dag in de bibliotheeklocaties (ook in de Biebbus!) een speurtocht doen met je vriendje of vriendinnetje. Samen speur je naar vrienden in boeken en maak je een puzzel. Heb je je speurtocht klaar? Dan kun je een vriendschapsarmbandje maken.

Woensdag 10 oktober

* Dag van de Duurzaamheid met diverse activiteiten in BplusC.

Vrijdag 12 oktober

* Start Internationale tentoonstelling over goden van Egypte, Rijksmuseum van Oudheden.
* Uitgave boek Het spel van licht en donker van Matthias Rozemond, over de jonge jaren van Rembrandt.
* Wandelcafe in cultuurcentrum Sijthoff, 20.00 uur.
* Start tentoonstelling BALI – Welcome to Paradise, Volkenkunde.

Zaterdag 13 oktober

* Repaircafé in buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk, 13.00 – 16.00 uur.
* Open dag universiteit, onder andere in Pieterskerk.
* Upcyclen in Re-Style Lab, Kringloopwinkel Het Warenhuis, 13.00 uur, prijs: 15 euro.
* Start escaperoom in oude bankkluis ABN AMRO-gebouw aan de Stationsweg.
* Leidse Danssalon, Scheltema, 21.00 uur

Zondag 14 oktober

* Laatste dag Tentoonstelling GIF!, Naturalis.
* Tuinstaal Vertelling in de BOP, Herenstraat 61, 14.30 uur, onderwerp: de oude horeca.
* 'Bockenloop' Leiden Roadrunners.
* Start 42e seizoen van Jazz on Sunday, De Burcht, 16.00 uur.
* Rondleidingen Schouwburg en Stadsgehoorzaal, 14.00 uur.
* Optreden Warmonds schipperskoor in Huis van de Buurt De Kooi, 14.00 uur.

Maandag 15 oktober

* Ideecafé, Scheltema, 20.00 uur.

Dinsdag 16 oktober

* Wandeltocht vanaf Het Gebouw, start 9.45 uur.

Woensdag 17 oktober

* Watersymposium Waterambacht Leiden.

EKO-keurmerk voor 'de Tuin'

Gezellige drukte in de Tuin van de Smid.

De Tuin van de Smid, van Barbera en Sjaak van de Geijn, krijgt donderdag 11 oktober het Gouden EKO-certificaat voor horeca van Carien Overdijk, voorzitter van de Stichting Duurzame Horeca Leiden. Het is het tweede horecabedrijf in Leiden dat is gecertificeerd en het 60e in Nederland.

Puzzel inzenden!

Wekelijks nemen we in de Leydenaer een puzzel mee. Dat kan zijn een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker of Zweedse puzzel.Elke week geven we een leuke prijs weg. Deze week is dat een waardebon van 12,50 bij vishandel Arctic Fish aan het Bevrijdingsplein. De oplossing van de puzzel kan worden verzonden naar: redactie@deleydenaer.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leydenaer, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. De winnaar van deze week is Dinah Tuinhof Bouw, Drususlaan.

Begroting: 450 miljoen euro investeringen

Wethouder Paul Dirkse (Financiën) heeft de eerste programmabegroting van het nieuwe college van burgemeester en wethouders aangeboden aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, de heer Frederik Zevenbergen. Deze programmabegroting biedt de financiële basis voor de plannen van het college uit het beleidsakkoord "Samen maken we de stad".

Hierin staat wat de gemeente in 2019 samen met de stad wil bereiken, wat dat mag kosten en hoe dat wordt betaald. Het college investeert de komende jaren in een groene en gezonde stad, waar het prettig wonen en werken is en waarin iedereen mee doet. Daarin trekt het college samen met partners in de stad op.

Zo zijn de uitgaven en inkomsten verdeeld in de komende jaren.

Prioriteiten

De prioriteiten van het college liggen in 2019 op vier gebieden: "duurzame verstedelijking", "in Leiden doet iedereen mee", "Leiden ondernemend, met kennis en cultuur" en "toekomstbestendige bedrijfsvoering".
Paul Dirkse (Financiën): "Dit college wil investeren in meer woningen, meer groen, een autoluwe binnenstad en goede voorzieningen zoals schoolgebouwen, sportaccommodaties en wijksportparken. Iedereen kan meedoen in deze stad. Of het nu gaat om onderwijs, werk of vrijetijdsbesteding. We bouwen aardgasvrij, we creëren voorzieningen rondom die woningen in een groene en klimaatbestendige omgeving en we geven ruim baan aan fiets en OV".
De gemeente investeert de komende jaren bijna € 450 miljoen in de stad. Het gaat om maatschappelijke investeringen, bijvoorbeeld in mobiliteit, verduurzaming en vergroening. Dit vraagt van het college een financieel scherpe koers. In tegenstelling tot de vorige collegeperiode zijn er nu minder vrij besteedbare reserves. Er is sprake van een structureel evenwicht in inkomsten en uitgaven. Eén van de maatregelen die het college neemt, is een verhoging van de riool- en afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (OZB). In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 30 euro meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. De onroerendezaakbelasting voor niet-woningen stijgt in 2019 met 4,6%.

Lokale lasten

Paul Dirkse: "We vinden het verantwoord om voor deze investeringen voor de stad de lokale lasten stapsgewijs te verhogen. Daarmee blijven we werken aan een leefbare stad, zonder de rekening daarvoor door te schuiven naar een volgende generatie".
De economie zit weer in de lift. Meer mensen zijn weer aan het werk en er wordt weer meer gebouwd. Dat merkt de gemeente ook in financieel opzicht. De prijzen voor bouwprojecten nemen verder toe dan van tevoren geraamd. In 2019 ziet het college daarom nu al een tegenvaller ontstaan van € 0,6 miljoen op het onderhoud van groen en bruggen. Die wordt in 2019 betaald uit de concernreserve. De meerjarenbegroting is sluitend en de concernreserve blijft op peil om de risico's te kunnen afdekken. De stand van de concernreserve komt in 2022 uit op € 27,1 miljoen.

Gemeenteraad

De programmabegroting 2019 is nu aangeboden aan de gemeenteraad ter bespreking en vaststelling. Op de website van de gemeenteraad kunt u de data vinden waarop de begroting in de commissies worden behandeld.